Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/У Павелка знову побільшало віце-президентів. Тепер їх 12

У Павелка знову побільшало віце-президентів. Тепер їх 12

«Дуже міцна команда».

Блог — Ноу Баланса
18 июня 2020, 18:52
33
У Павелка знову побільшало віце-президентів. Тепер їх 12

«Дуже міцна команда».

Андрій Павелко вже п’ять років очолює український футбол. І за цей час уже тричі змінювався склад його найближчих помічників – віце-президентів. Спочатку їх було 9, потім стало 11, а минулого тижня додався ще один (точніше замість трьох старих прийшло чотири нових).

Статут УАФ не передбачає обмежень за кількістю других осіб після президента, як не визначає чітких обов’язків для них – їх особисто формує голова асоціації. Павелко описує роль помічників так: «Всі віце-президенти – дуже міцна команда, яка за напрямками відповідає за свої дії та контроль завдань для українського футболу. Дуже вдячний кожному з них».

Tribuna.com згадує усіх віце-президентів УАФ та з’ясовує, за що Павелко має бути їм вдячний.

Анатолій Дем’яненко, перший віце-президент (новопризначений)

Для легенди «Динамо» не в новину поєднувати суто футбольну діяльність із чиновницькою. До чотиримісячного заїзду в словацьку «Нітру» Дем’яненко тренував збірну ветеранів України, але пов’язану з нею посаду він з переїздом в Словаччину не покинув – Анатолій досі є віце-президентом Асоціації ветеранів футболу України.

Також в лютому 2018 року Дем’яненко став причетним до конфлікту між керівництвом УАФ та кількома обласними федераціями, яких вирішили позбутись як колективних членів. Так альтернативою Київській федерації футболу, яку очолював Ігор Кочетов (соратник Григорія Суркіса, опонента Андрія Павелка), стала новоутворена Київська міська федерація футболу. Згодом очолив її саме Дем’яненко. І очолює досі.

Про вправність Анатолія як футбольного чиновника можна судити з його коментаря після обрання першим віце-президентом УАФ: «За що буду відповідати? За футбол, звісно. Футбольна людина повинна відповідати за футбол. Там і інші питання будуть, але загалом футбол – щоб український футбол розвивався якомога краще». Схоже, УАФ потрібен саме статус Дем’яненка у футбольному середовищі.

Алан Плієв, перший віце-президент (новопризначений)

В УАФ Плієв не є новим обличчям. До обрання на посаду першого віце-президента Алан обіймав непротокольну посаду чи то керівника управління забезпечення діяльності УАФ, чи то помічника президента організації. Прив’язка до Павелка не випадкова – він є давнім дніпровським приятелем Андрія, з яким і перебрався до Києва.

Про їхній зв’язок ще з минулого життя говорить хоча б те, що у 2011 році Алан став співвласником концертно-розважального комплексу «Опера» в Дніпрі. Його засновником у 2007 році був саме Павелко. Пізніше, коли Андрій уже був президентом УАФ та затіяв ту саму реорганізацію обласних федерацій, Плієв їздив у регіони з’ясовувати справи з противниками процесу.

З методами роботи Алана знайомий журналіст Костянтин Андріюк, автор розслідувань схем в УАФ:

Призначення Плієва на посаду віце-президента слід сприймати як намір Павелка вивести давнього соратника з тіні. А далі буде.

Юрій Запісоцький, віце-президент (новопризначений)

Запісоцький добре знаний як незмінний генеральний секретар УАФ при Павелку, що вказує на його наближеність до Андрія. До цього він мав кілька ролей в провідній футбольній організації країни: голова атестаційного комітету, очільник юридичного відділу, виконавчий директор федерації. Роки служби допомогли досягнути міжнародного рівня – сьогодні Юрій також є віце-головою комітету УЄФА з питань ліцензування клубів.

За освітою Запісоцький – юрист. Фах і привів його в футбол. Він є співзасновником юридичної компанії «Моріс Груп», яка сьогодні пов’язана з УАФ та фігурує в антикорупційних розслідуваннях асоціації. До речі, член виконкому УАФ Тарас Герула та голова апеляційного комітету Мар’ян Мартинюк – партнери Запісоцького по «Моріс Груп», яку заснували в рідному для Юрія Івано-Франківську. В місті генсек УАФ починав кар’єрний шлях – працював за фахом у податковій та ОДА.

З обранням на посаду віце-президента в роботі Запісоцького нічого не зміниться. Він сам пояснив, що це всього лиш косметичне рішення: «Як я відповідав за міжнародний напрямок [роботи УАФ], так і буду відповідати. Але тепер уже з приставкою віце-президент».

Олександр Шевченко, віце-президент (новопризначений)

У великофутбольній тусовці Шевченко – персона нова. Принаймні, Сергій Палкін говорив, що не знає такої людини. Більшість з нас дізнались про Олександра нещодавно – як про голову Львівської асоціації футболу, який з подачі «Львова» та «Десни» цієї весни опинився серед кандидатів у президенти УПЛ.

Про його лояльність до Павелка може говорити те, що львівський футбол він очолив саме на лобійованій Андрієм хвилі реформацій обласних федерацій у 2017 році. Подія масштабна хоча б тим, що попередником Шевченка був Ярослав Грисьо, який обіймав цю посаду з 1997 року.

Роль очільника львівського футболу Шевченко прийняв ще в статусі віце-президента винниківського «Руху» – нинішнього лідера першої ліги. Клуб він запустив разом з Григорієм Козловським, своїм бізнес-партнером. Сьогодні обоє в добрих стосунках з Павелком, чия УАФ проводить у Львові не лише матчі збірних, але й конгрес, а члени асоціації при цьому можуть зупинятись в готелі власника «Руху». Добре, коли всюди є свої люди.

Шевченко для Павелка – якраз така своя людина. Дарма, що його дофутбольне минуле щільно приховане й віддає тематикою пісень Михайла Круга.

Олег Протасов, перший віце-президент

Легенда «Дніпра» приєднався до УАФ через два роки після того, як її очолив його земляк Андрій Павелко. У березні 2017 року Протасов неочікувано обірвав тренерську кар’єру (на той час він уже два роки нікого не тренував після звільнення з румунської «Астри») і став технічним директором федерації. От буквально – ні з того, ні з сього.

Схоже, посаду він отримав за тією ж логікою, що Дем’яненко – футбольна людина з іменем та статусом в ком’юніті, на яке теж треба впливати. Через рік Протасова обрали першим віце-президентом і він, здається, остаточно одягнув піджак функціонера замість тренерської куртки. В роль він вжився і тепер, зокрема, є рупором УАФ на рівні з Вадимом Костюченком серед віце-президентів.

Вадим Костюченко, перший віце-президент

Костюченко зазвичай представляє УАФ там, де цього не може зробити Андрій Павелко. У федерацію він потрапив разом з ним у 2015 році, й одразу на посаду віце-президента. До цього він працював у федерації футболу Києва, також у два заходи трудився в київському «Динамо» – займався піаром та зв’язками з фанатами, був віце-президентом –, через що його також пов’язували з Григорієм Суркісом. Він був помічником старшого з братів, коли той був нардепом у середині нульових.

Вадим знаний по неоднозначних стосунках з вболівальницьким середовищем – ще в «Динамо» він конфліктував з ультрас клубу, в УАФ був ініціатором створення єдиного фан-руху, ходили чутки про його зв’язки з тітушками (Костюченко є засновником кількох молодіжних організацій). Ну й історія з можливо підробленим дипломом ниткою тягнеться за ним впродовж останніх років.

За свою службу в УАФ Павелка Костюченко, як і Запісоцький, добився виходу на міжнародний рівень. Сьогодні він є членом комітету УЄФА по програмі «Хет-трик».

Назар Холодницький, перший віце-президент

Голова САП з’явився на посаді віце-президента УАФ на хвилі боротьби з договірняками. Принаймні, так це декларувалось. Якоюсь мірою його можна назвати прототипом Ігоря Кочетова в команді Григорія Суркіса – теж представника правоохоронних структур у федерації футболу. Щоправда, не настільки залученого в її роботу. До 2017 року Холодницький досвіду роботи в спортивних органах та установах не мав.

За ці три роки в УАФ Назар дав привід для обурення через те, що на Суперкубок України-2018 привів у відведену для федерації віп-ложу свою дівчину; ходив разом з Павелком на виступ «Вечірнього кварталу»; відхрещувався від втручання в розслідування проти Андрія, при цьому одночасно міг втратити обидві посади в САП та УАФ.

Якщо зважити на те, що в Україні досі нікого не посадили за договірні матчі, продуктивність та доцільність роботи Холодницького в УАФ викликає запитання.

Олександр Герега, віце-президент

Колишній депутат-регіонал з бізнесом в Криму та президент федерації важкої атлетики України присутній у футбольній сфері як спонсор та меценат останні десять років. У 2017 році це вилилось у посаду віце-президента УАФ. Для чого одному з найбагатших бізнесменів країни ця роль? Скоріш для статусу та просування бренду. «Епіцентр» – титульний спонсор збірної, підписує меморандум з Андрієм Шевченком, був партнером Євро-2012 та УПЛ. Добре бути вагомим в тій сфері, через яку ти відбілюєш репутацію.

Для чого УАФ така людина серед віце-президентів? Мабуть, вдячність перед одним з найбільших спонсорів організації. Бо роль Гереги як футбольного чиновника виміряти непросто. Які у нього обов’язки, теж невідомо (якщо вони взагалі є). Без пояснень ця співпраця є радше жестом взаємної прихильності без зобов’язань.

Максим Єфімов, віце-президент

Рахуємо. Почесний президент футбольного клубу «Авангард» із Краматорська – раз. Президент донецької обласної асоціації футболу – два. Один з найбільших бізнесменів Краматорська – три. Народний депутат України (сьогодні безпартійний, але колишній соратник Павелка по «Блоку Петра Порошенка») – чотири. І при цьому Максим Єфімов встигає останні три роки бути ще й віце-президентом УАФ.

Як саме бути? Ну принаймні одна з багатьох його компаній «Атомвінд-Краматорськ» взяла під свій контроль проблемний завод УАФ з виготовлення штучних газонів – той фігурує в антикорупційних розслідуваннях. Схоже на передачу у надійні руки. З Єфімовим Павелка поєднує не лише колишня однопартійність – Андрій святкував з Максимом дні народження, разом вони відкривали стадіон в Краматорську. Такі надійні товариші на посаді віце-президента УАФ не завадять, навіть якщо не буде зрозуміло, чим саме вони там займатимуться.

Сергій Куніцин, віце-президент

Також колишній однопартієць Павелка та єдиний з віце-президентів, які були на посаді ще до приходу Павелка. Символ кримського футболу в УАФ зберіг свою посаду навіть попри те, що минулого року поступився посадою президента федерації футболу Криму – наче на користь збереження перевезеної з Криму «Таврії», з боку якої, втім, давно не було втішних новин.

Поряд з тим Куніцин є найдосвідченішим футбольним функціонером серед усіх нинішніх віце-президентів і лише цим може бути корисним. Хоча те, що він досі на посаді, більше схоже на бажання втримати умовний Крим в українській сфері. Принаймні, як віце-президент при Павелку активними діями він запам’ятався лише, коли перевозив «Таврію» на материк.

Юрій Почотний, віце-президент

Найбільш загадкова персона в списку. Почотний на посаді з 2017 року, але незрозуміло толком, чим він займався до та після цього. Відомо, що Юрій має стосунок до федерації футболу Дніпра, що вже може вказувати на його давнє знайомство з Павелком – колишнім очільником місцевої обласної федерації футболу.

Також Юрій очолює раду маловідомого фонду «Розвиток футболу України», а також є бенефіціаром підприємств «Атланта-Агро» та «Павлоградзернопродукт» (займаються транспортними перевезеннями, торгівлею зерном, тютюном та кормом для тварин). А ще Почотний вже третє скликання поспіль є помічником нардепа Валерія Лунченка, який також працює в УАФ – є головою комітету жіночого футболу.

Юрій Почотний та Юрій Запісоцький

Олег Собуцький, віце-президент

Власник волочиського «Агробізнеса» та однойменної агрокомпанії у футбольній тусовці з’явився у 2017 році й одразу вийшов на помітні ролі. Весною того року його обрали головою асоціації ветеранів футболу України, збірну яких він давно фінансово опікує і навіть помістив лого своєї фірми на її футболки. Через кілька місяців його клуб виграв аматорський чемпіонат України в запальному матчі проти «Металіста 1925» на НСК «Олімпійський», де Олегу навіть дісталось від фанатів. І того ж літа його обрали віце-президентом УАФ.

Його роль подібна до ролі Гереги, який теж не проти придбати відомий клуб в Україні (спроба з «Карпатами»), але поки розвиває «Дунаївці» з Хмельниччини і готує їх до другої ліги. Собуцький теж є важливим спонсором УАФ, що може пояснювати його присутність в переліку віце-президентів, попри конфлікт чиновницьких інтересів з інтересами власника клубу (не виключено, що через це «Агробізнес» не спішить виходити в УПЛ).

Фото: ФФУ, Гал-Інфо, Денис Руденко, прес-служба Хмельницької ОДА, Дмитро Алімкін, сторінка Юрія Почотного у фейсбуці

Другие посты блога

Все посты