Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Міністр спорту розповів про здобутки: безкоштовні майданчики на НСК «Олімпійський» та 11 млрд грн на об’єкти

Міністр спорту розповів про здобутки: безкоштовні майданчики на НСК «Олімпійський» та 11 млрд грн на об’єкти

«В мене є своє бачення. Знаю, як потрібно».

Блог — Ноу Баланса
26 июня 2020, 13:42
10
Міністр спорту розповів про здобутки: безкоштовні майданчики на НСК «Олімпійський» та 11 млрд грн на об’єкти

«В мене є своє бачення. Знаю, як потрібно».

Олімпійський чемпіон з фехтування та президент відповідної федерації Вадим Гутцайт очолив міністерство молоді та спорту України на початку березня. Вчора він відзвітував про 100 днів роботи на новій посаді – провів на території НСК «Олімпійський» прес-конференцію.

Свою роботу Гутцайт схарактеризував 12 здобутками, а підсумував усе конкретним жестом – оголосив про запуск на території того ж НСК «Олімпійський» безкоштовного спортивного простору з різноманітними секціями.

Tribuna.com розповідає детальніше, що саме міністр молоді та спорту називає своїми досягненнями.

12 здобутків, які декларує нове керівництво мінмолодьспорту

«Відновили роботу міністерства після його реорганізації»

Гутцайту дісталось міністерство молоді та спорту, яке в попередньому Кабінеті міністрів було в симбіозі з міністерством культури. Що не дуже подобалось спортивній спільноті.

Гутцайт: «Це був наш перший крок за ці 100 днів. Хочу подякувати президенту [України] за розуміння – ми відновили роботу міністерства молоді та спорту, провели реорганізацію». 

«Разом з МОЗ розробили пропозиції виходу з карантину» (спорту зокрема)

Нове керівництво міністерства заступило на посади якраз перед оголошенням світової пандемії COVID-19, яка в тому числі паралізувала спорт. Довелось працювати в умовах карантину.

Гутцайт: «Разом з МОЗ ми відпрацювали вихід з карантину, зробили кроки, щоб дати нашим спортсменам готуватись. На сьогодні всі наші спортсмени відновили підготовку, ми відкрили спортивні бази та ДЮСШ, басейни. Спорт почав жити».

«Напрацювали стратегічні рішення»

Попередники Гутцайта уже розробили були стратегію розвитку спорту до 2032 року. Вадим з нею ознайомився, але представив свою версію – до 2028 року. Каже, що взяв з попереднього варіанту найкраще на його думку.

Гутцайт: «Відновивши роботу, нам треба було працювати над стратегією розвитку фізичної культури та спорту. За півтора місяця ми її відпрацювали та надіслали всім федераціям – щоб був зворотний зв’язок та їхні пропозиції. Зараз ми всі ці пропозиції опрацьовуємо. Потім знову розішлемо всім кінцевий документ, після чого підемо на затвердження стратегії».

Ця стратегія, зокрема, містить в собі такі пункти:

  • розвиток спорту за європейською моделлю – центральну роль відіграє не держава, а спортивні федерації: національні та регіональні;
  • цілі міністерства: здоров’я нації (30% населення веде регулярну рухову активність) та імідж держави (зокрема, 21 місце в командному заліку на ОІ-2028 та 19 місце на ЗОІ-2026);
  • створення п’яти баз олімпійської підготовки в різних регіонах країни (північ, південь, центр, захід та схід);
  • діджиталізація спортивної сфери;
  • не менше 10 міжнародних змагань в Україні щороку.

Гутцайт наголошує, що добре розуміє потреби спортсменів та сфери спорту загалом, бо сам є вихідцем з неї: «Здорово, що спорт очолює людина, яка пройшла всі його етапи та розуміє, що потрібно робити для спортсменів та галузі. В мене є своє бачення, я знаю, як потрібно. Знаю, що потрібно тренерам – не щось, що в космосі літає, а що потрібно сьогодні.

Ми це зазначили в нашій стратегії. Хоча вписали в неї класні речі  також з попередньої стратегії. І в нас сьогодні є не тільки драфт – ми виходимо на фінальну стадію, щоб підготувати її на папері та затвердити».

«Профінансовано 120 об’єктів на суму 11 млрд грн»

Питання інфраструктури витікає зі стратегії, але є настільки важливим, що міністр зупинився на ньому окремо.

Гутцайт: «100 днів – це такий [собі] час, щоб побачити нашу роботу. Але крок за кроком ми рухаємось вперед. Для спорту важлива інфраструктура, тому я вдячний президенту, який заявив про 25 об’єктів-магнітів – спортивних об’єктів та комплексів, олімпійських баз, просто майданчиків, які з’являться цього та наступного року.

Наприклад, в Тернополі буде водна база для академічного веслування, байдарок та каное. В Чернівцях буде лукодром. Будуть стадіони, багатофункціональні спорткомплекси. Це завдання від президента – звести в кожному регіони спортивний об’єкт. Ми вже погодили з міністром регіонального розвитку Чернишовим питання коштів. Давайте повернемось до цього питання в кінці року, коли я зможу вам доповісти по цих об’єктах».

Загалом за словами Гутцайта, до кінця цього року планується ввести в експлуатацію 71 об’єкт по всій країні. Окрім цього, в поточному році держфонд регіонального розвитку профінансував 120 об’єктів на суму 11 млрд грн.

«Спростили процедуру організації спортивних заходів»

Гутцайт: «Кожна всесвітня федерація щороку і навіть частіше може змінювати свої правила. Тому нашим федераціям щоразу після цього треба було все погоджувати в міністерстві юстиції. Але сьогодні цього вже не потрібно робити – ми відпрацювали це з мін’юстом і затвердили Кабінетом міністрів».

«Продовжуємо політику автономій спортивних федерацій»

Кілька років тому в Україні сім спортивних федерацій (легкої та важкої атлетики, баскетболу, стрибків у воду, хокею, регбі та хокею на траві) почали участь в державному експерименті – їм дали змогу самостійно розподіляти виділені державні кошти на підготовку спортсменів та участь в змаганнях.

Гутцайт: «Ми цю роботу продовжуємо. Важливо, щоб федерації розуміли – потрібно автономно працювати: брати на себе відповідальність, відпрацьовувати всі документи та підготовку спортсменів, самостійно розподіляти витрати фінансів, які надає держава. Так працюють федерації у всьому світі.

Є федерації, які це розуміють, але 90% федерацій ще не взяли на себе таку відповідальність – для цього ще потрібно внести зміни до законодавства, щоб легше було працювати».

«Запроваджуємо спільно з парламентом механізм меценатства у спорті»

Гутцайт: «У Верховній Раді уже зареєстрований закон про меценатство. Ми спільно з [профільним] комітетом відпрацьовували його. Це дуже класний закон для нашої галузі – нам вкрай потрібні меценати та спонсори, щоб за вкладені в розвиток спорту кошти вони отримували щось на заміну від держави.

Всього таких зареєстрованих законів про меценатство є три. Зараз їх опрацьовують та готують до винесення на перше читання».

«Після закінчення карантину будуть переглянуті бюджетні видатки на міністерство»

У 2020 році держава виділила міністерству молоді та спорту 2,6 млрд грн видатків. Але за словами Гутцайта, після карантину їх ще переглянуть.

Гутцайт: «Для боротьби з COVID-19 держава створила стабілізаційний фонд. Через це у міністерства молоді та спорту забрали гроші на підготовку наших команд до Олімпіади, Паралімпіади, Дефлімпіади та Всесвітніх ігор. Ми працюємо над тим, щоб нам ці кошти повернули.

Я зустрічався із прем’єр-міністром Шмигалем та міністром фінансів – ми відпрацювали механізм повернення коштів, відповідні документи. Бо на сьогодні в нас є кошти до вересня цього року, щоб спортсмени могли готуватись. У прем’єра є розуміння, що вони не можуть ще півроку нічого не робити».

«Розробили веб-портал мобільності»

Гутцайт: «За підтримки USAID (агентство уряду США з міжнародного розвитку – прим.) ми розробили такий ресурс. Там молодь зможе знайти всю актуальну та перевірену інформацію для розвитку, навчання, подорожей та змістовного дозвілля. Він запрацює влітку».

«Працюємо над розробкою порталу волонтерських можливостей»

Гутцайт: «Ми досягли домовленості з UNICEF та почали розробку такого порталу, який сприятиме залученню молоді до волонтерських ініціатив. В тому числі, за кордоном. Адже ми також міністерство молоді. Це дуже важливо все разом.

Ми високо цінуємо внесок волонтерів в розвиток нашої держави, тому створення нових можливостей для них – один з наших пріоритетів».

«Визначили напрям розвитку молодіжної політики»

Гутцайт: «За підтримки Програми розвитку ООН в Україні ми розробили концепцію державної цільової соціальної програми «Молодь України», яка розрахована на 2021-2025 роки. Зараз ми її теж опрацьовуємо зі всіма регіонами, після чого затвердимо».

«Розроблено нову тендерну документацію для постачання оригінальної та якісної продукції й уникнення контрафактної та контрабандної продукції»

Ми не знаємо точно, а Гутцайт окремо не пояснив цей здобуток, але він схожий на функцію міністерства за замовчуванням. Зрештою, як і частково попередні досягнення.

НСК «Олімпійський» стане хабом спортивних майданчиків. Безкоштовно

Міністр Гутцайт разом зі заступником гендиректора НСК «Олімпійський» Віктором Анісімовим анонсували відкриття на території комплексу безкоштовних спортивних майданчиків та секцій від різних федерацій.

Вони розпочнуть роботу на території НСК з 28 червня й будуть доступними для всіх охочих просто неба до кінця вересня цього року – потрібно буде тільки мати свій інвентар для відповідного виду спорту. Санітарних норм також потрібно буде дотримуватись.

Гутцайт: «Ми вперше в Україні повністю відкриваємо комплекс. Робимо тут спортивні майданчики, всі вони будуть безкоштовні, щоб люди займались спортом. З усіма федераціями ми погодили концепцію, запропонували представити тут свої види спорту, популяризувати їх. 

До 28 червня ми ще зробимо розмітку навколо чаші НСК, щоб усі люди могли бігати зранку чи ввечері. Щоб українці знали – «Олімпійський» відкритий, щоб всі займались спортом. Це державний об’єкт – він повинен бути для людей.

Ми вже встановлюємо майданчики, воркаут-зони, тенісні столи. Ви побачили, скільки видів спорту розпочали рекламу себе. Чемпіонами стають не всі, але найважливішим є здоров’я українців».

Сьогодні ж показали, який це матиме вигляд:

Анісімов: «Раді підтримати ініціативу міністерства, будемо її розвивати. У нас чудове розташування, плюс багато дітей цього року не зможуть виїхати в літні табори. Тут кожна дитина зможе знайти собі спорт до вподоби. При цьому ми будемо вимагати виконання санітарних умов.

Програма дуже велика та цікава для багатьох верств населення. Для людей похилого віку буде секція скандинавської ходьби з відповідною консультацією. Для дітей та молоді буде воркаут-майданчик, секції дзюдо, ушу, айкідо. А ще баскетбол, волейбол, теніс на постійній основі, легка атлетика, ролики. І навіть середньовічні бої. Уже зацікавилась федерація шахів нашою локацією – а в нас є досвід проведення міжнародного чемпіонату з шахів. Ми розглядаємо будь-які ініціативи».

Водночас Анісімов наголосив, що поки вільний доступ буде тільки до території комплексу за межами чаші стадіону. Всередину не дозволяють допускати людей жорсткі санітарні норми МОЗ. Але як тільки їх знімуть – доступ буде до всіх об’єктів комплексу.

Вільні тренування на території НСК матимуть свій графік роботи: у вихідні та в будні вони працюватимуть з 08:00 до 20:00. Однак, в дні проведення тут футбольних матчів вони не працюватимуть зовсім.

Віктор Анісімов зазначив – те, що «Олімпійський» досі не введений в експлуатацію повністю, не стане перешкодою цій ініціативі. «В експлуатацію не введена друга черга, зона гостинності, де має розміщуватись музей спортивної слави та інша інфраструктура. Ця зона розташована за чашею стадіону. Там поки не буде активностей».

Фото: Мінмолодьспорту

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты