Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Суперники «Динамо» в ЛЧ: пригнічений Мессі, Роналду в руках Пірло та Ребров на угорській хвилі

Суперники «Динамо» в ЛЧ: пригнічений Мессі, Роналду в руках Пірло та Ребров на угорській хвилі

Що треба знати прямо зараз.

Блог — Ноу Баланса
2 октября 2020, 09:55
18
Суперники «Динамо» в ЛЧ: пригнічений Мессі, Роналду в руках Пірло та Ребров на угорській хвилі

Що треба знати прямо зараз.

• «Динамо» випало грати в одній з топами, які в цьому сезоні переживають різного роду перебудови. Найважливіша зміна в «Ювентусі» – прихід Андреа Пірло на посаду головного тренера. Керівництво туринців зробило неочікувано ставку, довірившись молодому спеціалісту без досвіду роботи.

Буквально без досвіду роботи. Самостійна тренерська кар’єра Пірло мала стартувати на чолі молодіжної команди «Юве» U-23, яку Андреа очолив 30 липня. Але вже через дев’ять днів його покликали в першу команду.

До такого авантюрного кроку босів клубу підштовхнули непереконливі успіхи команди при Мауріціо Саррі. За один сезон з ним туринці взяли лише один трофей (скудетто), й той у незвично напруженій для Італії боротьбі до останніх турів. Хоча більшого репутаційного удару завдав виліт від «Ліона» в 1/8 ЛЧ.

• З Пірло «Ювентус» на сьогодні провів два поєдинки – розбив у першому турі Серії А «Сампдорію» (3:0) та внічию пободався із «Ромою» (2:2). Цього вистачило, щоб у вічі впала форма головної зірки туринців Кріштіану Роналду – три голи та один асист.

Важлива зміна стосується тактики. Тепер замість 4-3-3 «Юве» пробує грати у формації 3-4-1-2. Детальніше про плани молодого тренера на чолі туринців тут:

• Активно туринський клуб попрацював і на трансферному ринку. Купили у «Барси» Артура, в протилежному напрямку відправили П’яніча. Повернули в клуб Морату, відпустили в Штати Іґуаїна. Взяли у «Шальке» перспективного американця Маккенні, віддали остаточно в Дортмунд Емре Джана. А ще тепер у «Юве» є вінгер Кулусевскі, який забив у першому ж матчі, тільки вийшовши на поле.

Хоча вікно ще відчинене, й, судячи з усього, «Ювентус» не проти ще підсилитись. Наприклад, взяти у «Челсі» лівого оборонця Алонсо.  

• «Барселона» – головний ньюзмейкер кінця минулого сезону і міжсезоння загалом. 2:8 від «Баварії» в ЛЧ каталізували в «Барселоні» тектонічні зсуви, які просились давно. Що й казати, клуб мало не втратив Мессі – президент Бартомеу усіма правдами й неправдами таки змусив Лео залишитись, але самому аргентинцю явно це було не до душі.

• Криза у верхівці «Барселони» триває, і ще не скоро може закінчитись, зважаючи на опір Бартомеу і налаштованість опозиції. На цьому фоні доводиться будувати нову команду новому тренеру. Замість Сетьєна прийшов Куман, і, схоже, зараз не такий уже радий цьому рішенню. До того ж, він поки не може бути на лаві каталонців під час матчів.

І все ж нідерландець взявся за справу рішуче – якраз в унісон з чисткою складу від керівництва. Уже пішли Суарес, Ракітчі, Відаль, Артур, Семеду, але список точно має збільшитись. На заміну їм блауґарана взяла П’яніча, захисника «Аякса» Деста, вінгера Трінкао з «Браги», Педрі з «Лас-Пальмаса». Ходять чутки про інтерес до нашого Олександра Зінченка, але Ґвардіола говорить протилежне.

• Тим часом Куман надупевнено стартував на посаді. В першому матчi нового сезону Прімери його команда розбила «Вільяреал» 4:0 – окрім Мессі та автогола Торреса переможним дублем за каталонців відзначився нещодавній кошмар збірної України Фаті.

Ще одна запорука перемоги – нова схема від тренера. Це 4-2-3-1, які покликані допомогти співвітчизнику Кумана Де Йонгу нарешті засяти на «Камп Ноу» та розкувати ще більше атаку.

• Сучасний успіх «Ференцвароша» – це в основному заслуга колишнього гравця та тренера динамівців Сергія Реброва та його помічників. Важко переоцінити його вклад в історичні успіхи команди, яка вперше в новому тисячолітті дісталась до групи ЛЧ.

Також з українським тренером на чолі «Ференцварош» вже двічі поспіль взяв золото угорського чемпіонату – хоча до цього востаннє захищав титул ще у 2003 році. В Будапешті Ребров творить спадщину.

• Завдяки прогресу Ігоря Харатіна та Олександра Зубкова, які у Реброва доросли до викликів у збірну України, ми можемо оцінити загальний рівень «Ференцвароша». Все-таки українці є лідерами команди з Будапешта, а вихованець «Шахтаря» взагалі є найдорожчим її гравцем.

Іменитих виконавців у Реброва у складі немає. Не вважати ж такими колишнього резервного воротаря «Ліверпуля» Адама Богдана чи вінгера збірної Словаччини Роберта Мака. Обоє тільки поповнили команду в це міжсезоння й поки в склад не пробились.

В цьому й сила колективу Реброва, який зміг витиснути неможливе з посередніх гравців. І все ж група ЛЧ – їхній очевидний максимум. Для виходу на новий рівень тренерської майстерності Сергія Станіславовича буде замало.

• «Ференцварош» Реброва не грає в одній чіткій схемі. В залежності від суперника та ситуації команда грає в 4-2-3-1, в 4-3-3, в 4-4-1-1 і навіть в 3-4-3. Гнучкість – це точно про них. 

Лідери команди окрім Зубкова та Харатіна – правий захисник та капітан Ґерґо Ловренчіч, який також виступає за угорську збірну, нападники африканського походження Токмк Нґуен та Франк Болі, які на двох забили 24 голи в минулому сезоні. Вони і є найкращими бомбардирами в колективі. 

За даними Transfermarkt загальна вартість угорської команди 24.7 млн євро, а її середній вік становить майже 27 років. Для порівняння у «Динамо» ці показники – це 96.8 млн євро та 24.6 років відповідно.

• В цьому сезоні «Ференцварош» не програв поки жодного матчу, хоча пройшов усі чотири кваліфай-раунди ЛЧ і зіграв тричі в чемпіонаті.

В Європі команда Реброва пройшла шведський «Юргорден», «Селтік», загребське «Динамо» та «Мольде» з Норвегії – загалом три перемоги та дві нічиї з норвежцями.

В чемпіонаті в їхньому активі дві перемоги та нічия. Хоча з лідерами вони поки не грали.

Фото: Riccardo Giordano/Keystone Press Agency, East News/JOSEP LAGO/AFP/East News, твітер «Ференцвароша»

 

Другие посты блога

Все посты