Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/За «Прикарпаття» виступають виключно місцеві футболісти – майже «Атлетік» з Більбао

За «Прикарпаття» виступають виключно місцеві футболісти – майже «Атлетік» з Більбао

«Був лише один гравець не з нашого регіону».

Блог — Ноу Баланса
24 июня 2020, 13:38
61
За «Прикарпаття» виступають виключно місцеві футболісти – майже «Атлетік» з Більбао

«Був лише один гравець не з нашого регіону».

«Прикарпаття» з Івано-Франківська ніби й не дуже вирізняється на ландшафті ПФЛ. Звичайна нижчолігова команда з обласного центру, яка намагається продовжити традиції місцевого футболу після чергової реінкарнації. Але це лише на перший погляд.

Насправді, навколо клубу завжди відбувається щось непересічне. В гості на кубкову гру приїхали «Карпати» – їхні фанати чомусь побились із Федецьким та поліцією. Домашня гра проти «Агробізнеса» – місцеві фани закидали сектор гостей круасанами. Мер Івано-Франківська якось після програшу «Прикарпаття» обматюкав суддів, а минулого року до міста на виставковий матч приїжджала португальська «Брага».

Але головна фішка франківського клубу не тут. У новітній історії за «Прикарпаття» виступають лише місцеві. Унікальне явище для українського футболу.

«Треба давати шанс своїм хлопцям. Щоб вони не ходили по цілому світу і не шукали долі в «Карпатах», «Динамо» чи «Шахтарі»

Сучасне «Прикарпаття» постало чотири роки тому на базі місцевого «Тепловика» – команди, якою з 1998 року опікувалось комунальне підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Так-так, те саме, про яке минулого року у широкий прокат вийшла атмосферна документалка Надії Парфан «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Деякий час команда так і називалась – «Тепловик-Прикарпаття».

Професійний футбол в місто взялась повертати місцева влада – обласна та міська ради. Вони й досі живлять клуб фінансами, поки той намагається знайти інші джерела в бізнес-секторі. Не в останню чергу саме бюджетні гроші впливають на кадрову політику клубу:

«Ми часто спілкуємось із міським головою і в цьому є однодумцями – треба давати шанс [нашій молоді]. Хоча були й пропозиції шукати чужих футболістів та тренерів. Простіше взяти зі сторони готового футболіста, ніж виховувати свого.

Але з моменту утворення нашої команди ми вирішили грати суто своїми гравцями – вихованцями Івано-Франківська та області. Треба в першу чергу давати шанс своїм хлопцям, щоб вони не ходили по цілому світу і не шукали долі в «Карпатах», «Динамо» чи «Шахтарі». Є своя команда, досить амбіційна», – розповів у коментарі Tribuna.com президент «Прикарпаття» Василь Ольшанецький.

Василь Ольшанецький (по центру) та Руслан Марцінків (праворуч), мер Івано-Франківська

Галич, Калуш, Надвірна, Брошнів-Осада, Коломия, сам Івано-Франківськ – з 2016 року «Прикарпаття» об’єднує футболістів з усієї області. В тому числі тих земляків, хто уже повиступав на високому рівні – наприклад, Ігор Худоб’як (той, що Халк) та Андрій Новак, які у свій час виступали в УПЛ.

«За всю новітню історію «Прикарпаття» в нас був лише один гравець не з прикарпатського регіону. Це був переселенець із Луганської області [Олександр] Солдатенко, але він пробув у нас півроку. Це було більше таке політичне рішення. А так – не лише гравці, але й всі працівники клубу – місцеві», – пояснив Ольшанецький.

Це дійсно рідкісне явище як для першої ліги та, тим паче, УПЛ. Клубів, які опираються на земляків та місцевих вихованців, є достатньо в нашому футболі – та вони завжди розбавлені футболістами, родом чи футбольним вихованням з інших регіонів. У «Прикарпаття» же абсолютний концентрат місцевих.

І це поки не гальмує клуб. За чотири роки існування він у спокійному темпі провів порівну сезонів у другій та першій лігах. Без особливих успіхів, але на своєму рівні. Зараз «Прикарпаття» йде 11-м у першій лізі.

Володимир Ковалюк, головний тренер «Прикарпаття»

«Своїм прикладом ми показуємо силу школи прикарпатського футболу. Показуємо батькам, які віддають дітей в академії «Карпат», «Динамо» та «Шахтаря», що краще тут вдосконалюватись і мати можливість грати в професійному футболі. А не закінчити ці академії, а потім бути непридатними ні до чого. Ми ж розуміємо, яка там конкуренція», – пояснив покликання Ольшанецький.

«Івано-Франківська область не є дуже багатою на таланти»

Середній вік гравців «Прикарпаття» – 24,8 року. Нижчий показник в першій лізі лише у «Металіста-1925», «Металурга» та «Кременя». Загальна вартість франківського колективу – 1,23 млн євро. Дешевше в дивізіоні коштує лише склад «Черкащини» та того ж «Кременя». В тому числі, це наслідок акценту на вихованців місцевого футболу, які приходять в клуб на світанку кар’єри.

«Бувають моменти, коли щось не вдається. Думаєш, що це є неправильним підходом. Але з часом ти бачиш, як молоді хлопці виростають у справжніх футболістів. Тоді всі запитання відпадають. Тому поки від цього вектору не плануємо відходити», – пояснив президент «Прикарпаття».

Один з найдосвідченіших футболістів «Прикарпаття» – 31-річний голкіпер Андрій Новак. За його спиною виступи в УПЛ за «Карпати», «Олександрію» та «Чорноморець», а також ігри в чемпіонатах Молдови та Кіпру. Він погоджується, що такі умови в клубі є сприятливими саме для молоді. Але додає – для виходу на вищий рівень тільки місцевих виконавців може бути замало.

«Проект у нас цікавий, здоровий колектив, багато молоді. Єдине що – Івано-Франківська область не є дуже багатою на [футбольні] таланти. А зараз ще й старші хлопці закінчують професійну кар’єру. Проте, це шанс для молодих футболістів – отримати досвід гри у першій лізі, заявити про себе, потрапити в команди Прем’єр-ліги», – розповів у коментарі Tribuna.com Новак.

На його думку, не впливає на атмосферу всередині та успіхи команди й спорідненість її членів за географічним принципом – як могло б здаватись:

«Не думаю, що мікроклімат в команді залежить від того, чи всі є земляками. Це більше залежить від людських якостей. Я б не сказав, що ми більш згуртовані через це. За свою кар’єру був у багатьох командах – всюди мені щастило мати хороший колектив, але незалежно від прописки, кольору шкіри, країни походження».

«Прикарпаття» застигло десь посередині. Поки клуб не ставить завдання виходу в УПЛ, концепція українського «Атлетика» не стоїть наперекір результатам на полі. А от далі потрібно буде визначитись – обрати довший та дорожчий на початку шлях розвитку власної молоді та тренерського штабу, щоб зберегти унікальний імідж, або піти протоптаною стежкою запрошення готових футболістів, але з інших регіонів.

Зважаючи на обмежені фінансові тили, в Івано-Франківську швидше схиляються до другого варіанту. Василь Ольшанецький пояснив:

«Ми пройшли другу лігу, зараз виступаємо в першій. Якщо з часом буде хороша матеріально-технічна база, поставимо задачу виходу і в Прем’єр-лігу. Будемо й там намагатись витримувати цей вектор, але це вже час покаже – залежить від умов. Можливо доведеться підсилитись футболістом зі сторони – наприклад, зі сусідніх областей».

Фото: «Прикарпаття»

Другие посты блога

Все посты