Tribuna/Волейбол/Блоги/Ноу Баланса/Власника «Прометея» Дубінського майже 10 років розшукує ФБР. Звинувачують в іпотечній афері у Каліфорнії

Власника «Прометея» Дубінського майже 10 років розшукує ФБР. Звинувачують в іпотечній афері у Каліфорнії

В Україні у Володимира теж скандальний бізнес.

Блог — Ноу Баланса
31 мая 2021, 09:51
22
Власника «Прометея» Дубінського майже 10 років розшукує ФБР. Звинувачують в іпотечній афері у Каліфорнії

В Україні у Володимира теж скандальний бізнес.

Володимир Дубінський – відносно нова, але уже знана у спортивному середовищі персона. Він є власником баскетбольних та волейбольних команд «Прометея», що успішно виступають в еліті відповідних чемпіонатів. Також підприємець підтримує однойменний спорткомплекс у Кам’янському, який в тому числі обслуговує Федерацію тенісу України. А у волейбольній асоціації функціонер обіймає посаду віце-президента.

Водночас Володимир є скандально відомим на Дніпровщині бізнесменом. Він фігурує в журналістських розслідуваннях, проти його компаній судяться, а разом з братом Леонідом Дубінський ще й перебуває в розшуку ФБР. Уже 10 років.

В нульових фірми Дубінських будували за гроші інвесторів нерухомість у Каліфорнії, а потім оголошували себе банкрутами. Також братів звинуватили в іпотечній афері

56-річний Володимир Дубінський називає Кам’янське рідним містом, в якому пройшли його дитячі роки і з яким він пов’язаний все своє життя. Тут він ще в дев’яностих разом із братом почав займатись бізнесом і нарощувати впливовість. Зокрема, запустив у регіоні один з перших в Україні приватних телеканалів «VLD brothers» (здогадайтесь значення абревіатури), який проіснував майже десятиліття.

Далі сліди розмиті. Начебто транзитом через Ізраїль ще в тих же дев’яностих брати перебрались в Штати. Там вони згодом теж почали займатись підприємництвом, і в цьому місці історія переходить в кримінальну хроніку.

«Згідно з судовими документами, з 2006 по 2008 роки два брата – Володимир та Леонід Дубінські – будували та продавали нерухомість в Сакраменто та Копперополісі. В ході того, як ринок нерухомості падав, брати наймали членів сім’ї, співробітників та партнерів з хорошою репутацією, щоб ті виступали як підставні покупці житлової нерухомості. [На сьогодні] брати Дубінські не затримані та вважаються такими, що переховуються від правосуддя в Україні», – йдеться в прес-релізі каліфорнійської прокуратури за 2015 рік.

Виявилось, що в середині нульових брати Дубінські вирішили скористатись високим попитом на нерухомість, який здійнявся на той час у Каліфорнії. Як йдеться в матеріалах видання Sacramento Business Journal тих років, Володимир та Леонід заснували мережу компаній, через які пропонували інвестувати в їхнє будівельні проекти. Натомість обіцяли дохід в 13-14% річних від продажів або оренди збудованого.

Охочі знаходились, бо на той час отримати зиск від буму воліло чимало американців, готових інвестувати. Але невдовзі після зведення споруд компанії Дубінських почали підозріло банкрутувати.

«В червні одна з їхніх компаній, Truxel Properties LLC, оголосила банкрутство, заборгувавши близько 17 млн доларів 70 кредиторам. Судові протоколи показали, що за минулі три місяці ще три компанії, пов’язані із забудовниками, подали на банкрутство. В результаті сформувались борги на 30 млн доларів», – писав журнал в серпні 2008 року.

Братів запідозрили у приховуванні прибутків, а через рік Департамент корпорацій штату Каліфорнія виявив – в укладених між інвесторами та фірмами Дубінських договорах приховувалось, що компанія-емітент та компанії-забудовники мали одних і тих же власників.

Один з офісів каліфорнійських компаній Дубінських зі вже знайомою абревіатурою VLD у назві

Все це уже відбувалось на фоні обвалу ринку нерухомості, який стався невдовзі після виходу на нього Дубінських. Брати опинились в ситуації, коли частина збудованої ними нерухомості втратила попит. У відповідь Володимир та Леонід вирішили реалізувати об’єкти через ще одну схему – підставних покупців.

Як вже вказано вище, це були родичі, співробітники та партнери з хорошою репутацією, яка допомагала їм оформлювати в американських банках іпотечні кредити на покупку нерухомості Дубінських, що залишилась. А там, де хорошої репутації не було достатньо, в хід йшли подача неправдивих відомостей, а також підробка документів та поштових листувань з банком.

У 2012 році справою зайнялось ФБР, і кількох з підставних покупців правосуддя таки наздогнало. Серед них були родичі братів – Світлана та Серж Дубінські. Ким саме вони доводяться Володимиру та Леоніду – в доступних матеріалах не вказано. Самих Дубінських, яких на той час в Штатах уже не було, визнали втікачами. Відтоді на сайті ФБР висить оголошення про їхній розшук:

У 2016 році Володимир Дубінський дав інтерв’ю, в якому своє повернення зі Штатів до України пояснив так:

«У 2009 році я зрозумів, що хочу жити і працювати тільки в Україні. Можливо, це звучить пишномовно, але я впевнений, що проведу залишок своїх днів тут. Буду підіймати бізнес, розвивати, інвестувати, допомагати іншим бізнесам розвиватися. А хто, як не ми?».

Найскандальніший бізнес Дубінських – обслуговування потреб ЖКГ в Дніпрі та Кам’янському. Його фірми виграють мільйонні тендери, а потім з ними судяться через невиконані домовленості

Сьогодні Володимир Дубінський – впливовий підприємець не лише у Кам’янському, але й у Дніпрі. Після повернення зі Штатів він почав працювати в кількох напрямках, й сьогодні його можна назвати місцевим олігархом – в постійному контакті з представниками влади, під контролем локальні медіа та вже згадані спортивні клуби з дитячими академіями у власності. І навіть свій благодійний фонд є – «Доброта та допомога».

Судячи з даних аналітичного сервісу Youcontrol, у Дубінського є два основних типи бізнесу. Це мережа супермаркетів Dmart та сервісні компанії, що обслуговують потреби ЖКГ: вивіз сміття, ремонт ліфтів і тепломереж та інше. Останні стали об’єктами журналістських розслідувань та судових справ.

«Володимир Дубінський та його брат Леонід – найскандальніші бізнесмени Дніпра, які контролюють десятки фірм. Вони регулярно перемагають на міських тендерах і отримують мільярди з міського бюджету. Однак, мешканці будинків, які обслуговували ці фірми безліч разів повідомляли, що насправді в них нічого не ремонтували.

За фактом їхньої діяльності правоохоронці розслідують десятки кримінальних проваджень. Зокрема, фірми з орбіти братів Дубінських фігурують у справах про завищення цін на ремонтні роботи, відмивання грошей через фірми з ознаками фіктивності, змову з посадовцями», – йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Як пише видання Наші гроші, вигравати тендери на обслуговування потреб ЖКГ в Дніпрі компанії Дубінських почали ще за президентства Януковича. В Кам’янському ще раніше. Відтак, за цей час мережа зросла й покриває сьогодні обидва міста. І, як виявили журналісти-розслідувачі, допомагають в цьому тісні контакти з місцевою владою.

Як бачимо, в Україні у Володимира Дубінського бізнес йде краще, ніж у Штатах. І це прямо позначається на його молодих спортивних проектах, в які підприємець щедро вливає.

У 2018 році з’явилась чоловіча баскетбольна команда «Прометей», яка за три роки існування дісталась уже рівня виступів у єврокубках. Заснована у 2019 році жіноча волейбольна команда клубу цьогоріч стала чемпіоном України. Торік почала свій шлях ще й жіноча баскетбольна команда «Прометей» – і в цьому сезоні вона теж виграла жіночу Суперлігу.

Це лише найгучніші успіхи «Прометея», завдяки яким репутація Дубінського має світліший вигляд. Не те, що в бізнесі.

Фото: «Прометей», ФБУ

Другие посты блога

Все посты