Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Чим жив «Вольфсбург» ці п’ять місяців: вихід в ЛЄ, в команді COVID-19, тренер змінив тактику

Чим жив «Вольфсбург» ці п’ять місяців: вихід в ЛЄ, в команді COVID-19, тренер змінив тактику

«Вовки» не дуже хотіли прилітати в Україну.

Блог — Ноу Баланса
4 августа 2020, 23:01
17
Чим жив «Вольфсбург» ці п’ять місяців: вихід в ЛЄ, в команді COVID-19, тренер змінив тактику

«Вовки» не дуже хотіли прилітати в Україну.

Матч-відповідь між «Шахтарем» та «Вольфсбургом» мав пройти ще 19 березня в Харкові, але пандемія коронавірусу закинула зустріч на п’ять місяців вперед та в інше місто.

Напередодні вирішальної зустрічі команд Каштру та Гласнера в Києві розповідаємо, чим жили весь цей час «вовки», поки «гірники» оформляли чергове чемпіонство з рекордним відривом.

7-е місце в Бундеслізі

«Вольфсбург» закінчив минулий сезон Бундесліги на тому ж місці, на якому перебував на момент першої зустрічі з «Шахтарем». І хоч майже всю дистанцію після поновлення змагання в травні «вовки» йшли шостими (4 перемоги, 2 нічиї, 4 поразки), розгром від «Баварії» 0:4 в останньому турі повернув їх на сьому сходинку.

Загалом логічний підсумок для чемпіонату, в якому команда Гласнера рухалась по всьому діапазону чільної десятки Бундесліги, але переважно в зоні єврокубків. Тепер Європа гарантована їм і в наступному сезоні – як мінімум кваліфікація ЛЄ, якщо не вдасться виграти турнір в цьому розіграші.

Вегорст у забивній формі

Найкращим бомбардиром «Вольфсбурга» загалом та в період після відновлення футболу очікувано став нідерландець Ваут Вегорст. 5 голів в дев’ятьох іграх з травня по липень та 16 в підсумку зробили гренадера четвертим у списку бомбардирів минулого розіграшу Бундесліги – після Санчо, Вернера та Левандовскі.

Наперекір незабитому в першому матчі з «Шахтарем» пенальті, Вегорст залишається головною небезпекою для суперників «Вольфсбурга». До того ж нідерландець в цьому сезоні стабільно виходить на поле (42 матчі) і програє тут лише іншому лідеру «вовків» – найкращому асистенту команди Максу Арнольду (43 матчі).

Кадрові проблеми та коронавірус

Якщо Вегорста та Арнольда проблеми з виходом на поле обходять, то деяких інших ключових гравців – ні. Наприклад, з «Шахтарем» не зіграють Ренато Штеффен (дискваліфікація), екс-динамівець Адмір Мехмеді (травма) та ймовірно Паулу Отавіо (відновлюється після травми) – всі троє брали участь в першій зустрічі з командою Каштру.

Окрім цього не тренується з колективом та не полетів до Києва Кевін Мбабу (27 ігор, 3 голи, 3 асисти). Два тижні тому, коли «Вольфсбург» розпочав підготовку до матчу-відповіді, у захисника виявили COVID-19.

Це створює проблему на правому фланзі захисту «вовків». Підмінити Мбабу на позиції можуть той же Штеффен та Вільям, який був основним в першій половині сезону, поки не отримав розрив хрестоподібної зв’язки (відновився нещодавно, проходить реабілітацію).

Оптимізм Гласнера

Попри кадрові проблеми, головний тренер «Вольфсбурга» випромінює оптимізм напередодні матчу-відповіді з «Шахтарем». В підготовці до вирішальної гри з «гірниками» хлопці Олівера Гласнера провели лише один контрольний поєдинок – минулого четверга проти «Лейпціга» (1:1, єдиний гол забив Штеффен). Після нього тренер сказав:

«Дуже задоволений нашим виступом. Після п’ятьох днів тренувань ми спрацювали дуже добре – не лише в плані результату. Також важливо, що всі наші гравці в цьому матчі фізично повністю готові», – сказав тренер після місячної перерви в іграх.

Пізніше тренер наголосив, що кадрові втрати не повинні стати проблемою для його команди, адже усіх, хто випав, є ким замінити.

Зміни в тактиці

Якщо першу частину сезону «Вольфсбург» Гласнера грав чітко в схемі 3-4-3, то з грудня тренер почав випробовувати нові формації, більше не повертаючись до гри в три захисники. Наприклад, в першому матчі з «Шахтарем» були 4-3-3, а відрізок після відновлення «вовки» провели уже в різних видах схеми 4-4-2.

Судячи з результатів, це все ще не є оптимальним рішенням для німців. З дев’яти ігор після поновлення Бундесліги лише одну з них «Вольфсбург» провів без пропущених й загалом за цей період пропустив більше, ніж забив – 16 проти 14.

Занепокоєння через гру в Україні

Відколи стало зрозуміло, що гра-відповідь пройде не в Німеччині, як очікувалось, а в Україні, представники «Вольфсбурга» в пів голосу висловили занепокоєння. Річ у тім, що Німеччина відносить нашу країну до так званої червоної зони, де є більший ризик захворіти на коронавірус.

«Згідно з даними інституту Роберта Коха, Україна зараз не є країною, куди можна було б рекомендувати поїздку. Не думаю, що це правильно, що ми повинні грати там. Я б хотів, щоб ситуація склалась інакше», – говорив виконавчий директор «Вольфсбурга» Йорг Шмадтке, але клуб протестувати проти рішення УЄФА не став.

Змирились з цим і самі гравці, але хвилювань все одно не приховали. «Дивна ситуація, коли ти читаєш, що там відбувається. Але це моя робота. Ми летимо туди як професіонали. Постараємось менше контактувати», – сказав днями Макс Арнольд.

З іншого боку, МОЗ України нещодавно також включив Німеччину у свій список країн червоної зони. Суто технічно, тепер і «Шахтар» має право на занепокоєння.

Фото: твітер «Вольфсбурга»

Другие посты блога

Все посты