Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Нова заявка збірної – нема Малиновського, Бущан в резерві, але є Різник та Булеца

Нова заявка збірної – нема Малиновського, Бущан в резерві, але є Різник та Булеца

Реакція на вибір Петракова.

Блог — Ноу Баланса
18 сентября 2021, 11:57
137
Нова заявка збірної – нема Малиновського, Бущан в резерві, але є Різник та Булеца

Реакція на вибір Петракова.

Виконувач обов’язків головного тренера збірної України Олександр Петраков готується до вирішальних матчів кваліфікації ЧС-2022. Саме жовтневі поєдинки з Фінляндією та Боснією і Герцеговиною можуть визначити долю виходу нашої команди з групи, і керманич відчутно заздалегідь – за три тижні до першої гри з фінами – оголосив склад команди на найближчий збір.

Це перша заявка авторства суто Петракова, адже попередню – на вересневі ігри – формував ще комітет збірних УАФ, не маючи тоді рішення про Олександра Васильовича як нового тренера збірної. І на відміну від тієї версії, ця заявка має кілька сюрпризів.

Петраков обрав 25-х футболістів. Ще вісім потрапили у резервний список.

Воротарі: Андрій П’ятов, Денис Бойко, Дмитро Різник;

Захисники: Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Віктор Корнієнко, Олександр Караваєв, Ілля Забарний, Віталій Миколенко, Олександр Тимчик, Олександр Сирота, Едуард Соболь;

Півзахисники: Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Тарас Степаненко, Сергій Булеца, Андрій Ярмоленко, Олександр Зінченко, Олександр Зубков, Ігор Харатін;

Нападники: Роман Яремчук, Артем Довбик, Данило Сікан;

Резервісти: Георгій Бущан, Андрій Лунін, Валерій Бондар, Юхим Конопля, Богдан Михайличенко, Владислав Кочергін, Владислав Калитвинцев, Олександр Піхальонок

Конфлікт Петракова та Малиновського набирає обертів – Руслан опинився поза заявкою

Найсенсаційніша деталь списку, яка, з іншого боку, отримала для цього достатньо передумов. Все сталось в межах одного тижня. Минулої неділі Петраков публічно розповів, як після матчу з Францією Малиновський не захотів залишатись в таборі збірної на спаринг з Чехією і відпросився в клуб. За три дні Малиновський теж не став тримати все в собі й у відповідь заперечив сказане тренером, на додачу дорікнувши йому в методах спілкування з ним та командою. Результат – на жовтневі матчі Руслана вже не покликали. Принаймні, поки.

Чи втрата це? З якого боку глянути. Для уже й так попсутої через цю ситуацію атмосфери в команді так краще – токсичність середовища не буде множитись через напруження між сторонами конфлікту, які, схоже, не шукають порозуміння. І нинішнє рішення Петракова це підтверджує.

Також на користь відкріплення Малиновського вказує те, що останнім часом він не дотягує до очікуваної від нього гри у жовто-блакитній футболці. Колишній тренер хавбека Юрій Вернидуб пов’язує це зі слабшою мотивацією гравця. Руслан це також заперечує.

Ну і найважливіше – схоже, Петраков просто не знаходить гравцю «Аталанти» місця у своїх побудовах. Найважчий матч вересня – нічию проти Франції – тренер зіграв майже без Малиновського, випустивши його лише на останні десять хвилин. Не було Руслана і в старті на Казахстан – лише вихід на останню третину матчу.

Незамінний гравець збірної Шевченка уже не є таким у команді Петракова. І дарма, що футболістів з досвідом регулярних виступів у топ-чемпіонатах у Олександра Васильовича катма. Новий тренер національної команди має достатньо волі та власного бачення, щоб відмовитись навіть від такого.

Виклик Булеци можна пояснити лише довірливим зв’язком з тренером. Більше нічим

Сергій дебютував за Україну лише тиждень тому. І не сказати, що це був чимось переконливий виступ. Перед цим Петраков довикликав його в команду після свого призначення, хоча футболіста не було навіть у резервному списку. Тому навіть на фоні інших підопічних тренера з минулих збірних, яких тепер викликають в головну команду, Булеца вирізняється.

Ставлення Петракова до хавбека «Зорі» очевидне. Але чи є Сергій настільки тим гравцем, якого в ньому бачить головний тренер? Однозначної відповіді не можуть дати ні ігри Булеци в клубі, ні тим паче та одна зустріч з чехами минулого тижня. Але Петраков, схоже, вірить, що в змозі знову розкрити найкращі ігрові якості хавбека.

Питання тільки – чи сприятливий для цього момент він підібрав, коли на кону доля виходу з групи? Чи, можливо, тренер просто не бачить, хто ще в його схемі може зіграти під нападником, окрім Булеци?

Петраков поки робить вибір на користь Різника, а не Бущана

За останній місяць багато всього перелопатилося на позиції голкіпера у збірній. Через травми Бущана і Трубіна, а також хронічний резерв Луніна в «Реалі», у збірної повністю змінилась воротарська заявка у порівнянні з попередньою. Відкликали з міжнародної пенсії П’ятова, повернули після тривалої відсутності в збірну Бойка, а доповнили лінію добре знайомим Петракову Різником.

Все наче логічно. Безперечний номер один збірної на Євро-2020 Бущан хоч уже тренується в основній групі «Динамо», але йому ще належить повернути місце в основі клубу, де Бойко непогано справляється з викликом. І тільки після цього сподіватись на повернення і повторення ситуації в національній команді.

Час у Георгія ще є навіть до жовтневих ігор, щоб грою спонукати тренерський штаб України перемістити його з резервного списку в основний. Можливо, на це й розрахована така рання публікація заявки від Петракова та помічників – зумовити ріст боротьби за воротарську позицію.

Це має піти на користь і Різнику, якщо в того є амбіції потрапляти в збірну не лише глибоким резервістом. І не лише як один з тих чемпіонів світу U-19, присутність яких в теперішній команді Петракова стає все помітнішою.

Коноплянки нема навіть у резерві. Нові імена там – Олександр Піхальонок та Влад Калитвинцев

Від вересневого складу збірної нова заявка відрізняється не лише відсутністю Малиновського. Нема також Євгена Коноплянки, який у попередній версії був у резервному списку, Тараса Качараби (отримав важку травму в клубі) та Євгена Макаренка (хоча ще тиждень тому вийшов у старті проти чехів).

Натомість є свіжі імена. Але поки тільки в резервному списку. Догралися до дебютного виклику Владислав Калитвинцев та Олександр Піхальнок. Схоже на чіткий сигнал, що тепер у футболістів чемпіонату України не з «Шахтаря» та «Динамо» все більше шансів отримати виклик у збірну. Навіть, якщо вони раніше не грали у Петракова у молодіжних командах.

Поки перспективи потрапити в основну заявку на надважливі матчі в обох гравців малі, але й такий жест головного тренера повинен їх надихнути.

Фото: УАФ; REUTERS/Alberto Lingria; «Днiпро-1»

Показать еще 137

Другие посты блога

Все посты