Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Верес» повертається в УПЛ. У клубу новий власник, але ті самі проблеми зі стадіоном

«Верес» повертається в УПЛ. У клубу новий власник, але ті самі проблеми зі стадіоном

Рівняни знову гратимуть в іншому місті. Історія повторюється?

Блог — Ноу Баланса
28 мая 2021, 08:03
32
«Верес» повертається в УПЛ. У клубу новий власник, але ті самі проблеми зі стадіоном

Рівняни знову гратимуть в іншому місті. Історія повторюється?

Два роки тому у напівживий та заюзаний попередніми хазяями «Верес» прийшов інший власник – і в клубі почався новий цикл. Рівненська команда знову без зволікань долає українські дивізіони, знову працює під керівництвом Юрія Вірта, знову збирає навколо себе яскраву групу вболівальників, але знову має ті самі інфраструктурні проблеми.

Але наскільки теперішня історія в Рівному схожа на попередню? Аналізуємо поточний стан лідера першої ліги, який забуксував на фініші, але все одно повернувся в Прем’єр-лігу.

Власник «Вереса» вдихнув у клуб нове життя. Він готовий серйозно витрачатись, має бізнес по всій Україні та політичні зв’язки

Весною 2019 року «Верес» переживав непевні часи. Зненацька впавши в другу лігу, вчорашній середняк УПЛ виступав хитко, а гучно звучав тільки через симптоматичні скандали: конфлікт між головним тренером та адміністратором, покарання від КДК за перевищений ліміт замін, підозри в побитті таксиста трьома гравцями клубу й фінансові проблеми та бойкот гравцями ігор на фоні.

Саме в цей момент в клуб з боргом в 3 млн грн прийшов київський бізнесмен Іван Надєїн та група його компаній «Укртепло».

Підприємець взявся за покоцаний «Верес» на прохання міської влади. Судячи з усього, крім прохання було ще щось – на той час бізнес Надєїна уже працював у Рівному, і за кілька місяців до цього Іван став власником місцевих «Рівнетеплоенерго» та «Рівнетеплосервіс», що постачають тутешнім мешканцям тепло та гарячу воду.

Мотиви влади міста втримати команду були очевидні – без неї важко урезонити виділення коштів на реконструкцію центрального стадіону міста. Ці мотиви згодом у коментарі Tribuna.com пояснив сам Іван, який, як виявилось, на той час уже був готовий взятись за якийсь спортивний проект:

«У мене в Рівному бізнес, ми опалюємо майже все місто. В травні до мене звернулася міська рада, щоб зберегти команду – було дуже складне фінансове становище. Місто будує стадіон, а якщо нема команди, то кому він потрібен?

Ми погодилися стати одним з учасників команди, але поки я єдиний, хто підтримує команду. Особисто закриваю 90 відсотків всього бюджету. Міська рада не дала на клуб жодної копійки.

У мене була можливість не фінансувати «Верес». Але мені запропонували підтримати саме цей клуб. Якби не запропонували тут, то запропонували б підтримати десь в іншому місці».

Його прихід став новою точкою відліку. Одразу ж в клубі почали гасити борги, фінансове здоров’я клубу категорично покращилось, на посаду головного тренера знову прийшов Юрій Вірт, а «Верес» навіть уклав угоду з Nike. І це ще до старту нового сезону 2019/20, починаючи з якого рівняни рвонули й несуться.

38-річний Надєїн та його «Укртепло» вже з десяток років працюють на ринку відновлювальної енергетики. Компанія присутня по всій країні, пропонуючи на заміну природному газу альтернативне паливо. Здебільшого це стосується комунального сектору.

Для прикладу, у Славутичі чотири роки тому «Укртепло» запустило одну з найбільших в країні котелень, що працює на біопаливі – енергетичних вербах (швидше ростуть). Вона забезпечує місто тепловою енергією та гарячою водою на 40%, а в майбутньому Надєїн взагалі пророкує повну відмову Славутича від споживання природного газу в потребах ЖКГ.

На Вінниччині «Укртепло» звело сонячну та гідроелектростанції. Схожі біогазові станції є в Маріуполі та, власне, Рівному. Компанія також працює у Хмельницькому, Миколаєві, Полтаві, Одесі, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Києві. Сам Надєїн вболіває за газову незалежність України від Росії й навіть впевнений в реальності цього.

В рості енергетичного бізнесу Надєїна є також політична складова. За даними розслідувань Наші гроші та Bihus.Info, членство в партії «Удар» зокрема допомогло Івану та його «Укртепло» в просуванні послуг в Київській області. У 2014 році однопартієць Надєїна Микола Бабенко, який тоді очолював Київську облраду, сприяв становленню позицій компанії та її дочок в регіоні через підписані з ними підряди на обслуговування комунальних об’єктів. Офіційний мотив влади – перевести їх на дешевше альтернативне паливо підрядника замість дорого газу.

Як встановили журналісти-розслідувачі, схожі ситуації відбувались згодом в Черкасах та Хмельницькому. Надєїн у відповідь не заперечував контактів із владними структурами на місцях, але додав, що ті самі звертаються за послугами «Укртепло».

У 2019 році ріст бізнесу привів Надєїна до власності футбольним клубом. «Верес» – не єдиний спортивний проект, який підтримує група його компаній. В тому ж Славутичі альтернативники опікуються дитячим футбольним клубом «Олімп». Але «Верес» все одно є найпомітнішим об’єктом соціальної діяльності «Укртепло», завдяки якому зростає впізнаваність й самого Івана Надєїна.

У футбольному середовищі амбіціям молодого успішного бізнесмена є де розвернутись і чим поживитись – майже одразу після приходу у рівненський клуб він заявив про план вийти в УПЛ спочатку в межах п’яти років, а потім – уже в межах двох. Освоюється підприємець швидко, і торік навіть став ініціатором зміни влади в ПФЛ та претендував на вакантну посаду президента організації.

Ростуть і його витрати на клуб. За словами самого бізнесмена, бюджет «Вереса» у 2019 році становив 13 млн грн, а у 2020-му – 28 млн. Зважаючи на рівень бюджетів у Прем’єр-лізі, невдовзі підприємцю доведеться потурбуватись про чергове збільшення суми вдвічі. А може й більше, судячи з інфраструктурних проблем рівнян.

«Верес» знову гратиме в УПЛ не в Рівному. «Авангард» обіцяють закінчити у 2022-му, клуб працює над власною базою

Як і чотири роки тому, «Верес» виходить в УПЛ з інфраструктурними пробілами – без відповідного стадіону та бази в Рівному, появу яких знову сильно випередили спортивні результати. Але зараз ситуація все ж трохи краща.

Нещодавно Tribuna.com детально пояснювала ситуацію про довгорічну реконструкцію рівненського «Авангарду», на яку уповав ще минулий президент червоно-чорних Олексій Хахльов. Сьогодні найсвіжіші прогнози пророкують закінчення основних робіт на стадіоні у наступному році. Але є нюанси.

Місяць тому було так. Щоб закінчити нарешті роботи на «Авангарді», потрібні ще 200 млн грн. Місто, яке й затіяло разом із Хахльовим реконструкцію у 2015-му, після зміни мера минулої осені не готове й далі брати все фінансове навантаження на себе. Область та держава пообіцяли допомогти, але тільки після того, як Рівнерада першою виділить з міського бюджету свою частину.

Сьогодні є так. Місто після деяких зволікань свої 50 млн грн таки виділило, але тепер черга області та держави зволікати. Тиждень тому мер Рівного Олександр Третяк поскаржився: «Перспективний проект, який ми максимально просуваємо та фінансуємо з міського бюджету, не отримав підтримку від держави». У відповідь в Рівненській ОДА запевнили – область ще в цьому році розраховує отримати від президента Зеленського та його інфраструктурних програм 100 млн грн.

«Всій цій історії заважають політичні нюанси. Новий мер Рівного – від «Європейської солідарності», а вся влада [області та держави] –  зелена», – пояснював тонкощі ситуації Іван Надєїн. Відтак, хоч поки роботи не зупиняються, доля реконструкції знову повисла.

Історія з рівненським стадіоном стала мемом у самому «Вересі», який продовжує грати в Млинові. За словами голкіпера Богдана Когута, він бився із Юрієм Віртом об заклад на «дуже дорогий напій», що в цьому році рівняни на «Авангарді» не зіграють. Не вірив у це й хавбек Валерій Кучеров, але піджартовував, що це однаково станеться швидше, ніж дебютний гол Дмитра Поворознюка за «Верес».

Іван Надєїн з одного боку вболіває за якомога швидше закінчення робіт на «Авангарді», тисне через це на владу і навіть, за його словами, допомагає підряднику фінансово, щоб не втрачати мінімальний темп перебудови. Тим паче підрядник – фірма члена наглядової ради «Вереса» Юрія Фалка.

З іншого боку проблеми в стадіоні він не бачить, тому й не думав скасовувати завдання виходу в УПЛ весь цей час. В клубі працюють над іншими варіантами, за якими «Верес» поки знову виступатиме в Прем’єр-лізі не в Рівному.

Генеральний директор клубу Антон Назарук місяць тому назвав два варіанти розвитку подій після виходу в УПЛ. «Є попередня домовленість з дирекцією луцького стадіону «Авангард», що «Верес» зможе проводити домашні поєдинки у сусідів. Інший варіант – просити у керівництва УПЛ дозволу за прикладом «Маріуполя» в нинішньому сезоні, проводити всі домашні поєдинки першого кола в гостях, а матчі весняної частини вже в Рівному після закінчення реконструкції стадіону».

Судячи з фінансової ситуації на «Авангарді» рівненському, головний варіант «Вереса» – «Авангард» луцький. Цього разу переїзд в іншу область повинен уже менше засмучувати прихильників червоно-чорних, які яскраво виділяються на фоні більшості. Надєїн обіцяє пересидіти на чужому стадіоні максимум рік.

Просуваються у «Вереса» також справи по власній базі. Останніми роками команда шукала місце для тренувань в Рівному, де базується, в Млинові, де грає, та в Здолбунові, де клубу обіцяли прихисток. Непостійність не подобається головному тренеру.

«Інша проблема «Вереса» – відсутність місця для тренувань. Команда їздить за 40 кілометрів у Млинів – там, де й проводить матчі. Раніше тренувалась на рівненському «Воднику» – там жахливий газон», – скаржився Юрій Вірт Tribuna.com восени 2019 року.

«У нас взагалі нічого немає, нам ніде тренуватися. Слава богу, знайшли маленьку коробку, 70 км від Рівного. Сорок хвилин потренувалися і повертаємося назад. Звичайне село, люди вкладають гроші. 

В Антарктиді білі ведмеді, напевно, вже зробили штучне футбольне поле, а в Рівному немає. За 30 років не побудувати жодне поля – це крах», – бідкався тренер два місяці тому.

Втім, нещодавно справи зрушились. Ще минулої осені керівництво клубу заговорило про плани будівництва власної бази. Землю запланували орендувати в міста, а гроші – залучити з проданих акцій.

Весною мер Рівного підтримав цю ідею, і клуб тут же представив макет майбутньої споруди.

Місяць тому міська влада виставила на аукціон оренду 8 гектарів рекреаційної землі (хоча спочатку йшлося про 4 гектари, і це занепокоїло місцевих активістів). На неї й претендує «Верес». Але для початку клубу потрібно виграти цей аукціон, запропонувавши кращу ціну, ніж, наприклад, зацікавлені в ділянці забудовники. А такі будуть через привабливість пропозиції – на місці дозволено будувати готелі та оздоровчі комплекси.

Також успішність операції залежатиме від кількості виручених з продажу акції коштів. І Надєїн це розуміє, тому про повноцінну базу говорить обережно: «Будемо дивитись. Як мінімум, на два поля нам буде достатньо коштів з емісії. А вже далі, щодо будівництва бази – а це дороговартісний проект -, то цих коштів, очевидно, не вистачить».

Відтак, тут поки теж чимало нюансів, які розмивають прогнози. Конкретного тут і зараз у «Вересі» не так вже й багато. Наприклад, команда.

Команда Вірта заслужено вийшла в УПЛ. Щедрі преміальні, грають в інтенсивний, невибагливий, але ефективний футбол – і отримують претензії по суддівству

У «Вересі» не бракує яскравих виконавців навіть з досвідом виступів у Прем’єр-лізі – нападник Михайло Сергійчук, хавбек Геннадій Пасіч або захисник Дмитро Нємчанінов. Та, схоже, зіркою команди є саме тренер.

Вдруге приймаючи «Верес», Юрій Вірт так і сказав: «Наша співпраця принесе хороший результат». Його привабили амбіції та можливості нового власника. Працювати в команді з хорошими фінансовими позиціями та найвищими завданнями – погодитись на таку пропозицію було не складно. А те, що на той час це був розібраний середняк другої ліги, на базі якого треба було будувати новий проект, приваблювало Юрія ще більше. Тим паче у «Вересі», за його словами, йому дали повний карт-бланш – настільки повірили в тренера.

«Для мене краще боротися за вихід в першу лігу, ніж бути в ній і боротися за 7-8 місця. Для мене це було б нецікаво», – ділився тоді кар’єрними орієнтирами Вірт. А через рік, після виходу в першу лігу тут же заявив плани боротись за УПЛ: «Ми налаштовані дуже серйозно».

47-річного спеціаліста не назвати тактично вишуканим чи гнучким. При ньому «Верес» непохитно грає в класичній схемі 4-4-2 – так було в другій лізі, так є і в поточному сезоні. Тренер старається не відхилятись від стартового плану і рідше втручається в гру перестановками. Його команда – в топ-трійці колективів першої ліги з найменшою кількістю замін під час матчів.

Судячи зі слів гравців та показаного в серіалі «Футболіст», його фішка – мотивація, атмосфера в команді. Це база, на якій він втілює свої бачення. «Моя модель гри – швидкісний контроль м’яча. Ми хочемо грати агресивно: відбір і швидка атака», – говорив Юрій на початку роботи в Рівному.

Ми й самі це бачили. Вірт може зарядити команду потрібними емоціями, вибігши розлючений на поле з претензіями до судді. Або, як показано в тому ж таки серіалі «Футболіст», впливати на гравців емоційним тиском, вдаючись до методу «мертвий суперник»: «Вони не знають, як у футбол грати. «Кристал» – глуха команда, а ви мучитесь із ними».

І це працює. За інтенсивністю єдиноборств «Верес» на першому місці у своїй лізі. Як і по ефективності пресингу. Серед лідерів рівняни також за показником виграних верхових дуелей. Що не дивує – в команді присутні такі висотники як Нємчанінов, Махнєв, Гайдучик чи найкращий бомбардир Шестаков. Для рівнян це важливий показник ще й тому, що команда багато грає через довгі та глибинні передачі. За їхньою кількістю червоно-чорні також серед лідерів першої ліги.

Для інтенсивності потрібна відповідна фізична готовність, і Вірт це розуміє. Навіть вчорашні гравці УПЛ відзначають серйозні навантаження. «Зараз дуже важкі збори. Навіть в «Олімпіку» легші тренування були, все було з м’ячами», – коментував зимову підготовку «Вереса» до другого кола Геннадій Пасіч.

Попри заявлене прагнення грати красиво, Вірт є прагматичним тренером – головним показником називає результат. Вочевидь, є він надважливим для самих футболістів. Адже за словами президента Івана Надєїна, зарплати у клубі не є відчутно великими, натомість такими є преміальні за успішні ігри.

Це двигун «Вереса» і точно один з визначальних факторів стрімкого турнірного прогресу червоно-чорних. Хоча до «Вереса» також є претензії по суддівству з боку суперників. Особливо від аутсайдерів. Тернопільська «Нива» після матчу другого кола проти рівнян відправила в комітет арбітрів відео суперечливих епізодів поєдинку. А в нещодавньому 25-турі уже була черга «Кристала» обурюватись курйозним рішенням рефері.

І все ж місце «Вереса» на вершині таблиці не повинно викликати запитання. Команда Вірта найкраща в лізі і за кількістю забитих (47), і за кількістю пропущених (19). І хоч по факту очків рівняни набрали на десять більше очікуваних, за показником останніх вони однаково йдуть в зоні виходу в УПЛ.

Це при тому, що Вірт не завжди отримує тих гравців, яких просить для підсилення. Взимку Юрій не раз наголошував, що «не доніс керівництву належним чином важливість підсилення зимою» і навіть що «клуб не підписав футболістів з УПЛ, з якими [тренер] домовився».

Це вже рука менеджменту клубу на чолі з Надєїним, який, схоже, готовий витрачатись багато, але не смітити грошима (в клубі говорять, що у них не найбільший бюджет у лізі). Тим паче коли команда поставлені завдання виконує. Керівництво «Вереса» не лінується дбати про привабливість свого проекту не лише для футболістів, але й для футбольної аудиторії.

Реаліті-серіал «Футболіст» зніс чимало бар’єрів, які існують між українськими клубами та їхніми вболівальниками. І зробив клуб впізнаваним – соцмережі рівнян не поступаються командам УПЛ за підписниками. Ініціатива з виводом акцій «Вереса» на ринок також, за словами ініціаторів, покликана не лише виручити кошти, але й дати фанатам «Вереса» можливість відчувати себе причетними до управління клубом.

Все це важлива робота зі спільнотою, яку клуб, втім, чомусь гучно іменує «народністю» «Вереса». Хоча по факту рівняни й далі існують завдяки одній людині, в якої тепер контрольний пакет випущених акцій та ще не до кінця зрозумілі амбіції у футболі.

Фото: «Верес», «Укртепло»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты