Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Чемпіонства «Динамо» не заслуговує». У 2016-му Луческу заклав міну, на якій тепер ризикує підірватись

«Чемпіонства «Динамо» не заслуговує». У 2016-му Луческу заклав міну, на якій тепер ризикує підірватись

Історія цитати може закільцюватись.

Блог — Ноу Баланса
17 апреля 2021, 19:52
35
«Чемпіонства «Динамо» не заслуговує». У 2016-му Луческу заклав міну, на якій тепер ризикує підірватись

Історія дразливої цитати може красиво закільцюватись.

Сьогоднішнє Класичне інтригує з якого боку не глянь. І навіть якщо ви боїтесь надто обережної гри, бо «Динамо» намагатиметься не програти, то ось контраргумент. Киянам бажано якраз виграти.

Разом з вбивством чемпіонської інтриги перемога над «Шахтарем» врятує Мірчу Луческу від міни, яку він сам же заклав п’ять років тому, працюючи ще з гірниками.

Передісторія

В перші два роки війни з Росією «Шахтарю» було найважче. Довгорічну роботу в Донецьку перекреслено, до постійних переїздів команда тільки починала звикати, в Києві клуб лише налагоджував офісну роботу. Не дивно, що це позначалось на результатах. Після чемпіонства у 2014-му гірники у двох наступних сезонах поспіль програли боротьбу за золото «Динамо».

І саме у навколишніх обставинах Мірча Луческу бачив ключову причину цьому, а не у своїй роботі чи роботі Сергія Реброва на чолі столичної команди. Тому в той період відомий каверзними цитатами румун випускав словесні шпильки особливо часто.

«Нинішній чемпіонат – незрозуміло що. Хочеться швидше його закінчити».

«Поточний чемпіонат є некоректним та неправильним. Буду повторювати це постійно, майже на кожній прес-конференції».

«Для «Динамо» такий формат чемпіонату – добре, а для нас – ні».

«Це сурогатний чемпіонат, штучний. Ніхто не думав про клуби з Донбасу, щоб зберегти їх в чемпіонаті України. Хоч і знають, що шансів на перемогу в турнірі ні у кого з них нема».

«Нинішній чемпіонат – воєнний. Такий був, напевно, у 1944-му».

«Ситуація в українському футболі дуже нагадує часи, коли «Стяуа» був командою Чаушеску».

«Важко грати проти суддівства та вболівальників, які проти тебе».

«Якби грали в Чернівцях, за нас би більше вболівали – там багато румунів».

«Будемо повертатись в 90-ті, коли тільки одна команда перемагала в чемпіонаті».

«В Україні громадянська війна. Нас називають сепаратистами або терористами».

«В «Динамо» усім займається Рауль. Ребров потрібен просто для картинки».

І цей список можна легко продовжувати. Румунський тренер надто багато був чимось невдоволений. Точно не так він це все уявляв, коли влітку 2014 року, коментуючи чутки про відхід, відрізав: «Якби вважав, що «Шахтар» не може виграти чемпіонство, не затримався б в Україні».

Але за два роки Мірча так і не взяв золота та ображеним покинув гірників. А наостанок сказав найяскравішу свою фразу того періоду. Ту, яка може відгукнутися йому зараз, вже в роботі з «Динамо».

Історія

Це було у квітні 2016 року після матчів 21 туру УПЛ. В ньому «Динамо» виграло у «Волині» 3:0, а «Шахтар» зіграв унічию 3:3 зі «Сталлю». Так відстань між першими киянами та другими донеччанами виросла до п’яти очок. За п’ять турів до кінця чемпіонату.

Луческу розумів, до чого все йде, нехай попереду й був очний матч з «Динамо», яке гірники в тому сезоні двічі сухо перемогли – 2:0 в Суперкубку та 3:0 в першому колі. І пішов ва-банк, придумавши дразливе визначення справжнього чемпіона.

«В матчі зі «Сталлю» ми зіштовхнулись із суддівством, спрямованим проти нас. Знали, що «Сталь» буде стимульована. І це нормально. Знали, що газон буде потворним та важким.

Результат віддалив нас від чемпіонства. Не бачу, де «Динамо» може втратити очки. Для нас найважливішим поєдинком буде зустріч з ними. Щоб перемогти в чемпіонаті, вони повинні нас обіграти. Не обіграють – значить, не заслуговують чемпіонства».

Логіка Мірчі проста – якщо ти жодного разу не обіграв головного конкурента за сезон, не можеш бути заслуженим чемпіоном. Мабуть, румун згадав ситуацію середини нульових в добре знайомій йому Серії А – коли в результаті Моджіґейту «Ювентус» опустили в другий дивізіон, чим скористався «Інтер» й без конкурента взяв скудетто, яке в Турині назвали картонним. Нехитрий елемент тиску на ключового суперника.

І Луческу ще раз на цьому наголосив – коли за кілька тижнів ще раз розгромив «Динамо» 3:0 й опинився на вістрі своєї ж цитати. Тим паче в нього був ще один козир – «Шахтар» на той момент залишався єдиним представником України в єврокубках, дійшовши до півфіналу Ліги Європи.

«В Європі ми показуємо, що є найкращою українською командою. Кияни повинні були показати [в грі проти нас], що є чемпіонами. А тепер виникає запитання про чесність цього чемпіонату. Бо є деякі команди, які лише прикидаються, що грають з «Динамо», а через тиждень проти нас грають на смерть», – своєрідно привітав Мірча чемпіона того сезону наостанок.

І запалало ще дужче. На роки вперед.

Післяісторія

Фрази румунського тренера одразу спровокували реакцію. Тодішній голкіпер киян Олександр Рибка розцінив їх як мотивацію – «слова Мірчі є додатковим стимулом для нас обіграти гірників». А тренер молодіжних команд «Динамо» Олег Венглинський побачив у них «агонію Луческу». Сергій Ребров просто назвав це образою всіх інших команд УПЛ.

Цитата про незаслужене, так зване картонне чемпіонство з часом почала обростати новими висловлюваннями, які продовжували їй життя. Луческу уже не працював в Україні, але його слова пам’ятали й при нагоді згадували. А в сезоні 2017/18 у «Динамо» з’явилась найкраща нагода використати їх уже на свою користь.

Команда Олександра Хацкевича за всю кампанію ні разу не програла «Шахтарю», який і виграв чемпіонат. При тому, що за тодішнім форматом впродовж сезону у команд було чотири зустрічі в УПЛ. В підсумку кияни виграли три з них, а четверту звели до нічиєї.

На останньому в тій кампанії Класичному про це залюбки нагадали ультрас «Динамо». З картону вони зробили трафарет з обличчям Луческу та підкоригованою на свою користь цитатою.

Не втратив нагоди посмакувати і президент біло-синіх Ігор Суркіс. Після матчу він привітав суперника з першим місцем з невеликим уточненням:

«Так, «Шахтар» – чемпіон. Але якщо слідувати логіці Луческу – пам’ятаєте, був такий тренер у гірників? – то король не справжній. Ми їх обіграли тричі, раз зіграли внічию. Але медалі отримають вони».

А вже перед сьогоднішнім матчем «Шахтар» опублікував постер в стилі Mortal Kombat. І підписав: «Переможе чемпіон». Натяк зрозумілий.

Так спочатку «Шахтар» попався на цій фразі колишнього тренера, а тепер карма може наздогнати самого автора цих слів. Луческу залишилось всього лиш не обіграти сьогодні гірників, але дотиснути чемпіонство. Тоді Мірча, дякуючи собі ж колишньому, матиме усі підстави назвати здобуте золото незаслуженим, підірвавшись на власній міні.

І історія вишукано закільцюється. Правда, декого вона так нічому і не навчить.

Фото: «Шахтар», УПЛ, AFP/Getty Images

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты