Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Найкращі в Лізі Європи, яких тренує такий же. Найважливіше, що треба знати про «Вільярреал»

Найкращі в Лізі Європи, яких тренує такий же. Найважливіше, що треба знати про «Вільярреал»

Вміють заробляти пенальті і вже ображали «Динамо».

Блог — Ноу Баланса
26 февраля 2021, 23:29
41
Найкращі в Лізі Європи, яких тренує такий же. Найважливіше, що треба знати про «Вільярреал»

Вміють заробляти пенальті і вже ображали «Динамо».

Жеребкування 1/8 фіналу ЛЄ підсунуло «Динамо» складного суперника – одного з фаворитів турніру, іспанський «Вільярреал». Зібрали найсмачніше, що треба знати про них уже зараз.

• З «Вільярреалом» «Динамо» перетиналось у єврокубках лише раз. В Кубку УЄФА 04/05 суперники зійшлись у 1/16 фіналу, в яку кияни вийшли після драматичної розв’язки в групі В Ліги чемпіонів – набрали 10 балів, але все одно пропустили вперед «Реал» та «Байєр» Андрія Вороніна.

Вдома з «Вільярреалом», яких тоді очолював Мануель Пеллегріні, динамівці зіграли в суху нічию, а на «Ель Мадрігалі» програли 0:2. За «жовту субмарину» тоді виступали Рікельме, Сорін, Сенна, Рейна та Касорла, який – попри вік – міг би й цього разу зіграти проти киян, але влітку переїхав з рідного клубу до Катару.

• З часу тих матчів «Вільярреал» видатними здобутками не запам’ятався, але й похвалитись має чим. Найкращий результат у чемпіонаті за ці 16 років – друге місце в сезоні 2007/08 та півфінал Кубка Іспанії 2014/15. На міжнародній арені – два півфінали Ліги Європи (проти «Порту» у 2011 році та проти «Ліверпуля» у 2016-му) та півфінал ЛЧ проти «Арсенала» у 2006 році.

При цьому встигла «жовта субмарина» на один сезон пірнути в Сегунду. Це сталось у 2012 році. Але команда швидко реабілітувалась і через рік повернулась в еліту, в якій зазвичай тримається в першій половині таблиці та регулярно виступає в єврокубках. Наприклад, в минулому десятилітті «Вільярреал» пропустив лише три розіграші ЛЧ/ЛЄ з десяти. При цьому лише в одному з них іспанцям не вдалось потрапити в євровесну.

• В цьому розіграші «Вільяреал» стартував одразу з групового етапу ЛЄ завдяки п’ятому місці в минулому сезоні Прімери. У квартеті І іспанці взяли перше місце, ні разу не програвши – п’ять перемог та єдина нічия з нещодавнім суперником «Шахтаря», тель-авівським «Маккабі». Кращий результат на етапі видав лише лондонський «Арсенал», вигравши усі шість матчів.

Поки «Динамо» в попередньому раунді штовхалось із «Брюгге», «Вільярреал» здолав непростий «Зальцбург». Дві перемоги: 2:0 та 2:1. У вчорашній грі дублем відзначився найкращий бомбардир команди Жерар Морено, якого зараз називають головним форвардом Іспанії.

• З цього сезону «Вільярреал» тренує знаменитий Унаї Емері. Зараз іспанець нас має хвилювати насамперед тим, що саме він виграв той самий требл ЛЄ із «Севільєю» з 2014 по 2016 роки, а у 2019-му дійшов до фіналу турніру з «Арсеналом». Чувак найкраще зі всіх шарить, як виступати в цьому змаганні. До того ж при ньому «Вільярреал» став ще й рекордсменом за кількістю перемог у Лізі Європи – 46 виграшів. Благодатний ґрунт для Унаї, що й казати.

Загалом за півроку у «Вільярреалі» Емері саме виступами в ЛЄ й запам’ятався. Хоча і у чемпіонаті траплялись видатні речі – 12-матчева серія без поразок в Прімері, перша з 2005 року перемога з різницею в понад чотири голи, а також найтриваліша нічийна серія серед команд топ-5 чемпіонатів в цьому сезоні (13 мирових).

В якийсь момент «жовта субмарина» навіть йшла третьою в Прімері, але зараз не перемагає в чемпіонаті уже шість турів, тому опустилась на шосту сходинку.

• Попри Емері та Жерара Морено, у «Вільярреалі» вистачає яскравих персонажів. Це центрбек Пау Торрес, який виступає за збірну Іспанії і якого уже хоче «Реал», його партнер по позиції, досвідчений Рауль Альбіоль, а ще Альберто Морено, Хуан Фойт, Франсіс Коклен, Вісенте Іборра та Етьєн Капу з досвідами виступів у АПЛ, перспективний вінгер Самуель Чуквезе та форварди європейського рівня Пако Алькасер та Карлос Бакка.

За даними Transfermarkt, загальна вартість складу «Вільярреала» більш ніж вдвічі більша за вартість «Динамо» – 246 млн євро проти 115 млн. В чемпіонаті «жовта субмарина» лідирує за кількістю виграних для себе пенальті – вісім штук. Менше за них в цьому чемпіонаті Іспанії програла лише одна команда – мадридський «Атлетіко». Хоча з Кубка Іспанії хлопці Емері уже вилетіли – в чвертьфіналі драматично поступились «Леванте» 0:1 – пропустили на 120-й хвилині.

Фото: globallookpress.com/PRESSINPHOTO/www.imago-images.de;  Mutsu Kawamori/AFLO

Другие посты блога

Все посты