Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Нова заявка збірної: 7 можливих дебютантів, ігнор «Зорі» та «Десни», повернення Бурди

Нова заявка збірної: 7 можливих дебютантів, ігнор «Зорі» та «Десни», повернення Бурди

Найбільше в списку динамівців – аж 14 гравців.

Блог — Ноу Баланса
12 августа 2020, 17:51
86
Нова заявка збірної: 7 можливих дебютантів, ігнор «Зорі» та «Десни», повернення Бурди

Найбільше в списку динамівців – аж 14 гравців.

Прямо перед матчем «Шахтаря» з «Базелем» УАФ опублікувала заявку збірної України на найближчі матчі. На початку вересня команда Шевченка має зіграти перші в цьому році поєдинки – стартові ігри нового розіграшу Ліги націй проти Швейцарії та Іспанії. Цього разу ми виступатимемо в найсильнішому дивізіоні, якщо раптом хто забув.

До ігор ще майже місяць, і тренерський штаб оголосив поки розширений склад із 36 футболістів. Аналізуємо, чим примітний список.

Шевченко підтягує чемпіонську молодь

Роботи у штабу збірної назбиралось за час коронавірусного простою. Якщо вдасться, це буде перший збір національної команди цьогоріч – не дивно, що Шевченко починає з великої обойми, аби перевірити якомога більше кандидатів. Окрім звичних імен, це тепер ще й наші чемпіони світу U-20 та чемпіони Угорщини.

До перших відносяться Валерій Бондар, Денис Попов та Владислав Супряга (Лунін викликався в головну збірну ще до тріумфу в Польщі, тому його не враховуємо). З них трьох лише Супряга раніше потрапляв у резервний список Шевченка – в березні, коли збірна готувалась до спарингів з Францією та Польщею, які так і не відбулись.

Усі троє провели насичений сезон. Валерій та Денис кількома класними іграми закріпились в ротації «Шахтаря» та «Динамо» відповідно, а Влад провів забивну кампанію (15 голів) у статусі основного нападника «Дніпра-1». Шанс потрапити в збірну вони точно заслужили, тепер Шева це підтвердив.

За інших обставин могли б на символічний виклик розраховувати ще Цитаішвілі з Булецою, але в збірній на їхніх позиціях поки ситий порядок. Тому не дивує також відсутність Лєднєва.

Двоє наших з «Ференцвароша» Реброва

Як і в березні, потрапили в заявку збірної представники «Ференцвароша» Ігор Харатін та Олександр Зубков. Після другого поспіль золота банди Реброва логічно випробувати її лідерів у національній команді.Тим паче, Харатін претендує на роль змінника Тараса Степаненка, гідної альтернативи якому в схемах Шевченка поки нема.

В минулому сезоні Ігор став одним з лідерів «Ференцвароша» за кількістю зіграних матчів (45). Зокрема, завдяки його діям на позиції опорника захист команди Реброва став найкращим у лізі – 24 пропущених у 33 матчах.

Зубков старався з протилежного боку. Завдяки 9 голам та 6 асистам вінгера атака «Ференцвароша» виявилась найрезультативнішою в найвищому угорському дивізіоні – 58 м’ячів. Також були гол та три гольові передачі у кваліфікації ЛЧ.

Динамівців знову більшає, тепер вони домінують в збірній

В аналізі попереднього скликання збірної від Шевченка ми відзначали – представників «Динамо» в національній команді меншає. А потім стався карантин, також було непорозуміння із Суркісом через насичений графік, яке начебто вгамував Луческу – і ось уже біло-синій клуб в розширеній заявці збірної представляють одразу 14 гравців.

Для порівняння з «Шахтаря» в список потрапили 10 футболістів. Правда, більшість з них є основою команди Шеви – Пятов, Кривцов, Матвієнко, Степаненко, Марлос та Мораєс. У більшості гірників кращі шанси залишитись в остаточному варіанті заявки, ніж у динамівців.

І все ж представництво «Динамо» вражає – два голкіпери, шість захисників, п’ять півзахисників та один нападник. Серед них і два можливих дебютанти збірної – воротар Георгій Бущан, який в сезоні виграв конкуренцію у Дениса Бойка, та Олександр Тимчик, який повернувся в рідний клуб після півторарічної оренди в «Зорі», щоб навести лад на правому фланзі захисту киян.

В купі з чемпіонами світу U-20 та чемпіонами Угорщини ці двоє формують список з семи можливих дебютантів збірної України. Цілком у дусі Шеви.

Кравець вибуває й має мало шансів на повернення, Бурда повертається

Вливання свіжої крові позбавило місця в заявці пари завсідників у команді Шевченка. Євген Шахов провів невиразний дебютний сезон в Серії А і разом з «Лечче» покинув італійську еліту. 24 матчі, 15 з яких – вихід на заміну, 1 гол та 3 асисти не є переконливими показниками для тренерського штабу збірної України, половина якого складають добре знані з ситуацією італійці.

У 29-річного Шахова за контрактом ще рік в «Лечче», але вже зрозуміло – для повернення в збірну треба змінювати команду, а може й навіть чемпіонат. Особливо, коли на твоїй позиції в національній команді пристойна конкуренція, яку очолює Руслан Маліновський.

Схожа ситуація з конкуренцією і в Артема Кравця. Останніми зборами форварда кликали в збірну на позицію третього форварда, але цього разу тут опинився юний Супряга.

Різниця в результативності між форвардами – шість м’ячів на користь Влада. Також промовисто, що перед важливими іграми зі Швейцарією та Іспанією в збірну покликали не досвідченого Кравця, хоч у нього теж було результативне закінчення чемпіонату. В цьому випадку потенціал Супряги виявився сильнішою картою. А це говорить дуже багато про перспективи Артема в головній команді країни.

На фоні третьорядних форвардів збірної та їхніх проблем, в табір команди повертається Роман Яремчук. Повертається умовно, бо весною він також потрапив у список обраних, але лише у резервний. Тоді він заліковував травму, а тепер, відновившись, знову почав забивати. Чого ще кращого бажати фанатам жовто-блакитних в цій ситуації?

Так само після важкої травми та тривалого відновлення повернувся в збірну Микита Бурда. Поки не настільки впевнених позиціях, як Яремчук – захисник ще навіть толком не повернувся в стартовий склад «Динамо». Але виклик в збірну має збадьорити і його, і вболівальників. Пара центрбеків Бурда – Кривцов, як пам’ятаємо, була крутою.

Ігнор гравців «Десни» та «Зорі»

Цього сезону в нас була захоплива боротьба за срібло до останніх турів. Звісно, не лише завдяки спаду «Динамо», але й неочікувано видатній грі «Зорі» та «Десни».  Але навіть в розширеній заявці збірної Шевченко, за виключенням уже динамівця Тимчика, не відзначив старання команд Скрипника та Рябоконя. Хоча в кожній є кілька кандидатів потрапити в список.

Уособлює цю ситуацію нападник чернігівців Олександр Філліпов. Він забив одним голом більше Супряги, став другим найкращим бомбардиром УПЛ й загалом провів стабільний сезон. Але бажаний виклик в національну команду так і не отримав. Хоча мало хто б здивувався його появі.

Так і з іншими – Фаворов, Кочергін, Паст, Юрченко. Прагматичний тут підхід Шевченка до комплектації може позбавляти гравців мотивації боротись за більше ніж те, на що ти розраховуєш. Особливо в моменти, коли така надія проблисне. Особливо, коли в розширеному складі з’являються одразу п’ять голкіперів, але три форварди.

Дивна поява Паньківа

Голкіпер «Олександрії» в списку п’яти викликаних воротарів. Дивує як перше, так і друге. Навіть для розширеного складу п’ятеро на цю позицію – занадто. Тим паче, коли в список включають Юрія, який в цьому році не вражає.

«Олександрія» після відновлення чемпіонату зіграла слабко – зі статусу претендента на бронзу команда Шарана якось швидко скотилась до плей-офф за вихід в ЛЄ, де через досвід мала би бути фаворитом, але програла уже в півфіналі.

В цей час Паньків був основним голкіпером, який з восьми матчів лише один провів без пропущених. Зокрема, у двох іграх поспіль пропустив по п’ять голів. Схоже, Шевченко покликав 35-річного Юрія за якісь попередні заслуги, але вибір все одно залишається дивним.

Фото: «Динамо», «Ференцварош», «Кайсеріспор», «Десна», «Олександрія»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты