Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Чому стадіон в Рівному досі реконструюють: політичні торги, хиби в проекті, проблемний підрядник

Чому стадіон в Рівному досі реконструюють: політичні торги, хиби в проекті, проблемний підрядник

«Авангард» планували здати ще два роки тому.

Блог — Ноу Баланса
20 марта 2021, 15:05
42
Чому стадіон в Рівному досі реконструюють: політичні торги, хиби в проекті, проблемний підрядник

«Авангард» планували здати ще два роки тому.

Перебудова «Авангарду» в Рівному – це настільки епічно, що місцевий «Верес» встиг за цей час уже двічі відродитись, але грати в рідному місті команда досі не може.

Реконструкція центрального міського стадіону триває в Рівному вже два роки. Втричі більше часу її обговорюють. Проте досі незрозуміло, коли вся ця історія закінчиться, і чи закінчиться взагалі.

Tribuna.com спробувала з’ясувати – в чому ж там проблеми.

«Авангарду» 50 років. Тут святкували 700-річчя Рівного, а в нульових вперше спробували реконструювати

Рівненський «Авангард» ввели в експлуатацію у 1970 році. Збудували його за два роки на місці старого стадіону «Колгоспник». Від початку він вміщував 25 тисяч осіб, що робило його одним з найбільших на Західній Україні та дозволило провести масштабне святкування 700-річчя Рівного у 1983-му.

Лише в середині нульових «Авангард» почали змінювати. Точніше, дещо підмарафетили – встановили на центральних секторах 4,5 тисячі пластикових сидінь замість дерев’яних лав. Хоча потребувала арена набагато більше.

В ті часи місцева преса писала про календарний матч друголігових «Вереса» та «Нафкома»: «Звітний поєдинок команди проводили швидше не на смарагдовому газоні, а на перекопаному картопляному городі». Іронічно, але тоді це відбувалось на фоні затяжної реконструкції, схожої до сьогоднішньої.

«Реконструкція «Авангарду» триває з 2002 року. Упродовж шести років із запланованих шістнадцяти секторів уже відремонтовано десять. Кожен вміщує 450 місць, тобто нині арена комфортно може розмістити чотири з половиною тисячі вболівальників.

Аби завершити ще шість секторів, потрібно близько двох з половиною мільйонів гривень. Наскільки мені відомо, міським бюджетом планувалося виділити майже три мільйони гривень, але остаточного рішення досі не прийнято», – розповідав тоді про ситуацію з комунальною ареною її директор Валентин Воят.

Але гроші, вочевидь, не знайшлись, тому реконструкції «Авангарду» так і не закінчили. У 2011 році «Верес» втратив професійний статус, і разом з ним завмер стадіон.

Питання перебудови «Авангарду» підняли Олексій Хахльов та минулий мер Рівного. Роботи не могли почати довгих чотири роки

15 березня 2019 року голова обласної федерації футболу Олексій Хахльов, який чотирма роками раніше ініціював відродження «Вереса» і повернув у повістку проблему міського стадіону, урочисто коментував старт довгоочікуваної реконструкції:

«Сьогодні історичний день для обласного центру і всієї Рівненщини. Розпочалися безпосередні роботи з реконструкції стадіону «Авангард». Хочу подякувати міському голові Володимирові Хомку, що ми разом, попри певні труднощі, пройшли підготовчий шлях і суттєво наблизилися до нової сучасної спортивної арени».

Функціонер не дарма вказав на «певні труднощі» – на той час дискусії про перебудову стадіону тривали уже кілька років. На шляху до її початку перешкод було чимало, і байдуже, що локомотивами процесу були впливові люди.

«Після відродження «Вереса» Хахльов також очолив ідею реконструкції «Авангарду». Але він – не єдина сторона, яка ратувала за це. На той момент міський голова Хомко думав, з чим іти на вибори, і вирішив – стадіон може бути однією з тих речей, яку він покаже та скаже: «Це я зробив». Великий об’єкт», – пояснив у коментарі Tribuna.com появу тандему рівненський активіст Святослав Клічук.

Мер Рівного Володимир Хомко (четвертий зліва) та Олексій Хахльов (зліва від нього) в день початку реконструкції стадіону

Однак, сам же цей тандем, мимохіть чи ні, але посприяв появі труднощів на шляху до початку перебудови. Хахльов, наприклад, був членом робочої групи, яка у 2016 році рекомендувала міській раді проектанта нової арени – львівську компанію «Арт-Простір», на користь якої говорила причетність до побудови «Арени Львів».

Але зі здачею фінального проекту виконавець тягнув понад рік, чим змусив хвилюватись і мера, і депутатів міськради – обіцяні 1,5 млн грн з бюджету вже ж виділили. І хоч весною 2017-го документ нового 14-тисячного стадіону нарешті презентували, запланований на цей рік старт перебудови змістився вперше.

Далі роль гальма перейшла до політиків. В лютому 2018 року міськрада виділила перші гроші на саму реконструкцію – 60 млн грн. Але депутат Роман Стасюк через суд добився скасування цього рішення – він поскаржився на те, що гроші виділили, не представивши на сесії детальний проект реконструкції. Це знову відстрочило початок робіт.

Коли з чергової спроби гроші таки виділили (попередньо вдвічі збільшивши вартість реконструкції зі 100 млн грн до 200 млн) та провели тендер, процес загальмували самі претенденти на виконання робіт.

«Фірми почали між собою воювати за тендер. Замовник відхилив дві фірми, а одна із них поскаржилась, що третю теж треба відхилити. І тут другий момент, коли затягнули з реконструкцією. Не було чийогось злого умислу, але час втрачався», – пояснив Святослав Клічук.

Тим часом «Верес» не став чекати й передислокувався до Львова, де й згодом потух. Перебудова, яка мала початись у 2017-му і тривати два роки, зривалась. На останок постарався вже визначений підрядник – місцева компанія «Фіалка» заявила, що пройшло багато часу з моменту здачі проекту, тому його треба коригувати.

Так і дотягнули до весни 2019 року, коли роботи нарешті почали.

«Верес» сподівається ще в цьому році зіграти на «Авангарді», але міська рада тягне з грошима

Розпочате будівництво не означає закінчене будівництво.

Очікувати оновлення стадіону рівнянам не стало легше навіть після старту реконструкції. Як мінімум тому, що коригування проекту не було одноразовим. Через частоту різних ексцесів на кшталт цього довелось навіть звертатись до нового проектанта і знову виділяти гроші на його послуги.

Частина обваленої в ході реконструкції трибуни «Авангарду»

Так поступово росла загальна вартість перебудови. З початкових 100 млн грн вона виросла в понад п’ять разів – сьогодні сума становить 549 млн грн, повідомив у відповіді на запит Tribuna.com замовник реконструкції, Управління капітального будівництва Рівнеради.

Але немає гарантії, що це остаточне число, підкреслив Клічук. До того ж підозри у нього викликає кількість коригувань. Це може свідчити про зловживання. Та на цьому нюанси не закінчуються.

По-перше, генпідрядником перебудови зацікавився Антимонопольний комітет, який в тому числі взявся розслідувати роботу «Фіалки» на «Авангарді» й навіть оштрафував контору. 

«Ця фірма зіпсувала собі репутацію через різні тендери. Але її директор Юрій Фалко любить футбол, вкладає гроші в нього. Він навіть є одним зі спонсорів «Вереса»», – пояснив Клічук.

Через цю катавасію з «Фіалкою» довелось провести додатковий тендер на завершальні роботи на стадіоні, який виграла інша фірма.

По-друге, на місцевих виборах минулої осені Володимир Хомко втратив посаду. У Рівного тепер новий мер Олександр Третяк, який одразу заявив – закінчити реконструкцію стадіону треба, але не за всяку ціну для міста, яке досі самостійно фінансувало перебудову.

Президент «Вереса» Іван Надєїн та новий мер Рівного Олександр Третяк

Третяк хоче грошової допомоги від області та держави, але в цьому місці вмикається політика. «Всій цій історії заважають політичні нюанси. Новий мер Рівного – від «Європейської солідарності», а вся влада [області та держави] –  зелена. Напевно, йому ще це заважає», – прокоментував для Tribuna.com ситуацію нинішній власник «Вереса» Іван Надєїн.

Схожа ситуація була і за попереднього мера. «Хомко казав, що на такі об’єкти гроші має давати ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку – прим.), заявку на які має давати область. Але влада області, щоб політично не підсилювати Хомка, блокувала всякі шанси на це. Тому місто залишилось наодинці. Звідси всі ці складнощі», – розповів Клічук, який сьогодні також є безпартійним депутатом Рівнеради.

Помирити місцеву владу й проштовхнути питання виділених грошей до Рівного не раз приїжджав президент УАФ Андрій Павелко. Ще бувши нардепом, він робив у місті виїзне засідання бюджетного комітету Верховної Ради, який тоді очолював. А на початку цього року з інспекцією Павелко відвідав уже саму реконструкцію в супроводі мера Рівного, голови облради та губернатора.

Зрештою, як пояснив нам Іван Надєїн, усі домовились до наступного:

«На цей бюджетний рік ще не виділені кошти – що з міста, що з області. Вся місцева влада – мер, губернатори – пообіцяли вболівальникам до кінця березня прийняти рішення про гроші. Нам нічого не залишається, як ці обіцянки приймати та штурхати їх.

Коли ці гроші виділять, ще частина буде за ДФРР чи «Великим будівництвом». Але все це не погодять, поки першим не виділить гроші місто. Далі трохи додасть область, а вже тоді Київ. Загалом залишилось виділити 214 млн грн. 50 млн дасть Рівне, ще трохи область, а понад 100 млн дасть держава».

Якщо так і станеться, то підрядник обіцяє встигнути зробити до осені необхідний мінімум – закінчити дві основні трибуни та поле – щоб «Авангард» міг приймати матчі УПЛ. Правда, на сьогодні Рівнерада досі не виконала свою обіцянку – в понеділок, 15 березня, на сесію навіть завітали також фанати «Вереса» та вимагали рішення про гроші, але поки безрезультатно.

Іван Надєїн оптимізму не втрачає, хоч і пропрацьовує резервні варіанти: «Стадіон потрібен «Вересу», але більше він потрібен місту. Він же олімпійський, там доріжки є. Зараз підрядник робіт не зупиняє, а ми частково допомагаємо йому, щоб він продовжував».

Поки ж остаточна дата закінчення перебудови знову перенесена. На сьогодні фінал робіт запланований на кінець 2022 року.

Фото: Віктор Свиридюк, РОФФ, «Верес», сторінка Івана Надєїна у фейсбуці

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты