Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/УАФ нам пояснила не все. Фінал Кубка пройде в Харкові на фоні заборони, хоча в Тернополі матчі дозволені

УАФ нам пояснила не все. Фінал Кубка пройде в Харкові на фоні заборони, хоча в Тернополі матчі дозволені

Навіщо було морочитись із перенесеннями?

Блог — Ноу Баланса
8 июля 2020, 15:22
14
УАФ нам пояснила не все. Фінал Кубка пройде в Харкові на фоні заборони, хоча в Тернополі матчі дозволені

Навіщо було морочитись із перенесеннями?

 

Через коронакризу Українська асоціація футболу потрапила в курйозне становище з дограванням Кубка – як і УПЛ та ПФЛ, матчі яких після відновлення вже не раз переносились. Планувати щось в умовах непередбачуваної поведінки COVID-19 є дещо авантюрним заняттям.

Тому з одного боку катавасія з двома перенесеннями фіналу КУ протягом місяця зрозуміла. З іншого – дивує, чому в Тернополі, де початково й мав пройти вирішальний матч турніру, зустрічі Прем’єр-ліги сьогодні проходять, а фінал – уже ні.

Виходить, не треба було взагалі розпочинати історію з перенесеннями? Спробуймо простежити логіку дій УАФ, аналізуючи ситуацію в Тернополі, Львові та Харкові на момент ключових рішень.

29 травня – фіналі КУ переносять з Тернополя у Львів

Тоді уже тривав не загальний, а адаптивний карантин. Тобто, в кожному регіоні країни окремо вирішували, посилювати чи послаблювати обмеження. Ключову роль в цьому стали відігравати регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (області, району, міста), які відштовхувались від своїх рівня та динаміки захворюваності.

29 травня виконком УАФ прийняв рішення про відновлення футбольних змагань в країні та заодно переніс фінал Кубка з Тернополя до Львова. Пояснення такого рішення не було, але за три дні до цього перший віце-президент асоціації Вадим Костюченко сказав таке:

«Ми вимушено перенесли фінал Кубка України до Львова через непросту ситуацію з коронавірусом в Тернополі. Але на знак поваги та вдячності місту, яке підготувалось до фіналу, Тернопіль прийме його у 2021 році».

Натомість, за даними МОЗ Тернопільська область на той момент виконувала ключові показники для послаблення карантину – інцидентність, завантаженість ліжок та охоплення тестуванням.

У самому Тернополі ситуація була ще кращою – за день до рішення УАФ міська комісія з питань ТЕБ та НС у протоколі засідання вказала, що «рівень захворюваності у Тернополі у 2.4 рази нижчий за загальнообласний показник».

Ба більше, з 25 травня обласна комісія з питань ТЕБ та НС дозволила проводити в області спортивні змагання без глядачів. Тобто, коронавірусних підстав для перенесення фіналу не було.

В УАФ, очевидно, вважали по-іншому і чомусь перенесли матч саме до Львова. Хоча там ситуація з коронавірусом була значно гіршою. 

На момент рішення УАФ Львівська область тривалий час не виконувала показник інцидентності для послаблення карантину. 29 травня, в день рішення УАФ, обласна комісія з питань ТЕБ та НС Львівщини постановила, що ситуація в регіоні не дозволяє послаблення карантину. «Ми не входимо в ту межу, яка це дозволяє», – пояснив директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

Показники для послаблення протиепідемічних заходів станом на 29.05.2020

При цьому, саме важка ситуація у Львові погіршувала показники всієї області, про що говорив голова ЛОДА Максим Козицький. В підтвердження цього міська комісія Львова з питань ТЕБ та НС 22 травня заборонила масові (в тому числі спортивні) заходи з кількістю учасників понад 10 осіб. Але це зовсім не вплинуло на УАФ, яка за кілька днів вирішила перенести фінал КУ саме до Львова.

Можливо, таким чином асоціація хотіла верифікувати в очах футбольної спільноти доречність проведення в тому ж Львові конгресу УАФ, який відбувся на «Арені-Львів» 7 червня. 

До речі, на цьому конгресі з членів виконкому УАФ виключили Тараса Юрика – президента тернопільської обласної асоціації футболу, відповідального за проведення фіналу КУ в Тернополі. Можливо, причина цього та перенесення фіналу саме в низьких темпах підготовки тернопільського стадіону – принаймні, після візиту до Тернополя в кінці квітня Андрій Павелко заявив, що «питань виникає багато».

26 червня – фінал КУ переносять зі Львова до Харкова

За день до цього в УАФ надійшов лист від МОЗ із пропозицією перенести фінал зі Львова в місто зі стабільнішою епідеміологічною ситуацією. Вслід за цим бажання забрати вирішальний матч собі висловила харківська обласна асоціація футболу. Як наслідок, виконком УАФ вирішив дослухатись та вдруге переніс фінал – цього разу до Харкова.

В цьому рішенні логіки було відчутно більше. У Львові та області дійсно ситуація з коронавірусом не покращувалась. Через це обласна комісія з питань ТЕБ та НС 22 червня ще раз нагадала та постановила – послаблення карантину в регіоні бути не може, в тому числі заборонені масові заходи з кількістю учасників понад 10 осіб. Її позицію поділили також колеги з міської комісії.

Натомість, Харківська область на той момент стабільно виконувала показники для послаблення карантину, тому спортивні заходи там були дозволені. Зокрема, «Металіст-1925» провів у Харкові домашній поєдинок.

Цього разу все мало гармонійний вигляд. До певної пори.

3 липня – в Харкові забороняють масові заходи

І ще раз про те, що сьогодні не можна бути спокійним та задоволеним жодним довгостроковим рішенням. УАФ все одно не втекла від проблем, створених коронакризою.

П’ять днів тому харківська обласна комісія з питань ТЕБ та НС зафіксувала перевищення показників для послаблення карантину, тому рекомендувала ряд обмежень. Зокрема, заборонити масові заходи за участі понад 10 осіб. Того ж дня їхні колеги з міської комісії Харкова цю рекомендацію прийняли.

Максим Степанов – очільник МОЗ, а заодно голова Одеської обласної футбольної асоціації

Переносити фінал КУ уже не було ні часу, ні змоги. Але проблему нас ловах нівелював голова ХОДА Олексій Кучер: «Це спортивний захід, а не просто зібрання. Воно проводиться без вболівальників. Згідно з постановою санітарного лікаря, в таких заходах можуть брати участь не більше 200 людей».

І все ніби заспокоїлось – відповідальна людина заявила, що можна. Та водночас губернатор Харківщини продемонстрував – попри всі рекомендації та посилення карантину, окрему ситуацію може вирішити воля місцевої влади.

Наприклад, влада Винників дозволила «Руху» грати тут домашні матчі, хоча ні у Львові, ні в області це не є дозволеним. Так само вчинила і мерія Львова, яка через комісію з питань ТЕБ та НС зробила виключення та дозволила «Карпатам» прийняти «Маріуполь» у Львові 31 травня. Щоправда, матч, як ми пам’ятаємо, так і не відбувся через спалах захворюваності у зелено-білих.

Виходить, за потреби виключення для фіналу Кубка України могли б зробити в будь-якому місті. Тоді ще більше дивує ідея запустити цю ланцюгову реакцію перенесенням фіналу з Тернополя, де сьогодні дозволено проводити футбольні матчі (на відміну від Львова та Харкова) й де цим користається ФК «Львів».

Схоже, в цій історії УАФ нам пояснила не все.

Фото: УАФ, МОЗ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты