Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/85-ліття «Шахтаря» в 85 історичних світлинах

85-ліття «Шахтаря» в 85 історичних світлинах

Пам’ятні та визначні моменти з життя донецького клубу.

Блог — Ноу Баланса
24 мая 2021, 23:43
29
85-ліття «Шахтаря» в 85 історичних світлинах

Сьогодні «Шахтар» святкує 85-річчя. Саме в цей день у 1936 році щойно створений тоді ще «Стаханівець» дебютував у щойно створеному чемпіонаті СРСР з футболу. Вітаємо клуб з днем народження, гортаючи фото з визначними подіями в його історії.

1936

Все почалось 3 квітня, коли Всесоюзна рада з фізичної культури та спорту винесла рішення про створення збірної команди вугільників Донбасу. Назвали її «Стаханівець» в честь зрозуміло кого, а вже за тиждень зібрали команду.

Майже з перших років існування (спочатку був період виступів у Горлівці) «Стаханівець» почав грати на донецькому стадіоні «Шахтар», з яким ми знайомі по легендарним фото з вболівальниками на териконах.

1938

Вже на другій рік існування «Стаханівець» добився виступів у найсильнішій на той час групі радянського чемпіонату – групі А.

1946

Визначна дата. 29 липня Спортивне товариство вугільників Донбасу, яке святкувало десятирічний ювілей, перейменували на сьогодні всім відомий «Шахтар». І змінили емблему.

1951

Перше істотне досягнення в історії клубу – бронза радянського чемпіонату. Відповідні значки на пам’ять і святкова хода вулицями міста.

1960

Команду очолив Олег Ошенков, з яким клуб в найближчі роки тричі дійде до фіналку Кубка СРСР та двічі виграє його. Жоден інший тренер гірників не працював з командою довше в радянський період, ніж Ошенков. 9 років.

1961

Саме з цього року «Шахтар» почав виступати у звичних сьогодні помаранчево-чорних футболках.

Зміна кольорів на удачу. Цього ж року гірники Ошенкова вперше дійшли до фіналу Кубка СРСР, де перемогли московське «Торпедо». Є перший трофей в історії клубу.

1962

Через рік «Шахтар» повторив кубковий успіх.

1966

За підсумками сезону голкіпер гірників Юрій Коротких провів 913 сухих хвилин, і ця серія увійшла в трійку найкращих в історії чемпіонатів СРСР.

В ті роки «Шахтар» уже активно гастролював. Почали ще в 1945 році, коли на запрошення Микити Хрущова поїхали грати товариські матчі з командами щойно приєднаного до складу СРСР Закарпаття. У 1958 році був візит в КНДР, а у 1966-му та 67-му донеччан занесло в африканські Конго та Судан.

Той самий матч в КНДР.

1967

Цього року склад команди поповнили майбутні революціонери українського та світового футболу – Валерій Лобановський та Олег Базилевич.

А Лобановський одразу ж став найкращим бомбардиром команди.

1972

В «Шахтарі» стартувала кар’єра майбутньої легенди клубу – Віталія Старухіна. 4 серпня в домашньому товариському матчі довелось виступити проти збірної Куби та забити переможний гол.

1973

Переживши спад та виліт з Вищої ліги, донеччани тут же повернулися в еліту під керівництвом уже головного тренер Олега Базилевича.

 

1975

З цього року почалось одне з найуспішніших десятиліть в історії клубу. Почалось відповідно – за підсумками сезону «Шахтар» здобув срібло чемпіонату СРСР. Як виявилось пізніше, це була найвища нагорода команди за час виступів у змаганні.

1976

Якщо десятий рік життя «Шахтар» відсвяткував виходом в еліту чемпіонату СРСР, то 40-річний ювілей гірники відзначили дебютом у єврокубках. 15 вересня цього року донеччани прийняли вдома берлінське «Динамо» в рамках 1/32 фіналу Кубка УЄФА і перемогли 3:0.

1977

За підсумками сезону воротаря гірників Юрія Дегтярьова визнали найкращим воротарем розіграшу Вищої ліги СРСР.

1978

Друга та остання в історії бронза чемпіонату СРСР в колекції «Шахтаря». До вручення нагород приготуватись.

1979

Багатий на події рік в історії клубу. Перед сезоном команду очолив майбутній найтитулованіший за радянських часів тренер «Шахтаря» Віктор Носов, з яким гірники сягнуть найбільших висот в період до Незалежності.

За підсумками сезону гірники вдруге та востаннє в історії взяли срібло чемпіонату СРСР. До першого місця, яке посів московський «Спартак», та так і не здобутого чемпіонства бракнуло два бали.

Але натомість індивідуальні нагороди зібрав Віталій Старухін aka Бабуся, який став найкращим бомбардиром того розіграшу (26 голів) та якого визнали найкращим гравцем сезону.

1980

Після майже 20-річної перерви донеччани знову взяли Кубок СРСР. Це вже репутація кубкової команди.

1981

В цьому році Старухін зіграв останній із 270-ти матчів за «Шахтар». Пора прощатись із легендою.

1983

«Шахтар» вчетверте та востаннє взяв Кубок СРСР.

1984

А цей рік визначний здобутками в єврокубках. Саме у 1984 році гірники вперше в історії зіграли у весняній частині єврокубків – дійшли до чвертьфіналу Кубка кубків. А це найпізніша стадія, до якої донеччани доходили в радянський період. Зупинив команду португальський «Порто» – поразка 3:4 за сумою двох матчів.

Але без трофеїв все одно не обійшлось. Того року «Шахтар» вперше і востаннє виграв Суперкубок СРСР.

1990

Вітер змін. В цьому році гірники вперше зіграли у футболках з титульним спонсором. Це була компанія Intercomputer.

1995

Перегорнули сторінку, щоб почати новий відлік. Перший трофей в незалежній Україні – перемога над «Дніпром» по пенальті в фіналі Кубка України.

1995

Трагічна сторінка в історії «Шахтаря» – від вибуху на стадіоні під час матчу команди загинув президент клубу Ахать Брагін. Одне з нечисленних фото з місця подій.

1996

Замість нього за клуб тут же взявся Рінат Ахметов. Так почалась сучасний, найуспішніший період в історії гірників.

2000

Дві історичні події в один рік. В березні підписали першого легіонера в історії «Шахтаря» не з пострадянського простору – румуна Маріана Аліуце.

А в серпні пройшли чеську «Славію» і вперше в історії пробились в груповий етап Ліги чемпіонів.

2002

А цей рік ще історичніший. На його початку «Шахтар» очолив перший в історії клубу іноземний тренер – італієць Невіо Скала.

І майже тут же команда вперше стала чемпіоном. Й одразу оформила золотий дубль, здобувши ще й Кубок України.

Ще одна знаменна штука – перші підписання бразильців, з чого почався сучасний вектор трансферної політики клубу. Піонером влітку того року став Брандао (Даміана хтось пам’ятає?).

2003

Восени донеччани зіграли останній матч на стадіоні «Шахтар», на якому майже постійно виступали з часу заснування. То була гра чвертьфіналу Кубка України проти алчевської «Сталі» (3:1).

2004

Без зайвих слів. В клуб прийшов Мірча Луческу – майбутній найтитулованіший тренер в історії гірників.

2005

Вперше за часів Незалежності «Шахтар» пробився у весняну частину єврокубків, де 1/16 фіналу Кубка УЄФА успішно протистояв «Шальке».

За кілька місяців гірники вперше виграли Суперкубок України.

2006

Історична подія не лише для «Шахтаря», але й для українського футболу. 14 травня, Кривий Ріг, перший і поки єдиний Золотий матч, в якому гірники здолали «Динамо» 2:1.

2007

Презентація сьогоднішньої емблеми клубу.

2009

Знаменитий успіхами рік. Вперше в історії українського футболу до півфіналу єврокубка дійшли одразу дві українські команди, ще й зіграли між собою. «Шахтар» пройшов «Динамо» і вперше дістався до фіналу євротурніру.

 

Далі ви знаєте. Перемога в Кубку УЄФА.

 І прем’єрна участь в фіналі Суперкубка УЄФА, протистояння з «Барселоною».

На цьому радощі 2009-го не закінчились. На наступний день пройшло відкриття «Донбас Арени».

А через місяць тут зіграли перший матч, виграли у «Оболоні».

2010

Так в липні «Шахтар» святкував найрозгромнішу перемогу в історії усіх фіналів Суперкубка України – 1:7 згоріла «Таврія».

А в грудні перемогою над «Брагою» оформив перший в історії вихід в плей-офф Ліги чемпіонів.

Щоб одразу дійти до найпізнішої у своїй історії стадії головного євротурніру – чвертьфіналу, де поступився тій же «Барселоні».

Але той сезон все одно закінчився суперуспішно – «Шахтар» вперше оформив трофейний требл.

2012

Гірники вперше в історії перемогли чинного переможця Ліги чемпіонів – лондонський «Челсі».

2013

Найдорожче підписання в історії українського футболу – теж справа рук та грошей донеччан. За Бернарда заплатили 25 млн євро.

2014

Останній на сьогодні матч «Шахтаря» на «Донбас Арені» – грали проти тоді ще «Іллічівця».

Найрозгромніша перемога донеччан у єврокубках – розбили в гостях білоруський «БАТЕ».

В тому ж матчі «Шахтар» встановив рекорд Ліги чемпіонів – першим в історії турніру забив шість м’ячів у першому таймі.

А герой тієї зустрічі Луіс Адріано, який забив тоді п’ять разів, по ходу поєдинку став найкращим бомбардиром в історії гірників. Третій гол у ворота білорусі став для бразильця 115-м у помаранчево-чорній футболці.

2015

Того року «Шахтар» вперше в історії гастролював Бразилією, де зіграв кілька товариських матчів.

В травні того року «Шахтар» U-19 першим з українських команд дійшов до фіналу юнацької Ліги чемпіонів, де зустрівся з однолітками з «Челсі».

2016

А це уже гірники прибули для проходження зборів у Штатах.

Матч чвертьфіналу Ліги Європи проти «Браги» став для капітана донеччан Даріо Срни 486-м за клуб. Так хорват став рекордсменом «Шахтаря» за цим показником.

Донеччани вдруге в історії дійшли до півфіналу євротурніру. Протистояння зі «Севільєю» в Лізі Європи.

Важливий момент. Мірча Луческу покинув «Шахтар» після 12 років роботи та 21 здобутого трофею.

2017

Перше після переїзду з Донецька чемпіонство гірників. І водночас ювілейне – десяте.

2018

Найдорожчий продаж в історії українського футболу. «Шахтар» продав Фреда у «Манчестер Юнайтед» за 60 млн євро.

2019

Найбільша перемога в історії фіналів Кубка України. Гірники перемогли «Інгулець» 4:0.

Цей кубок став для донеччан 13-м, що зробило клуб рекордсменом за цим показником на той момент.

В тому ж сезоні «Шахтар» оформив золотий дубль, взяв 34-й за ліком трофей часів Незалежності і став на той момент найтитулованішим клубом України саме часів Незалежності.

2020

Гірники рекордно рано здобули чемпіонство – за п’ять турів до кінця чемпіонату. Це рекорд українського футболу.

Плюс те чемпіонство «Шахтар» взяв з найбільшим в історії чемпіонату відривом від другого місця. 23 бали.

Третій півфінал єврокубка в історії донеччан. Протистояння з «Інтером».

Вперше в історії «Шахтар» виграв обидва матчі в протистоянні з європейським грандом. Постраждав «Реал».

Фото: «Шахтар», УЄФА, Віталій Вітлео

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты