Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Перепис власників нашого футболу: все більше агроклубів та комунальників, а ще екс-регіонали та люди з ОПЗЖ

Перепис власників нашого футболу: все більше агроклубів та комунальників, а ще екс-регіонали та люди з ОПЗЖ

Частина друга, остання.

Блог — Ноу Баланса
3 июля 2020, 15:00
27
Перепис власників нашого футболу: все більше агроклубів та комунальників, а ще екс-регіонали та люди з ОПЗЖ

Частина друга, остання.

Tribuna.com закінчує перепис власності українських футбольних клубів-професіоналів. З допомогою єдиного реєстру юридичних осіб ми перевірили, хто володіє командами другої половини першої ліги та усіма колективами другої ліги.

Перша ліга

«Гірник-Спорт»

На чолі клубу з Горішніх Плавнів стоїть місцевий діяч Петро Каплун, який колись очолював міський ринок. Але «Гірник-Спорт» йому не належить. Це громадська організація, якою як футбольним клубом опікується Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Він функціонує в місті та входить в промислову групу Ferrexpo власника «Ворскли» Костянтина Жеваго. Ferrexpo є й титульним спонсором гірників, яким також допомагає міська влада.

«Чорноморець» 

Кінцевим бенефіціаром одеського клубу поки все ще є найбільший бізнесмен міста Леонід Клімов, якому також належить фінансово-промислова група «Примор’я». Утім, з ним уже ведуть перемовини про продаж «Чорноморця» президент «Олімпіка» Владислав Гельзін та його невідомий партнер. Той не проти, наче.

«Прикарпаття» 

Відроджений франківський клуб – проект місцевої влади, міської та обласної (точніше, губернатора області Віталія Федоріва та мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа). Хоч і є по суті громадською організацією, а не комунальним підприємством. В «Прикарпатті» не приховують, що живуть завдяки місцевому бюджету, але також шукають додаткові інвестиції в бізнес-секторі.

«Миколаїв»

Головною персоною в миколаївському клубі є Сергій Кантор – депутат міської ради та бенефіціар місцевого заводу «Екватор» (виготовляє холодильні системи та вентилятори для морських суден). Підприємство – один з двох засновників громадської спілки «МФК «Миколаїв». Другим є фірма «Нікотерм» бізнесмена Віктора Ткаченка, але він в переліку керівників клубу не фігурує.

«Кремінь»

Зараз клуб, в якого історично був також зв’язок з «Ворсклою» через покійного Олега Бабаєва, діє як комунальне підприємство міськради Кременчука. Але нещодавно директор «Кременя» Андрій Недяк заявив, що клуб переходить у власність невідомого інвестора. Судячи з того, що кілька днів тому в реєстрі з’явилось ТОВ «ФК Кремінь», цей інвестор – місцевий бізнесмен Сергій Ковнір.

«Балкани» 

Черговий, але не останній проект агробізнесменів в українському професійному футболі. «Балкани» – дітище однойменного фермерського господарства на Одещині, яким опікується сім’я Златових та підприємець Дмитро Голубєв. Один зі Златових, Радослав є президентом клубу.

«Металург» 

Відродженням запорізького «Металурга» займається міська влада на чолі з мером Володимиром Буряком. Саме як комунальне підприємство сьогодні й діє клуб. Тенденція така – що нижче опускатимешся по драбині футболу профі в Україні, то більше зустрічатимеш такі от проекти місцевих рад. 

«Черкащина»

Прямо чи опосередковано на клуб зберігає вплив колишній віце-президент ФФУ Володимир Лашкул. На паперах же засновниками ТОВ «ОПФК «Черкащина» є п’ять юридичних осіб, серед яких Білозірська та Степанківська сільради, а також обласна федерація футболу. Непроста схема власності, через яку не дивно, що в клубу регулярні проблеми з фінансуванням. 

Друга ліга, група А

«Нива» Тернопіль

На папері власником клубу є Павло Білик – партнер тернопільського підприємця Степана Рубая, відомого в місті найперше за будівельним бізнесом. Рубай і є президентом та фактичним власником тернополян. З виходом команди в першу лігу він почав шукати допомогу у фінансування клубу і за чутками знайшов її у Львові – відгукнувся колишній власник «Львова» Роман Михайлів, який володів клубом до появи в ньому Богдана Копитка.

Степан Рубай (справа)

«Полісся»

Ще один муніципальний проект – цього разу Житомирської міської ради та мера міста Сергія Сухомлина. Він і був ініціатором відродження клубу три роки тому у формі комунального підприємства.

«Верес»

Відомий ідеєю народності рівненський клуб існує у вигляді трьох юридичних осіб. Це:

  • громадська спілка «Народний клуб Верес – Рівне» (засновники – міська та обласна федерації футболу)
  • ТОВ «Народний футбольний клуб «Верес-Рівне» (засновник – ця ж громадська спілка)
  • первинна профспілкова організація працівників ТОВ «Народний футбольний клуб «Верес-Рівне» (засновники – п’ятеро невказаних фізосіб)

Ніде не просвічується ім’я фактичного президента та головного інвестора клубу Івана Надєїна – київського підприємця, теплокомунікаційний бізнес якого широко представлений у Рівному.

«Діназ»

Це громадська організація з Київщини під назвою «Вишгородське районне спортивне товариство ФК «Діназ». По факту клубом опікується екс-регіонал та член виконкому УАФ Ярослав Москаленко, але серед засновників організації підприємець не вказаний. Хоча є його засновником, почесним президентом та головою наглядової ради клубу.

«Калуш»

Клубом опікуються всі по трохи. Тутешній підприємець Андрій Білецький є президентом клубу, якому у фінансуванні «Калуша» допомагають його партнери та міська влада. Хоча кінцевим бенефіціаром клубу є місцева підприємиця Наталя Шевченко.

«Поділля»

ТОВ «ФК «Поділля» – власність хмельницького підприємця та керівника обласного осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» Євгена Бейдермана. Бізнесмен також активно займається дитячим футболом в Хмельницькому.

«Чайка»

Громадську організацію «Спортивний клуб «Чайка» з Петропавлівської Борщагівки під Києвом заснувала група людей. Серед них – президент клубу Олександр Нігруца (підприємець, футбольний функціонер та політик) та голова Петропавлівсько-Борщагівської сільради Олексій Кодебський.

«Буковина»

Чернівецький клуб в реєстрі існує у двох іпостасях – ТОВ «ФСК Буковина» та однойменна громадська організація. Юридично кінцевими бенефіціарами ТОВки є місцеві підприємиці Домка Андріящук та Олена Лакуста. Фактично два утворення поєднує президент клубу Вадим Заяць – колишній футболіст та тренер буковинців, а сьогодні футбольний функціонер Вадим Заяць. Функціонувати «Буковині» допомагають вливання від місцевої влади та тутешніх бізнесменів.

«Нива» Вінниця 

Це також дві юридичні особи –  ТОВ «СФК Нива-В» та ГО «ФК Нива-Вінниця». Власником першої є лідер вінницьких ультрас Дмитро Рогозюк, засновником другої є депутат міськради Вадим Кудіяров – він же віце-президент вінницького клубу.

За словами Кудіярова, «Ниву» в основному фінансує місцева влада (більшою мірою) та підприємці. Також клуб намагається запустити формат народного клубу з членськими внесками. Якщо пригадуєте клуб за одіозною персоною її президента Василя Вовка, то він уже відійшов від «Ниви».

«Ужгород» 

До останнього часу президентом і інвестором клубу був ужгородський депутат та підприємець Андрій Андріїв. Але цього червня він зник з переліку засновників ТОВ «ФК «Ужгород» Закарпаття». Сьогодні президентом клубу на його сайті значиться голова Закарпатської асоціації футболу Іван Дуран, який перебуває в хороших стосунках з власником «Миная» Валерієм Пересоляком.

Іван Дуран (другий зліва) та Вадим Пересоляк (крайній справа)

Андріїва в списку керівників клубу немає. Як не існує уже громадської організації «ФК «Ужгород», яку він заснував разом з Дураном та своїм братом Богданом, мером Ужгорода.

Друга ліга, група Б

«ВПК-Агро» 

Клуб, який виграв другу лігу одразу в дебютному сезоні, є замислом власників однойменної агрофірми, сім’ї Корсунів. Разом з партнером Олександром Гавриленком вони володіють як компанією «ВПК-Агро», так і клубом з Дніпропетровщини. Головним у цій ієрархії, схоже, є президент команди Володимир Павлович Корсун. Все-таки ініціали саме його імені відтворені в назвах компанії та клубу.

«Кристал»

Ще один комунальний клуб, минулу славу якого взялась відновлювати місцева влада. З 2017 року «Кристалом» повністю опікується Херсонська міська рада.

«Альянс» 

І знову наша рубрика «Аграрії у футболі». Цього разу в нашій студії підприємці зі Сумщини. Громадську організацію «ФК «Альянс» заснували сім’я Демченків (батько Іван та син Сергій – власники однойменної агрокомпанії) та їхній партнер Марк Сапанкевич.

«Гірник»

Поки Юзік думає, як відновити в Кривому Розі славний «Кривбас», в місті стабільно живе та грає інший футбольний клуб – «Гірник». Його кінцевим бенефіціаром та президентом є Костянтин Караманіц – місцевий підприємець з гірничовидобувної галузі. Зокрема, одним з ключових засновників клубу є підприємство «Рудомайн», директором якого є директор «Гірника» Володимир Колос.

«Енергія»

Новокаховський спортивний клуб «Енергія» є громадською організацією, засновники якої не вказані в юридичному реєстрі. Останні роки клуб був пов’язаний з агробізнесменом Аріфом Мустафаєвим, який був його президентом. Однак, з минулого літа його уже немає в списку керівників клубу на офіційному сайті «Енергії». Зараз клубом опікується міська влада на чолі Володимиром Коваленком – міським головою Нової Каховки. Опікується так собі, бо у правоохоронців є підозри у відмиванні коштів.

«Нікополь»

І ще раз клуб з-під крила міської влади. Хоча юридично «Нікополь» представлений і як комунальний заклад, і як громадська організація. Фактичним керівником клубу є мер міста Андрій Фісак.

«Таврія»

Багатостраждальний клуб животіє після переїзду на материкову Україну. Поки небайдужі вболівальники сімферопольців мріють про переїзд «Таврії» кудись ближче до великих міст, в Берислав на Херсонщині ним опікується голова районної ради Володимир Коновалов.

Хоча юридично клубом він, звісно, не володіє. «Таврія» – це дві громадські організації, керівниками яких є близький до Коновалова Юрій Суховій (гендиректор сімферопольців), а серед засновників є, наприклад, Олексій Кручер, який колись керував херсонським «Кристалом», поки його не перейняла міська влада.

А от Сергій Куніцин в житті «Таврії» відіграє все менш помітну роль.

«Реал Фарма»

Клуб існує в трьох юридичних особах, власником та бенефіціаром яких є одеський бізнесмен Микола Лиховидов. Він же президент одеситів, який займається торгівлею фармацевтики. Звідси й назва клубу.

Фото: «Гірник-Спорт», Inshe-TV, zik, «Минай»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты