Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Нова стратегія розвитку спорту: Україна в топ-20 на ОІ, 5 олімпійських центрів по всій країні, ріст рухової активності населення

Нова стратегія розвитку спорту: Україна в топ-20 на ОІ, 5 олімпійських центрів по всій країні, ріст рухової активності населення

Зібрали ключові цифри та факти.

Блог — Ноу Баланса
3 июля 2020, 10:30
21
Нова стратегія розвитку спорту: Україна в топ-20 на ОІ, 5 олімпійських центрів по всій країні, ріст рухової активності населення

Зібрали ключові цифри та факти.

Минулого тижня міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт відзвітував про 100 днів роботи на посаді. Одним з досягнень за цей час він представив нову стратегію розвитку спорту в Україні до 2028 року.

Проект цієї стратегії міністерство опублікувало ще в травні. «Ми її відпрацювали за півтора місяця, після чого надіслали всім федераціям – щоб був зворотний зв’язок та їхні пропозиції. Зараз ми всі ці пропозиції опрацьовуємо. Потім знову розішлемо всім кінцевий документ, після чого підемо на затвердження стратегії», – пояснив Гутцайт.

На прес-конференції журналістам цю стратегію представили. З різноманітних покращень, удосконалень та оптимізацій Tribuna.com виокремила ключові цифри та факти.

* Міністерство акцентує увагу на низькій регулярній руховій активності населення України. «За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя у 2019 році за рівнем здоров’я українці перебувають на 93 місці зі 169 країн світу. Щороку серцево-судинні захворювання в Україні забирають близько 400 тисяч життів українців», – йдеться в проекті.

Ціль: до 2028 року залучити до регулярної фізичної активності та занять спортом не менше 30% населення країни. Наприклад, через соціальну рекламу, створення Фонду розвитку спорту та рухової активності або соціальні послуги від фітнес-клубів.

* Проект передбачає щороку проводити в Україні не менше десяти міжнародних змагань світового рівня. Зараз цьому заважає те, що «більшість спортивних споруд не відповідають міжнародним стандартам проведення змагань, відсутній механізм взаємодії з національними спортивними федераціями щодо планування та створення об’єктів спорту».

* Попередню ціль планують досягнути через покращення спортивної інфраструктури, яка є окремим болем для України. «Загальна кількість спортивних споруд в Україні становить 96 678 одиниць. [...] Інформація, що міститься в Єдиному електронному всеукраїнському реєстрі спортивних споруд систематично не актуалізується, [тому] міністерство не володіє точними даними про їхній стан, завантаженість, наявність інвентарю, що знижує ефективність роботи».

Цей реєстр до 2022 року планують оцифрувати та заповнити максимально точно через інвентаризацію. Опісля в стратегії покладаються на будівництво нових та реконструкцію старих об’єктів через державні програми, меценатів та інвесторів. Зокрема, передбачено:

* Мінмолодьспорту сподівається – успіх стратегії приведе до покращення результатів України на міжнародних змаганнях, яка «з 2008 року поступово втрачає свої позиції у світовому спортивному русі». Мова найперше про виступи на Олімпіадах, але без втручання можливі втрати позицій на Паралімпіадах та Дефлімпіадах.

Тому стратегією передбачено, що у 2028 році українська команда буде входити у двадцятку найсильніших збірних на літній та зимовій Олімпіадах.

Що стосується Паралімпіад та Дефлімпіад, то в стратегії прописаний навіть чіткий приріст медалей на цих змаганнях. І на кожному з них Україна повинна входити в топ-10 найкращих збірних.

* Наслідком успішності стратегії стане те, що в будь-якій дисципліні буде виступати спортсмен-українець світового рівня.

* Загалом стратегія, яку ще має затвердити Кабмін, охоплює п’ять векторів розвитку:

  • підвищення рівня фізичної активності населення;
  • якісні зміни в спорті вищих досягнень;
  • розвиток спортивної інфраструктури;
  • діджиталізація сфери фізичної культури та спорту;
  • оптимізація кадрового забезпечення цієї ж сфери.

Планово триватиме вона у три етапи: до 2022, до 2024 та до 2028 років.

Нагадаємо, що попереднє керівництво профільного міністерства розробило свою стратегію розвитку спорту до 2032 року. Вадим Гутцайт запевнив, що взяв звідти найкраще у свій варіант.

Фото: nogibogi.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты