Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Ноу Баланса/Гайд по Олімпіаді-2020: де дивитись, у кого з наших шанси на золото, графік виступів

Гайд по Олімпіаді-2020: де дивитись, у кого з наших шанси на золото, графік виступів

Зібрали найважливіше в один пост.

Блог — Ноу Баланса
18 июля 2021, 20:27
12
Гайд по Олімпіаді-2020: де дивитись, у кого з наших шанси на золото, графік виступів

Зібрали найважливіше в один пост.

Як і Євро-2020, літня Олімпіада в Токіо таки відбудеться, нехай і з відставанням в один рік. Це робить її першою в історії, яку саме перенесли, не скасували. І першою, що пройде в непарний рік, хоч і з приставкою 2020. 

До Ігор залишилось зовсім трохи, тому час підготувати себе як слід до головної події у світі спорту евер. Tribuna.com уже дбає про це, тому підготувала серію матеріалів, один з яких – ось цей, з відповідями на актуальні запитання.

Коли саме стартують ОІ-2020?

В п’ятницю, 23 липня, відбудеться офіційне відкриття Олімпіади – початок церемонії о 14:00 за Києвом.

Розіграш медалей розпочнеться з наступного дня. Хоча загалом змагання стартують раніше. 21 липня починаються олімпійські міні-турніри з футболу, бейсболу та софтболу.

Перша змагальна подія ОІ-2020 – софтбольний матч між Австралією та Японією о 03:00 за Києвом.

О, а як бути з різницею в часі з Токіо? Не вдасться і поспати, і Олімпіаду подивитись?

Навряд. Між Києвом та Токіо +6 годин різниці.

Коли в Японії зранку стартуватиме ігровий день, в Україні ще буде глибока ніч. Натомість коли на Іграх ввечері відбуватимуться вирішальній події доби, у нас буде якраз по полудню.

Відтак, середній часовий слот змагань за Києвом – від 03:00 ранку до 17:00 вечора.

Скільки триватимуть Ігри?

З 21 липня до 8 серпня включно змагання відбуватимуться щодня.

Церемонія закриття запланована на 8 серпня.

А що з ковідними обмеженнями? Глядачі будуть на трибунах, як і на Євро-2020?

Ні, в Токіо зараз надзвичайний стан – днями в місті стався новий рекорд захворюваності. Відтак, обмеження дуже суворі. Олімпіаду не зможуть відвідати іноземні вболівальники. Як і місцеві також – змагання пройдуть без глядачів на трибунах взагалі.

Учасникам Ігор своєю чергою зменшили простір для пересування і, зокрема, заборонили відвідувати туристичні місця в Японії – хоч їх всіх й мали вакцинувати перед прибуттям в країну. Також організатори попросили країн-учасниць суттєво скоротити розмір делегації. Все задля стримання розповсюдження ковіду. 

І навіть попри такі обмеження, в олімпійському селищі уже виявили перші випадки коронавірусу у спортсменів. Їх усіх одразу відправляють в карантин на час лікування, а тих, хто контактував з ними, допустять до змагань тільки після негативного ПЛР-тесту в межах шести годин до початку події. Також ця людина впродовж 14 днів буде мешкати в номері одна.

З такими вимогами уже зіткнулись і українські спортсмени – веслувальниці Вікторії Ус не пощастило летіти в Японію літаком з хворими на ковід на борту. Тепер до 20 липня вона під суворим контролем.

А взагалі наша делегація яка? Скільки українських атлетів візьмуть участь в Олімпіаді?

В національну олімпійську збірну України увійшло 158 спортсменів та спортсменок. Це рекорд – найменше число учасників від нашої країни на Олімпіадах в часи Незалежності. Повний склад збірної ось тут.

Щоправда, не всі відправились в Токіо. Тенісистці Марті Костюк завадила в останній момент травма, їй доведеться пропустити цю Олімпіаду.

Загалом на ОІ-2020 виступлять 206 збірних, це понад 11 тисяч учасників. Найбільша делегація у США – 615 атлетів. Найменша – одразу у кількох збірних країн-карликів на кшталт Андорри (по два учасники).

І які у наших шанси на медалі? Хто претендує на золото і п’єдестал?

В дзюдо, карате, плаванні, боксi, фехтуванні, греко-римській боротьбі, стрибках у довжину та висоту у нас непогані шасни взяти золото. Відповідно найбільші надії пов’язані з Дарією Білодід, Станіславом Горуною, Анжелікою Терлюгою, Михайлом Романчуком, Олександром Хижняком, Ольгою Харлан, Жаном Беленюком, Мариною Бех-Романчук та Ярославою Магучіх.

Загалом на медалі всіх трьох ґатунків претендентів у нас близько двох десятків у таких видах та дисциплінах, як (крім описаних вище) спортивна гімнастика, біг з бар’єрами, кульова стрільба, стрибки у воду, теніс, маутенбайк.

Але навряд ця Олімпіада має шанси стати для нас найуспішнішою в часи Незалежності. Зокрема через малу кількість атлетів.

А яка Олімпіада була найуспішніша для України? І з яким успіхом ми зазвичай виступаємо на літніх ОІ?

Найуспішнішими літніми ОІ для нас досі є змагання в Атланті-1996. То були перші літні Ігри, на яких Україна виступила окремою командою.

Результат – рекордні 23 медалі, 9 з яких були золотими. Наблизитись до такого показника вдалось лише раз. На Олімпіаді-2004 в Афінах – 22 медалі, 8 з яких були золотими.

На жаль, за останнє десятиліття в медальних показниках України на Олімпіадах поступовий спад. Попередні Ігри в Ріо стали для нас найгіршими в історії – всього 11 медалей, лише дві з яких були золотими. Абсолютний антирекорд.

Якщо відштовхуватись від видів спорту, то з відривом найбільше медалей на літніх ОІ українці взяли в спортивній гімнастиці (всього 12, золотих 5), боксі (14, 4) та легкій атлетиці (17, 2).

Де в Україні слідкувати за виступами українців на Олімпіаді?

Офіційний транслятор у нас – Суспільне. Переглядати Ігри можна буде на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

На Tribuna.com ви також зможете оперативно відстежувати усе найважливіше не лише з виступів українців, але й на Іграх загалом. Включно з медальним заліком.

Яка програма Ігор?

Детально з нею можна ознайомитись на офіційному сайті ОІ.

На цьогорічній літній Олімпіаді будуть змагання в 33 видах спорту (55 різних дисциплін). Загалом це 339 подій за 22 дні.

В яких видах і коли змагатимуться українці?

Українці виступлять у 29 видах спорту. Це академічне веслування, бадмінтон, бокс, важка атлетика, велосипедний спорт (маунтенбайк, трек, шосе),  веслування на байдарках та каное, веслувальний слалом, вільна боротьба, греко-римська боротьба, дзюдо, карате, кінний спорт, легка атлетика (марафон, метання молота, ядра та диска, стрибки у висоту та довжину, спортивна ходьба, біг з бар’єрами, потрійний стрибок, стрибки з жердиною), плавання, синхронне плавання, спортивна та художня гімнастики, стрільба з лука, стендова та кульова, стрибки у воду, сучасне п’ятиборство, теніс, настільний теніс, тріатлон та фехтування.

Остаточного графіка виступів усіх наших атлетів поки нема на офіційному сайті Олімпіади. Але не хвилюйтесь – впродовж Ігор Tribuna.com для зручності щодня публікуватиме актуальний та детальний розклад української збірної з усією важливою інформацією.

А поки ловіть невеликий уривок того, коли виступатимуть головні медальні надії нашої збірної:

24 липня

11:00 — 13:40. Дзюдо. Жінки — 48 кг (Дарія Білодід).

26 липня

05:00 — 08:45. Бокс. Чоловіки – 75 кг (Олександр Хижняк).

12:00 — 16:25. Фехтування. Жіноча шабля, інд (Ольга Харлан).

29 липня

4:30 — 6:20. Плавання. Чоловіки — 800 м в/с (Михайло Романчук)

1 серпня

4:30 — 6:25. Плавання. Чоловіки — 50 м в/с, 1500 м в/с (Михайло Романчук)

3 серпня

3:00 — Легка атлетика. Жінки — довжина (Марина Бех-Романчук).

4 серпня

12:15 — 16:00. Греко-римська боротьба — 87 кг (Жан Беленюк).

5 серпня

11:00 — 15:40. Карате. Куміте жінки до 55 кг (Анжеліка Терлюга)

6 серпня

11:00 — 15:40. Карате. Куміте чоловіки до 75 кг (Станіслав Горуна).

7 серпня

12:50. Легка атлетика. Жінки, висота (Ярослава Магучіх).

А скільки отримають наші олімпійці за здобуті в Токіо медалі?

Розмір державних премій не змінився з часів Олімпіади в Ріо.

Золото – 125 тисяч доларів.

Срібло – 80 тисяч доларів.

Бронза – 55 тисяч доларів.

Олімпіада проходитиме лише в Токіо?

Ні, вистачатиме подій і за межами столиці Японії, хоча більшість відбуватиметься все ж саме в ній.

Організатори облаштували 41 локацію, більша частина яких – не збудовані конкретно під цю Олімпіаду об’єкти, а уже наявна інфраструктура. В тому числі з попередньої токійської Олімпіади у 1964 році. Звісно, відремонтована.

Головна арена Токіо-2020 – Національний олімпійський стадіон.

На цьогорічній Олімпіаді будуть нові види спорту, які раніше не входили в програму змагань?

Так, таких чотири – карате, спортивне скелелазіння, серфінг та скейтбординг. Також вперше з часів Ігор в Пекіні у 2008 році повертаються в програму бейсбол та софтбол.

Поясніть, а які атлети зараз вважаються супертопами? Майкл Фелпс та Усейн Болт ще виступають?

Ні, Фелпс та Болт уже закінчили кар’єри. Але на їхню славу претендують кілька інших спортсменів, у тому числі американців та ямайців.

Одна з таких – американська гімнастка Сімоне Байлз, яка на попередніх ОІ в Ріо взяла чотири золота. Також в центрі уваги її землячки Еллісон Фелікс та Сідні Маклафлін. Перша на чемпіонатах світу з легкої атлетики виграла в спринті золотих медалей більше, ніж будь-хто інший. Друга вибухнула минулого місяця, встановивши абсолютний світовий рекорд в бігові на 400 метрів з бар’єрами.

В спринті також на почесному місці Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс з Ямайки. Минулого місяця вона стала найшвидшою з нині живих жінок на планеті. В червні вона подолала 100 метрів за 10.63 секунди.

Не варто забувати також про ударний темп шведського стрибуна з жердиною Армана Дюплантіса – того самого, який побив рекорд Сергія Бубки.

В жіночому плаванні на перших ролях угорська атлетка Катінка Хоссу – 9-разова чемпіонка світу та триразова олімпійська чемпіонка, яка встановила світові рекорди в комплексному плаванні на 200 та 400 метрів. Як і американка Кеті Ледекі – 5-разова олімпійська чемпіонка та 9-разова чемпіонка світу.

У стрибках у висоту головним конкурентом наших дівчат буде росіянка Марія Ласіцкене, яка брала золото чемпіонатів світу у 2015, 2017 та 2019 роках, а в Токіо спробує взяте перше олімпійське золото.

Марафон – це, звісно, територія кенійців. І Еліуд Кіпчоґе, чемпіон Ріо-2016, знову йде за перемогою. Тим паче у 2019 році він став першим, хто пробіг марафон менш ніж за дві години.

Кульова стрільба теж має свого фаворита – 19-річного індійського стрільця Саурабха Чаудхарі. Попри вік, хлопець уже 14 разів ставав чемпіоном на міжнародних змаганнях.

12-річну іранську дівчину Хенду Зазу надто рано заносити в список топів, але вона привертає увагу іншим. Зважаючи на свій вік, гравчиня з настільного тенісу має стати наймолодшою учасницею цих ОІ.

Що стосується домінантних в певному спорті націй, то в стрільбі з лука, наприклад, такими є представники Південної Кореї, а в бадмінтоні важко нав’язати боротьбу атлетам з Індонезії.

Китайці звично окуповують медалі в стрибках у воду та настільному тенісі. А от в дзюдо такий статус у японців. Як і в карате.

В жіночому футболі беззаперечним грандом є збірна США, як і в баскетболі. А в чоловічому волейболі на вершині збірні Польщі та Бразилії.

Що ж, а Паралімпійські ігри цього року коли?

Вслід за Олімпійськими – з 24 серпня по 5 вересня.

Фото: IOC, Getty Images, Микита Завілінський, Вадим Герасименко, Red Bull, REUTERS/Gilbert Bellamy,  globallookpress.com/Guo Chen

Другие посты блога

Все посты