Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Лідерами цікавиться «Барса», майже відібрали чемпіонство в «Аякса». Що треба знати про АЗ

Лідерами цікавиться «Барса», майже відібрали чемпіонство в «Аякса». Що треба знати про АЗ

Якби не пандемія, могли б уже бути в групі ЛЧ.

Блог — Ноу Баланса
31 августа 2020, 20:00
20
Лідерами цікавиться «Барса», майже відібрали чемпіонство в «Аякса». Що треба знати про АЗ

Якби не пандемія, могли б уже бути в групі ЛЧ.

Капітан АЗ Тьон Копмейнерс

Дебютним суперником «Динамо» Мірчі Луческу в єврокубках буде нідерландський АЗ з Алкмара. Суперники зійдуться в одноматчевому протистоянні, яке пройде в Києві 15 або 16 вересня.

Розповідаємо найважливіше, що треба знати про супротивника киян.

* Якщо вірити клубному рейтингу УЄФА, то «Динамо» випав найслабший суперник з можливих. У «Рапіда» 69 місце в таблиці, в «ПАОК» – 73, а нідерландці розміщені аж у восьмому десятку. У них 83 сходинка.

Але така оцінка суперника може бути оманливою. Усі три команди в попередньому сезоні стали срібними призерами свого чемпіонату. З таким підходом АЗ уже є найгрізнішим опонентом з можливих, бо є віце-чемпіоном Ередивізі – чемпіонату, що входить в десятку найсильніших в Європі, на відміну від австрійської Бундесліги чи грецької Суперліги.

* Другий рік поспіль АЗ гратиме в єврокубках проти української команди. Рік тому команда Арне Слота зійшлась в третьому кваліфіай-раунді Ліги Європи з «Маріуполем» Олександра Бабича. Тоді в Одесі азовці відстояли героїчну нульову нічию, але в Нідерландах згоріли без шансів 0:4. Можливо, вплинули затяжні переїзди та довга розлука з домом.

Другий матч з маріупольцями був помітний ще й тим, що гра не проходила на домашній арені алкмарців «АФАС». За кілька днів до гри буря зірвала частину накриття стадіону, тому гру перенесли в Гаагу. Українцям це не дуже допомогло.

Далі алкмарці пробились в групу ЛЄ, де боролись з «Манчестер Юнайтед», «Партизаном» та «Астаною». Там вони вибороли друге місце (одразу після манкуніанців) і стали найрезультативнішою командою раунду – 15 голів, стільки ж було у «Браги».

В 1/16 фіналу нідерландцям випало грати з австрійським ЛАСК, який за сумою двох матчів здолав їх 3:1.

* Друге місце в Ередивізі АЗ вибороло в неповноцінному чемпіонаті. Нідерланди стали однією з кількох країн Європи, де через пандемію коронавірусу вирішили не догравати змагання. Через це дещо неправильно називати їх срібними призерами, адже в Ередивізі вирішили їх не визначати взагалі.

Тому, наприклад, «Аякс», який на момент зупинки йшов лідером і випереджав АЗ за додатковими показниками (по 56 очок, в амстердамців краща різниця забитих і пропущених), не отримав звання чемпіона. На відміну від Франції, де лідеру «ПСЖ» титул таки присвоїли.

Головний тренер алкмарців Арне Слот

* «Аякс» скаржився, що у них відібрали чемпіонство. АЗ скаржився на розподіл путівок в єврокубки – якби не карантин, у них були шанси на перше місце, яке дозволяло старт в Лізі чемпіонів одразу з раунду плей-офф, а не на два етапи раніше. Алкмарці навіть звертались з проханням переглянути рішення в нідерландську федерацію футболу та УЄФА, але марно.

Новий виток цієї історії приніс результат минулого півфіналу ЛЧ, в якому «Баварія» вибила «Ліон». Оскільки французи втратили останній шанс пробитись в турнір на наступний сезон, це звільнило місце в груповому раунді нового розіграшу ЛЧ для представника 11 асоціації в таблиці коефіцієнтів УЄФА – тобто, першої команди чемпіонату Нідерландів, «Аякса».

В підсумку через карантин АЗ залишився без прямого потрапляння в групу ЛЧ в разі чемпіонства.

* Відтак, команда Арне Слота уже стартувала новий єврокубковий сезон. В другому кваліфай-раунді АЗ на своєму полі лише в екстра-таймах здолав чеську «Вікторію». Та ще й як! 

До 78-ї хвилини рахунок в матчі був нульовим, поки Лімберскі не шокував господарів. Відквитатись алкмарці змогли аж на п’ятій доданій хвилині – капітан команди Копмейнерс зрівняв рахунок ударом з пенальті. В екстра-таймах уже був переможний дубль Ґудмундссона у ворота розчарованих чехів.

Характер у цих хлопців є.

* Тренує АЗ 41-річний нідерландець Арне Слот, який в професії з 2013 року. До Алкмара він працював помічником тренера в «Зволле» та «Камбюрі». З останнім встиг попрацювати і як головний тренер в парі зі ще одним помічником, поки у травні минулого року не очолив алкмарців.

При ньому команда вперше зі золотого сезону Луї ван Ґала 08/09 реально застрибнула в чемпіонські перегони й мала непогані шанси на перемогу, якби не коронавірус. Так, у минулому розіграші Ередивізі у АЗ була найкраща оборона (17 пропущених) та друга за силою атака (54 голи) – поступились лише «Аяксу» (68).

Основний центрбек команди Рон Влар

* За даними Transfermarkt, загальна вартість гравців АЗ становить 117,4 млн євро. Це на 35 млн євро більше, ніж загальна вартість гравців «Динамо». З впізнаваних гравців за Алкмар виступають захисник збірної Нідерландів Рон Влар (вихованець клубу, грав за «Фейєнорд» та «Астон Віллу») та опорник Йорді Класі (17 ігор за збірну, «Саутгемптон» та рідний «Фейєнорд»).

Але не вони відіграють найпомітнішу роль в команді. Найдорожчий гравець АЗ (18 млн євро) – 19-річний нападник Майрон Боаду, який в минулому розіграші Ередивізі став найкращим бомбардиром команди (14 м’ячів) й навіть заслужив інтерес збоку «Барселони».

Майрон Боаду

На провідних ролях також 24-річний марокканський вінгер Уссама Ідріссі (другий найкращий форвард команди), 22-річний капітан та опорник Тьон Копмейнерс, а також 21-річний вінгер Келвін Стенґз із суринамським корінням – в минулій Ередивізі він став найкращим асистентом АЗ (7 гольових передач). Його також пов’язують із «Барселоною» – креатура Рональда Кумана, який працював з ним в збірній Нідерландів.

Разом ці четверо і є найдорожчими гравцями в складі Алкмара. 

* АЗ Слота вирізняє стабільність. Весь минулий розіграш Ередивізі команда провела в четвірці лідерів (переважно йдучи на другому місці). Розгромів було лише два – 0:4 від «Манчестер Юнайтед» в ЛЄ та 0:3 від роттердамської «Спарти» в чемпіонаті. Обидві поразки стались на виїзді.

Вдома Алкмар програв лише тричі, тоді як на виїзді – п’ять разів. Здається, це добре для «Динамо», яке прийме суперника в Києві. Той же «МЮ» в гостях у алкмарців провів слабкий матч, не завдавши жодного удару в створ воріт суперника.

АЗ грає стабільно за схемою 4-3-3 – в атакувальному або захисному варіанті. Луческу слід остерігатись контратак – в такому стилі минулої осені нідерландська команда видала серію з чотирьох розгромних перемог поспіль. При цьому колектив Слота багато працює через передачі, й минулого року увійшов у топ-10 команд Європи за кількістю пасів.

Фото: твіттер АЗ, globallookpress/imago-images.de

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты