Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Зимові збори клубів УПЛ: «Інгулець» – чемпіон, у «Зорі» проблеми в захисті, «Дніпро-1» шифрується

Зимові збори клубів УПЛ: «Інгулець» – чемпіон, у «Зорі» проблеми в захисті, «Дніпро-1» шифрується

Що треба знати перед рестартом чемпіонату.

Блог — Ноу Баланса
13 февраля 2021, 08:51
5
Зимові збори клубів УПЛ: «Інгулець» – чемпіон, у «Зорі» проблеми в захисті, «Дніпро-1» шифрується

Що треба знати перед рестартом чемпіонату.

Вслід за детальним аналізом зимових зборів «Динамо» та «Шахтаря» Tribuna.com коротко аналізує та підсумовує, як решта клубів УПЛ заповнила зимову паузу – тривалістю в міжсезоння.

«Десна»

Найпомітніше: найбільша кількість товариських ігор

Третя команда УПЛ провела найнасиченіше міжсезоння – зіграла аж дев’ять спарингів, більшість з яких провела на зборі в Туреччині. В підсумку 5 перемог, 1 нічия та 3 поразки. Хоча найцікавіше відбувалось поза ними.

Спочатку «Шахтар» висмикнув з оренди в Чернігові Михайла Мудрика, віддавши натомість Влада Вакулу. Але той надовго в «Десні» не затримався, не пробувши й місяця в команді. Рябоконь був небагатослівним, але категоричним: «Вакула не буде грати в нас. Це моє рішення». Що саме сталось – достеменно невідомо досі.

Але й без цього сіверяни були активним в кадровому питанні. Клуб покинули досвідчений Сергій Старенький, принишклий Дмитро Хльобас та Артур Западня, який не зміг домовитись з клубом про продовження контракту.

Ці втрати «Десна» компенсувала Денисом Безбородьком, який уже виступав за клуб раніше й на зборах встиг двічі забити, орендованим у «Динамо» Богданом Білошевським та купленим за гроші румунським захисником Константіном Дімою. А ще продовжили контракт із основним Владом Огирею.

Олександр Рябоконь зимову роботу прокоментував так: «Практично все заплановане виконали. Трохи попрацюємо ще над стандартами. В плані фізичних даних – пройшов етап роботи над витривалістю, швидкістю. Залишилися тільки деталі».

«Зоря»

Найпомітніше: трансфер Шахаба на фоні проблем в захисті

Головний зимовий сюжет луганців – полювання на форварда «Олімпіка» Шахаба. Таки вполювали, але пізнувато – Захеді пропустив майже всю зимову підготовку «Зорі». Тепер вклинитись в гру нової команди йому може бути важче.

Окрім іранця, менеджмент «Зорі» також купив у «Карпат» молодого Максима Хланя та повернув з оренди в «Колосі» Влада Ємця і тут же підписав із ним нову угоду (як і з Микитою Шевченком). І хоч ще в грудні Віктор Скрипник запевняв, що не засмутиться без підсилення, чутки обіцяють ще трансфери від луганців.

Клуб активно скорочував заявку, хоча Оганов доводив – власник Євген Гєллєр проти продажів гравців. За зиму «Зорю» покинули Махарадзе, Перовіч та Гречкін, а Чайковського поки викреслили з заявки на УПЛ. Усіх чотирьох одразу не брали на збори в Туреччину.

Самі збори та спаринги луганці провели посередньо – 2 перемоги, 3 нічиїх та 2 поразки. Нічого визначного, тільки-от пропустила «Зоря» найбільше серед команд УПЛ – 10 голів за 7 ігор. Можливо, здалось (все-таки через ковід частину зборів пропустив найкращий захисник команди Абу-Ханна), але Скрипник говорить: «Хочеться, щоб все блищало, і ми стараємось. Але будемо реалістами». І це знову створює якусь непевність навколо команди.

«Ворскла»

Найпомітніше: довгі збори, але найменше спарингів

Юрій Максимов ще в грудні попередив про активну роботу «Ворскли» зимою – команда взяла курс на омолодження і поїхала на найтриваліші серед всіх клубів УПЛ збори.

Парадокс в тому, що при тривалих зборах полтавці зіграли найменше спарингів – всього чотири. Очевидно, тренерський штаб більше поклався на тренувальну роботу поза спарингами. Цікаво, що з цього вийде.

Хоча і в цих товарняках – 2 перемоги, нічия та поразка – декому вдалось себе проявити. Тричі голами відзначився Дмитро Щербак, який проводить перший сезон у Полтаві.

Вразила також робота «Ворскли» над трансферами. Прийшли іспанський тіктокер Коджові (курс на омолодження ж), люксембуржець Олів’є Тілль, екс-ворсклянин Луізао та орендований в «Динамо» Гіо Цитаішвілі, від якого чекають прориву. Плюс ще й в тому, що усі вони прийшли перед початком зборів у Туреччині.

Максимов жорстко скидав баласт. Не взяв на збори Опанасенка та позбувся Баєнка так, що той видав: «Бажання потиснути руку Максимову не з’явиться ніколи». Також йде до розлуки з неназваним тренером легіонером. Уже покинули клуб Татарков, Васін та Пешіч. Рука та норов тренера відчуваються.

«Колос»

Найпомітніше: відсторонення Селезньова

Якби не інформаційна бомба у вигляді відсторонення від занять з першою командою Євгена Селезньову, зимова пауза у ковалівців протекла би без галасу. І найпомітнішою ознакою для «Колоса» став би Павло Оріховський, який забив у спарингах 5 голів і став найкращим зимовим бомбардиром серед усіх клубів УПЛ.

Але трапився фейл Селезньова, який тепер невідомо де продовжить шлях до бомбардирського рекорду. Бо юридично Євген все ще гравець «Колоса» – контракт з ним клуб досі не розірвав (принаймні, не оголосив про це публічно). В цій історії досі надто мало відомо.

Ковалівці підсилили атаку Хльобасом, півзахист – орендованим у «Шахтаря» Чурком та французьким камерунцем Альваром Нґамба (прийшов з «Поділля», яке тренує брат Руслана Костишина Віталій), а захист – білорусом Золотовим.

З втрат у «Колоса» поки тільки відхід Максименка та Ємця, який повернувся в «Зорю». Зимовою роботою тренер задоволений: «Збори пройшли дуже динамічно, без повернення додому, 23 дні. Хлопцям досить важко стільки часу перебувати далеко від дому, але вони витримали. Збори – це завжди навантаження і в психологічному плані теж. Але нам вдалося зробити все, що ми задумували, не пропустили жодного дня в підготовці».

«Олімпік»

Найпомітніше: прихід в штаб Яя Туре 

І хоч майже всю зимову підготовку команди івуарієць пропустив, тим цікавіше стежити за його впливом на «Олімпік», який в таблиці УПЛ за втраченими очками поки йде прямо перед зоною єврокубків. І за тим, чи впорається з присутністю екс-гравця «Барселони» та «Ман Сіті» в штабі Ігор Климовський.

Ще задовго до відходу найкращого бомбардира команди та всієї УПЛ Шахаба головний тренер «Олімпіка» обіцяв трансфери. І вони таки були – команду поповнили маловідомі Хамелюк та Векляк, а також бразилець Таллес та камерунець Нкенг (встиг стати найкращим бомбардиром команди на зборах – 3 м’ячі). 

У зворотному напрямку разом із Захеді відправились Ксьонз, Кравчук та Кириленко, а Гришко посеред сезону закінчив кар’єру та увійшов у штаб Климовського разом з Туре.

Сам голова штабу оцінив зимову роботу так: «Не було жодного тренування, щоб довелось підвищувати голос чи змушувати когось. Хлопці працювали на повну. Задоволений новачками – добре влилися в колектив, хлопці їх прийняли. Роботи зробили дуже багато,витримали, претензій до них немає».

«Олександрія»

Найпомітніше: омолодження складу з поганим присмаком

Ще в грудні Володимир Шаран оголосив про майбутнє омолодження складу та пророкував розтавання з як мінімум п’ятьма гравцями. Так і сталось. На сьогодні «Олександрію» уже покинули 31-річний Довгий, 33-річний Грицук, 26-річні Безбородько та Задерака та 28-річний Рудик.

Зрозуміли, здається, не всі – Лучкевич, наприклад, прокоментував відхід Довгого так: «Олексій був одним з лідерів поза полем, на ньому трималась команда».

Зараз такі лідерські якості має проявити хтось інший з поточного складу, бо у відповідь олександрійці поповнились лише повернутою з оренди молоддю – 21-річними Дришлюком та Семеновим. І більше жодних трансферів.

Все це наштовхує на підозри про фінансовий стан «Олександрії», яка ще й, схоже, намагається якомога більше вторгувати за беззаперечного лідера команди Кирила Ковальця.  

На фоні цього Шаран анонсував зміну схеми, а на зборах «Олександрія» нічим не виділилась – 3 перемоги, 4 нічиїх, 1 поразка

«Маріуполь»

Найпомітніше: мало не перемогли «Шахтар», граючи з орендованими у складі

Попри загальну симпатичність гри при Маркевичі, азовці закінчили минулий рік невтішно – вилетіли з Кубка від «Вереса», а потім додали до цього дві поразки в УПЛ від «Динамо» та «Десни» наостанок. Як наслідок, «Маріуполь» найпершими вийшов з відпустки.

В грудні на сайті маріупольців з’явилось інтерв’ю президента клубу Таріка Чаудрі, через яке він дав завдання команді пробитись в єврокубки ще в цьому сезоні. В унісон Маркевич-молодший заговорив про необхідне підсилення – і ось за зиму команда поповнилась трьома гравцями. Як ви здогадались – це все вихованці «Шахтаря».

Меліченка, як і Мудрика із «Десни», донецький клуб висмикнув посеред сезону з «Минаю» і відправив у «Маріуполь», де гравець підписав повноцінний контракт. Його, до речі, також підписав такий же орендований Сагуткін. А у звичайну оренду відправились Драмбаєв та Мампассі. Марк, схоже, заслужив такий шанс привезеним пенальті в спарингу «Шахтар» – «Маріуполь», в якому юний захисник виступав ще в помаранчево-чорній футболці.

Азовці зіграли без орендних обмежень з боку гірників, внаслідок чого мало не вирвали перемогу. Забивали якраз орендовані Бондаренко та Кащук. До всього, команда Маркевича – єдина, яка може похвалитись настільки якісним спарингом цієї зими. Для решти команд УПЛ на зборах в Туреччині максимально непростим суперником був хіба що сербський «Партизан».

«Інгулець»

Найпомітніше: найвищий процент перемог на зборах

Зимувати «Інгулець» пішов на фоні технічної поразки від «Шахтаря», внаслідок якої Олександр Поворознюк начебто звільнив спортивного директора клубу Євгена Мороза. Тобто, настрій всередині петровців був такий собі.

Але на команду Лавриненка це мало вплинуло. Попри довготривалу дорогу на збір в Туреччину, на зборах «Інгулець» вибив найкращий процент перемог (п’ять із шести) та найменшу кількість пропущених (чотири м’ячі). Звісно, робимо поправку на статус матчів та рівень суперників, але вони у петровців не сильно відрізнялись від решти клубів УПЛ (а деякі навіть повторювались), тому досягнення варте уваги.

Команда майже не підсилилась – Лавриненко казав, що клуб економить через будівництво стадіону, тому взимку підписали лише Васіна з «Ворскли» (хоча Поворознюк обіцяв ще двох іноземців). Натомість відпустили лише  Литвяка, Фатєєва та Благогі.

Ставка на зіграність та монолітність очевидна. Плюс після Сітчінави у команди намалювався ще один бомбардир – Плохотнюк забив у спарингах чотири рази.

«Минай»

Найпомітніше: слабка атака на фоні трансферу Мілевського

Тепер розвивати медійну впізнаваність «Миная» буде не лише броманс Кобіна та Кополовця, але й сам Артем Мілевський, який повернувся в український футбол вперше після відходу з «Динамо». Щоправда, поки його користь на полі непомітна.

Команда Кобіна виявилась найгіршою серед колективів УПЛ на цих зимових зборах. Зараз зручно кивати на тренувальний характер матчів, але вони все одно на щось, та й вказують. Сім спарингів – 2 перемоги, 1нічия, 4 поразки. Більше ніхто в цьому тексті не програвав стільки.

Звісно, у «Миная» є вагома причина – кадрова перебудова. Впродовж паузи в чемпіонаті команду покинули Допілка, Голодюк, Карноза, Лопирьонок, Глагола, Меліченко та Капаррос (хоча Кобін говорив, що воліє зберегти команду). Натомість в клуб прийшли ноунейми – на фоні Мілевського – Карась, Панчишин, Куліш, Ковтун, Петрусенку та нігерієць Угечукву (вже двічі забив на зборах).

Нічого так перетасували склад. Тому Кобін заспокоює: «Зборами цілком задоволений. Команда виконала весь обсяг роботи, який ми запланували. Зіграли багато матчів різними складами, використовували для цього різні тактичні схеми. Міняли гравців на різних позиціях.

У нас були свої цілі в спарингах. Ми їхали туди не вигравати збори, а готуватися до офіційних ігор. Звичайно, хотілося і результат, але на першому місці були дії гравців і як вони себе покажуть на тій чи іншій позиції».

УПЛ все розставить на місця. А поки дебютного голу Мілі за «Минай» не відбулось.

«Рух»

Найпомітніше: трансфер Раґнара Сіґурдссона

Після закінчення першої частини сезону Іван Федик підкреслив – взимку команда працюватиме багато над покращенням результативності. Збори показали, що тренерському штабу вдалось – 17 голів за 7 матчів. Ніхто не забив більше (насправді, у «Львова» 25 голів, але половина з них – це два матчі з командами Закарпатської області).

А ще у Федика стала помітніша роль в кадрових питаннях. Принаймні, гучний трансфер «Руха» – прихід ісландського збірника Раґнара Сіґурдссона – називають заслугою саме Івана, яким перетинався зі скандинавом під час роботи в Росії. Плюс Іван Брікнер, який покинув команду цієї зими, назвав причиною саме рішення головного тренера.

З іншого боку Федик говорив, що потребує підсилення на всі позиції, окрім воротаря. Натомість взимку разом з Раґнаром прийшли поки тільки орендований у «Шахтаря» нападник Борячук та хавбек «Кішварди» Карасюк. Також з оренди повернули молодих Сича та Ляха й заявили – це під основу. Чи цього достатньо?

На вихід – поки в медіапросторі все продають Кухаревича закордон – уже відправились куди більше гравців. Григорій Козловський пообіцяв, що клуб покинуть футболісти, які не тягнуть рівень команди, і ось «Рух» взимку покинули капітан Дуц, Заставник, Калюжний, Парамонов та той же Брікнер.

Все це не завадило команді провести результативні збори, які Іван Федик схарактеризував так: «Провели якісні спаринги, жодного зайвого. Все, що запланували, ми виконали».

«Львів»

Найпомітніше: єдині, хто ні разу не програв цієї зими

Львів’янам тільки й пророкують безапеляційний виліт за підсумками сезону, але після приходу Віталія Шумського позитиву від команди побільшало. Впродовж тренувальних зборів на Закарпатті та в Туреччині львів’яни багато забивали (25 голів, але вище вже було про рівень деяких суперників) і мало пропускали (всього 7 голів – лише у трьох команд УПЛ менше).

Це при тому, що Шумський перед цим наголосив – команду доведеться готувати чомусь в пришвидшеному режимі. Мабуть, мав на увазі велику кількість роботи через бурхливу зміну кадрів.

Головний тренер прогнозував відхід під час паузи кількох легіонерів команди, і за зиму «Львів» покинули Челіч, Айнсалу, Філіпе та Педро. А ще Пеньков, Кошман, Кравчук та Клименчук – в сумі вісім гравців.

На заміну прийшло не менше. Шумський говорив, що потребує підсилення захисту та хорошого форварда. Клуб підписав Брікнера, Довгого, Лобая, Семеніва та Ілющенкова, а з оренди повернув Ренана та Альваро. На додачу «Львів» продовжив угоди з Костиком та Ременяком.

Не сказати, що підсилення точно допоможе львів’янам зберегти прописку, але досвіду новачкам не бракує. Тому, як мінімум, спостерігати за цим буде цікаво.

«Дніпро-1»

Найпомітніше: засекреченість тактичних новинок

Дніпряни відправились зимувати на дні турнірної таблиці, що ніяк не в’яжеться з амбіціями клубу. Тому тут знову активно працюють над трансферами, а паралельно Ігор Йовічевіч вишукує тактичні родзинки, які приховує від суперників – в доступі нема записів свіжих спарингів «Дніпра-1».

Хоча сам хорват залюбки багато розповів про підготовку команди: «Метою тренувань був контроль м’яча та реакція на його втрату. Це той сегмент, якого нам, можливо, не вистачало в чемпіонаті. Ми над цим працюємо.

Щоб контролювати м’яч, його потрібно спочатку забрати. Важливо бути в структурі, не бути розтягнутими на великих відстанях. Коли ти віддаєш передачу на 40-50 метрів, команда не щільна. Коли вона компактно вся стоїть, то й реакція краща.

Ми починаємо атаку через воротаря або б’ємо на центрального форварда. Ми напрацьовуємо кілька варіантів».

На фоні цього клуб запросив нових виконавців, з-поміж яких вирізняються легіонери – бразильські вінгери Вагнер та Білл, а також хорватський універсал Чуже, який працював з Йовічевічем в загребському «Динамо». Також тренер просив правого захисника та опорника, але поки клуб, окрім названих вище, підписав лише воротаря Махарадзе та припинив співпрацю з досвідченим Кравченком та Лопирьонком, який після оренди не знадобився «Минаю».

Результати «Дніпра-1» на зборах – 3 перемоги, 2 нічиїх та 1 поразка, в ході яких найпомітніше зіграв Артем Довбик. У нападника чотири голи на зборах.

Фото: «Десна», «Зоря», «Ворскла», «Колос», «Олімпік», «Олександрія», «Маріуполь», «Інгулець», «Минай», «Рух», «Львів», «Дніпро-1»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты