Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Президент «Миная» потрапив під санкції РНБО. Розповідаємо про нього: контрабанда, друзі Павелка, дзюдо

Президент «Миная» потрапив під санкції РНБО. Розповідаємо про нього: контрабанда, друзі Павелка, дзюдо

Хто такий Валерій Пересоляк.

Блог — Ноу Баланса
2 апреля 2021, 21:38
74
Президент «Миная» потрапив під санкції РНБО. Розповідаємо про нього: контрабанда, друзі Павелка, дзюдо

Хто такий Валерій Пересоляк.

Матеріал було опубліковано на Tribuna.com 17 червня 2020 року.

Президент «Миная» Валерій Пересоляк потрапив до списку топ-10 українських контрабандистів, щодо яких Рада національної безпеки і оборони України ввела санкції від 2 квітня. Санкції передбачають блокування активів і майна. У зв’язку з цим ми пропонуємо вам нагадати – наш минулорічний матеріал.

Життя в та навколо «Минаю» буяє – клубу всього п’ять років, а він уже на помітних ролях в українському футболі. В цьому вихорі найпомітнішими персонами в клубі є спортивний директор Михайло Кополовець та донедавна головний тренер Василь Кобін. Натомість на противагу їм власники клубу рідко виходять в люди й загалом є маловідомими персонами.

Tribuna.com розповідає, хто стоїть за клубом.

Власники «Минаю» – колишні митники, які прагнуть більшого

«Минай» у 2015 році заснувала група працівників Закарпатської митниці – Валерій Пересоляк, Євген Плавайко та Артем Письменний. Перший став президентом і єдиним власником клубу, другий – його віце-президентом, а третьому доручили адміністративні ролі. Пізніше Пересоляк розповів, що в футбол його привів голова обласної федерації футболу Іван Дуран:

«Коли Іван Петрович залучив мене до розвитку футболу в нашій області, я був не надто в захваті, але все швидко змінилось. Тепер, озираючись назад, бачу пророблену роботу, результат тішить, а я отримую від цього задоволення».

Валерій Пересоляк (крайній справа) та Євген Плавайко (крайній зліва)

Пророблена робота вражає. За п’ять років існування «Минай» подолав два дивізіони чемпіонату Закарпатської області, аматорський чемпіонат України, другу лігу й зараз йде серед лідерів першої. В кожному з цих турнірів колектив був на перших ролях, зокрема вигравши чемпіонат, кубок та суперкубок Закарпаття.

Нічого дивного, бо чи не з самого початку, ще в чемпіонаті області за «Минай» уже виступали гравці з досвідом виступів в першій лізі та УПЛ: Владислав Микуляк, Матвій Бобаль та той же Кополовець.

«Наш клуб ставить перед собою найвищі завдання. Ми голодні до трофеїв. Ставимо за мету рухатись вище», – говорив Пересоляк ще в аматорському чемпіонаті. Валерій увійшов у смак, тому вслід за клубом звів у Минаї новий стадіон та заснував дитячу академію в Ужгороді.

При цьому поступово він та його партнери по клубу покинули роботу в митниці. Пересоляк пішов з посади заступника начальника управління ризиків та протидії правопорушенням Закарпатської митниці, Плавайко – з  посади  начальника відділу митного оформлення №3 митного посту «Тиса», а Письменний – з посади заступника начальника відділу експлуатації майна управління матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури Закарпатської митниці.

Сьогодні вони займаються бізнесом, хоча вплив на митницю зберегли. На домашніх матчах «Минаю» досі можна зустріти її працівників, наближених до Пересоляка. Зв’язок настільки непохитний, що два роки тому футболіст клубу Євген Мирончук закінчив кар’єру й перейшов працювати на Закарпатську митницю.

Валерій Пересоляк та Євген Мирончук

Депутат Верховної Ради розповів про схеми Пересоляка на митниці, журналіст назвав «куратором контрабанди»

На закарпатській митниці Пересоляк пропрацював більше десятка років. Ким він був до цього та чим займався, з’ясувати непросто. Одружений, має трьох синів та статус кандидата юридичних наук. Але на Закарпатті він відомий саме через зв’язки в митниці.

Журналіст-розслідувач Євген Плінський називає Пересоляка «головним куратором та монополістом контрабанди на Закарпатті». Він же говорить, що «Минай» якраз і фінансується з цієї контрабанди. Прибуток – приблизно 1,5 млн доларів у місяць. Завдяки контактам та домовленостям Валерій втримує цей статус навіть після відходу з митниці та зміни влади.

Про Пересоляка як куратора контрабанди говорили навіть у Верховній Раді. Щоправда, не в сесійній залі, а на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. В листопаді минулого року на такому засіданні депутат від «Слуги народу» Олександр Сова розповів про схему з мікроавтобусами, які щодня перевозять контрабанду через пункт пропуску «Тиса»:

«Це пункт перевезення європейського одягу, побутових товарів та будь-чого. Працює один перевізник – це Валерій Пересоляк. Ці всі буси контрольовані ним. Є перелік працівників митниці, які контролюють цей процес на Закарпатті».

Поряд з тим, окремо незаконна плата стягується з перевізників, які возять передачі заробітчан з Італії. Депутат сказав, що передасть докази схем голові Державної митної служби.

Пересоляк в добрих стосунках з УАФ, Павелко та Костюченко уже були в «Миная» в гостях

В апогеї скандалу з відновленням першої ліги, коли з’явились чутки, що УАФ прийме рішення на користь «Руху», «Волині» та «Минаю», в кулуарах першої ліги не дивувались – мовляв, у тих же закарпатців є прямий вихід на керівництво асоціації. Схоже, це правда.

У 2018 році перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко приїздив у Минай на відкриття «Минай-Арени». Пізніше з візитом до клубу прибував і президент Андрій Павелко. «Цей клуб – приклад для тих, хто хоче розвивати футбол в України», – говорив він. Йшлося навіть про те, що стадіон закарпатців прийме меморіал Баннікова.

Ще одне підтвердження тісним зв’язкам між «Минаєм» та УАФ є те, що Пересоляк відвідав нещодавній конгрес асоціації у Львові. Валерій був там у компанії нардепа зі Закарпаття Валерія Лунченка – голови комітету жіночого футболу УАФ, який теж буває на домашніх іграх клубу Пересоляка.

Валерій Лунченко – крайній справа

Збіг чи ні, але за даними у відкритих джерелах помітно, що зв’язки між Пересоляком та Павелком поміцнішали, коли з оточення президента УАФ та числа віце-президентів асоціації вийшов колишній нардеп та голова Закарпатської обласної федерації футболу Михайло Ланьо. Йому теж приписували вплив на закарпатську митницю.

Пересоляк також очолює районну федерацію дзюдо та влаштовував в Ужгороді міжнародні змагання

Попри озвучені амбіції, «Минай» за позаминулий рік задекларував збиток у 655 тисяч гривень. Кополовець говорить, що «в клубі можна заробити до 20 тисяч гривень», а Пересоляк додавав, що головний тренер Кобін «працює майже без зарплати». Капітал клубу – 3 мільйони гривень.

Сам Пересоляк в декларації за 2016 рік (перед звільненням з митниці) вказав 13 земельних ділянок в Ужгороді та області загальною площею понад 10 тисяч м2 , два будинки та чотири квартири. Від підприємницької діяльності сім’я Пересоляків задекларувала 2,8 млн грн доходу.

Окрім «Минаю», Валерій Пересоляк володіє також «Західною біопаливною групою» (виробництво з корка та рослинних матеріалів), а також є засновником та президентом Ужгородської районної федерації дзюдо та дзюдо-клубу «Рандорі».

Цей вид спорту є не менш важливою частиною життя Валерія, ніж футбол. Обидва старші його сини – Єгор та Марк –  займаються дзюдо. Також Пересоляк влаштовував в Ужгороді міжнародні змагання.

Валерій Пересоляк з синами

Фото: «Минай», zakarpattya.net.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты