Tribuna/Волейбол/Блоги/Ноу Баланса/«Такого фіналу в нас ще не було». Україна прийме Євроволей-2023

«Такого фіналу в нас ще не було». Україна прийме Євроволей-2023

Несподіванка від Європейської конфедерації волейболу.

Блог — Ноу Баланса
2 ноября 2020, 09:54
21
«Такого фіналу в нас ще не було». Україна прийме Євроволей-2023

Несподіванка від Європейської конфедерації волейболу.

Вчора федерація волейболу України на офіційному сайті повідомила – Україні доручили право проведення чемпіонату Європи з волейболу у 2023 році. При цьому заявку на турнір ми подали лише в понеділок, 26 жовтня.

Водночас офіційний сайт Європейської конфедерації волейболу досі мовчить про цей факт.

За роз’ясненням Tribuna.com звернулась до президента ФВУ Михайла Мельника. Передаємо найважливіше словами функціонера.

Як Україні вдалось отримати право проведення Євроволею-2023?

Свою заявку ми подали в понеділок, а вже вчора президент Європейської конфедерації волейболу Александар Борічіч підтвердив мені телефоном – нам дають одну з чотирьох груп фінальної частини Євроволей-2023. Офіційного повідомлення ще не було, але треба, мабуть, вірити президенту на слово. Думаю, це вже 100 відсотків.

Борічіч був тут минулої п’ятниці та суботи на святкуванні 95-річчя волейболу в Україні. Тоді він сказав, що шансів у нас мало на проведення чоловічого Євроволею, бо країни-господарі уже відомі. Але відзначив прогрес нашої федерації й висловив надію в найближчому майбутньому провести фінальний турнір з волейболу в Східній Європі.

А вчора уже оповістив, що ми таки будемо проводити турнір.

Президент ФВУ Михайло Мельник (зліва) та президент ЄКВ Александар Борічіч (справа)

Мабуть, відіграли роль наші добрі стосунки. Все-таки після переобрання на посаді президента ЄКВ два тижні тому першою, кого Борічіч відвідав з візитом, стала Україна. Та й ми давно уже показали, що можемо приймати чемпіонат Європи. 

Ще раніше було вирішено, що Євроволей-2023 прийме Італія, Болгарія, Сербія та Чорногорія або Македонія. Я так зрозумів, що нам дали провести турнір замість Сербії.

Де саме в Україні пройде Євроволей-2023?

Сподіваюсь, що під турнір вдасться збудувати щось в Києві. На цей момент ми можемо провести матчі цього рівня тільки в Запоріжжі. Але мова йде про те, що буде побудований новий зал. Скоріш за все за це візьметься мій віце-президент Олександр Герега, збудує його. Питання тільки, де саме.

Розраховувати на більше, ніж груповий етап Євроволею, нам важко – для цього потрібно мати не один, а два відповідні зали. Наприклад, щоб прийняти півфінали та фінал, треба мати десятитисячні арени – тому у 2023 році їх прийме Італія. А от в групі вистачить арени на 3 тисячі – така у нас сьогодні є тільки в Запоріжжі.

Але це Запоріжжя – там нема, що показати людям. Навіть наші гравці кажуть – зал там класний, є де тренуватись, але після тренування нема куди піти. Тому я б хотів, щоб в нас такий зал був у Києві. Було б добре, якщо встигнуть збудувати. Бо вже пора, тим паче нам дають такі змагання.

Хоча Герега казав мені, що хоче будувати в Шепетівці зал. Йому ще радять збудувати ближче до Європи, в трикутнику Моршин – Трускавець – Стрий. Насправді такі зали мають бути в кожному місті.

Олександр Герега – президент волейбольного клубу «Епіцентр-Подоляни»

Яка схема Євроволею?

У фінальній частині чотири групи по шість команд. Одна з чотирьох країн-господарів приймає одну групу. В кожній з них грають одне коло – будь-яка команда зіграє мінімум по п’ять матчів. З кожної групи виходять перші чотири команди. Далі – плей-офф, починаючи з 1/8 фіналу.

Загалом у фінальній частині беруть участь 24 команди.

Збірна України зіграє на домашньому Євроволеї?

Українська збірна, як один з господарів, потрапляє на турнір автоматично, без кваліфікації. До речі, на Євроволей-2021 ми також потрапили без кваліфікації як команда, яка на попередньому турнірі, Євроволеї-2019, увійшла у вісімку найкращих. Ми були сьомі на турнірі.

Відомі уже конкретні дати?

Поки ні. Як правило, це стає відомо восени, в рік проведення попереднього Євроволею. Таким буде Євроволей-2021 в Чехії, Фінляндії, Естонії та Польщі. Тобто, будемо знати точніше десь наступного вересня.

На які ще міжнародні волейбольні турніри претендує Україна?

Чемпіонат світу поки не можемо осилити – треба мінімум два зали на 3 тисячі глядачів. А на Євроволей в групі по шість команд, дві гри в день – одного залу вистачає. Але й такого фіналу в нас ще не було – це може бути значним поштовхом для популяризації волейболу в Україні.

На торішньому Євроволеї-2019 збірна України вперше в історії вийшла в плей-офф турніру та дійшла до чвертьфіналу

Ми також подали заявку на проведення фінальної частини жіночої Євроліги-2021. В мене є два серйозних віце-президенти: Олександр Герега, який відповідає за чоловічий волейбол (це він мене просив уточнити у Борічіча про Євроволей-2023 в Україні, щоб повідомити Зеленському – я так розумію, вони спілкуються), та Володимир Дубінський – президент «Прометея», який відповідає за жіночий волейбол. То це його ідея з жіночим фіналом Євроліги.

Але тут ще не має конкретики, бо через пандемію досі не відбулась Євроліга-2020. Її має приймати Болгарія. Якщо вони раптом відмовляться, то ми їх замінимо на наступний рік.

Загалом же такого рівня турніри Україна приймала лічені рази. Наприклад, чемпіонат Європи з футболу у 2012 році, коли Суркіс домовився.

Фото: akzent.zp.ua, CEV, А. Савченко

Другие посты блога

Все посты