Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Минай» сходу виграв першу лігу з тренером-дебютантом. Що за команда вийшла в УПЛ

«Минай» сходу виграв першу лігу з тренером-дебютантом. Що за команда вийшла в УПЛ

Митники, скандали та Кобін з Кополовцем.

Блог — Ноу Баланса
16 августа 2020, 20:25
17
«Минай» сходу виграв першу лігу з тренером-дебютантом. Що за команда вийшла в УПЛ

Митники, скандали та Кобін з Кополовцем.

«Минай» надуспішно закінчив дебютний сезон в першій лізі – одразу перемогою в турнірі. Закарпатці стали першою в історії сільською командою, яка виграла змагання. Ще один привід детальніше придивитись до галасливої компанії на автобусі з угорськими номерами.

Починали як команда митників на чемпіонаті Ужгорода. Увійшли в смак і за п’ять років дійшли до Прем’єр-ліги України

Ми вже розповідали як про сам «Минай», так і окремо про його власників. Стрімкий прогрес новоспеченого новачка УПЛ в купі з гучними підписаннями привернув до нього увагу задовго до тріумфу в перші лізі. Все через гроші та амбіції компанії закарпатських митників – вони привели в клуб видатних вихованців місцевого футболу з досвідом виступів у Прем’єр-лізі. Найперше мова про головних зірок клубу – Василя Кобіна та Михайла Кополовця.

Хоча на початку задум був скромніший. Ось що про це пише офіційний сайт «Миная»: «Як розповів ветеран команди Костянтин Багрій, ідея [створення клубу] виникла у нього разом з Євгеном Плавайком (сьогодні віце-президент минайців – прим.). Мова йшла про те, аби створити команду працівників митниці для участі в чемпіонаті Ужгорода.

З часом до неї приєдналися професійні футболісти: екс-гравці ужгородської «Говерли» Микола Гібалюк, Владислав Микуляк, Дмитро Бабенко. Змінилася і мета – інвестори, які зацікавилися проектом, вирішили будувати професійний, амбітний, потужний  закарпатський футбольний клуб, який буде ставити серйозній задачі на найвищому рівні».

Президент «Миная» Валерій Пересоляк (крайній справа) та віце-президент клубу Євген Плавайко (крайній зліва) – колишні митники

Вирішено – зроблено. За п’ять років існування команда «Минай» з однойменного села під Ужгородом пройшла:

  • чемпіонат Ужгорода;
  • чемпіонат Закарпаття (чемпіон);
  • чемпіонат України серед аматорів;
  • другу лігу ПФЛ (чемпіон групи А);
  • і ось тепер першу лігу.

Паралельно «Минай» помітно виступив у Кубку України – двічі зіграв з київським «Динамо», від якого вилітав спочатку в 1/8 фіналу, а минулого сезону уже в півфіналі.

Блискавичний підйом, здається, став сюрпризом навіть для амбітних власників «Минаю» на чолі з колишнім начальником одного з управлінь закарпатської митниці Валерієм Пересоляком, президентом клубу. Настрій поборотись за вихід в УПЛ з’явився лише по ходу минулого сезону в першій лізі, судячи зі слів представників закарпатців.

Кополовець перед стартом сезону: «Футболісти «Миная» пару років тому грали на область. Про яку УПЛ можна говорити? Ми готові? Хоча, звісно, ми туди прагнемо»

Пересоляк після першої частини сезону, коли «Минай» йшов п’ятим: «Хочеться поборотись за трійку в першій лізі та вийти в УПЛ. Принаймні, варто спробувати. Ми ставимо високі завдання – у нас амбіційні гравці та амбіційний тренер»

Не побоялись призначити Кобіна головним тренером, хоч він навіть не мав тренерського досвіду та потрібної ліцензії

Досягнення закарпатців вражають ще й через персону тренера. Василь Кобін, який до цього ніколи не працював головним тренером, очолив команду перед її дебютом в першій лізі. Призначення логічно вписувалось в ідею «Миная» розбудовувати клуб завдяки та навколо вихованців закарпатського футболу. Наприклад, зараз у заявці команди 25 футболістів, з них 14 – місцеві.

«В роздягальні «Миная» завжди будуть гравці з яйцями», – самоіронічно прокоментував своє призначення Кобін. Призначення було номінальне, бо на папері він не міг бути головним тренером – не мав потрібної ліцензії. В профілі клубу для ПФЛ таким вказали члена штабу Кобіна Миколу Цимбала.

Дебют Василя-тренера не вдався. В першому турі «Минай» вдома розгромно програв «Прикарпаттю» 0:3. Але Кобін впорався – та поразка стала єдиною розгромною в минулому розіграші першої ліги, а загалом минайці надалі лише в трьох іграх пропустили більше одного гола.

Василя впродовж сезону навіть двічі визнали найкращим тренером туру – після перемог над «Кременем» 3:1 та «Агробізнесом» 2:1 в першому колі.

Як тренер без ліцензії, який щойно закінчив кар’єру гравця, Кобін напрочуд швидко зумів налаштувати потрібний тон комунікації з підопічними. «Вимоги у Васильовича дуже високі, до кожного гравця. Він хоче максимуму не лише в іграх, але й на тренуваннях. Правда, він старається не перегинати палку, тому дозволяє десь розслабитись», – характеризував тренера захисник «Миная» Максим Жичиков.

Після розгрому від «Прикарпаття» команда Кобіна програла всього п’ять разів – кожного разу мінімально. Натомість у вересні та липні видала переможні серії по 5 та 6 ігор відповідно. Це дозволило минайцям пройти майже всю дистанцію в пелотоні борців за УПЛ, а на фініші зухвало вирватись в лідери. Клуб здивував усіх, але найперше – себе.

«Спочатку у нас не було ніяких завдань, – говорив на середині дистанції Кобін. – Але потроху вимальовується команда, яка може дати бій будь-якому супернику в першій лізі. Тепер мета – перемагати в кожному матчі».

За «Минай» виступають 10 футболістів з досвідом ігор в УПЛ. Команда не має єдиного стилю, а підлаштовується під суперника

«Бачу на Закарпатті тільки такий варіант, щоб грали місцеві гравці, у яких є коріння. Щоб зробити таку команду, як у «Атлетика» з Більбао», – нещодавно ділився мріями Кобін. Але поки це лише мрії – хоч «Минай» здебільшого складається з місцевих гравців, виступають тут також імениті футболісти з інших регіонів.

Допілка, Голодюк, Карноза, Ткачук, Жичиков, Маткобожик – імена, які досі пам’ятають в Прем’єр-лізі. Загалом в команді зараз 10 екс-футболістів еліти. А ще донедавна були Араужо, Страшкевич та Ощипко, який зараз є тренером в штабі Кобіна.

Ні, «Минай» – це не самобутня команда регіонального розливу. Попри закарпатську мрію, тут не шкодують грошей на іменитих виконавців звідусіль, без яких стрімкий злет клубу та тренерської кар’єри Кобіна навряд чи відбувся б.

Правда, про гроші в клубі говорять скупо – мовляв, живуть скромно. «В «Минаї» можна заробити до 20 тисяч гривень в місяць», – каже спортдиректор клубу Кополовець. «У нас бюджет близький до найменшого серед усіх команд. Кобін у нас працює майже без зарплати», – говорить президент Пересоляк.

Майже без зарплати Василю вистачає мотивації для сміливих тренерських рішень. Кобіна вирізняє активна ротація та часта зміна схем – в тому числі по ходу гри. Серед усіх цьогорічних борців за УПЛ «Минай» залучив до ігор найбільше футболістів – 35. Для порівняння двоє інших призерів розіграшу «Інгулець» та «Рух» – 29 та 28 відповідно, найменше в лізі.

Та не лише це плутає суперників в намаганнях передбачити стартовий склад закарпатців – ускладнює завдання неприв’язаність гравців Кобіна до позицій. Умовний Нурієв за сезон зіграв також на позиціях форварда, інсайда, флангового хавбека та під нападником.

У минайців немає однієї чіткої схеми як, наприклад, у «Інгульця» 4-4-2 з ромбом. Найчастіше в минулому сезоні команда Кобіна грала у формації 4-1-4-1, але лише у 26% ігор. В їхньому арсеналі також схеми 4-2-3-1, 4-3-2-1, 4-3-3, 4-4-2, 5-3-2 та 5-4-1.

«На тренуваннях відпрацьовуємо різні моделі ведення гри. У цьому сезоні у нас дуже добре вдається перебудовуватися по ходу матчу, тим самим застаємо суперника зненацька. Дивлюся інші матчі першої ліги і вважаю, що в плані зміни тактичної схеми наша команда найкраща», – розповідав минулого року Роберт Гегедош, найкращий форвард «Миная» в першому колі, який покинув клуб взимку.

«Васильович дуже добре і доступно розбирає суперника, дає настанови на теорії. Детально розповідає як краще зіграти, і що слід змінити. Дуже багато тактики, якщо чесно. Можете навіть зауважити, що на кожну гру ми виходимо з новими ігровими схемами», – ділився про роботу Кобіна захисник Жичиков.

І це працює. Жодна з команд першої ліги в минулому розіграші не здобула більше перемог, ніж у «Миная» (19), лише дві команди зазнали менше поразок (6), лише дві команди забили більше (51) і лише дві – пропустили менше (28). При цьому, у команди контрпресинг на рівні аутсайдерів ліги, на відміну від лідерів тут «Інгульця» та «Руху».

За словами футболістів, їм імпонує бажання Кобіна грати в комбінаційний футбол з високим розміщенням крайніх захисників та швидкими агресивними атаками. Як наслідок «Минай» є лідером першої ліги за кількістю обвідок, порушень суперника та пенальті (11 штук). 

Може здатись, що у закарпатців потужна атака, але після відходу Гегедоша забивних форвардів у них не стало. І хоч в топ-трійку бомбардирів ліги за підсумками сезону увійшов Анатолій Нурієв, є кілька але:

  • Нурієв не є чистим нападником;
  • Анатолій забив 17 голів, 10 з яких – з пенальті. Він є штатним пенальтистом команди, жодного разу не схибив з точки за сезон;
  • наступним у списку бомбардирів команди після Нурієва йде Василь Пеняшко, у нього всього 3 голи;
  • він же є найкращим асистентом команди з 4 гольовими передачами, і не входить в топ-10 асистентів ліги.

Підсумовуючи, Нурієв сам уособлює всю атаку «Миная». Він є лідером ліги за кількістю ударів по воротах – в середньому по 3 удари за гру.

Весь сезон «Минай» супроводжували скандали. Суддю у Волочиську побили якраз після їхньої гри, інші суперники також скаржились на підозрілі пенальті

Весною минайці запам’ятались категоричним небажанням відновлювати змагання в першій лізі після коронавірусної зупинки. На той час вони йшли на прохідному в УПЛ третьому місці, тому багатьом вболівальникам це не подобалось.

На це накладались чутки про таємну домовленість «Миная» та двох тодішніх лідерів ліги «Руху» та «Волині» з УАФ – мовляв, вихід в УПЛ цим клубам забезпечать.

Сезон таки відновили, але як до, так і після цього суперники команди Кобіна говорили про упередженість арбітрів на користь закарпатців. Дебютну перемогу в першій лізі «Минай» здобув в третьому турі – над «Чорноморцем» 1:0 завдяки пенальті на 90 хвилині.

Після гри тодішній тренер одеситів Ангел Червенков не стримався: «Такі рішення вбивають футбол. Це було дуже несправедливо«». Через кілька турів трапився пенальті в грі з «Металістом-1925» (3:2), на що зреагував колишній арбітр ФІФА Мирослав Ступар: «Навіть у баскетболі такі фоли не фіксуються».

У матчі другого кола, вже після відновлення, у харків’ян назбиралось ще більше претензій до суддів після гри з «Минаєм». Вони навіть зробили нарізку суперечливих рішень ардітра та надіслали в УАФ. «Звернемось до Павелка по суддівству в цьому матчі», – заявив глава наглядової ради «Металіста-1925» Сергій Стороженко після поразки його команди 0:1.

Але найскандальніший епізод трапився в наступному турі. У Волочиську «Минай» переміг 2:0. Переможний м’яч гості забили з пенальті, який в купі з іншими рішеннями арбітра настільки розлютив місцевих, що все закінчилось побиттям рефері в суддівській кімнаті та відстороненням президента «Агробізнеса» Собуцького.

Ще більші підозри породжували візити представників УАФ в Минай протягом сезону – президента Андрія Павелка та віце-президента Віктора Костюченка. І хоч в підсумку «Минай» вийшов в УПЛ за спортивним принципом і без гучних скандалів за прямою своєю участю, непокоїть один факт. За даними Wyscout, команда Василя Кобіна набрала на 12 очок більше очікуваного – найбільше серед усіх команд першої ліги.

Фото: «Минай», Оксана Васильєва, «Авангард», «Рух»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты