Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Житлобуд-1» в історичному сезоні жіночої ЛЧ: пробились в 16 найкращих, зіграють проти «Реала» та ПСЖ

«Житлобуд-1» в історичному сезоні жіночої ЛЧ: пробились в 16 найкращих, зіграють проти «Реала» та ПСЖ

Головне, що треба знати про турнір та єдину українську команду в ньому.

Блог — Ноу Баланса
16 сентября 2021, 15:56
21
«Житлобуд-1» в історичному сезоні жіночої ЛЧ: пробились в 16 найкращих, зіграють проти «Реала» та ПСЖ

Головне, що треба знати про турнір та єдину українську команду в ньому.

Чому цей сезон жіночої Ліги чемпіонів історичний

УЄФА проводить турнір з 2001 року, але лише перед цим ювілейним 20-м сезоном в систему розіграшу змагання додали груповий раунд між кваліфікацією та плей-офф – за прикладом чоловічої ЛЧ.

Також УЄФА збільшив призовий фонд турніру майже в п’ять разів. Лише за участь в груповому етапі поточного розіграшу кожна команда отримає по 400 тисяч євро, а переможець змагання зможе заробити до 1,4 млн євро.

Доповнили все це новими лого та створили гімн ЖЛЧ.

В купі такі кроки повинні зробити турнір привабливішим та смачнішим для футбольної аудиторії.

А те, що в групі ЖЛЧ зіграє українська команда, наскільки круто?

Тут зібрані найсильніші жіночі футбольні команди континенту. До таких належать «Ліон» (найтитулованіша команда ЖЛЧ, 7-разовий чемпіон),

Лічені розіграші турніру проходили без участі українського чемпіона. В різні часи це були харківські «Житлобуд-1» та «Житлобуд-2», а також чернігівська «Легенда» і «Нафтохімік» з Калуша.

Але так само лічені рази наші команди доходили до стадії 16 найкращих. Востаннє таке трапилось в сезоні 2008/09, коли «Нафтохімік» вийшов у другий кваліфікаційний раунд, де було якраз чотири групи по чотири команди. Правда, турнір тоді ще називався жіночим Кубком УЄФА й не мав сьогоднішнього престижу. 

Натомість піком «Житлобуду-1» до цього сезону була 1/16 фіналу ЖЛЧ (у 2009 році схема розіграшу змінилась, і замість двох групових кваліфай-раундів почали грати тільки один, після якого вже починався етап плей-офф, якраз із 1/16 фіналу). Найтитулованіша команда в жіночому футболі України не раз грала на цій стадії, але ні разу не змогла пройти далі.

І ось тільки в поточному розіграші харків’янкам вдалось пробитись в 16-ку найкращих. Красивою нагородою за це й стала участь в першому в історії турніру груповому раунді ЖЛЧ.

Як «Житлобуду-1» це вдалось

Харків’янки – багаторічний гегемон українського футболу і рекордний 10-кратний чемпіон України, якому лише в останні роки зміг нав’язати боротьбу «Житлобуд-2», а в цьому сезоні за золото побореться також жіноча команда «Кривбасу».

Футболістки «Житлобуду-1» майже наполовину формують жіночу збірну України. Наприклад, на вересневий збір у головну команду викликали 22-х футболісток, дев’ять з яких представляють саме чинного чемпіона України. Серед них нападниця Ольга Овдійчук, яка вирізняється досвідом виступів у іспанському чемпіонаті – два роки тому вона намагалась закріпитись в «Атлетіко», але без успіху. 

Цього сезону на шляху до групового етапу ЖЛЧ харків’янкам довелось пройти два кваліфікаційні раунди, перший з яких складався з міні-турнірів. В одному з таких українки спочатку здолали болгарську «Софію» (5:1), а потім словенське «Помур’є» (4:1).

В другому кваліфай-раунді «Житлобуд-1» здолав кіпрський «Аполлон» – 5:2 за сумою двох матчів.

З ким «Житлобуд-1» зіграє в груповому раунді

Груповий етап ЖЛЧ – це чотири групи по чотири команди. Як і в ЛЧ, дві найкращі проходять далі, у чвертьфінал.

Харків’янки потрапили в групу В, де їхніми суперницями стануть ПСЖ, «Реал» та ісландський «Брейдаблік».

ПСЖ – чинні чемпіонки Франції, які двічі грали у фіналі ЖЛЧ, але двічі поступились. Востаннє це було в сезоні 2016/17, у вирішальному матчі якого вони поступились «Ліону» – найтитулованішій команді турніру, яка 7 разів тріумфувала у ньому і за яку виступає найкраща бомбардирка в історії змагання, норвежка Ада Хеґербер.

«Реал» – дебютантки ЖЛЧ. Все тому, що лише два роки тому команду під своє крило взяв мадридський клуб-гранд. Це одразу позначилось на можливостях колективу. В минулому розіграші вони посіли друге місце в Прімері, поступившись лише «Барселоні» – сьогодні чинному володарю трофею ЖЛЧ.

«Брейдаблік» – 18-разовий чемпіон Ісландії. Найкращий результат у жіночій Лізі чемпіонів – чвертьфінал у сезоні 2006/07.

Календар та трансляції матчів «Житлобуду-1»

Матчі групового етапу ЖЛЧ пройдуть з 5 жовтня по 16 грудня. В української команди календар такий:

6 жовтня

«Житлобуд-1» – «Реал».

13 жовтня

ПСЖ – «Житлобуд-1»

9 листопада

«Житлобуд-1» – «Брейдаблік»

18 листопада

«Брейдаблік» – «Житлобуд-1»

8 грудня

«Житлобуд-1» – ПСЖ

16 грудня

«Реал» – «Житлобуд-1»

Початок всіх матчів харків’янок – о 19:45 за Києвом. Домашні зустрічі команда проведе на ОСК «Металіст».

Транслювати без виключення всі матчі групового етапу ЖЛЧ буде ексклюзивний партнер турніру – стрімінг-сервіс DAZN. Компанія мовитиме на весь світ (крім країн Близького Сходу та Північної Африки, а також Китаю) за допомогою власної платформи (платно) та ютуб-каналу (безплатно).

Фото: Vitalii Vitleo/Tribuna.com, УЄФА

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты