Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Проти власника «Миная» держава ввела санкції та заблокувала активи. Клуб також під загрозою

Проти власника «Миная» держава ввела санкції та заблокувала активи. Клуб також під загрозою

Все через контрабанду.

Блог — Ноу Баланса
3 апреля 2021, 20:14
51
Проти власника «Миная» держава ввела санкції та заблокувала активи. Клуб також під загрозою

Все через контрабанду.

 

Що сталось?

За результатами вчорашнього засідання Ради національної безпеки та оборони президент України Володимир Зеленський заявив про санкції проти десятка українських контрабандистів:

«Сьогодні, вперше в історії України, запроваджені персональні санкції, зокрема заблоковані активи та майно осіб, яких, за аналітичними даними СБУ, Апарату РНБО, можна назвати топ-десяткою української контрабанди.

Це економічний тероризм проти України. За розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 мільярдів гривень, що недоотримав державний бюджет. З них понад 100 мільярдів – внаслідок неефективної роботи митниці».

Офіційно перелік підсанкційних контрабандистів та характер застосованих санкцій мають оприлюднити після того, як Зеленський підпише відповідний указ.

Проте уже вчора в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» секретар РНБО Олексій Данілов назвав імена покараних. Серед них опинився відомий закарпатський екс-митник та власник футбольного клубу «Минай» Валерій Пересоляк.

Видання Українська правда написало, що РНБО також ввела санкції проти 68 компаній, що пов’язані з цією десяткою контрабандистів. 

Тепер «Минаю» кінець?!

Про це надто рано говорити, оскільки невідомо, які саме санкції застосували проти Пересоляка та чи стосуються вони конкретно клубу. Слід дочекатись відповідного указу президента України.

Водночас підстави хвилюватись у вболівальників закарпатського клубу є вагомі. Адже саме Пересоляк є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Футбольний клуб Минай». Валерій заснував клуб у 2015 році разом з колегами, з якими тоді працював на Закарпатській митниці. Зокрема, віце-президентом «Миная» є один з колишніх співробітників Пересоляка Євген Плавайко.

Зв’язок «Миная» з місцевою митницею надто чіткий. Він не ослаб навіть після того, як Пересоляк у 2016 році залишив роботу там (а саме посаду начальника управляння аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Закарпатської митниці). Навпаки, три роки тому туди пішов працювати екс-футболіст клубу Євген Мироняк, а журналіст-розслідувач Євген Плінський стверджує, що футбольний клуб зараз фінансують саме з контрабандних грошей.

Він же називає Пересоляка «головним куратором та монополістом контрабанди на Закарпатті», а також наголошує, що домашні матчі «Миная» часто відвідує верхівка місцевої митниці.

Це може вказувати на те, що навіть якщо конкретно «Минай» оминуть санкції РНБО, загалом вони все одно можуть вдарити по клубу фінансово через ймовірну залежність від Закарпатської митниці.

По-перше, вчора РНБО також відсторонила від роботи понад сотню чинних митників по усій країні, серед яких 17 керівників митних постів та митниць. Зокрема, на Закарпатті так покарали 23 працівників – більше таких лише у Львівській митниці (46).

По-друге, Володимир Зеленський підкреслив, що на цьому санкції проти митників не закінчуються. Також влада готує законодавчі зміни, «наслідком яких буде криміналізація недостовірного митного декларування».

Тим часом у клубі поки не прокоментували ситуації. Завтра в команди домашній матч УПЛ проти «Колоса».

А самого Пересоляка тепер посадять?

Це тепер уже залежить від правоохоронних органів. Принаймні, озвучене Зеленським дає усі підстави для цього.

РНБО ж уповноважена лише вводити санкції. I лише у випадку загрози національній безпеці. Вона не визнає нікого винним у злочині, на чому наголошують політологи. І це створює своєрідну правову колізію, оскільки підсанкційні особи можуть не бути засудженими, а без вироку суду не можна обмежувати їхні права.

За даними сервісу аналітики Youcontrol, окрім «Минаю» Пересоляк також володіє компаніями «Західна біопаливна група», «Експертаквагоризонт», «Коралфенікс», «Люкс Гранд Парк» та «Дніпро-Доуро», які працюють у сфері нерухомого майна, виробництва виробів з деревини та послуг перекладу.

Також Валерій очолює районну та обласну асоціації дзюдо, керує ужгородським дзюдо-клубом «Рандорі», а також є головою асоціації футзалу Закарпаття.

Фото: «Минай»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты