Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Спортсмени на виборах-2020: Кличко втретє мер, Шовковський пройшов у Київраду, а Медведенко – ні

Спортсмени на виборах-2020: Кличко втретє мер, Шовковський пройшов у Київраду, а Медведенко – ні

А Воробей – депутат в прифронтовому місті.

Блог — Ноу Баланса
12 ноября 2020, 20:30
19
Спортсмени на виборах-2020: Кличко втретє мер, Шовковський пройшов у Київраду, а Медведенко – ні

А Воробей – депутат в прифронтовому місті.

Вже другий тиждень Центральна виборча комісія фіксує результати місцевих виборів 2020, і процес ще триває. Цьогоріч волевиявлення на місцях примітне кількістю причетних до спорту людей серед кандидатів – чинні та колишні спортсмени та спортсменки, функціонери федерацій та люди з не лише спортивним, але й уже політичним досвідом.

Tribuna.com підсумовує похід найвідоміших спортсменів-кандидатів на вибори, що пройшли 25 жовтня.

Віталій Кличко – перемога

Колишній чемпіон світу з боксу успішно просувається в політичній кар’єрі. Чинний мер Києва Віталій зберіг посаду, втретє поспіль вигравши вибори мера столиці.

Хоча одразу після голосування екзит-поли пророкували другий тур з протистоянням Кличка та кандидата від ОПЗЖ, глави столиці часів Януковича Олександра Попова. Але офіційні результати виявили абсолютну перемогу екс-боксера ще в першому турі – 50,52% виборців підтримали Віталія.

Олександр Шовковський – перемога

Тренер збірної України з футболу тепер матиме ще одну роботу. Пішовши на вибори в Київраду другим номером партії «Удар», Олександр в підсумку переміг по єдиному багатомандатному виборчому округу. За політичну силу Кличка проголосувало 19,98% виборців, і тепер легенда «Динамо» – депутат.

Максим Бурсак – поразка

36-річний боксер, як і Шовковський, подався на вибори в Київраду від промерівської партії, але свій забіг програв. Нічого дивного – сам же «Удар» не котирував його високо: 73 номер у загальному списку та 8-й – у територіальному.

Станіслав Медведенко – поразка

Чемпіона НБА навіть можна назвати одним з головних невдах цьогорічних виборів. Медведенко пішов на вибори в Київраду від партії «Голос», яка в підсумку набрала найменше з усіх семи прохідних партій – 5,97% голосів. Це дозволило провести в міськраду столиці дев’ятьох депутатів, сім з яких – по єдиному багатомандатному виборчому округу.

Потрапити в їхнє число Станіслав міг би, якби був трохи вище в загальному партійному списку. Наприклад, вистачило б навіть восьмої позиції. Але Медведенка розташували на три рядки нижче.

Олена Говорова – перемога

Колишня легкоатлетка та володарка бронзи ОІ-2000 розпочала політичну кар’єру нещодавно – ще до участі у місцевих виборах вона працювала радницею президента Зеленського з питань спорту.

На осінніх же виборах Олена пішла від провладної «Слуги народу» в Київраду та пройшла по єдиному багатомандатному виборчому округу.

Георгій Зантарая – перемога

Разом з Говоровою в пульці «слуг» до Київради пройшов перший український чемпіон світу з дзюдо Зантарая. Також по єдиному багатомандатному виборчому округу. Загалом президентська партія отримала на виборах до столичної міськради 7,53% голосів – це 12 депутатських мандатів.

Святослав Сирота – поразка

Колишній воротар та президент ПФЛ продовжує ліпити політичну кар’єру. Як начальник столичного управління молоді та спорту Святошинського району Святослав балотувався в Київраду від тих же «Слуг народу», але не пройшов. Як і не пройшов рік тому, коли балотувався в нардепи від партії «Соціальна справедливість».

Володимир Шацьких – поразка

Такої ж долі зазнав соратник Сироти по партії, чемпіон світу з греко-римської боротьби та тренер Жана Беленюка (теж «слуги»). На тих же виборах до Київради. Не допомогла навіть рекомендація від Жана.

Денис Силантьєв – поразка

А ми все ще на виборах до Київради. Цього разу туди не пройшов колишній нардеп від «Радикальної партії» та плавець Денис Силантьєв. Просто його політсила – «За майбутнє» олігарха Коломойського – не подолала прохідний бар’єр.

Ельбрус Тедеєв – поразка

Колишній олімпійський чемпіон з боротьби та колишній нардеп від Партії регіонів на пройдешніх виборах також представляв проросійську силу – партію «Опозиційна платформа – За життя». Від неї Тедеєв пробував пройти в Харківську обласну раду, але невдало. Хоча 29 його однопартійців були успішнішими.

Станіслав Горуна – поразка

Найвідоміший український каратист невдало спробував себе у політиці – без успіху балотувався у Львівську міську раду від «Самопомочі», партії мера міста Андрія Садового. Хоча та набрала 19,43% голосів та фінішувала другою в місті.

Натомість Станіслав також балотувався від «Самопомочі» у Львівську районну раду – тут підрахунок голосів ще триває.

Андрій Котельник – поразка

Так само не пройшов до Львівради чемпіон світу з боксу у першій напівсередній вазі (WBA) та сьогоднішній президент Львівської федерації боксу. Як і у випадку Горуни, політсила Котельника – партія «Варта», яка постала з однойменної львівської спільноти у фейсбуці, – натомість пройшла необхідний бар’єр та провела в мерію двох депутатів.

Але як і Горуна, Андрій ще має шанс пройти до Львівської обласної ради. Туди також голоси ще рахують.

Володимир Сидоренко – не взяв участь у виборах

Участь третього (після братів Кличків) в історії України чемпіона світу з боксу в осінніх виборах – дивна історія. Спочатку президент Зеленський особисто представляв Володимира як кандидата від «Слуги народу» на виборах міського голови Енергодара. Але на самих виборах партію уже представляла інша людина – підприємець Володимир Редька. Мабуть, політсила зробила рокірування не на користь Сидоренка. Утім, вибори в Енергодарі все одно виграв не їхній кандидат.

Схоже сталось і з братом Володимира Валерієм. Його президент також представляв як кандидати від його партії в міську раду Енергодара. В підсумку на вибори Валерій таки пішов, але уже не в мерію рідного міста, а в Запорізьку обласну раду. Там підрахунок голосів ще триває.

Андрій Воробей – перемога

Колишній футболіст «Шахтаря» та збірної України здивував походом в політику. На виборах екс-нападник подався від «Слуги народу» в міську раду міста Курахове, що неподалік Донецька та лінії розмежування.

Партія обрала його своїм першим кандидатом, і Андрій пройшов таки до ради, здобувши свій перший депутатський мандат.

Іван Гешко – поразка

Чемпіон світу та Європи, колишній легкоатлет Гешко в політиці не новачок. Наприклад, вже рік він є помічником народного депутата від «Слуги народу» Георгія Мазурашу. На місцевих же виборах Іван самовисунувся в мери Кіцмані, на Буковині, але програв. І програв, до речі, кандидату від тієї ж «Слуги народу».

В’ячеслав Узєлков – поразка

Боксерів на виборах було, здається, найбільше серед спортсменів. В тому числі колишніх. Після спортивної та телевізійної кар’єри В’ячеслав вирішив спробувати себе також в політиці – пішов від проросійської партії «Опозиційний блок – За життя» в мери Вінниці. Сходив невдало – набрав 4.6% голосів.

Андрій Дериземля – перемога

Відомий біатлоніст ще на минулих виборах пройшов до мерії Чернігова від «Блоку Петра Порошенка». Цього разу колишній спортсмен зробив це вдруге, тільки уже від місцевої партії «Рідний дім», лідером якої є мер міста Владислав Атрошенко (теж виграв ці вибори).

Швидше за все, Дериземля знову очолить міське управління з питань молоді та спорту, яким опікувався до виборів.

***

Оскільки підрахунок на різних етапах та місцях ще триває, досі невідома доля таких відомих спортсменів як:

  • Дениса Берінчика («Удар», вибори в Київську облраду);
  • Влада Сіренка («Сила і честь», вибори в Пристоличну сільску ОТГ)
  • Віктора Постола («За майбутнє», вибори в Броварську міськраду)

Загалом варто відзначити тенденцію походу боксерів на цьогорічні вибори. В підсумку серед них виявилось кілька десятків кандидатів, більшість з яких представляли проросійську ОПЗЖ.

Та й загалом спортсменів на виборах було багато. Менш помітні результати отримали такі атлети:

  • стронґмен Сергій Конюшок («За майбутнє», програв вибори до Київради);
  • боксер Сергій Федченко («Слуга народу», програв вибори до Харківської облради);
  • плавчиня Анна Хлистунова-Шарпар («За майбутнє», перемогла на виборах до Рівненської міськради);
  • легкоатлетка Наталя Кроль («Рівне разом», програла на виборах до Рівненської міськради);
  • легкоатлетка Ольга Бібік (ОПЗЖ, перемогла на виборах в Чернігівську облраду);
  • боксер Олександр Гуров («За майбутнє», програв вибори в Маріупольську міськраду).

Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko, instagram.com/vitaliyklitschko, facebook.com/slava.medvedenko, zagittya.com.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты