Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Хто володіє клубами УХЛ: депутат-алкомагнат від ОПЗЖ, той самий Мангер, Колесніков та друзі

Хто володіє клубами УХЛ: депутат-алкомагнат від ОПЗЖ, той самий Мангер, Колесніков та друзі

І пара комунальників.

Блог — Ноу Баланса
6 декабря 2020, 11:40
17
Хто володіє клубами УХЛ: депутат-алкомагнат від ОПЗЖ, той самий Мангер, Колесніков та друзі

І пара комунальників.

Вслід за переписом власників футбольних клубів Tribuna.com пройшлась по персонах, які володіють командами в Українській хокейній лізі. Тим паче їх зараз вперше в історії змагання аж вісім (в попередніх розіграшах було стабільно шість). Ювілейний п’ятий розіграш УХЛ уже є особливим – пора глянути на тих, хто зробив його таким.

«Донбас»

Багаторазовий чемпіон України та фіналіст попереднього розіграшу фактично є дітищем Бориса Колеснікова, заодно віце-президента футбольного «Шахтаря». Хоча юридично ТОВ «Хокейний клуб «Донбас» також належить його дружині Світлані. Подружжя є єдиними бенефіціарами «Донбасу», яким володіють за посередництва компанії «Укрінвест». У обох по 50% прав власності на клуб, який сьогодні базується в Дружківці.

Окрім цього Борис та Світлана Колеснікови є одними з чотирьох бенефіціарів ТОВ «Українська хокейна ліга», заснованого у 2016 році. Очевидний вплив колишнього міністра інфраструктури України та віце-прем’єр-міністра на український хокей на цьому не закінчується.

Канал Xsport, який транслює матчі УХЛ, також належить подружжю Колеснікових – за посередництва якраз ТОВ «ХК «Донбас». А разом з Xsport в перелік офіційних партнерів та спонсорів УХЛ входять ще дві підконтрольні Колесніковим компаніям – кондитерський бренд «Конті» та торгівельний будинок «М’ясна весна».

«Сокіл»

Відроджений цього року славетний клуб – ініціатива групи людей на чолі з директором ДЮСШ «Сокіл» Костянтином Сімчуком та екс-гравцем НХЛ Олексієм Житником. В неї також входять інші в минулому відомі хокеїсти Олександр Матвійчук, В’ячеслав Завальнюк та Олег Шафаренко (нинішній наставник «Сокола») та підприємці Владислав Сірик та В’ячеслав Лецкан.

Вся ця група і є засновниками громадської організації «ХК Сокіл Київ», директором якої є Житник. До юридичної особи клуба-попередника, якою володів олігарх Сергій Тарута, вони стосунку не мають. Для участі в поточному розіграші УХЛ клуб зібрав команду з вихованців ДЮСШ Сімчука та поставив завдання прагнути перемоги в чемпіонаті. Зараз йдуть другими в таблиці. А тим часом сам Житник має намір стати президентом ФХУ.

«Кременчук»

Чинний чемпіон України юридично є громадською організацією, керівником якої з 2010 року є Сергій Мазур. В минулому спортсмен – грав у хокей як аматор, КМС з веслування. Сьогодні Сергій є великими кременчуцьким підприємцем, який займається алкогольним (спонсор УХЛ – торгова марка «Житня сльоза»), готельним, хлібобулочним, автомобільним бізнесами й не лиши ними.

Мазуру також належить кременчуцька льодова арена «Айсберг», яка і є домівкою «Кременчука». В хокейній спільноті України Сергій є достатньо своїм, щоб отримувати від глави ФХУ Анатолія Брезвіна визначальні поради. Наприклад, про початок політичної кар’єри:

«Мені друзі говорили, що настав час уже, треба йти, уже пора. Друзі серед спортсменів, представники хокейної федерації. Це Брезвін Анатолій Іванович. Він сказав мені, що я повинен йти», – розповідав Мазур.

На місцевих виборах 2020 він успішно балотувався у Полтавську обласну раду від ОПЗЖ.

«Дніпро»

Перший комунальний клуб в УХЛ, хоч і не єдиний з підтримкою від місцевої влади. Херсонський «Дніпро» юридично називається «Обласний центр хокею Херсонської обласної ради«». Принаймні, саме на адресу цього комунального підприємства УХЛ шле листи «Дніпру».

На офіційному сайті дніпрян їхнім президентом вказаний голова Херсонської облради Владислав Мангер – підозрюваний у вбивстві херсонської активістки Катерини Гандзюк та заодно віце-президент федерації боксу України. В менджмент «Дніпра» входить також перший заступник Мангера в облраді Василь Зеленчук.

«Краматорськ»

Новачок УХЛ юридично з’явився на світ лише у вересні цього року. Заснували цю громадську організацію «ХК Краматорськ» місцеві чиновники, які раніше оголошували намір започаткувати місцевий хокейний клуб. Її директором вказаний колишній працівник департаменту соцзахисту населення Донецької ОДА Карен Заргарян.

Заявку в УХЛ на участь в новому сезоні ще в серпні надсилала ініціативна група з Краматорська на чолі з тодішнім мером міста Андрієм Панковим (втратив посаду після місцевих виборів 2020). Ще один комунальний твір.

«Маріуполь»

Як і «Краматорськ», юридично «Маріуполь» є громадською організацією. Її керівник – Олексій Казанцев, начальник управління молоді та спорту в міськраді Маріуполя. Що теж вказує на комунальний характер існування клубу – в кінці серпня маріупольська мерія проголосувала за створення однойменного хокейного клубу.

З іншого боку клуб підтримує фонд все того ж Бориса Колеснікова. Наприклад, він проводив конкурс на логотип хокейного клубу, який юридично заснували у вересні цього року. І головний приз цього конкурсу був 50 тисяч гривень. Загалом створення клубу – це частина співпраці фонду з муніципалітетом Маріуполь. Один з її плодів – відкрита нещодавно новенька льодова арена в місті.

«Білий Барс»

Єдиний клуб УХЛ, в якому виступають виключно українці, є власністю сім’ї Костянтина Єфименка. Це український підприємець з Білої Церкви, який в уряді Азарова був міністром транспорту та зв’язку у 2010 році. А коли відомство трансформували в міністерство інфраструктури, він став заступником… Бориса Колеснікова. 

Саме в ході роботи зі знаним хокейним ентузіастом Колесніковим компанії Єфименка незабаром стали фінансувати «Білий Барс». У 2013 році, коли «Донбас» Колеснікова виступав у КХЛ, саме «Білий Барс» став його офіційним фарм-клубом в українському чемпіонаті. Юридично ТОВ «Хокейний клуб «Білий Барс» належить дружині Костянтина Марії.

Костянтин Єфименко

Сьогодні Єфименко знаний як власник фармацевтичної компанії «Біофарма». Вона відома тим, що розробила на основі людської плазми препарат «Біовен», який очільник МОЗ Максим Степанов хоче включити в протокол лікування ковіду в Україні. Хоча його успішність в цьому наразі не підтверджена – підозріло швидко пройшло випробовування препарату (4 місяці), при цьому малою була вибірка пацієнтів (76 запланованих).

«Крижані вовки»

Засновниками громадської організації «Хокей клуб Вовки» є президент клубу Андрій Хапков та відомий хокейний функціонер Віталій Федянін, який за своє життя створив також такі хокейні клуби як «Беркут» та «Білий Барс», але помер два роки тому. Тому Хапков є єдиним керівником броварського ХК й навіть виходить за клуб інколи на лід.

Колишній воротар «Сокола» Хапков сьогодні є підприємцем. В його активі компанія «Крафт-Джус», яка займається виробництвом та торгівлею напоїв. При цьому Андрій визнає, що хокей в Україні не є бізнесом, а швидше тратою грошей, і додає – витрачає на «Крижаних вовків» близько 3 млн гривень на рік. Каже, цього надто мало, щоб зліпити здатну боротись за перемогу в чемпіонаті команду.

Фото: ХК «Донбас», khersonline.net, telegraf.in.ua, УХЛ, biopharma.com.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты