Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Ноу Баланса/В Україні вакцинація тільки почалась, а деякі країни уже щеплюють своїх олімпійців. Як з цим буде у нас?

В Україні вакцинація тільки почалась, а деякі країни уже щеплюють своїх олімпійців. Як з цим буде у нас?

Tribuna.com з’ясувала.

Блог — Ноу Баланса
5 марта 2021, 12:00
8
В Україні вакцинація тільки почалась, а деякі країни уже щеплюють своїх олімпійців. Як з цим буде у нас?

Tribuna.com з’ясувала.

Хоч у світі ще існують держави, які не почали вакцинацію населення від ковіду, Україна свою кампанію стартувала однією з останніх в Європі. Лише минулого тижня. Один з наслідків зволікання влади – ми уже програємо іншим у щепленні олімпійців, а часу до змагань Токіо все менше.

Наскільки це важливо і чи має якесь значення взагалі? Спробуємо пояснити, і не лише це.

Хіба спортсмени є пріоритетною для вакцинації категорією населення, щоб про них турбуватись?

Ні, не є. Ні в Україні, ні переважно у світі. Наприклад, у нас до пріоритетних груп населення належать медичні та соцпрацівники, люди віком від 60 років, освітяни, учасники ООС й силовики загалом. Відтак, на перших етапах вакцинації українського населення поки не передбачено щеплення саме спортсменів.

Однак питання порядку вакцинації атлетів залишається актуальним у світі – насамперед через наближення Олімпійських ігор. Хоча в Штатах, наприклад, уже вакцинують та дискутують через це в НБА, НФЛ та МЛБ. Багаті спортивні ліги заможних держав можуть дозволити собі покупку дорогих вакцин у приватному порядку.

Нас же поки стосується лише ОІ в Токіо. Місяць тому британський The Telegraph видав інсайд – Міжнародний олімпійський комітет прагне щепити від ковіду кожного спортсмена-учасника змагань. Настільки, що навіть веде перемовини з Всесвітньою організацією охорони здоров’я, аби та допомогла з вакцинами біднішим країнам, які досі не запустили у себе програми щеплень.

До цього МОК підштовхує оргкомітет Олімпіади та уряд Японії, які хочуть приймати в Токіо уже вакцинованих учасників та глядачів змагань. А один з членів МОК Річард Паунд в спілкуванні зі ЗМІ навіть підкреслив, що щеплення олімпійців не повинно стати суттєвим навантаженням для урядів країн, а проведення Ігор стане «чудовим успіхом перед обличчям пандемії».

Водночас в офіційних заявах МОК враховує, що втілити амбітний задум буде непросто через бажання урядів держав вакциновувати насамперед найбільш вразливі групи населення. На цьому публічно й наголосив голова МОК Томас Бах:

«Ми завжди чітко виступали проти того, щоб спортсмени перестрибували свою чергу. Вакцинація груп високого ризику, медпрацівників та людей, що підтримують життя нашого суспільства, повинна бути першочерговим завданням. Це принципово.

Але реальність така, що кожен уряд сам вирішує порядок вакцинації та доступу до неї. Ось чому ми попросили Національні олімпійські комітети зв’язатись зі своїми урядами».

І що, сьогодні є держави, які уже щеплюють своїх олімпійців?

Так. В Ізраїлі, який попереду всієї планети за темпами вакцинації населення (потрібні два уколи отримало уже понад 39% громадян), планують вакцинувати усю делегацію олімпійців до кінця травня.

Уряд Угорщини ще в кінці січня почав вакцинувати атлетів, які претендують на потрапляння в Токіо. Тут навіть провели для цього спеціальні тренувальні збори. Таким чином угорці намагаються полегшити спортсменам та спортсменкам підготовку до Ігор, запобігши можливій втраті форми на випадок інфікування ковідом, наприклад, на кваліфікаційних змаганнях в інших країнах.

В черзі за вакцинами це поставило тамтешніх олімпійців на один рівень з людьми похилого віку. При цьому на сьогодні в Угорщині лише 7,8% населення отримало першу дозу. В той же період вакциновувати своїх атлетів почала Сербія, але тут уточнюють – щеплення є необов’язковим, але бажаним для безпеки та здоров’я спортсменів, а отже і всього населення. Схожа ситуація в Литві, Австралії, Новій Зеландії.

Натомість у Великобританії та Франції питання позачергового щеплення олімпійців спровокувало етичні дискусії на тему «Наскільки морально правильно давати вакцину лімітованого виробництва й так здоровим спортсменам в збиток тим людям, хто більше ризикує життям». Виконавчий директор Британської олімпійської асоціації Енді Ансон підкреслив, що не буде просити уряд зробити виняток для атлетів.

Його італійський колега Джованні Малаго виступив у тому ж дусі: «Ми знаємо, що є багато країн, де спортсменам готуються робити щеплення. Ми ж ніколи не будемо просити цього, і не хочемо. Літня людина має священне право зробити щеплення до того, як це зробить 20-річний спортсмен».

А от в Греції етап вмовлянь. Уряд не хоче щеплювати спортсменів поза чергою, однак в олімпійському комітеті сподіваються таки дотиснути владу. Схожа ситуація в Індії, де місцевий олімпійський комітет уже розробив дорожню карту по вакцинації олімпійців, й тепер пробиває дозвіл у влади.

В Бельгії представники місцевого НОКу теж попросили щеплення для атлетів, але під іншим соусом. Тут посилаються на дослідження, які виявили у спортсменів, що уже перехворіли ковідом, проблеми з серцево-судинною системою, а її стан є критично важливим для атлетів.

А от в Данії проблем взагалі не повинно бути – виконуючи всі черги, тут планують вакцинувати все населення разом з олімпійцями до 1 липня. Ігри, нагадаємо, повинні стартувати 23 липня.

Ще по-іншому вирішили чинити в Південній Кореї – взяли до уваги чутки, що Олімпіаду в Токіо взагалі ще можуть скасувати, й вирішили зачекати. Хоча готові вакциновувати своїх спортсменів.

Що в цьому плані робиться в Україні?

Ще в січні міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт повідомив: «Ми готуємось до Олімпіади та сподіваємось, що вона відбудеться. Подивимось, що буде з пандемією, з вакцинами. Вважаємо, що коли вакцина в Україні з’явиться, будемо щеплювати наших спортсменів та тренерів, які готуватимуться до Олімпіади. Будемо дивитись, як буде у світі».

Тепер вакцина в Україні є, тому Tribuna.com звернулась із відповідним запитом в Мінмолодьспорту. Заступниця міністра Ніна Уманець нам пояснила:

«Завдяки приєднанню до глобальної ініціативи COVAX у першому півріччі 2021 року Україною передбачається отримання близько 8 млн доз вакцини проти COVID-19.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 15 грудня 2020 року та умов Оргкомітету з проведення Олімпійських та Паралімпійських ігор Мінмолодьспорт листом від 11 грудня 2020 року звернулось до Міністерства охорони здоров’я з проханням – при розподілі вакцин між певними групами населення першочергово передбачити виділення необхідної кількості доз вакцин членам національних збірних команд України».

В міністерстві пояснили, що очікують від організаторів Ігор обов’язкової вимоги про вакцинацію учасників:

«Сьогодні МОК спільно з ВООЗ, урядом Японії, оргкомітетом Ігор та операційною групою МОК з координації та врегулювання організаційних питань розробляють протокол участі та кодекс поведінки для всіх учасників змагань. Зокрема, обов’язкове тестування всіх учасників на COVID-19, масковий режим і вакцинація.

Відповідні документи повинні з’явитись у першому кварталі 2021 року і будуть доведені до відома всіх країн, що планують направити свої делегації на Ігри в Токіо».

Судячи з того, що у відповіді не надали інформації про те, як в МОЗ відреагували на прохання Мінмолодьспорту, можна припустити, що на нього там ще не відреагували. Відтак, спортсменів у МОЗ поки не встромили в пріоритетні категорії населення. І поки незрозуміло, чи встромлять взагалі.

Це підтверджує ще відповідь на наш запит від Національного олімпійського комітету, який веде свій діалог з владою. Тут пояснили:

«НОК України офіційно звернувся до уряду України щодо необхідності вжити відповідних заходів для забезпечення тестування та вакцинації спортсменів, тренерів та технічного персоналу збірної. Наразі на урядовому рівні за участю Мінмолодьспорт, МОЗ та інших урядових інституцій тривають консультації щодо питань вакцинації українських олімпійців».

Водночас в НОК наголосили, що МОК сама ще вивчає обов’язковість вакцинації учасників Ігор та її вплив:

«Сьогодні ще тривають дослідження можливого впливу вакцинації на функціональний стан організму спортсменів під час високих навантажень у тренувальному та змагальному процесах, а також відповідності створених вакцин антидопінговому медичному кодексу МОК та антидопінговим правилам WADA.

Разом з тим, відповідно до розроблених процедур наголошується, що вакцинація не є обов’язковою умовою участі в Іграх і країнам-учасницям рекомендується це питання опрацьовувати з урядами відповідних держав».

Підсумовуючи, поки питання вакцинації українських олімпійців вирішується у владних органах.

Як до цього ставляться самі українські олімпійці?

Як і всюди – по-різному. У коментарі Tribuna.com депутат та борець Жан Беленюк визнав, що питання вакцинації олімпійців є дуже складним:

«З одного боку можна зрозуміти необхідність вакцинації усіх спортсменів, зважаючи на ризики захворювання великої кількості людей, але в будь-якому випадку це не має бути «примусово». Наскільки мені відомо, зараз не стоїть питання обов’язкової вакцинації.

Не можна виключати варіант, що ситуація зміниться, та все ж я сподіваюсь, що навіть за наявності такої умови, для спортсменів, які не підтримують вакцинацію, будуть запропоновані альтернативні варіанти контролю стану здоров’я, аби уникнути ускладнень участі у змаганнях або недопущення до них».

Беленюк визнає, що питання вакцинації має значення для олімпійців при підготовці до змагань та на самих Іграх. Але додає – все одно воліє вакцинуватись після пріоритетних груп населення. Щоправда, сам Жан уже перехворів ковідом й має антитіла:

«Є багато суперечностей. Звісно хочеться бути спокійним під час підготовки до змагань та не хвилюватись, що є ризик захворіти безпосередньо перед Олімпіадою. Адже після того, як я перехворів на ковід, знадобився місяць для відновлення тренувань. Якщо це не стане обов’язковою умовою для участі в змаганнях, то питання вакцинації для мене буде підійматись тільки після того, як усі пріоритетні групи населення, що знаходяться в зоні ризику, отримають свою вакцину».

Легкоатлетка Ольга Ляхова скептично ставиться до ідеї щеплення олімпійців, як і до самої вакцини загалом. Насамперед її хвилює вплив на організм спортсмена.

«Вважаю, вакцинація повинна бути добровільна, ніяк не обов’язкова. Бо ні одна вакцина у світі, ще не отримала стовідсоткову гарантію безпеки. А що, якщо причиною програшу спортсмена стане вакцина, а не сам коронавірус? Це буде новий скандал.

Також вважаю, що якщо вийде дійсно дієва і безпечна вакцина, то безумовно треба насамперед вакцинувати людей, які в зоні ризику і хто більше цього потребує. А потім вже сильних і здорових спортсменів. Ніяк не навпаки. 

Якщо ж до щеплення олімпійців таки дійде, але не буде підтверджена безпечність вакцин, я відмовлюсь від вакцинації. Тим більше коронавірус мутував, з’явилася величезна кількість різних його штамів. Хто гарантуватиме безпеку здоров’я?» – відреагувала Ольга в коментарі Tribuna.com.

А що кажуть дослідження чи WADA? Можливо, вакцина дійсно не є бажаною для спортсменів?

Попри те, що вчені продовжують вивчати дію вакцини на організм людини загалом й не можуть дати стовідсоткових гарантій безпеки, у WADA до питання щеплення спортсменів ставляться однозначно.

Нещодавно головна антидопінгова організація світу оновила рекомендації для спортсменів, які стосуються ковіду та поведінки атлетів під час пандемії. В документі написано чітко:

«Для власного здоров’я, для здоров’я оточення і для населення в цілому вакцини проти COVID-19 переконливо рекомендуються. Відомо, що вакцини проти COVID-19 не містять жодної речовини або методу із забороненого списку. WADA продовжує уважно стежити за ситуацією, і буде активно комунікувати у разі зміни цієї думки».

На запитання від багатьох спортсменів, чи впливає щеплення від ковіду на їхні виступи, WADA відповідає:

«Будь-яка вакцинація може створити тимчасову фізіологічну реакцію, що супроводжується симптомами (наприклад, лихоманкою або болем у місці ін’єкції), але немає жодних доказів того, що затверджені на сьогодні вакцини можуть призвести до зниження продуктивності.

Слід зазначити, що є деякі докази того, що COVID-19 може викликати триваліші або затяжні проблеми зі здоров’ям у невеликого відсотка інфікованих, у тому числі у молодих дорослих».

Відтак, не варто дивуватись, чому для багатьох спортсменів та урядів питання вакцинації олімпійців залишається однозначним та неоднозначним водночас. Однозначним – бо пандемію найкраще долати через вакцинацію. Неоднозначним – бо не всі у це вірять.

Фото: Julian Stratenschulte, Cao Can, Du Xiaoyitonglian, Kadir Caliskan, Chong Voon Chung, United World Wrestling

Другие посты блога

Все посты