Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/В першій лізі палає: у Волочиську побили суддю, той зняв побої, підозрюють віце-президента УАФ Собуцького

В першій лізі палає: у Волочиську побили суддю, той зняв побої, підозрюють віце-президента УАФ Собуцького

Олег є власником «Агробізнесу».

Блог — Ноу Баланса
18 июля 2020, 16:10
36
В першій лізі палає: у Волочиську побили суддю, той зняв побої, підозрюють віце-президента УАФ Собуцького

Олег є власником «Агробізнесу».

Що коїться?

В середу у Волочиську Хмельницької області місцевий «Агробізнес» приймав «Минай». Це був центральний матч 24 туру першої ліги, протистояння топів турніру – гості борються за вихід в УПЛ, а господарі хоч і заявляють весь сезон про неготовність до підйому, але ногу з педалі газу не забирають.

Гра закінчилась перемогою закарпатців 2:0, обидва голи хлопці Василя Кобіна забили на останніх хвилинах. Але драма не в цьому. Увагу до своєї роботи звернув головний арбітр Юрій Іванов: 8 з 11 жовтих – гравцям «Агробізнеса», пенальті на користь «Миная» у доданий час та претензії господарів на свій 11-метровий, який рефері не призначив.

Перемога допомогла «Минаю» обійти «Агробізнес» в таблиці та вийти на друге місце. Другий тур поспіль закарпатці провели гру з неоднозначним суддівством на їхню користь.

А вже за кілька годин після зустрічі у Волочиську з’явилась інформація, що після матчу головного арбітра побили в суддівській кімнаті. Через це Юрій Іванов звернувся в поліцію та зняв побої.

Хто саме побив суддю?

Конкретної відповіді немає досі. Сам Іванов поки публічно не висловився, хоча вже кілька видань сповістили, що Юрій написав заяву в поліцію на президента «Агробізнеса» Олега Собуцького та те саме вказав у своєму рапорті.

Натомість Собуцький відмовчуватись не став й заявив, що навпаки вберіг арбітрів від побиття. Але від побиття конкретно на стадіоні:

«Негативне суддівство [було]. Був чистий пенальті, мені всі експерти дзвонили. Люди були розлючені, хотіли бити суддів. Я їх затримав, не пустив. Зібралось дуже багато людей – я їх стримав, бо вони з них могли зробити купу м’яса

Те, що судді пишуть, що їх били на стадіоні – нехай розказують комусь іншому. Якщо їх били на стадіоні, то чому вони не вийшли? Де вони там були?».

Щоправда, Собуцький не пояснив, звідки на закритому для глядачів матчі взялось «дуже багато людей», від яких він захистив суддів. Але додав, що «ми знали, що така гра буде».

Факт побоїв пізніше прокоментував також тренер «Миная» Василь Кобін, хоч і не був свідком ситуації: «Неприємний інцидент стався. Скажу лиш, що суддя не заслужив побої. Я не можу коментувати, бо не бачив цього. Не розумію, які претензії може мати «Агробізнес» до судді».

А які є докази побиття?

По суті єдиний з них опублікував ведучий програми «Великий футбол» Олександр Денісов. Це фото обличчя Іванова зі слідами побиття. «Били здебільшого по корпусу, але влетіло і по лицю», – прокоментував він світлину.

І хоч правдивість фото перевірити складно, факт побиття арбітра підтвердили уже керівні особи українського футболу – президент УАФ Андрій Павелко та президент ПФЛ Сергій Макаров. Перший з них, всупереч словам Собуцького, заявив, що побиття сталось таки на стадіоні:

«Недопустимий інцидент стався після матчу «Агробізнес» – «Минай» – в суддівській кімнаті стадіону побили арбітра Юрія Іванова. За словами рефері, це сталось за участі президента команди-господаря Олега Собуцького, який також є віце-президентом УАФ».

Покарання будуть?

І Павелко, і Макаров заявили, що всі необхідні документи по цьому випадку КДК та комітет з етики та чесної гри або вже отримали, або згодом отримають.

«Якщо попередня інформація підтвердиться, то покарання для всіх фігурантів побиття повинно бути максимально жорстким. За такі дії можливе застосування санкцій включно з довічною забороною на будь-яку пов’язану з футболом діяльність», – резюмував Павелко.

«Звертаюсь до колег з КДК та комітету з етики та чесної гри. Не можу тиснути на вас, але прошу – розслідуйте ці справи. У першу чергу вивчіть матеріали стосовно інциденту у Волочиську, котрі ми вам надамо», – висловився Макаров у контексті інших нещодавніх скандалів в першій лізі. Зокрема, суддівства Івана Бондаря в матчі того ж 24 туру між «Інгульцем» та «Прикарпаттям», який невдовзі може втратити статус арбітра професійних команд.

За інформацією ведучого програми «Татотаке» Сергія Болотнікова, поліція уже відкрила кримінальне провадження за статтею 125 КК «Умисне легке тілесне ушкодження». Журналіст стверджує, що президент «Агробізнеса» дійсно був у суддівській кімнаті після матчу, куди зайшов до Юрія Іванова «з трьома амбалами, які, можливо, побили його».

Сам Юрій Іванов відмовився публічно чи анонімно говорити про своє побиття. Тоді як Олег Собуцький продовжив захищати себе в медіа, стверджуючи – якщо й було побиття, то не на стадіоні, й він тут ні до чого:

«В УАФ є відповідні органи, які повинні все з’ясувати. Ми також будемо звертатись в поліцію через хибний виклик. Нехай роблять експертизу. Кажуть, я бив. Нехай розкажуть, чим я бив – руками, ногами, головою. Не знаю, що вони видумали.

Можливо, це сталось по дорозі. Є інформація, що вони [судді] сиділи в ресторані. Сьогодні-завтра ми поговоримо з людьми, запитаємо – може, там щось було. Бо в роздягальні вони не перебували весь час, а поліцію вже викликали з іншого місця. Якби їх побили на стадіоні, то вони мали б викликати поліцію туди».

Хто такий Собуцький?

Олег Собуцький вже три роки є віце-президентом УАФ, який фінансово підтримує ветеранську збірну України та є президентом відповідної асоціації. Вважається одним з найбільших спонсорів УАФ.

Олег не вперше пов’язаний з бійками – правда, у зворотному сенсі. В червні 2017 року «Агробізнес» Собуцького зійшовся у фіналі аматорського чемпіонату з «Металістом-1925», фанати якого влаштували бійку на стадіоні й, зокрема, побили Олега. Через кілька місяців, коли клуб з Волочиська уже виступав у другій лізі, тодішній президент вінницької «Ниви» Василь Вовк заявив, що поб’є Собуцького при зустрічі, бо той звинуватив його в участі в розстрілі майданівців.

Юрій Іванов судить з 2004 року, а рік тому його перевели в когорту арбітрів УПЛ. Його робота теж пов’язана зі скандальними інцидентами. У 2018 році фанати «Геліоса» облили бригаду Іванова та самого Юрія водою. Восени минулого року рефері з Маріуполя призначив курйозне пенальті в грі «Дніпра-1» та «Ворскли», на що тренер останніх Юрій Максимов зреагував після гри словами: «Я це запам’ятаю, повірте».

За цей сезон в Прем’єр-лізі претензії до роботи Іванова висловили також «Львів», «Колос» та «Десна».

Фото: «Україна футбольна»

Другие посты блога

Все посты