Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«У «Динамо» навіть бази даних вболівальників нема. Який блокчейн?» Чому ідея криптовалюти у киян викликає сумніви

«У «Динамо» навіть бази даних вболівальників нема. Який блокчейн?» Чому ідея криптовалюти у киян викликає сумніви

Запитали у криптоекспертів.

Блог — Ноу Баланса
14 января 2021, 11:03
13
«У «Динамо» навіть бази даних вболівальників нема. Який блокчейн?» Чому ідея криптовалюти у киян викликає сумніви

Запитали у криптоекспертів.

2021 рік для українського футболу розпочався з нечувано прогресивної новини – «Динамо» запартнерилось із блокчейн-компанією Moonwalk, яка має створити для киян персоналізовану криптовалюту. Це перший подібний досвід для українських клубів, та й новий для брендів загалом.

Коротко про найважливіше:

• «Динамо» – перший клієнт Moonwalk, яку заснували у 2020 році. Принаймні, повідомлень про інші подібні партнерства на сайті компанії та в її соцмережах немає;

• Компанія пропонує брендам створювати з допомогою блокчейн-технології власну цифрову економіку. У випадку спортивних клубів це екосистема, збудована навколо фан-спільноти з допомогою криптовалюти та токенів;

• Трохи про терміни. Блокчейн – це захищена шифром база даних, стійка до модифікацій. Криптовалюта – цифровий актив, створений за технологією блокчейну для захисту записів транзакцій. Токен – створений на базі криптовалюти аналог цінних паперів у цифровому світі;

• Поки конкретики нема, але у випадку з «Динамо» це має працювати приблизно так: Moonwalk розробляє брендовані токени, які фани киян зможуть отримувати на цифрових платформах клубу за так звані соціальні дії – робити прогнози на матчі, бути активним у соцмережах клубу та інше. Зібрані у мобільних гаманцях токени фанати зможуть обмінювати на доступні лише для них ексклюзивні штуки – VIP-події або товари зі знижкою від спонсорів клубу;

• Хоч це схоже на звичайну систему бонусів, Moonwalk таким чином обіцяє створити для своїх клієнтів нові джерела доходів, активізувавши та розширивши фан-базу. У випадку з «Динамо» компанія також увійде в перелік спонсорів клубу;

• «Ми в захваті від можливості запропонувати нашим вболівальникам переваги, які посилюють їхнє залучення та покращують монетизацію досвіду», – прокоментував співпрацю Ігор Суркіс в пресрелізі від Moonwalk. Саме «Динамо» досі офіційно не оголосило про знакову кооперацію.

Що це означає по суті? Чи потрібно все це «Динамо»? Чому Moonwalk починає з київського клубу? У нас немає відповіді на ці запитання, тому Tribuna.com звернулась до експертів блокчейн-сфери – CEO групи компаній Hacken та давнього прихильника «Динамо» Дмитра Будоріна та автора телеграм-каналу «Криптохом’яки» Андрія Великого.

Як все це має працювати технічно? При чому тут блокчейн та криптовалюта?

Великий: Те, що Moonwalk хочуть запровадити в «Динамо» такий цифровий актив… Я б не називав його криптовалютою. Він схожий на бонусні бали, фішки. Це буде якась внутрішня бонусна історія з обміном на сувенірну продукцію, якісь блага, ще щось.

Але це не можна назвати саме валютою. Це бонусна система. Це навіть не кешбек у первинному змісті, бо ці бонуси не можна буде витратити будь-куди як гривні. Тут тільки цільове призначення. 

Відтак, не зовсім розумію, для чого блокчейн для такої бонусної системи. Це гарно, але в цьому немає сенсу. Піти традиційним шляхом і рахувати всередині своєї системи бонусні бали було б в рази легше. Навіщо тут блокчейн? 

Він підходить для проектів, де потрібна децентралізація, де є trustless-економіка. Там, де люди один одному не довіряють і використовують криптографію, щоб верифікувати те, що відбувається. В цьому ж була первинна ідея блокчейну. Тут вона просто не потрібна.

Андрій Великий

Коли ми будуємо бонусну систему на блокчейні, ми витрачаємо багато ресурсу не зрозуміло, для чого. Тут можна застосувати простіші інструменти, централізовані бази даних. Вони здатні розв’язати такі проблеми в будь-якій торговельній мережі.

Тому у мене багато запитань. Не розумію, як все це буде масштабуватись. Наведу приклад. Днями я переміщував актив в блокчейн-мережі Ethereum – другій за популярністю після Bitcoin. Транзакція коштувала мені майже 150 доларів, бо блокчейн Ethereum перевантажений. Тому в мене запитання – коли вони все це реалізують на блокчейні (ще невідомо, на якому), воно буде там нормально працювати? Скільки юзери цього блокчейну будуть платити за трансакцію? І чи захочуть?

Коли люди починають активно користуватись блокчейн-системою, то створюють навантаження на неї. А на сьогодні більшість блокчейн-систем погано масштабуються. З цього випливає – якщо там буде багато сувенірів та багато людей, що їх купуватимуть, то все це буде працювати або повільно та погано, або дорого в обслуговуванні для користувачів та власників систем.

Є блокчейн-системи, які в таких умовах будуть адекватно працювати. Технічно можна зробити все, що завгодно. Питання тільки, чи є в цьому економічний сенс. Можна натягнути сову на глобус, але навіщо? Загалом технологія блокчейну для таких проектів не підходить.

Я пам’ятаю 2016-17 роки, коли також, був бум на блокчейн-технологію. Вона була на слуху, Bitcoin ріс, всі цікавились. Тоді робили блокчейни в логістиці й думали, що буде краще. Компанія IBM казала, що застосує для якихось процесів блокчейн. Але потім більшість цих проектів загинули, коли хайп пройшов. З’ясувалось, що воно не було потрібно.

В мене відчуття, що ця концепція з тієї ж опери. Блокчейн – дуже вузька спеціалізація. Не зовсім розумію, чи потрібно це ринку. Зробити можна, але для чого? Гарно робити такі штуки, коли всі розмовляють про Bitcoin. Але коли у 2018 році він впав і тема стала нетрендовою, то всі забули про ці проекти. Люди хочуть заробляти гроші, але не хочуть цікавитись технологіями. 

Будорін: Токенізувати актив не складно. Я можу зробити це за 20 хвилин. Набагато складніше побудувати такі бізнес-процеси, які допоможуть монетизувати ці токенізовані активи – створити благо для вболівальників і залучити додаткові інвестиції в клуб.

Загалом монетка або токен – це перспективна історія. З неї можна створити для клубу багато яких доходів та активізувати вболівальників. Відвідав матч – отримав монетку. Зробив репост – отримав монетку. А потім обміняв ці монетки на знижку в якомусь магазині. Дуже багато чого можна робити.

В цьому велика перспектива. В Англії вболівальники стають власниками клубу через випуск акцій. На таке Ігор Михайлович ніколи не піде, але через грамотний випуск монети та дотримання правил (наприклад, створення незалежної ради директорів, яка б наймала менеджмент клубу) можна зібрати, наприклад, мільйон доларів. З якісним менеджментом на цей мільйон в рік цілком реально побудувати інфраструктуру по роботі з вболівальниками, яка також буде приносити гроші.

Що це за компанія Moonwalk? Яка у неї репутація в блокчейн-середовищі?

Великий: Компанія нова. Це перший їхній проект в такому форматі. Один з її засновників дійсно пов’язаний з блокчейн-індустрією, але займався трохи іншими речами. Жодних інших підтверджень того, що вони розуміють технологію, я не знайшов.

Тому ця співпраця більш вигідна для Moonwalk, ніж для «Динамо», яке має впізнаваність у світі. Так компанія може заявити про себе.

Будорін: Непокоїть те, що ця компанія – ноунейм. Глянув на їхній блок на сайті – він порожній. Команда не вказана. Глянув їхній профіль на LinkedIn, хто в них працює – є чотири людини без якихось досягнень. Це говорить про те, що ця компанія або дуже молода, або підставна.

Дмитро Будорін

Ніякого досвіду, прикладів успішної роботи в компанії нема. Не доведено, що вони можуть впоратись із завданням. І навіть якби вони були суперстартаперами, то їхнім першим проектом було б не «Динамо».

Наша індустрія дуже маленька, і ми б знали цю компанію. Тому не дам навіть 0,01%, що вони зможуть зробити щось корисне. Максимум – випустять монету «Динамо», запропонують її вболівальникам, ті її куплять, і вона поховається. Далі нічого не відбудеться.

Навіщо все це «Динамо»?

Великий: Цього я не розумію. Можливо, хтось почув, що це сучасний тренд, і вони хочуть до нього якось долучитись. Можливо, сама компанія Moonwalk настільки була зацікавлена у співпраці з будь-ким, що прийшла і сказала: «Ми зробимо все самі, навіть платити нічого не треба». І в «Динамо» подумали – чому б ні.

Але якщо відповідальна за фінанси в «Динамо» людина, яка прийняла рішення розробити таку бонусну систему, вирішила робити її саме на блокчейні й залучити для цього маловідому компанію, то це трохи дивно.

Не хочу казати, що хтось просто з кимось домовився, бо в мене нема такої інформації. Але це має дивний вигляд.

Будорін: У світі є приклади, як футбольні клуби взаємодіють з вболівальниками через випуск криптомонет. Є мальтійська компанія Chiliz, яка працює з «Барселоною», «ПСЖ», «Ювентусом», «Галатасараєм», «Ромою». Вони використовували цю модель фан-токену – не лише створюють персональну монету під клуб, але дають інфраструктуру: зручний додаток, забрендований під клуб, багато ідей бізнес-процесів, як цю монету можна використовувати.

Воно працює, хоча є свої плюси та мінуси. Багато незадоволених, бо монета волатильна – падає та росте в ціні. Люди втратили гроші на цьому. Але там хоча б 60 людей, які тільки цим і займаються. Це не шарашкіна контора.

Ігор Михайлович же вирішив піти іншим шляхом. Не знаю, які були мотиви – комерційні чи просто не з’ясували що до чого. Можливо, просто почули, що Bitcoin росте, і ми повинні бути в тренді. Але в нашій спільноті тих, хто працює у сфері криптовалютної індустрії, це фейспалм. Підписано меморандум з абсолютним ноунеймом. Можливо, потім ця компанія використає його, щоб продавати комусь іншому ці послуги, що не існують. І таким чином вибудує якусь шахрайську схему.

Або «Динамо» просто не з’ясувало ситуацію. Мій друг Максим Мотін (зараз директор з розвитку «Руху» – Tribuna.com) розповідав, як він намагався влаштуватись в клуб на роботу комерційним директором. Розуміючи, що нічого там не змінюється і як там приймаються рішення, думаю, що Ігорю Михайловичу просто навішали локшини.

Той же Мотін розповідав, що в «Динамо» немає навіть бази даних вболівальників. Про що взагалі можна говорити? Який блокчейн? Там фундаментально не розуміють, що потрібно робити. Порожні слова та популізм.

Робота «Динамо» по вболівальниках об’єктивно провальна. Це ще одне підтвердження, що під керівництвом Суркiса нічого, на жаль, не змінюється. Поки він не найме нормальний менеджмент, зальоти будуть повторюватись, а вболівальники будуть відвертатися.

***

Tribuna.com звернулась за поясненням ситуації в «Динамо» та Moonwalk. В клубі поки не коментують цю інформацію та чекають остаточного затвердження співпраці. Натомість в компанії на наші запитання відповіли. У відповідь на наш запит тут підкреслили, що команда Moonwalk – це колишні працівники іншої блокчейн-компанії Blockparty, які у 2019 році запустили подібну систему винагородних токенів для команди НБА «Сакраменто Кінґз». Монету назвали $KINGS, в компаніїї її вважають першим фан-токеном в США для спортивних клубів. Теж саме тепер хочуть зробити і в «Динамо».

Водночас в Moonwalk прямо не відповіли, чому вирішили співпрацювати найперше з київським клубом та кому належить ідея співпраці. Тут все це назвали «взаємним процесом». І наостанок підкреслили свою ексклюзивність: «Перевага блокчейну над іншими цифровими інструментами в тому, що токени можуть переміщатись між різними платформами й не бути прив’язаними, наприклад, тільки до фейсбуку. І хоч спортивні клуби та ліги почали використовувати блокчейн для залучення фанів ще з 2019 року, ніхто інший ще не створив екосистеми, власної брендованої економіки, яку б можна було використовувати на будь-якій цифровій платформі».

Фото: bit.ua, bitnovo

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты