Tribuna/Прочие/Блоги/Ноу Баланса/Чотирьох українців зняли з Олімпіади через проблеми з допінгом. Але один з них все ще може виступити в Токіо

Чотирьох українців зняли з Олімпіади через проблеми з допінгом. Але один з них все ще може виступити в Токіо

Як так?

Блог — Ноу Баланса
30 июля 2021, 11:33
14
Чотирьох українців зняли з Олімпіади через проблеми з допінгом. Але один з них все ще може виступити в Токіо

Як так?

Україна на Олімпійських іграх в Токіо не лише здобуває медалі, але й втрачає спортсменів. Змагання в Японії тривають тиждень, і за цей період вже чотирьох наших збірників зняли зі змагань – через порушення антидопінгових правил.

При тому, що на Олімпіаду-2020 Україна й так поїхала найменшою за чисельністю збірною в часи Незалежності.

Кого саме зняли з Ігор?

Першою постраждала українська тріатлоністка Юлія Єлістратова. Три дні тому її відсторонили від Ігор через підозри у вживанні допінгу. Міжнародне тестувальне агентство (ITA), яке веде антидопінгові програми для міжнародних федерацій та змагань, повідомило:

«Взятий в української тріатлоністки Юлії Єлістратової зразок дав несприятливий результат аналізу на рекомбінантний еритропоетин. Спортсменку тимчасово відсторонили до з’ясування обставин».

Цей зразок у Юлії взяли 5 червня, але лише 24 липня ІТА отримала результат із сертифікованої лабораторії WADA в Польщі – за три дні до виступу Єлістратової на Іграх. Спортсменка тут же спробувала відтермінувати відсторонення через Спортивний арбітражний суд, але в Лозанні рішення залишили в силі.

Що це за допінг?

Еритропоетин або ЕПО – фізіологічний стимулятор роботи нирок, який входить в перелік заборонених речовин від WADA як різновид пептидів, гормонів, факторів росту, міметиків.

На його вживанні попадались такі відомі атлети як американський велогонщик Ленс Армстронґ та російський біатлоніст Олександр Логінов. Але далеко не лише вони – можна сказати, що препарат поширений у світі спорту.

Зазвичай за ЕПО атлетів карають дискваліфікацією від двох до чотирьох років.

Сама спортсменка що про це каже?

Замість неї це зробив її чоловік та тренер Володимир Турбаєвський. Він заперечує факт вживання допінгу дружиною:

«Для нас це шок. Не можемо зрозуміти, як так сталось. Навіть якби ми зійшли з розуму і раптом захотіли використовувати ЕПО, це ніколи було б зробити – суцільні змагання. Ти або здаєш змагальний контроль, або до тебе приїжджають додому.

ЕПО – це завжди ін’єкція. А за чотири дні до проби Юлі зробили щеплення від коронавірусу. Я не знаю, може, воно дало хибнопозитивний результат?».

Також обережно висловились представники Федерації тріатлону України. Прес-секретар організації Вадим Коробенко підкреслив – мова не про виявлену присутність ЕПО в організмі Юлії, а про відстежені зміни в ньому (організмі), які може спричиняти еритропоетин:

«Жодного забороненого препарату в організмі атлетки станом на зараз не виявлено. Виявлено зміну структури клітин, яка може бути викликана тими чи іншими препаратами, або ж іншими факторами.

Яким фактором змінюється структура клітини – питання. Триває розслідування. Ми чекаємо офіційного підтвердження, постійно на зв’язку. Юля співпрацює зі спортивно-лабораторним слідством».

Ще кого позбавили Олімпіади?

Легкоатлетів Михайла Гаврилюка (метання молота), Назара Коваленка (спортивна ходьба) та Наталію Пироженко-Чорномаз (естафета 4х400).

Про них ми дізнались із заяви організації Atheltics Integrity Unit, яка бореться з допінгом у світовій легкій атлетиці. Вона вчора повідомила про зняття з Олімпіади 20 легкоатлетів, троє з яких – українці. А сьогодні Федерація легкої атлетики України назвала їхні імена.

Причина – усі вони не встигли до своїх виступів у Токіо здати необхідну для представників країн з високим ризиком вживання допінгу серед атлетів (так, Україна одна з таких у світі за версією AIU) кількість допінг-проб. Це три тести без попередження, які проводяться в позазмагальний період і беруться з інтервалом в не менш ніж три тижні. Усіх їх слід було зробити в 10-місячний період перед Олімпіадою.

Без цього участь в Олімпіаді заборонена. Тобто, мова про недотримання антидопінгових процедур, а не про підозрілі результати аналізів на допінг як у Єлістратової.

Як це пояснює федерація легкої атлетики України? Чому вони не встигли?

За версією ФЛАУ, причина в «суттєвих змінах спортивного календаря змагань і термінів відбору на Олімпіаду», які спричинила пандемія:

«У зв’язку з цим спортсмени, які відібралися на Олімпійські ігри в останні тижні перед закриттям кваліфікаційного вікна, повинні були здати три позазмагальні допінг-проби у дуже стислий, обмежений термін».

Президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін в коментарі Tribuna.com розшифрував:

«Ці спортсмени в останню хвилину відібрались на Олімпіаду і не встигали зробити ці три тести. Вони в останні дні виконали норматив, завдяки чому потрапили до складу олімпійської команди. До цього вони в нього не потрапляли».

А самі відсторонені що кажуть?

В коментарі Tribuna.com Наталія Пироженко-Чорномаз висловила засмучення – новина про недопуск застала її уже в Токіо:

«Коли я кваліфікувалась на Олімпіаду через чемпіонат України, було уже мало часу, щоб здати ці проби. Можливо, у когось і брали їх до чемпіонату, але не у мене.

Хоча мені таки вдалося здати всі три, але одну з них – одразу після змагань. Вона не підійшла, бо виявилась такою, що взята в змагальний період. Часу на здачу іншої я просто не маю.

Я дуже засмучена. Участь на Олімпійських іграх – мрія будь-якого спортсмена. Я ж цього позбавлена, хоча я тут, в Токіо, але брати участі не можу. Дуже прикро».

Так хто винен в цьому? Атлети, які не пройшли обов’язкові тести? Чи ті, хто їх вчасно не протестив чи не попередив?

Генеральна секретарка ФЛАУ Іоланта Хропач в розмові з Tribuna.com підкреслила – вини спортсменів у цій ситуації нема. Вони, навпаки, відкриті до тестування, нічого забороненого не вживали. 

Винних вона не бачить взагалі – так склалось. Натомість вищесказане може вказувати на помилку саме ФЛАУ. Якщо федерація відправила в Токіо спортсменку, яка не могла там виступити через порушення антидопінгових правил, значить сам федерація не знала про ці правила на той момент.

Поміж рядків Хропач натомість натякає, що винним є Національний антидопінговий центр України (НАДЦ), який мав би збирати проби вчасно в усіх кандидатів на поїздку в Токіо:

«ФЛАУ подає список усіх кандидатів до збірної в міністерство молоді та спорту України та НАДЦ. Потім ми сповіщаємо всіх інших, тому що повинні співпрацювати з усіма міжнародними та національними антидопінговими центрами. Ми надаємо інформацію, хто у нас є кандидатами, де перебувають атлети, їхні контактні дані».

Щоб уточнити процедурні нюанси Tribuna.com звернулась до заступника голови НАДЦ України Ярослава Кручека. Але він попросив зателефонувати пізніше, після чого уже на дзвінки не відповідав.

Так а хто ж з них таки може виступити в Токіо?

Назар Коваленко. Попри рішення AIU, Коваленко сьогодні заявив, що ситуація по ньому змінилась, і він таки летить незабаром в Японію для виступу на Олімпіаді. 

Іоланта Хропач це підтвердила: «Він дійсно їде на Олімпіаду. У нього є достатня кількість змагальних проб і час здати ще один тест безпосередньо в Токіо. Поки що розглядається питання його участі, тому що у нього старт після 2 серпня.

У Гаврилюка та Пироженко-Чорномаз не пройде три тижні після попереднього тесту. Гаврилюк, наприклад, здавав свою пробу 25 липня, а його старт вже скоро. Просто не вистачило часу».

Якщо це дійсно станеться, тоді на поле звинувачення потрапить і AIU, який завчасно відсторонив спортсмена.

Фото: сторінки Назара Коваленка, Юлії Єлістратової та Наталії Пироженко-Чорномаз у фейсбуці

Другие посты блога

Все посты