Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Два спаринги «Шахтаря» за день: гол+пас Коно та диво-асист Мудрика з позиції Коваленка

Два спаринги «Шахтаря» за день: гол+пас Коно та диво-асист Мудрика з позиції Коваленка

І нічия та поразка замість перемог.

Блог — Ноу Баланса
3 февраля 2021, 23:10
8
Два спаринги «Шахтаря» за день: гол+пас Коно та диво-асист Мудрика з позиції Коваленка

І нічия та поразка замість перемог.

• За півтора тижня до поновлення сезону «Шахтар» по максимуму навантажив майже всіх гравців команди. Протягом одного дня гірники зіграли два спаринги – спершу з добре знайомим «Маріуполем», а потім з чемпіоном Словаччини «Слованом». 

В кожному з матчів «Шахтар» зіграв зміксованим з футболістів основи та резервістів складі, а поміж тим Луіш Каштру та його тренерський штаб зуміли проглянути навіть кількох гравців молодіжки клубу.

• З «Маріуполем» команда Каштру зіграла внічию 2:2 й навіть змушена була рятуватись від поразки пізнім голом – результат гри за азовців майже всіх орендованих у самого «Шахтаря» футболістів.

Склад: Пятов (к) (Шевченко, 69) – Додо, Вітао, Матвієнко, Сіпріано (Удод, 33; Мампассі, 56) – Степаненко – Маркос, Мудрик (Шостак, 56) – Коноплянка, Тайсон – Фернандо

Матч зі «Слованом» закінчився поразкою 0:1. Тут уже гірникам рятуватись було майже ніколи, оскільки пропустили вони в кінці зустрічі. Хоча шанси вдруге за день врятуватись від поразки все одно були.

Склад: Трубін (Гриценко, 69) – Болбат, Кривцов (к), Бондар, Корнієнко – Майкон – Марлос, Патрік – Тете, Соломон – Дентіньо

• Попри те, що в обох матчах «Шахтар» зіграв абсолютно різними складами, ігри мали багато спільного:

  • Донеччани домінували, не напружуючись, але на перемоги не награли. Все тому, що вмикались надто пізно. В сезоні сьогоднішні спаринги мали б закінчуватись перемогою «Шахтаря», але на те вони й спаринги;
  • Та це не означає, що в команди Каштру все гаразд. Найперше – захист чемпіона України погано справляється з пресингом суперника – це довели і «Маріуполь», і «Слован» (особливо словаки, які переможний м’яч створили, запресингувавши Патріка, коли той саме розпочинав атаку гірників). В самого ж «Шахтаря» контрпресинг слабко розвинений;
  • В обох матчах «Шахтар» намагався грати з одним опорником – Степаненком або Майконом. З Каштру входить у звичку – 4-3-3 (4-1-4-1). Позиція форварда також умовна, бо і Фернандо, і Дентіньо не назвати класичними наконечниками. Проблема відсутності заміни для Жуніора Мораєса, який поки відновлюється, досі актуальна.
  • «Маріуполь» та «Слован» не цурались грати проти «Шахтаря» жорстко, але в межах дозволеного. Грубощів вартих вилучення не було, але в першій грі трапилось жорстке зіткнення Мішньова та Степаненка (першого довелось замінити) та пошкодження Сіпріано, а в другій також не бракувало ефектних двоборств, одне з яких мало не переросло в масову сутичку гравців обох колективів.

• З «Маріуполем» результативно виблиснув Євген Коноплянка. Хавбек з призабутим відчуттям зіграв повний матч та взяв участь в обох голах гірників – забив сам (вже вдруге на зборах) на старті гри та віддав рятівний асист на Фернандо на 90-й хвилині. І якщо другу дію Євген виконав звичною для нього правою ногою, то в першому випадку здивував, відзначившись ударом з лівої.

Після гри Коно жартома пояснив – береже праву для чемпіонату. У виступі Євгена був ще й позиційний сюрприз. Майже весь матч він відіграв на позиції правого вінгера, лише ситуативно переміщаючись ближче до центру, на рідний лівий фланг, а в рідкісних випадках і на вістря атаки.

• Здивувала також позиція Мудрика в матчі з «Маріуполем». Михайло здебільшого діяв на позиції лівого інсайда перед четвіркою захисників суперника. Умовно на позиції Коваленка.

Звичної роботи на фланзі від Мудрика не було, але на стараннях молодого гравця це не позначилось – кілька перехоплень та влучних підкатів тому підтвердження. Хлопець, звісно, старається вхопитись на несподіваний шанс, але поки його діям на атаку бракує осмислення і якості.

Але потенціал є, якщо він буде і далі роздавати такі шикарні асисти: 

 • В обох матчах тренерський штаб гірників дав зіграти усім чотирьом голкіперам першої команди – Трубіну, Пятову, Шевченку та Гриценку. Та лише Анатолій запам’ятався найбільше своєю грою, а саме парадом сейвів. І це вже не перший матч в Туреччині, коли Анатолій здійснював круті сейви. На його ігровий час проти «Слована» припали кілька небезпечних ударів (в тому числі з кількох метрів), але всіх їх уже, мабуть, основний кіпер гірників нейтралізував.

• Атакувальні ветерани «Шахтаря» Тайсон та Марлос поки мають в’ялий вигляд – навіть на фоні того, що уся команда здебільшого діяла в ощадливому режимі. Бразильці не розпилювались та дійсно вмикались лише в останніх фазах атаки, коли для цього складались сприятливі обставини. Але от створювати ці обставини обом вдавалось не дуже (хоча Марлос в цьому плані все ж діяв краще).

Схоже, збори для Тайсона та Марлоса – це вже той тонкий етап, де треба себе привести в тонус, але не перестаратись і не витратити зайвого перед сезоном. В цьому плані їхні партнери по атаці – Тете, Соломон, Патрік та Антоніо – мали відчутно кращий вигляд.

• В грі з «Маріуполем» за першу команду «Шахтаря» зіграли три гравці з молодіжних команд – захисники Данило Удод та Марк Мампассі та центрхав Денис Шостак. Усі троє зіграли майже по півгодини й нічим особливим не запам’ятались. Хібащо Мампассі став винуватцем пенальті, з якого азовці забили другий гол.

Фото: твіттер «Шахтаря»

Другие посты блога

Все посты