Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Хто представляє Україну в УЄФА: 8 людей з УАФ, Генінсон та Григорій Суркіс

Хто представляє Україну в УЄФА: 8 людей з УАФ, Генінсон та Григорій Суркіс

В тому числі на керівних посадах.

Блог — Ноу Баланса
20 октября, 13:10
11
Хто представляє Україну в УЄФА: 8 людей з УАФ, Генінсон та Григорій Суркіс

В тому числі на керівних посадах.

Згідно зі статутом, кожна асоціація-член УЄФА повинна мати мінімум двох представників в комітетах головного футбольного органу континенту. Тобто, брати безпосередню участь в управлінні європейським футболом.

Наприклад, сьогодні посади в УЄФА мають 24 представники Англії, а от в Андорри лише один такий (мабуть, не назбиралось достатньо фахових на вимогу статуту). Україна десь посередині – зараз її інтереси в органі покликані відстоювати 10 людей.

За замовчуванням посади в УЄФА отримують чинні працівники асоціації-члена, кандидатури яких сама асоціація подає на розгляд президенту та виконкому. Далі бувають виключення, і приклад України тут показовий.

Розповідаємо, хто і як саме представляє наш футбол в Ньйоні.

Андрій Павелко

Посада: член виконкому УЄФА, голова комітету з питань статусу гравців, трансферів та агентів та заступник голови юридичного комітету.

Президент УАФ – єдиний з українців, хто має кілька посад в головному футбольному органі Європи. Найважливіша з них – членство у виконкомі, за яке Павелко успішно боровся з Григорієм Суркісом, попереднім українцем в складі виконавчого комітету.

До весни цього року Павелко був також єдиним представником України у ФІФА, але через скандал він втратив там членство в дисциплінарному комітеті.

Григорій Суркіс

Посада: почесний член УЄФА.

Сам Григорій не втратив причетності до УЄФА. Багата міжнародна кар’єра та, зокрема, 15 років тільки у виконкому європейського органу надали старшому Суркісу достатньої ваги, щоб зберегти представництво у ньому. Щоправда, це лише дорадча посада, яка не надає права голосу.

Ігор Грищенко

Посада: етичний та дисциплінарний інспектор.

Відповідальний секретар КДК УАФ вже кілька років є одним з групи етичних та дисциплінарних інспекторів. До їхніх обов’язків, зокрема, входить ініціювати дисциплінарні розслідування, представляти УЄФА в провадженнях до розгляду КДК, а також подавати апеляції на його рішення. Ці інспектори є незалежними, але діють виключно в рамках статуту УЄФА.

Сергій Владико

Посада: член комітету з питань футзалу та пляжного футболу.

Президент Асоціації футзалу України та член виконкому УАФ заступив у цю роль у 2015 році, коли президентом української асоціації уже був Андрій Павелко. До цього українським представником в комітеті був Геннадій Лисенчук – в минулому багаторічний тренер збірної України з футзалу.

Вадим Костюченко

Посада: член комітету з питань програми УЄФА «Хет-трик».

Як і Владико, перший віце-президент УАФ отримав посаду міжнародного рівня уже за президентства Павелка. До нього в попередньому варіанті цього комітету українців не було (склади усіх комітетів затверджують раз на чотири роки). Одним зі завдань комітету є моніторинг за належною реалізацією інфраструктурного проекту УЄФА. Того самого проекту, в нецільовій розтраті коштів з якого правоохоронці сьогодні підозрюють Павелка та УАФ в цілому.

Юрій Запісоцький

Посада: третій заступник голови комітету з питань ліцензування клубів.

Генеральний секретар та новоспечений віце-президент УАФ є одним з тих, хто відповідає за допуск чи недопуск клубів до міжнародних змагань. І лише другий після Павелка, хто з українців має трохи вищу посаду в УЄФА, ніж просто член комітету.

До нього представником України в комітеті був Володимир Чорно-Іванов – колишній голова департаменту розвитку ФФУ, якого звільнили на хвилі скандалу з молодіжкою України U-17 два роки тому.

Володимир Генінсон

Посада: член комітету з питань стадіонів та безпеки.

Колишній президент УПЛ та функціонер ФФУ – причина, чому приклад представництва України в УЄФА є показовим. Генінсон отримав цю посаду ще коли був чинним працівником української асоціації. Зараз він таким уже не є (не присутній ні у виконкомі УАФ, ні в будь-якому комітеті організації), але місце в Ньйоні поки зберігає.

Статут УЄФА цього не забороняє, але передбачає опцію для асоціації-члена відкликати будь-якого представника, якщо він уже не має в ній чинної посади. Водночас статут не дозволяє бути членом своїх комітетів людям, які причетні до грального бізнесу. Мабуть, саме тому досі про зв’язок Генінсона із букмекером «Фаворит» не говорять офіційно та ствердно.

Олег Протасов

Посада: член комітету з питань футболу.

Звучить дещо комічно, але в УЄФА дійсно є такий комітет, який утворюють колишні гравці. Перший віце-президент УАФ сьогодні перебуває в компанії Луїша Фіґу, Лібора Сьйонко, Еміра Спахіча, Левана Кобіашвілі та інших. В попередньому складі комітету українців не було.

Андрій Бондаренко

Посада: член панелі адміністративних експертів.

Бондаренко – голова Івано-Франківської обласної асоціації футболу, але більш відомий як керівник того самого заводу УАФ, схеми якого зараз розслідують правоохоронці. Самого Андрія це стосується напряму, він теж під підозрою слідчих.

На посаду Бондаренка в УЄФА це поки не впливає. Чітко зрозуміти його функції та функції колег по цій панелі статут УЄФА не дає – хіба що адміністративні експерти покликані допомагати комітету з питань національних асоціацій та комітету з питань програми «Хет-трик».

Олександр Каденко

Посада: член панелі експертів з масового футболу.

Найзагадковіша персона в цьому переліку. Каденко – перший віце-президент асоціації аматорського футболу України, заступник голови масового футболу УАФ та людина, про яку мало що відомо. Добре знаний в колах футбольних аматорів, Олександр вже давно працює у сфері масового футболу та пов’язаний з проведенням різних міжнародних аматорських турнірів в Україні.

Фото: АФУ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты