Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Футбол з глядачами – це бенкет в чуму. Плювати на інтереси наших грандів, збірної чи самих глядачів

Футбол з глядачами – це бенкет в чуму. Плювати на інтереси наших грандів, збірної чи самих глядачів

Ковід, взагалі-то, б’є рекорди.

Блог — Ноу Баланса
22 октября 2020, 21:51
110
Футбол з глядачами – це бенкет в чуму. Плювати на інтереси наших грандів, збірної чи самих глядачів

Микола Решнюк нагадує – ковід, взагалі-то, б’є рекорди.

Як і будь-яке соціальне явище, футбол може вдало зображати норов суспільства. Особливо в часи пандемії. В жовтні наша збірна приймала делегації з Німеччини та Іспанії – німці побоялись тягнути в Київ журналістів, а от іспанські ЗМІ коронавірусного фурору в Україні не злякались.

Вельми показово.

В березні ковід спалахнув майже з однаковою потужністю і в Німеччині, і в Іспанії. Але педантичні німці швидко приборкали хворобу: на сьогодні 78% заражених одужали, 2.5% померли. А от імпульсивніші іспанці страждають досі: країна лідирує в Європі (якщо не брати до уваги на три чверті азійську Росію) за кількістю виявлених заражень, не оприлюднює дані про одужалих, 3.1% заражених коронавірусом померли.

Різниця в ставленні та менталітеті очевидна. 

Ті ж матчі з Німеччиною та Іспанією продемонстрували також українську натуру. Натуру сприймати правила, закони та обмеження як виклик обійти їх, залишивши правильність для довірливих лохів. Мовляв, не ми такі – країна така.

Ні ці два поєдинки, ні гра «Динамо» з «Ювентусом» не повинні були проходити з глядачами на трибунах. Як і не повинна гра «Шахтаря» з «Інтером» наступного тижня. Вза-га-лі. Це як мінімум не логічно – вперше за час карантину проводити матчі на 10 тисяч відвідувачів якраз в той період, коли в країні щотижня фіксують рекорди захворюваності на коронавірус. Ніщо не опише ситуації краще, ніж цей мем:

Так, є дозвіл від УЄФА – пускати глядачів на міжнародні матчі. Але тільки там, де це дозволяє епідемічна ситуація та місцева влада. Так, є дозволи від Кабміну, Київради та МОЗу. Але рішення цих установ суперечать одне одному:

  • в серпні КМДА заборонила в Києві футбол з глядачами взагалі, хоча столиця була тоді в сприятливій жовтій зоні. В жовтні, перед спуском міста в помаранчеву зону, футбол з глядачами КМДА дозволила;
  • сьогодні МОЗ відзвітувало про новий коронавірусний рекорд – понад 7 тисяч свіжих захворювань. Сьогодні ж «Шахтар» повідомив, що МОЗ дозволило зіграти з «Інтером» з глядачами – до 10 тисяч відвідувачів НСК;
  • 13 жовтня Кабмін посилив карантинні обмеження в країні – зокрема, заборонив футбольні матчі в червоній зоні взагалі, а в інших трьох зонах забанив глядачів на трибунах. З двома уточненнями – їх все ж може окремим рішенням впустити МОЗ або мова про міжнародні матчі. Там можна – на них корона не страшна, МОЗ знає краще.

Ми спостерігаємо, як українські чиновники приймають рішення тупо всупереч здоровому глузду. Можливо, через передвиборчу агонію – чинна влада до останнього втримує декорації кращого життя. Можливо, через неофіційні домовленості – все-таки глава МОЗ Максим Степанов у футбольному середовищі зовсім не чужий та досі очолює Одеську обласну футбольну асоціацію.

Як і з будь-яким бардаком в цій країні, двозначні дії верхівки провокують ланцюгову реакцію погоні низів лише за власними вигодами. Не ми такі – країна така. УАФ безвідповідально завела людей на Німеччину та Іспанію, бо збірній потрібна підтримка в битві з топ-суперниками. «Динамо» та «Шахтар» безвідповідально зробили те ж саме, бо командам протистояти європейським грандам. Глядачі безвідповідально линули на матчі, бо ж ніколи раніше не було стільки крутих ігор в один місяць.

Наслідки по барабану. Бо понад 6 тисяч смертей від ковіду – надто мало для 40-мільйонної країни, це лише статистика. Принаймні доти, доки вона не торкнулась тебе.

«Суворе дотримання протиепідемічних заходів» – лише парад лицемірства. Ми й так його щодня спостерігаємо в громадському транспорті – це він визирає зверхніми носами з-під зношених масок. На трибунах іншого бути не може ніяк.

Такий вже норов – без натяку на відповідальність дбати лише про свій комфорт і навіть влаштовувати бенкети в чуму. Або скаржитись, що тобі, на відміну від інших, цей бенкет влаштувати не дали.

Фото: REUTERS, УАФ

Другие посты блога

Все посты