Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Суперники «Динамо» в ЛЧ: «Барселона» вже без Мессі, «Баварія» з новим тренером та «Бенфіка» Яремчука

Суперники «Динамо» в ЛЧ: «Барселона» вже без Мессі, «Баварія» з новим тренером та «Бенфіка» Яремчука

Поточна ситуація у всіх трьох клубах.

Блог — Ноу Баланса
27 августа 2021, 11:48
41
Суперники «Динамо» в ЛЧ: «Барселона» вже без Мессі, «Баварія» з новим тренером та «Бенфіка» Яремчука

Поточна ситуація у всіх трьох клубах.

«Барсу» лихоманить. Втратили Мессі, мріють позбутися Умтіті і Грізманна, вже оступилися в чемпіонаті

Як і в минулому сезоні, цього року «Динамо» випало грати в групі ЛЧ з «Барселоною». Але уже з відчутно ослаблою, в якої після тривалого політичного протистояння врешті змінився президент (хоча перепалки тривають досі) та залишились обтяжливі борги.

Саме економічна ситуація сьогодні знесилює каталонців, через що уже трапилось, здавалось би, неможливе. Лео Мессі після 21 року в клубі вимушено покинув рідний «Камп Ноу», при чому безплатно, і це ще досі важко усвідомити. У «блау-грана» все настільки погано з бухгалтерією, що вони при цьому навіть залишилися винними своїй іконі гроші.

Як все це впливає на команду? Без Мессі «Барселона» уже забуксувала на старті. Минулої суботи хлопці Рональда Кумана офіційно відкрили новий сезон і мало не програли на виїзді «Атлетіку». Нічию 1:1 для нового колективу вирвав Мемфіс Депай, який переходив у іспанський клуб ще на початку літа з думками про гру поряд з Мессі. Щодо інших кадрових змін у колективі, то насамперед з «Манчестер Сіті» вільними агентами прийшли Серхіо Агуеро (наразі він травмований) і центрбек Ерік Ґарсія. Також клуб підписав з «Бетіса» правого захисника Емерсона Рояла.

Крім Мессі, поки серйозних втрат у «Барселони» не було, але на фоні фінансових проблем виключати їх поки не варто. Хоч лідери на чолі з Піке та Бускетсом йдуть на грошові поступки клубу і погоджуються на різке зниження зарплат, є люди на кшталт Умтіті, які вперто відмовляються йти на поступки. А сам клуб, схоже, залюбки продасть за круглу суму Антуана Грізманна. Але наразі за літо «Камп Ноу» покинули непопулярні Фірпо, Тодібо, Аленья, Трінкао та інший молодняк.

Тому з одного боку – кадрово «Барселона» начебто не сильно змінилась, але одна втрата Мессі настільки грандіозна, що передбачити її наслідки складно. Сам Куман уже сказав, що з Лео в складі суперники боялись каталонців більше. Тільки це підштовхуватиме опонентів грати проти проблемних «блау-грана» відважніше.

Підсумовуючи: зараз «Барселона» переживає важкі часи як на полі, так і поза ним. Настільки, що Куман відверто публічно покладається на відновлення минулої величі Філіппе Коутіньо, а Лапорта тим часом бере нові кредити, щоб вирулити з фінансового піке. І тому зовсім не дивно, що клуб залишився серед адептів Суперліги, яка обіцяє космічні заробітки.

«Баварія» встигла взяти трофей з новим тренером і влаштувала шоу в Кубку, забивши 12 голів

Відтак очевидний фаворит групи «Динамо» – чемпіон Німеччини «Баварія». Хоча в мюнхенців теж зміни, але не такі грандіозні. Найперше, новий тренер – Гансі Флік передав штурвал Юліану Наґельсманну, який уже кілька років претендував на роботу в топ-клубі, але отримав її тільки зараз.

Почин у 34-річного спеціаліста вийшов непоганим і навіть трофейним, чого в його кар’єрі раніше не було. Його нова команда провела в новому сезоні уже чотири поєдинки – стартували кампанію нічиєю 1:1 проти «Боруссії» Менхенгладбах, але після цього взяли Суперкубок Німеччини, обігравши 3:1 «Боруссію» Дортмунд. Потім вирвали перемогу над «Кельном» 3:2, а вчора в Кубку розтрощили нижчоліговий «Бремер» 0:12. Тобто, це схоже на ту саму баварську домінацію з голами Левандовскі в кожній грі. Олівер Кан, який тепер керує в клубі замість Карла-Хайнца Румменіґе, уже нагострив лижі на десяте поспіль чемпіонство, чого в Німеччині не вдавалось нікому раніше.

З іншого боку – клуб запросив Наґельсманна зробити команду гнучкішою в тактичному плані, що може мати вплив на її хід по сезону через насичення гравців великою кількістю нової інформації. Але навряд чи провальний, особливо в Німеччині.

Юліан погодився не втручатись в трансферну політику клубу, а вона не була насиченою цього літа. З найважливішого – «Баварію» покинув Давід Алаба, який тепер гратиме проти «Шахтаря» за «Реал». Також вільним агентом пішов з клубу Хаві Мартінес, а скоро це має зробити і Джером Боатенґ.

З новачків уваги заслуговує прихід перспективного центрбека Дайо Упамекано з «Лейпцига». Звідти ж клуб торгує Марселя Забітцера. Нічого нового – баварці з року в рік пожинають найкращі плоди Бундесліги, і не буде дивним, якщо після відходу Левандовскі (а про таке йдеться все частіше) клуб підпише Холанда з Дортмунда.

«Бенфіка» вирізняється тактичною гнучкістю, головна інтрига – Яремчук проти колишнього клубу

Протистояння з «Бенфікою» для «Динамо», звісно, буде в першу чергу цікавим через персону свого вихованця Романа Яремчука (другий сезон поспіль гратиме проти киян). Форвард влітку нарешті покинув Бельгію, хоч і не в напрямку топ-чемпіонату, як це очікувалось.

І все ж Роман в новій команді почав шалено. Спочатку допоміг пройти у кваліфікації ЛЧ «Спартак», спровокувавши вирішальний автогол суперника. Потім була черга дебюту в чемпіонаті Португалії, де Яремчук запалив ще яскравіше – заробив для воротаря опонентів червону, а потім зробив гол плюс пас. Не дивно, що лісабонський клуб дуріє від українця.

Результативну серію форвард продовжив і в протистоянні з «ПСВ», яке «Бенфіка» з допомогою його асиста виграла і після річної паузи повернулася в груповий етап Ліги чемпіонів.

«Бенфіка» – рекордсмен за кількістю чемпіонств Португалії, але востаннє брала трофей два роки тому (виграла Прімейру та Суперкубок країни). Зрештою, спад в останні роки привів до повернення в клуб Жорже Жезуша, з яким команда виблискувала в середині десятих, в тому числі у єврокубках. Минулий сезон «орли» фінішували третіми в чемпіонаті, але в цьому зробили все, щоб вперше з сезону 17/18 в груповому етапі ЛЧ було одразу три португальські команди. Паралельно в Прімейрі у них поки максимальний результат – три перемоги в трьох матчах, а загалом в сезоні вони поки лише раз не виграли, коли позавчора не змогли обіграти «ПСВ».

Окрім найдорожчого підписання Яремчука, «Бенфіка» цього літа підписала вільним агентом Жоау Маріу з «Інтера», в «Торіно» купила хавбека Суаліхо Мейте, а в «Монако» – Жил Діаша. Серед втрат виділяється відхід в «Шахтар» Педріньо. Також це стосується продажу лівого захисника Тавареша в «Арсенал», нападника Вальдшмідта у «Вольфсбурґ» та вінгера Серві в «Сельту». Коротше, як завжди клуб заробляє більше, ніж витрачає на ринку.

Теперішня команда Жезуша вирізняється таткичною гнучкістю – може грати і в три, і в чотири захисники. І там, і там – в різних модифікаціях базових схем. Серед вартих уваги імен в складі «Бенфіки» – захисники Ян Вертонген та Ніколас Отаменді, півзахисники Юліан Вайгль та Піцці, а також головний конкурент Ромачука в нападі Харіс Сеферовіч.

Фото: Marc Gonzalez Aloma, Jvorgen Fromme, Frey-Pressebild, Pedro Rocha

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты