Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Якщо тренер віддає всі сили, як ми можемо не віддавати?» «Чорноморець» ожив і мчить назад в УПЛ

«Якщо тренер віддає всі сили, як ми можемо не віддавати?» «Чорноморець» ожив і мчить назад в УПЛ

Банда Ковальця кинула якір на вершині першої ліги.

Блог — Ноу Баланса
20 ноября 2020, 13:40
7
«Якщо тренер віддає всі сили, як ми можемо не віддавати?» «Чорноморець» ожив і мчить назад в УПЛ

Банда Ковальця кинула якір на вершині першої ліги.

Коли «Чорноморець» востаннє випадав з УПЛ, це пішло на користь клубу. В сезоні 2010/11 першолігових одеситів прийняв Роман Григорчук, тут же повернув до еліти, а далі ви знаєте.

Повторити той успіх зараз претендує Сергій Ковалець. Він очолив «моряків» у травні й до кінця минулого сезону склепав колектив, який вистрілив уже в новому розіграші – з третього туру одесити не віддають лідерство.

Нотку драми історії додає те, що Ковалець прийшов у команду в період, коли керівництво клубу різко скоротило видатки на неї через коронакризу. Розповідаємо красиву одеську історію, в якій, утім, вистачає некрасивих деталей.

«Від самого початку щось пішло не так – не було стабільності, що зламало психологічно»

«Чорноморець» важко покидав УПЛ. Після відходу Григорчука у 2014-му клуб плавно йшов до пониження, яке мало статись ще в сезоні 2017/18. Тоді в плей-офф за місце в еліті одесити поступились «Полтаві», але не вилетіли – президент полтавців Леонід Соболєв шокував, відмовившись від виступів у вишці.

«Морякам» це не допомогло, а лише відтермінувало неминуче. Новий сезон – нове протистояння в плей-офф – новий виліт. Цього разу остаточно, бо «Колос» відмовлятись від УПЛ аж ніяк не збирався. Вирішальний поєдинок запам’ятався трьома призначеними пенальті на користь ковалівців та заворушеннями одеських ультрас, через що довелось зупиняти гру.

Далі – ефект сніжинки. «Чорноморець» почали покидати футболісти основи (зокрема яскравий Арні Вільхяльмсон), керівництво розсварилось зі своїми ж ультрас і закрило їхню трибуну на стадіоні «Чорноморець» (схоже на помсту за штрафи, які клуб покривав через їхні витівки), а Ангел Червенков хоч і зберіг посаду тренера, але не виправдав цього рішення керівництва – результати в першій лізі не відповідали планам повернутись негайно в УПЛ.

За перші десять турів «Чорноморець» став синонімом нестабільності, чергуючи перемоги з поразками майже порівно та засівши в середняках. Червенков скаржився на суддів, вимагав у босів підсилення, але не витримав і подав у відставку. Негативу до загальної картини додав ще один вибрик фанатів «моряків» на виїзному дербі з «Балканами», яке вони зірвали.

Прихід Остапа Маркевича, який добре зарекомендував себе на чолі «Агробізнеса», означав курс на перебудову. Так-сяк догравши першу частину сезону, одесити пішли на зимову перерву, яка ознаменувалась чисткою складу. Зрозуміли не всі.

«Для мене це загадка – досі не маю пояснення. Причини в особистих бесідах ніхто не повідомляв. На загальних зборах просто сказали, з ким хочуть продовжити співпрацю, а з ким – ні.

Від самого початку щось пішло не так – не було стабільності, що зламало психологічно. Можливо, хтось не зміг перелаштуватись із Прем’єр-ліги на першу. Тут все по-іншому», – говорив один з попрошених на вихід тієї зими Віталій Гошкодеря.

За одну зиму Одесу покинуло і поповнило з десяток футболістів. Остапу Маркевичу навіть довелось пояснити зміни:

«Причини розлуки з кожним гравцем свої. Кадрові зміни – це не розмахування шашкою, щоб показати свою значущість перед начальником. Ні, іншого виходу в нас не було. «Чорноморець» давно не перебував на такому місці, де він зараз. Потрібно було дати поштовх, нове дихання».

Так почалось будівництво команди, яка б могла боротись за УПЛ вже з нового сезону.

«На зниження зарплат довелось піти, поки економіка України не набере обертів після карантину»

Втілити грандіозні плани молодшому Маркевичу не вдалось. Прийшов коронавірус, настав жорсткий карантин, зупинився чемпіонат – всі ці обставини керівництво «Чорноморця» на чолі з Леонідом Клімовим вирішило використати як підстави для економії. Жорсткої економії.

Клуб одним з перших виступив проти відновлення змагань у першій лізі, і стояв на своєму до кінця – поки не довелось прийняти позицію більшості та УАФ. З другої ліги зняли та розформували «Чорноморець-2». Паралельно пішли різкі скорочення зарплат гравцям (в 3-4 рази), хоча бюджет клубу називали одним з найбільших в лізі (38 млн грн).

«Я розмовляв з президентом, зокрема про фінансову ситуацію. Зараз непростий період, у нашого керівника є проблеми. Хоча до останнього часу все виплачувалось. Розумію, що багато хлопців, які прийшли зимою, в серйозних клубах не грали, тому не мають фінансової подушки. Таким, звісно, складно», – підтверджував фінансові проблеми Остап Маркевич.

Зрештою, він сам їх не витримав. Невизначеність із відновленням змагань та фінансовими умовами в «Чорноморці» спонукала Маркевича та його штаб припинити співпрацю з клубом. 

А через кілька тижнів в клубі з’явився Ковалець.

51-річний тренер одразу підписав контракт на три роки. Це стало передвісником відлиги, про яку перед тим говорив гендиректор одеситів Анатолій Мисюра: «На зниження зарплат довелось піти, поки економіка України не набере обертів після карантину».

Невдовзі після приходу Ковальця та відновлення змагань в клубі почали повертати борги та відновлювати попередній рівень зарплат. Футболісти навіть говорили, що президент Клімов з задоволенням відвідує домашні матчі «моряків».

«Економіка набрала обертів», атмосфера налагодилась. Ковалець вдихнув нове життя в колектив, а керівництво це підтримало. До кінця чемпіонату «Чорноморець» з 11 ігор програв лише дві та стабілізував набір очок, фінішувавши десятим. Фундамент було закладено.

В нетривале міжсезоння Ковалець отримав підсилення. Команду знову поповнив десяток нових гравців, серед яких виконавці з досвідом ігор в УПЛ – Василь Прийма, Роман Підківка, Рінар Валєєв та Олег Кожушко. Що важливо для клубу, усі новачки прийшли безплатно. І доповнили уже непоганий колектив із Станіславом Микицеєм, Андрієм Слінкіним, Євгеном Зубейком та Владиславом Клименком.

Все почало складатись настільки добре, що на старті сезону Анатолій Мисюра зарядив: «Враховуючи, які в нас сьогодні гравці, впевнений – УПЛ повинна чекати нас вже в цьому сезоні. Ми зможемо. Ми увійдемо в неї широкими кроками».

І «Чорноморець» пішов.

«30% успіху – це тактика, 70% - атмосфера в команді»

На сьогодні в першій лізі номінально відіграли 13 турів. Номінально, бо з усіх команд стільки матчів провели лише «Авангард», «Кремінь», тернопільська «Нива» та «Чорноморець». На ігри решти вплинув коронавірус.

Але навіть за втраченими очками одесити не поступаються нікому в лізі. «Чорноморець» серед лідерів за кількістю забитих (1.69) та пропущених (0.76) в середньому за гру. У команди найкраща різниця голів (+12). Також ніхто не здобув більше перемог (8) та не зазнав менше поразок (2).

Серед найкращих бомбардирів ПЛ одразу двоє футболістів одеситів – в Артема Ковбаси та Віктора Лиховидька уже по п’ять голів. Але тішить прихильників «Чорноморця» не лише кількість, але і якість забитих. За це відповідає Артур Авагімян.

Наприклад, півзахисник може закрутити сухим листом прямо у ворота:

Або шокувати пушкою з гостро кута

Та вищенаписане не означає, що в одеситів усе гладко. Насправді в них лише одна розгромна перемога (4:0 над херсонським «Кристалом») і виліт з Кубка вже в другому раунді (0:1 від «Миколаєва»). В кожному матчі «морякам» доводиться важко переламувати суперника, через що в команди всього три перемоги не з мінімальним рахунком.

Сергій Ковалець теж на цьому наголошує. «На матчі з нами суперники дуже вмотивовані. Все ж «Чорноморець» – це бренд», – часто можна почути від тренера. І все ж свою роботу Ковалець поки робить добре, і футболісти це відзначають.

«В наших успіхах безумовно є заслуга тренера. Немало очок ми взяли в матчах, по ходу яких програвали, але тренер робив вдалі та вчасні заміни. Ми змінювали тактику під час ігор», – наголосив у коментарі Tribuna.com майстер ефектних голів Авагімян.

Дійсно, хоч у «Чорноморця» переважає тактична схема 5-4-1, лише половину ігор в сезоні команда провела, не змінюючи її по ходу гри. На виході в одеситів дві вольові перемоги та дві вирвані на останніх хвилинах нічиї. При цьому вплив тренера відчувається не лише тактично – наприклад, в попередньому турі «моряки» вдома здолали не менш амбіційний «Металіст-1925» 2:0 зокрема завдяки зарядам Ковальця, який зірвав собі так голос.

«Якщо тренер віддає всі сили тут [біля лінії поля], як ми можемо не віддавати на полі. Як він говорить, 30% успіху – це тактика, а 70% - атмосфера в команді», – підкреслив той же Авагімян.

Артур Авагімян

Артур не єдиний з гравців «Чорноморця», хто відзначає хороший клімат в колективі, який налагодив Ковалець та його штаб разом з екс-гравцями клубу Олексієм Антоновим та Євгеном Боровиком.

Сергій любить пожартувати – на одній з прес-конференцій він прокоментував прихід в команду Артема Ковбаси словами: «Він хотів з «Ліверпулем» підписати контракт, але ми вмовили, щоб з нами».

Колишній помічник Мирона Маркевича вміє розряджати – на одному з тренувань він навіть пошкодив коліно, коли хотів показати фінт підопічним.

Сам Ковалець підкреслює те, що сприяє такій віддачі з його боку. Це стосунки з керівництвом: «З Мисюрою вони хороші, робочі. Нормальна комунікація також з Клімовим».

Але чи надовго цей добробут, якщо клубом керує та ж людина, яка спричинила все те погане, що відбувалось із «Чорноморцем» раніше?

«Є зацікавленість у переході клубу під наш контроль»

Артур Авагімян успіхи команди загалом пояснює просто: «Після карантину ми зберегли колектив. Це одна з причин вдалого виступу зараз, бо новий чемпіонат розпочався всього через кілька днів, а ми були уже зіграні. При цьому повернули фінанси та відновили всі контракти, які були до карантину».

В цьому плані у «Чорноморця» все гаразд. Але чи означає це, що все так само добре у Леоніда Клімова та його бізнес-імперії «Примор’я»? Однозначної відповіді немає.

Розквіт одеситів за Григорчука був наслідком не лише тренерської майстерності Романа. В ті роки Леонід Клімов, бувши радником президента Віктора Януковича та давнім членом його політсили «Партії регіонів», суттєво збільшив статки. Тоді журнал Forbes оцінював їх у 150 млн доларів.

Після Майдану ударна хвиля краху регіоналів зачепила і власника «Чорноморця». Що неодмінно позначилось і на результатах команди. Для порівняння, у 2017 році багатство Клімова той же Forbes виміряв уже на 35.5 млн доларів. За п’ять років воно скоротилось в чотири рази.

Сьогодні, згідно з рейтингом журналу «Фокус», власник одеського клубу не входить навіть в топ-100 найбагатших людей України. Хоча зберігає статус одного з найбільших підприємців Одеси. Тут головні його активи. Навіть ті, якими на папері він сьогодні не володіє – стадіон «Чорноморець» та база клубу в Совіньйоні.

Для розуміння повернемось в часи Майдану. Приблизно в той період «Імексбанк» Леоніда Клімова провернув підозрілу штуку – пороздавав кредитів на 8 мільярдів гривень підприємствам, пов’язаним із самим Клімовим. Згодом Національний банк визнав «Імексбанк» неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі ФГВФО) почав процедуру його банкрутства.

В ході виявилось, що заставами по цих розданих кредитах виявились зокрема стадіон «Чорноморець» та база в Совіньйоні, які належали «Імексбанку». Так ці активи перейшли в розпорядження ФГВФО, аби той їх продав і за вторговані кошти повернув гроші вкладникам «Імекса».

Але весь цей час «Чорноморець» все одно користувався і користується об’єктами. Пояснює очільниця ФГВФО Світлана Рекрут на прикладі арени: «Стадіон перебуває в оренді та управлінні компанії «ФФУ Івент» Федерації футболу України. Вона має право суборенди». Десь на другому кінці ланцюжка й опинився Клімов, чий клуб та інші структури сьогодні користуються ареною в оренду.

І навіть зараз – після того, як в травні ФГВФО продав стадіон американському інвестиційному фонду Allrise Capital, – «Чорноморець» продовжує користуватись ареною. Все тому, що українські суди на користь Клімова блокують процес передачі об’єкту новому власнику. У відповідь американці подали зустрічний позов на бізнесмена. Тяганина триває, а «Чорноморець» поки грає там же.

Ситуація зі стадіоном підкреслює крихкість спортивного успіху «Чорноморця» Ковальця. Вслід за ареною американські інвестори виявили готовність викупити у Клімова й сам одеський клуб: «З нашого боку є зацікавленість в його переході під наш контроль». Охочий придбати його та об’єднати зі своїм «Олімпіком» і Владислав Гельзін.

Різкий попит на «моряків» може пояснювати покращення фінансової ситуації в одеситів. Схоже на зумовлений привід від Клімова не продавати клуб, в якого й так все добре. Емоційний фактор впливу на прихильників команди. Хоча ще півроку тому Леонід жорстко економив на футболі, а останні кілька сезонів ігнорував регрес власного клубу.

Бізнесмен затято бореться за те, що вважає своїм. От тільки питання, чи разом зі закінченням цієї боротьби не закінчиться і красива історія «Чорноморця» Ковальця.

Фото: «Чорноморець»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты