Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Наша ціль – вивести Україну в топ-5 кіберспортивних держав світу». Хто і як розвиває esports у нас

«Наша ціль – вивести Україну в топ-5 кіберспортивних держав світу». Хто і як розвиває esports у нас

Кіберспорт – відтепер офіційно новий вид спорту в Україні.

Блог — Ноу Баланса
27 сентября 2020, 00:49
27
«Наша ціль – вивести Україну в топ-5 кіберспортивних держав світу». Хто і як розвиває esports у нас

Кіберспорт – відтепер офіційно новий вид спорту в Україні.

8 вересня влада України визнала кіберспорт офіційним видом спорту. Шлях до історичного моменту тривав понад 20 років. Тепер сприйняття кіберспорту в країні виходить на новий рівень – навіть, якщо ви досі вважаєте ґеймерів звичайними задротами без нормальної роботи. Індустрія зможе отримувати фінансування з держбюджету.

Значення події примножив продаж державою за 42 млн доларів центрального столичного готелю «Дніпро» за два місяці до цього. Нові власники хочуть зробити з нього перший у світі кіберспортивний готель та готові інвестувати ще 20 млн зелені. За наміром стоїть засновник однієї з найкращих кіберспортивних команд світу Na`Vi Олександр Кохановський та його поки не названі партнери.

Олександр Кохановський

Кіберспорт в Україні все наполегливіше не залишає шансів ігнорувати його. Tribuna.com розповідає, в якому стані індустрія в нашій країні, хто і чому готовий в неї вкладати десятки мільйони доларів та яка з цього користь державі.

Чому навколо кіберспорту стільки шуму?

Бо індустрія змагань в комп’ютерних іграх стрімко розростається та привертає сьогодні увагу сотні мільйонів людей по всій планеті. А там, де увага людей, є рекламодавці та інші охочі на цьому заробити. Наприклад, країни, які готові проводити в себе топові кіберзмагання та заробляти на туристах.

«Аудиторія кіберспорту у світі – 450 млн людей. І скоро виросте ще на 50%. Оборот кіберспортивного ринку – більше мільярда доларів, і теж скоро виросте на стільки ж. В рік у кіберспорті розігрують близько 300 млн доларів призових», – розповів Олександр Кохановський на презентації стратегії розвитку кіберспорту в Україні 17 вересня.

Одна з головних цілей розрахованої до 2025 року стратегії – зробити кіберспорт другим за популярністю видом спорту в країні після футболу. Щоб і собі відкусити шматок світового обороту – розвинути бренд України як однієї з топових кіберспортивних держав та завести в неї 20 млн доларів інвестицій.

А в якому стані кіберспорт в Україні сьогодні?

За словами Кохановського, у нас аудиторія кіберспорту становить близько 2 млн людей. Розмір ринку – це оборот українських кіберспортивних компаній. Тобто, близько 40-50 млн доларів.

Одна з таких компаній – мультидисциплінарна команда Na`Vi. Відомі у всьому кіберспортивному світі, вони першими в історії виграли три топових турніри в межах одного календарного року. Також вони стали першими чемпіонами світу в дисципліні Dota 2. Окрім цього, в складі команди виступає найкращий гравець планети в дисципліні Counter-Strike Олександр «s1mple» Костильов.

Є ще кілька відомих у світі кіберспорту українських компаній, серед яких турнірний організатор StarLadder та контент-провайдер MainCast. 

Тобто, на міжнародній арені Україна гідно представлена у кіберспорті?

Україна входить в топ-10 країн світу у кіберспорті – за кількістю отриманих українцями призових, кількістю професійних команд та ін. Наприклад, за даними порталу Esports Earnings у 2019 році українські кіберспортсмени заробили 13.3 тис доларів призових.

Але за цим же показником Україна на 28 місці у світі. Хоча була на третьому дев’ять років тому, в час тріумфального спалаху Na`Vi.

«Зараз Україна втрачає позиції у світі. В нас великий розрив між професійним кіберспортом та аматорським, через що нам бракує кадрів на міжнародній арені», – пояснив Кохановський потребу стратегічного підходу до розвитку індустрії.

Хто розвиває кіберспорт у нас?

Індустрію всередині України популяризують та рухають вперед кілька федерацій та асоціацій на кшталт Федерації кіберспорту України або Української асоціації електронного футболу. Минулого тижня до них додалась новостворена Українська професійна кіберспортивна асоціація (UPEA), яку й очолив Кохановський.

«Здається, є 13 різних кіберспортивних організацій в Україні. Не сильно розумію, скільки насправді – вони постійно перейменовуються, не встигаю стежити. Але з них усіх повноцінно працюють три-чотири. Ось додалась асоціація Кохановського», – розповів у коментарі Tribuna.com віце-президент Української асоціації електронного футболу Арсеній Салай.

Він пояснює – чіткої ієрархії, як у звичайних спортивних федераціях, у кіберспорті немає. Немає єдиної світової асоціації, яка контролює кіберспорт, немає однієї такої конкретно і в Україні. Принаймні, поки – всі розвивають кіберспорт по-своєму, але готові співпрацювати.

«Різниця між спортом та кіберспортом в тому, що в спорті права інтелектуальної власності не належать нікому. Тобтоі, кожен може організовувати турніри по футболу, баскетболу. Але є федерації чи асоціації, які контролюють спорт на всіх рівнях.

В кіберспорті такі права належать розробникам ігор. Вони контролюють екосистему. Асоціації та федерації у кіберспорті контролюють дуже мало», – пояснив Олександр Кохановський, чому в кіберспорті немає своєї ФІФА або ФІБА.

Виняток – спортивні комп’ютерні симулятори на кшталт FIFA. Тут розробникам ігор не вдасться бути монополістом.

«Розробник ігор отримує права на свій симулятор від світової федерації, яка представляє цей вид спорту. Умовно Electronics Art (розробник футбольного симулятора FIFA – Tribuna.com) та ФІФА є взаємозалежними.

Тобто, такі асоціації як UPEA можуть взаємодіяти з розробниками, але першочерговими в цій ланці є саме спортивні федерації. Кіберфутболом має займатись федерація футболу», – пояснив під час презентації UPEA член правління організації Геннадій Веселков.

Відтак, розвитком саме кіберфутболу в Україні займається УАФ.

«УАФ легалізувала нашу діяльність ще раніше, ніж кіберспорт визнали офіційним видом спорту в Україні. Ми працюємо як підвид футболу. Наша кіберфутбольна асоціація є колективним членом УАФ. Це перший такий випадок у світовому футболі.

В нас є чітка концепція, календарний план. Всі наші заходи по кіберфутболу входять в офіційний календарний план, де також матчі збірної України. Тобто, ми не можемо грати в день, коли грає, наприклад, Україна – Іспанія», – розповів Салай.

Арсеній Салай

А що за стратегія розвитку кіберспорту до 2025 року?

Це не загальнодержавна ініціатива, а ідея конкретно Кохановського та його команди в UPEA. Вона, втім, отримала підтримку з боку влади – на її презентації виступали міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

Заручившись підтримкою поки не названих партнерів та інвесторів, Кохановський та UPEA залетіли в інфопростір з грандіозними планами вивести Україну в топ-5 кіберспортивних держав світу та зробити Київ «Меккою кіберспорту». Для цього й потрібна стратегія.

Ось її ключові цілі:

  • кіберспорт –  друга за популярністю дисципліна в Україні після футболу;
  • більша кількість кіберспортивних команд та гравців: професійних команд – 5 (зараз 2), професійних та напівпрофесійних гравців – 3000 (зараз 840);
  • 12 міжнародних кіберспортивних турнірів в Україні на рік;
  • аудиторія кіберспорту вдвічі більша – 3.8 млн людей;
  • 20 млн доларів інвестицій щороку в кіберспорт України;
  • українськомовні студії трансляції кіберспортивного контенту;
  • впізнаваність поняття «кіберспорт» в Україні становить 11%.

Найгучніші наміри Кохановського та його команди стосуються кіберспортивної інфраструктури. Вони зводяться до трьох пунктів:

  • перший у світі кіберспортивний готель Esports Ready Hotel на базі придбаного «Дніпра» (під кіберспорт виділять не всю споруду, а лише 3-4 поверхи – будуть тренувальні зони, зони відпочинку та невелике місце для проведення змагань);
  • багатофункціональна кіберарена в центрі Києва на 10 тисяч відвідувачів, яка зможе також приймати спортивні події, концерти та конференції (вартість будівництва – від 20 до 45 млн доларів, планують збудувати за 3-4 роки);
  • 20 ультрасучасних кіберспортивних клубів по всій країні (потрібні інвестори, будуватимуть нові або домовлятимуться про реконструкцію чинних).

Підтримка держави для намірів UPEA критично важлива. З її допомогою на нормативно-правовому рівні асоціація хоче збудувати вертикаль професійних та аматорських кіберспортивних турнірів – поки лише у дисциплінах Dota 2 та Counter-Strike, але з кожним роком планують додавати нові дисципліни. Для цих же турнірів хочуть залучати кошти рекламодавців через інтеграцію брендів.

«Ми створимо свою екосистему зі своїми цінностями, які більше ніхто в цій країні дати не може. [Учасникам наших турнірів] ми зможемо давати слоти для участі в міжнародних змаганнях – як для аматорів, так і для професіоналів.

Так, інші кіберспортивні організації України вже проводили різні всеукраїнські чемпіонати. Але ніхто ще не створював таку систему як ми», – пояснив Кохановський.

Також UPEA планує в рамках стратегії розвивати кіберспортивну науку в Україні, пропагувати кіберспортивну освіту та культуру в школах та вишах, а також підтримувати соціальні проекти – наприклад, через кіберспорт допомагати в соціалізації ветеранам війни, людям пенсійного віку та людям з інвалідністю.

Над розробкою стратегії працювала команда UPEA, в яку, за словами Кохановського, входять ключові гравці кіберспортивного ринку України.

Чому держава тільки зараз почала приділяти увагу розвитку кіберспорту?

Питання визнання кіберспорту видом спорту в Україні вже кілька років педалювали кіберспортивні організації країни. В тому числі на державному рівні. І ось зараз це дало плоди.

«Перші зустрічі почались у 2018 році, коли я працював держсекретарем у міністерстві молоді та спорту. Звичайно, без ініціативи конкретної людини чи організації будь-що зрушити важко. Тому важливим елементом стало те, що належним чином потенціал кіберспорту оцінив міністр спорту Гутцайт», – розповів у коментарі Tribuna.com міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов

Олександр Кохановський пояснює – теперішній інтерес влади до кіберспорту був невідворотній, бо наші успіхи на світовій арені стало ніяк ігнорувати:

«Україна з 2000 по 2010 рік нічого не показувала в кіберспорті. Але після 2010-го ми рвонули вперед на міжнародній арені. Це явище стало неможливо не помічати. Уряд рухається в правильному напрямку, дає правильний сигнал в допомозі нам – можна працювати з внутрішніми операторами ринку і розвивати індустрію.

Тепер кіберспорт формалізували. З цим явищем уже можна працювати. До цього все було ефемерно. Держава може інфраструктуру розбудовувати – в цьому потрібна її підтримка. Цей симбіоз починає вдаватись».

Чому влада підтримала саме проект Кохановського?

Вочевидь, тому, що Кохановський та його бізнес-партнери заявляють про готовність глобально інвестувати в кіберспорт. Цього, схоже, не могли собі дозволити інші ентузіасти.

Підтримкою UPEA влада також підказує, яка організація стане головним кіберспортивним органом країни. «Подальший крок після визнання кіберспорту – визначення національної федерації, написання відповідних регламентів та правил змагань», – розповів Олег Немчінов.

«Двіжуха Кохановського впливає на розвиток кіберспорту, хоча ніхто поки не розуміє, як. Кіберспорт визнали офіційно – тепер ще десь півроку-рік будуть прийматись норми міністерства спорту – правила, кодекси, так далі. І має бути одна асоціація, яка буде представляти індустрію на державному рівні. Хто це буде – побачимо», – пояснив Арсеній Салай.

За його словами, уточнення потребує і визначення кіберспорту в державних документах. Адже його визнали одним видом спорту, хоча індустрія охоплює різні дисципліни. Чіткого розуміння поки немає.

Фото: UPEA, Footboom, 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты