Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«В чудо, що старі «Карпати» відновляться, ніхто не вірить». У Львові з’явились ще одні «Карпати»

«В чудо, що старі «Карпати» відновляться, ніхто не вірить». У Львові з’явились ще одні «Карпати»

Перший матч вже наступного тижня.

Блог — Ноу Баланса
25 октября 2020, 18:00
19
«В чудо, що старі «Карпати» відновляться, ніхто не вірить». У Львові з’явились ще одні «Карпати»

Перший матч вже наступного тижня.

Які ще нові «Карпати»? 

14 жовтня у Львові зареєстрували новий футбольний клуб – ТОВ ФК «Карпати». Засновником виступило аграрне підприємство «Західний Буг», яке одразу внесло в статутний фонд нової юридичної особи 1 млн грн. Керівником клубу виступає колишній гравець та тренер зелено-білих Степан Юрчишин.

Через два дні ініціатори заявили про себе в медіа. Від імені тренерів та капітанів львівської команди різних років – Ігоря Кульчицького, Ростислава Поточняка, Олександра Чижевського, Андрія Тлумака, Ігоря Худоб’яка та того ж Юрчишина – вийшло звернення:

«Останніми роками всіх нас непокоїть ситуація з львівськими «Карпатами». Тривалий конфлікт між двома співвласниками та фінансові негаразди призвели до скандального виключення клубу з Прем’єр-ліги та переведення в найнижчий клас професіонального футболу.

Практично всі гравці основи покинули команду, сьогодні вона опинилась вже на дні другої ліги, програвши 4 з 5 стартових матчів. Минулого тижня клуб буквально викинули з бази в Брюховичах, на якій він тренувався останні десятиліття, і тепер там вже хазяйнує інша місцева команда.

Задля порятунку бази для виховання талановитих юних футболістів, дитячо-юнацьку футбольну школу клубу (Юрчишин якраз є заступник її директора – Tribuna.com) прийняли на баланс міста. Останньою крапкою в цій «історії» стала для нас відмова клубу від традиційного логотипа з золотим левом на зеленому фоні.

Ми не бачимо іншого виходу з цієї ситуації, як відродження легендарної команди з нової чистої сторінки. Команди з серцем лева та завжди вірними вболівальниками, з фінансуванням від чесного і прозорого бізнесу та підтримкою громади Львова».

Степан Юрчишин

І як вони збираються відроджувати?

Нові «Карпати» уже заявили команду на аматорський чемпіонат України – стартують 28 жовтня матчем проти чернівецького «Довбуша». Також планують виступати в Кубку Львівської області. Головний тренер – Андрій Тлумак, якого також представляють спортивним директором нового клубу. Склад команди поки невідомий.

У Львові наразі не гратимуть – всі матчі в аматорах проведуть на виїзді, а вже наступного літа планують отримати атестат для участі в другій лізі. Там уже поселяться на одному з львівських стадіонів – «Україні» або «Арені Львів».

«Зараз ми набираємо в команду гравців з чемпіонату області. Буде заявка, в нас є 18 гравців. Але на другу лігу будуть збиратись дуже хороші гравці – в мене уже є попередні розмови з багатьма футболістами. Не буду говорити з ким, але буде дуже серйозна команда», – розповів Тлумак кілька днів тому на прес-конференції, присвяченій появі нового клубу.

Ініціатори хочуть швидко пройти усю футбольну піраміду України на шляху до Прем’єр-ліги. Максимально швидко.

«Обіцяю, що «Карпати» будуть грати у вищій лізі на хорошому рівні. Тому в другій лізі відразу буде завдання виграти її. І так само в першій. Якщо сьогодні Ковалівка може вийти в єврокубки, то львівська команда там зобов’язана бути», – описав бажане майбутнє Юрчишин.

На аматорський чемпіонат новий клуб заявився під назвою «Карпати», але далі з цим можуть бути проблеми. Зараз ініціатори шукають юридичну можливість використати або позначити оригінальну назву у своєму імені в майбутньому.

«Назву треба придумати іншу. Бо тільки за герб Димінський просить 5 мільйонів. Треба юристам нашим серйозно думати», – пояснив Ігор Кульчицький, який підтримав ініціативу.

Також буде нова база, для неї зараз шукають місце. Треба час. Йде будівництво структури з нуля», – розповів Андрій Тлумак.

А за які гроші все це? Хто фінансує нові «Карпати»?

Окрім засновника, компанії «Західний Буг», до запуску нових «Карпат» причетне також підприємство «Радехівський цукор». Саме його генеральний директор  Віталій Сікорський виступив від імені власників клубу на згаданій прес-конференції:

«Ідея [нових «Карпат»] виникла навіть не вчора і не місяць тому. Це йшло не один рік. До нас [групи власників] підійшов Андрій Тлумак, ми сіли й вирішили – давайте почнемо з нуля, з аматорських змагань. Просто тяжко дивитись на матчі «Карпат» в другій лізі».

Сікорський додав – він разом з партнерами не хоче створити нові «Карпати» лише для себе. В планах розділити з часом долі власністю клубом між багатьма різними львівськими підприємцями та просто прихильниками, які зможуть впливати на клуб через наглядову раду.

«Наша ідея – клуб західного типу. Ці нові «Карпати» повинні мати колективну власність. Але структура власності буде змінюватись – тому не дивуйтесь, коли почуєте, що клубом займаються різні люди. Головне, щоб це був прозорий бізнес.

В майбутньому я бачу клуб як публічне акціонерне товариство – це застрахує від падінь, щоб вболівальники теж могли долучитись. Водночас клуб має бути прибутковий.

Тому зараз і не можна казати, що хтось конкретний заснував клуб – ми знайшли їх (ветеранів), а вони – нас».

Віталій Сікорський (справа)

Хто саме входить в цю групу власників, Сікорський не деталізує. Утім, і не приховує причетність львівського бізнесмена Володимира Матковського.

«Матковський – один з ключових акціонерів, яких близько 10 людей. Він підтримав ту ідею. Ми одна група».

Саме Матковський є бенефіціаром «Радехівського цукру» та має вплив на «Західний Буг» – тобто, контролює ці підприємства. Також Матковський є донором «Української Галицької Партії», з якою конфронтує власник «Руху» та противник Олега Смалійчука на чолі «Карпат» Григорій Козловський.

Окрім цього, Матковський підтримує львівські видання «Збруч» та «Локальна історія». Останнє нещодавно взяло інтерв’ю в Мирона Маркевича, якого ініціатори створення нових «Карпат» записали в число своїх прибічників. Але сам тренер в коментарі Tribuna.com цьому здивувася:

«Шість днів тому (розмова відбулась 16 жовтня – Tribuna.com) мені зателефонував Андрій Тлумак – мовляв, кореспонденту потрібно дати інтерв’ю про «Карпати» 1988 року. Наскільки я зрозумів, пишуть матеріал про історію клубу.

Хотілося б знати, що там задумали. Вже є головний тренер і генеральний директор, але я не в курсі, що це за «Карпати». А моє прізвище там стоїть. «Карпати» справді потрібно відродження, але мені потрібно розуміти, що взагалі відбувається, звідки фінансування, хто спонсори. Може це просто піар-хід перед виборами».

А як на це реагують старі «Карпати»? З ними хоч пробували домовитись?

Сікорський каже, що пробували. Але безрезультатно:

«Ми не претендуємо на їхню славу, герб чи будь-що – зараз важко зрозуміти, кому там що належить. Не претендуємо на місце старих «Карпат», які належать Коломойському та Смалійчуку/Димінському.

Але ми вважаємо, що у Львові мають бути одні «Карпати». Якщо в старих «Карпат» все буде успішно – ми віддамо їм все те, що набудували самі. Але це 1%, в чудо ніхто не вірить, а ми не хочемо втрачати час. У Львові мають бути «Карпати», тому готуватимемо їм заміну, але жодним чином не будемо погано впливати на їхні результати. Дай їм Боже здоров’я!».

Директор зі стратегічного розвитку «Карпат» Сергій Болотніков в коментарі Tribuna.com розповів, що імпонує такій позиції власників нових «Карпат»:

«Ми спочатку з підозрою ставились, не розуміли, що відбувається. Можливо якісь комбінації незрозумілі. Але на прес-конференції Сікорський сказав, що двох «Карпат» у Львові не буде. І що їхній проект – на випадок, якщо в нас не вийде. Така позиція мені імпонує, якщо це правда. Це достойна позиція. І для вболівальників «Карпат» це таке підстрахування – є люди, які спробують замість нас.

Хоча трохи нелогічно, як на мене – краще об’єднуватись і разом все робити. Вони вирішили так, побачимо. Мені нічого не відомо про те, що вони вели з нами перемовини. Ми готові до співпраці з усіма адекватними людьми, які хочуть, щоб у Львові були «Карпати». Якщо й була якась комунікація, я не знаю, може є якісь розбіжності. Не буду коментувати».

Сергій Болотніков (зліва)

Помітною відмінністю нових «Карпат» від старих є те, що перших публічно підтримала група легенд клубу й розкритикувала других. Також Андрій Тлумак заявив, що зараз середовище фанатів зелено-білих розділилося – одні довіряються нинішньому керівництву канонічних «Карпат», а інші – ні.

«Вперше чую про чітке розмежування. Звичайно, не всі серед фанатів кивають однаково, як у комуністичній партії. Є ті, хто з пересторогою до нас ставляться. Але ми відкриті перед ними, тому не бачу причин нам не довіряти.

[А підтримка нових «Карпат» з боку легенд клубу] – це такий метод піару. Ми теж встановлювали контакти, але потім у нас не вийшов план А. Ми розуміємо, що повинні спочатку щось зробити, а потім уже щось очікувати чи вимагати.

Але ця підтримка інших від легенд нас не зачіпає. Наша головна аудиторія – це вболівальники «Карпат». Якщо вони побачать, що ми робимо адекватні речі, вони будуть за нас. Не буде проблем».

«Карпати» зараз йдуть на передостанньому місці в групі А другої ліги. Після семи матчів у них по одній перемозі та нічиї, а також п’ять поразок.

Фото: Zaxid.net, Уніан, сторінка Сергія Болотнікова у фейсбуці

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты