Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Випадок з матчем Швейцарії та України надто заплутаний. Думки юристів розділились

Випадок з матчем Швейцарії та України надто заплутаний. Думки юристів розділились

Складне рішення для УЄФА.

Блог — Ноу Баланса
19 ноября 2020, 14:11
39
Випадок з матчем Швейцарії та України надто заплутаний. Думки юристів розділились

Складне рішення для УЄФА.

За останні сім днів УЄФА зіштовхнувся з двома безпрецедентними випадками в організації матчів збірних – поєдинки Румунія – Норвегія та Швейцарія – Україна довелось скасувати через рішення державних органів. Влада Норвегії через єдиний випадок зараження коронавірусом у своїй збірній не випустила її з країни, а влада швейцарського кантону Люцерн, реагуючи на спалах захворюваності в збірній України, помістила її повним складом на карантин.

Якщо в першому випадку УЄФА уже визнав винною норвезьку сторону, то в нашій ситуації ще є три варіанти розвитку подій:

  • матчі перенесуть на пізнішу вільну дату для ігор збірних (знайти буде непросто через насичений та стиснутий календар навіть у 2021 році);
  • якщо це не вдасться, знайти та покарати винну сторону технічною поразкою (теж буде непросто, оскільки і збірна Норвегії, і збірна України були категорично за проведення свого матчу – ключове рішення прийняла місцева влада);
  • якщо в ході розслідування УЄФА винного не знайде, встановити результат скасованої зустрічі жеребкуванням.

Ситуація достатньо складна, щоб шукати її розв’язання в регламентних документах УЄФА. Тепер це кабінетне протистояння, результат якого буде залежати від трактувань та якості роботи юристів.

Про це свідчать протилежні позиції юристів навіть в Україні.

Чому Україна не винна

Український спортивний юрист Юрій Юрченко переконаний – Україна точно не є винною в цій ситуації, бо не порушувала регламенту УЄФА. Про це він розповів в коментарі Champion.com.ua:

«Позиція УАФ в тому, що ми готові були грати і що перешкодою стало рішення швейцарського кантону/лікаря, а не рішення чи дії збірної України/УАФ. Влада Швейцарії втрутилася, хоча сам УЄФА дозволив це зробити своїм регламентом.

Збірна України разом з УАФ відмовилися виставляти молодіжний склад, щоб однозначно не пограти (на максимальне ослаблення [суперника] можливо і розраховували у Швейцарії). А так є шанс поборотися за технічну поразку для швейцарців. Або при жеребі є більше шансів, ніж допомогти супернику, виставивши слабший склад.

Більше – ближче до технічної поразки збірна Швейцарії. Інше питання, як УЄФА розцінить рішення про карантин всього складу команди. Чи не є це зловживанням правом і ситуацією зі сторони країни суперника?»

Юрист вважає – якщо зловживання було, тоді має бути й технічна поразка господарів. Якщо ні – жеребкування результату. Бо перенести матч швидше за все не вдасться. Тим паче справа уже передана до дисциплінарного комітету УЄФА – це означає, що УЄФА вже прийняв рішення не переносити матч.

«В результаті, скоріше за все буде жереб. Це оптимальне рішення для УЄФА, але не найкраще для нас з усіх можливих», – запевняє Юрченко.

Чому Україну можуть визнати винною

Футбольна адвокатка Юлія Богданова вважає, що Україна уже програла. Вона вбачає в цій ситуації як упередженість з боку влади Люцерна, так і можливу прихильність УЄФА до Швейцарії, на території якої й розташована штаб-квартира організації.

«Україна вчора програла Швейцарії. І вже без різниці, коли ми отримаємо рішення УЄФА про поразку, нехай і з приставкою технічна. Це висновок, заснований на аналізі.

А чому ви дивуєтесь? Не тільки для нас матч принциповий, але і для Швейцарії. І нашу збірну відправили на самоізоляцію у Швейцарії. Ясна річ, місцевий лікар – уболівальник. І привези ми хоч три команди по 13 футболістів, вони б теж були на самоізоляції, – знайшлося б сто причин, мільйон позитивних тестів. У будь-якому випадку матч не відбувся б.

Далі – рішення УЄФА. Є прецедент уже з Норвегією. Але то Румунія – Норвегія, а це – Швейцарія – Україна. Штаб-квартира УЄФА у швейцарському Ньоні, до речі. І норми правил УЄФА по ковіду формально дають можливість послати нас. То навіщо їм ставати на бік України?».

Юлія додає, що рішення про можливу технічну поразку України можна буде оскаржити в Спортивному арбітражному суді в Лозанні. Але її також непокоїть те, що і цей суд територіально розташований у Швейцарії.

Якщо спробувати розшифрувати думку Богданової, з точки зору регламентних норм, то привід визнати винною Україну є. Згідно з директивами УЄФА, через коронавірус матч можуть перенести тільки, якщо в одній з команд не назбирається 13 здорових гравців (включно з як мінімум одним воротарем). Помістивши українську делегацію на карантин влада Люцерна позбавила нашу збірну цієї мінімальної кількості.

Натомість УАФ повідомила УЄФА, що не має можливості доставити у Швейцарію інший здоровий склад для матчу. В цьому може й бути зачіпка для покарання України, бо УАФ варто було насамперед декларувати готовність привезти іншу команду, а не неможливість зробити це.

Фото: УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты