Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Перебудова стадіону в Кривому Розі: проект на 730 млн грн, зруйнували новий фасад, у підрядника кримінальний шлейф

Перебудова стадіону в Кривому Розі: проект на 730 млн грн, зруйнували новий фасад, у підрядника кримінальний шлейф

Нова арена не зможе отримати найвищу категорію.

Блог — Ноу Баланса
8 февраля 2021, 19:51
107
Перебудова стадіону в Кривому Розі: проект на 730 млн грн, зруйнували новий фасад, у підрядника кримінальний шлейф

Нова арена не зможе отримати найвищу категорію.

Легендарний криворізький 30-тисячник «Металург» днями став купою розвалин та брухту. До такого стану призвели тривала відсутність ремонту та – як наслідок – затіяна минулого року грандіозна реконструкція.

Коли влітку 2020-го з подачі президента України Володимира Зеленського у Кривому Розі відродили місцевий «Кривбас», незабаром постало питання відновлення й колишньої домівки клубу – аварійної арени «Металург». Рупором обох ідей став давній кварталівський партнер Зеленського та нині народний депутат від «Слуги народу» Юрій Корявченков.

На той час «Металургом» уже займалась місцева влада – відновлювала фасад стадіону, про сумнівну доречність чого Tribuna.com уже писала. Від цього сумніву відштовхнувся й Корявченков, коли разом з президентом УАФ Андрієм Павелком відвідав стадіон минулого липня:

«Грошей на [реконструкцію фасаду] виділили чимало – майже 70 мільйонів гривень. Але після побаченого нам було незрозуміло, на що взагалі витрачаються ці кошти. Коли ми з Андрієм Павелком побачили доріжки, якими бігають наші атлети, стримувати емоції уже не вдавалось».

З цього візиту умовно й почалась активна розкрутка ідеї тієї самої грандіозної реконструкції «Металурга», яка увійшла в президентську інфраструктурну програму «Велике будівництво». Tribuna.com вивчила питання й знову висловлює сумніви.

Реконструкцію почали з демонтажу трибун. Постраждав у тому числі новенький фасад, на який уже витратили кошти з бюджету

Це не перша спроба реконструювати «Металург», який звели в 1970 році. Але перша, яка зайшла так далеко. До цього влада Кривого Рогу не раз виділяла кошти на розробку проекту реконструкції комунальної арени, яка також є домівкою місцевої ДЮСШ №1. Але до реальних робіт справа ніяк не доходила – попри сотні тисяч витрачених на документацію бюджетних коштів, в міській казні все не вистачало грошей самостійно покрити вартість ремонту.

За даними держреєстру спортивних споруд України, для повної реконструкції «Металурга» потрібно 146 млн грн. Два роки тому міськрада Кривого Рогу попросила фінансової допомоги у керівництва області, й та для початку виділила на ремонт фасаду 62 млн грн. Хоча найбільшою проблемою арени був не її зовнішній вигляд.

«Одразу було зрозуміло, що ремонт фасаду зруйнованого стадіону – це даремна витрата грошей, відмивання коштів. Після виборів мешканці міста звернули увагу на це народних депутатів, і вони відреагували. Поїхали на зустріч до губернатора й розповіли, що нерозумно витрачати на ремонт фасаду, а діти й далі не можуть нормально займатись. Тому губернатор прийняв рішення припинити реконструкцію», – розповів у коментарі Tribuna.com Тарас Стретович, вихованець місцевого футболу, а сьогодні спортивний функціонер.

Але на той момент фасад «Металурга» уже оновили. Тому саме він постраждав у першу чергу, коли в кінці січня почались роботи по реконструкції всього стадіону. Відтак, витрачені з обласного бюджету десятки мільйонів пішли на марне.

Та на цьому парадоксальне не закінчується. Замовник і нинішньої реконструкції «Металурга», і торішнього ремонту фасаду стадіону один і той же – департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА. Тобто, один і той же розпорядник допустив марне витрачання бюджетних коштів, нехай і під депутатським та президентським тиском.

Утім, визнавати це тут не поспішають. Навпаки, переконують, що теперішня реконструкція – це наступний етап після ремонту фасаду.

«Це не новий проект. Його від початку розділили на два підпроекти – капітальний ремонт фасаду та реконструкція чаші. Місцева влада розробляла обидва проекти і надіслала нам на реалізацію.

По капітальному ремонту фасаду роботи розпочали, але коли змінилось завдання по стадіону – керівництво держави вирішило зробити тут стадіон четвертої категорії (про це нижче – прим.) -, то й проектування трохи змінили. Проект реконструкції стадіону пройшов коригування, а фасад так і залишився.

Трибуну зі зробленим фасадом поки не планують зносити. Зараз зноситься тільки західна трибуна. А по трибуні з фасадом… буде якось вироблена загальна концепція. Можливо, щось і буде потрібно проробити. Локально», – пояснив у коментарі Tribuna.com Михайло Лємаєв, заступник директора департаменту капітального будівництва Дніпропетровської ОДА.

Говорив він це тоді, коли новий фасад «Металурга» уже руйнувався будівельниками – адже був зроблений не на одній трибуні, а майже по всьому стадіону.

Але в одному Лємаєв точно має рацію – теперішній проект реконструкції «Металурга» не є новим. Його дійсно розробили на замовлення Криворізької міськради ще у 2016 році, а після того не раз коригували. Наприклад, передостаннє таке коригування передбачало повну реконструкцію стадіону за 136 млн грн.

Коли ж відновленням спортивного комплексу зацікавилось найвище керівництво держави, департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА ініціювало ще одне коригування, після якого вартість реконструкції зросла до несподіваних 732 млн грн.

Михайло Лємаєв у телефонній розмові не став пояснювати причину різкого стрибка вартості перебудови та де можна побачити деталі нового проекту. Натомість він запропонував звернутись в його відомство щодо цього питання через журналістський запит. Однак, у відповідь на нього Tribuna.com отримала пояснення, що запитуване не підпадає під ознаки публічної інформації.

Щоб зрозуміти, чому деталі реконструкції, яка відбувається за бюджетні кошти, не можуть бути опубліковані, Tribuna.com звернулась до керівника відомства Дмитра Макарова. Але він відмовився пояснювати. В телефонній розмові чиновник лише відповів: «Читайте документ» та припинив розмову, після чого перестав відповідати на дзвінки.

Зеленський хоче, щоб «Металург» міг приймати матчі найвищого рівня. Але його обманули – проект реконструкції не відповідає потрібним вимогам

В кінці серпня на презентацію масштабної реконструкції «Металурга» прибув сам Володимир Зеленський. Його супроводжували згаданий Юрій Корявченков, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт та президент УАФ Андрій Павелко, а сам проект представляв тодішній губернатор Дніпропетровщини Олександр Бондаренко.

Президенту зокрема пояснили – замість 30 тисяч місць оновлена арена буде вміщати 16 750 відвідувачів. І хоч очільнику держави це не сподобалось, зменшення пояснили вимогами сучасних державних будівельних норм. Однак тут же запевнили – він все одно відповідатиме параметрам, необхідним для присвоєння «Металургу» найвищої категорії УАФ.

Градацію за категоріями УАФ оновила минулого року у співпраці з УПЛ, ПФЛ, Нацполіцією, ДСНС України та телетрансляторами. Згідно з цим розподілом, арени четвертої (найвищої) категорії можуть приймати матчі будь-якого рівня. На сьогодні таких в Україні лише шість: НСК «Олімпійський», «Арена Львів», «Дніпро-Арена», ОСК «Металіст», «Славутич-Арена» та «Чорноморець».

Розробники запевнили Зеленського, що в проект реконструкції «Металурга» заклали одразу потрібні під четверту категорію вимоги. І цим вони обманули президента.

Хоч доступу до проекту реконструкції арени немає, відомо, що після серпневого візиту президента в Кривий Ріг проект ще коригували. Наприклад, минулого грудня проводили додаткове архітектурне проектування на суму в 10,8 млн грн. Михайло Лємаєв розповів Tribuna.com деякі деталі.

«Згідно з новим проектом, будуть зводити нові трибуни, щоб збільшити кількість посадкових місць. Але зараз не пам’ятаю, якою буде остаточна місткість, треба дивитись. Ми плануємо збільшити її на тисячу місць. При цьому, не весь стадіон буде під накриттям», – розказав чиновник.

В цьому і є обман президента Зеленського, оскільки за вимогами УАФ на стадіонах четвертої категорії усі місця повинні бути під навісом. За описаними Лємаєвим параметрами після відновлення «Металург» зможе претендувати максимум на третю категорію УАФ. Хоча і її вистачить для проведення тут фіналів Кубка України та Суперкубка України.

«Роботи [по реконструкції] хочуть зробити за півтора року, щоб до серпня 2022-го стадіон був готовий. Якраз до початку нового сезону», – розповів Тарас Стретович. Ймовірно, таким чиному хочуть встигнути уже наступного року провести на «Металурзі» Суперкубок.

У підрядника «Металурга» десятки кримінальних справ. Утім, він є одним з постійних клієнтів замовника реконструкції

Тендер на реконструкцію криворізького спорткомплексу провели в останній день минулого року. За його результатами переможцем стала компанія «Стройінвест», яка запропонувала провести необхідні роботи за 732 млн грн. В угоді з підрядником вказано, що перебудову необхідно виконати до кінця 2022 року.

На цей рік «Стройінвест» виділили 155,9 млн грн – 9,1 млн з обласного бюджету Дніпропетровщини та 146,8 млн із залишків субвенції з держбюджету. Решту 577 млн грн передбачені на 2022 рік.

Які саме роботи проводитиме «Стройінвест», можна зрозуміти лише з технічної документації тендера. До самого проекту доступу нема.

«Проект ніхто не бачить, його ніде не можна знайти. Все засекречено, мені лише вдається якусь інформацію дістати через особисті зв’язки. А так в публічному просторі нічого не вивішено. Паспорта об’єкта нема біля будівництва.

Знаю, що будуть руйнувати повністю західну трибуну – там буде прес-ложа, будуть будуватись два нові зали в підтрибунних приміщеннях. А східна трибуна – там буде лише другий поверх. За планом там хочуть залишити основу, опорні стіни», – розказав Тарас Стретович

Щоб дізнатись деталі проекту Tribuna.com звернулась також до координатора президентської ініціативи «Велике будівництво» Юрія Голика. Він же натомість скерував до… Артема Гагаріна – шоумена та одного з акторів студії «Квартал 95», який за президенства Зеленського отримує різні координаційні ролі (зокрема, опікувався президентським всеукраїнським опитуванням під час місцевих виборів-2020).

Виявилось, що Гагарін, який є уродженцем Кривого Рогу, також координує реконструкцію «Металурга». Артем погодився відповісти на наші запитання по проекту реконструкції й попросив надіслати їх, але на момент виходу тексту інформації від нього ми так і не отримали.

Паралельно суперечливість усієї історії посилює репутація підрядника. Рік тому Tribuna.com розповідала, що виконавець ремонту фасаду «Металурга» – компанія «Ал Інвестстрой» – дивним чином пов’язана з попереднім мером Кривого Рогу Юрієм Вілкулом. Тепер же підозри викликає зв’язок «Стройінвеста» з департаментом капітального будівництва Дніпропетровської ОДА.

За даними сервісу моніторингу аукціонів Clarity Project, з відривом найчастішим замовником послуг «Стройінвест» серед владних структур є якраз вказаний вище департамент – 48 контрактів на суму 2,1 млрд грн. Саме держзакупівлі є головним джерелом прибутку зареєстрованої в Дніпрі будівельної компанії.

Водночас за даними сервісу агрегації держреєстрів Youcontrol, «Стройінвест» фігурує в десятках кримінальних справ. Зокрема правоохоронці розслідують невиконання компанією зобов’язаних робіт після перерахування їй бюджетних коштів, незаконне присвоєння цих грошей, схеми ухиляння від сплати податків.

Поки що залишаються багато запитань без відповідей – до замовника, людей, з чиєї подачі почалась історія, та навіть президента. Реконструкція «Металурга» набирає обертів – аварійні конструкції вже знесли, а замість них має постати щось, про обставини чого не воліють розповідати відповідальні особи.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты