Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Перепис власників нашого футболу: Суркіс володіє «Динамо» разом з дружиною, «Олімпік» та криміналітет, тіні Коломойського

Перепис власників нашого футболу: Суркіс володіє «Динамо» разом з дружиною, «Олімпік» та криміналітет, тіні Коломойського

Частина перша.

Блог — Ноу Баланса
11 июня 2020, 08:04
48
Перепис власників нашого футболу: Суркіс володіє «Динамо» разом з дружиною, «Олімпік» та криміналітет, тіні Коломойського

Частина перша.

Tribuna.com робить перепис власності усіх професійних футбольних клубів України з допомогою єдиного державного реєстру юридичних осіб. В першій частині тематичних постів до вашої уваги інформація по усіх клубах УПЛ та претендентах на еліту з першої ліги.

Прем’єр-ліга

«Шахтар»

Все просто. Кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «ФК «Шахтар» (Донецьк)» є Рінат Ахметов. Клубом олігарх володіє через його єдиного акціонера – фінансово-промислову групу компаній «Сістем Кепітал Менеджмент». У неї всі 100% акцій клубу, вона ж є генеральним спонсором гірників.

«Зоря»

Єдиним власником ТОВ «ФК «Зоря» є колишній нардеп та бізнес-партнер Ріната Ахметова Євген Гєллєр. Щоправда, незрозуміло, яким саме бізнесом займається 46-річний уродженець Донецька після відходу з Верховної Ради минулого року. Це недобрим тоном накладається на чутки про фінансові проблеми у луганців. До речі, юридична адреса «Зорі» досі в Луганську, на відміну від «Шахтаря», який перебрався до Маріуполя.

«Динамо»

За киянами стоїть не один власник, а група причетних до сім’ї Суркісів компаній. Так ТОВ «ФК «Динамо «Київ» має аж шість засновників:

  • Ігор Суркіс (внесок 166 млн грн в статутний капітал – частка 63,71%);
  • ТОВ «КУА «Мтір Ессет Менеджмент» (60 млн грн – 23%), власниками якого є шість кіпрських офшорів. Компанію пов’язують з братами Суркісами, а в склад її наглядової ради входить перший віце-президент київського клубу Віталій Сівков;
  • кіпрська компанія «Алутсіана Комершл Лтд» (29 млн грн – 11,26 %), власницею якої є дружина Ігоря Суркіса Ольга Романова;
  • Світлана Лобановська, дочка Валерія Лобановського (1,8 млн грн – 0,72%);
  • Леонід Кравчук, перший президент України (1,7 млн грн – 0,66%);
  • громадська організація «ФСТ Динамо України» (1,7 млн грн – 0,66%), головою якої є очільник МВС Арсен Аваков, а першим заступником – віце-президент НОК України Віктор Корж.

При цьому кінцевими бенефіціарними власниками «Динамо» є лише Ігор Суркіс, його дружина Ольга Романова, Леонід Кравчук та Світлана Лобановська.

Ігор Суркіс із дружиною Ольгою (зліва) та старшою дочкою Мариною (справа)

«Десна»

Про суперечності у власності ТОВ «СФК «Десна» ми уже розповідали.

Президентом клубу є київський бізнесмен та депутат Володимир Левін. Фактичним власником клубу за чутками залишається Олексій Чеботарьов, якого розшукує поліція і який нібито живе в Москві. На папері ж чернігівцями володіють бізнес-партнери Чеботарьова Юрій Тимошок (на 99%) та Ігор Базалінський.

«Олександрія»

Президентом олександрійців є аграрій та політик Сергій Кузьменко, а власниками ТОВ «ФК Олександрія» є дві агрокомпанії його сім’ї – «Украгроком» та «Агровіста». Обидві належать батькові Сергія Анатолію. Він разом з Іваном Кузьменком є кінцевими бенефіціарами «Олександрії».

«Колос»

Ковалівський клуб – цілком і повністю проект сім’ї Засух, одних з найбільших аграріїв Київщини. Єдиним власником ТОВ «ФК «Колос» Ковалівка» є син подружжя Засух Андрій. Він же президент клубу.

«Дніпро-1»

Засновниками ТОВ «СК «Дніпро-1» є президент клубу Юрій Береза та виконавчий директор дніпрян Андрій Русол – єдиний, чия відкрита присутність у списку може натякати на причетність до клубу Ігоря Коломойського. Обоє внесли в статутний капітал однакову частину розміром у 25 тисяч гривень.

«Маріуполь»

Маріупольський клуб – це дві юридичні особи: громадська організація «ФК «Маріуполь» та ТОВ «ФК «Іллічівець», керівниками в яких є віце-президент клубу Андрій Санін. У ТОВки кілька засновників:

  • багамська офшорна компанія «Сабіна Інтернешинал Трейдінг Лімітед» (внесок 282 млн грн в статутний капітал – 96,47%), що входить в бізнес-імперію президента «Маріуполя» Таріка Махмуда Чаудрі та його сім’ї.
  • Клавдія Бойко, вдова почесного президента клубу Володимира Бойка (5 млн грн – 1,77)
  • сам Тарік Махмуд Чаудрі (3 млн грн – 1,06), який був бізнес-партнером Володимира Бойка, а ще за його життя, у 2011 році став акціонером клубу.
  • власне, саме ТОВ «ФК Іллічівець» (2 млн грн – 0,71). 

Кінцевими бенефіціарами «Маріуполя» є «Сабіна Інтернешинал Трейдінг Лімітед», Тарік Чаудрі та Нурбану Чаудрі, з якою він прописаний у Москві.

«Львів»

Кінцевим та єдиним бенефіціарним власником ТОВ «ПФК «Львів» є львівський бізнесмен Богдан Копитко, якому зокрема належить «Львівський Холодокомбінат». Він же є засновником цієї ТОВки разом з ТОВ «КУА Євроінвест», що пов’язана з його давнім бізнес-партнером Денисом Сєрєбрєнніковим.

Богдан Копитко (зліва)

«Ворскла»

ТОВ «ФК «Ворскла» під опікою Ferrexpo – групи гірничодобувних компаній олігарха та президента полтавців Костянтина Жеваго. Конкретно засновником юрособи є ТОВ «Феррекспо». Кінцевими бенефіціарами клубу є пов’язаний з іншими підприємствами групи Жеваго Едуард Шалаєв та Деметра Косма Ігл з Кіпру (в острівній країні є офшор з ідентичною назвою).

«Олімпік»

Юридичний аватар клубу – зареєстрована в Донецьку громадська організація «Олімпік». Її засновниками є шестеро людей: президент олімпійців Владислав Гельзін, гендиректор клубу Олексій Антонов, а також маловідомі Роман Ковальов, Андрій Мельніков, Олександр Прокопенко та Михайло Ляшко. Імена двох останніх співзвучні з іменами донецьких кримінальних авторитетів, які у свій час були причетні до місцевої організованої злочинної групи «Олімпік» та марки горілки «Олімп».

«Карпати»

Про ситуацію зі зміною власника у львівському клубі ми нещодавно розповідали.

Коротко: засновниками та кінцевими бенефіціарами ТОВ «КПФ «Карпати» є дві віргінські офшорні компанії – «Менділ Лімітед» та «Крісал Холдінгс Лтд». Власником першої нещодавно замість бізнесмена Петра Димінського став футбольний агент Олег Смалійчук, а другу пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Перша ліга

«Рух»

ТОВ «ФК «Рух» Львів» володіє львівський ресторатор, готельєр, тютюновий магнат та депутат Григорій Козловський. Окрім нього більше ніхто немає права власності клубом, хоча в «Рух» Козловський приходив разом з нинішнім головою Львівської асоціації футболу та свіжоспеченим віце-президентом УАФ Олександром Шевченком.

«Волинь»

Бенефіціарними власниками ТОВ «ФК «Волинь» є Анна Кореліду та Анастасія Христофору – керівниці кіпрського офшору «Мантімус Комершиал Лтд». Ця компанія і є основним засновником клубу, який вніс найбільшу суму в статутний капітал – 62 млн грн (84%). Її пов’язують з наближеним до Ігоря Коломойського луцьким політиком Ігорем Палицею.

Підтверджують причетність Палиці до «Волині» інші засновники клубу – компанії «Ейр Інвестмент Груп» та «Ейр Гейт Гурме», власниками яких є бізнес-партнери Ігоря Андрій Шабаєв та Ігор Хмельов.

Є в переліку засновників «Волині» і легенда клубу Віталій Кварцяний, який вніс в статутний капітал 11 млн грн (15%).

«Минай»

Президентом і кінцевим бенефіціаром клубу з села Минай під Ужгородом є колишній начальник одного з управлінь Закарпатської митниці Валерій Пересоляк. Місцеві медіа пишуть про нього, як про одного з організаторів та контролерів контрабандних схем в області. Більше власників у ТОВ «ФК «Минай» (Закарпаття)» немає.

Вадим Пересоляк (зліва)

«Інгулець»

У клубу з Кіровоградщини теж тільки один покровитель, якого всі ми знаємо. Гендиректор агрофірми «П’ятихатська» Олександр Поворознюк є єдиним кінцевим бенефіціаром ТОВ «ФК «Інгулець». Представлення не потребує.

«Оболонь-Бровар»

Юридична назва клубу – ТОВ «ФК «Оболонь-Бровар», засновниками якого є дві пивоварні компанії ПрАТ «Оболонь» та ПрАТ «Бершадський комбінат». Кінцевими бенефіціарами обох є бізнесмен Олександр Слободян, який обіймає посаду президента «Оболонь-Бровар». Його ми ще пам’ятаємо по «Оболоні», яка не так давно виступала в УПЛ, але потім пройшла реформацію.

«Агробізнес»

Як і з «Оболонь-Бровар», про власника все зрозуміло з назви. Волочиське підприємство «Агробізнес» має прямий стосунок до однойменного футбольного клубу – нащадка місцевого «Збруча» – через свого керівника Олега Собуцького та його заступника Василя Заболотного. Обоє є засновниками громадської організації ФК «Агробізнес», в якій ключову роль відіграє Собуцький – президент клубу та віце-президент УАФ.

«Металіст-1925»

ТОВ «ФК «Металіст 1925» Харків» утворилось влітку 2016 року, невдовзі після кончини «Металіста». У нього 18 засновників, серед яких вболівальники, бізнесмени, компанії («Харківський плитковий завод») і навіть благодійний фонд «Відродження харківського футболу».

Один з найбільших внесків у статутний капітал ТОВки зробив голова наглядової ради клубу Сергій Стороженко – 23 тис грн (23%). Але найбільша частка у 29 тис грн (29%) у кінцевого бенефіціара клубу – харківського бізнесмена Віталія Журавського.

«Авангард»

Краматорський клуб перебуває під крилом віце-президента УАФ та народного депутата Максима Єфімова, який є почесним президентом «Авангарду». Він же є співзасновником ТОВ «Авангард 1955» з найбільшим внеском у статутний капітал розміром 1,2 млн грн (64%).

Серед засновників також попередні опікуни клубу Олександр та Роман Большакови та компанія «Укрмашінвест», кінцевим бенефіціаром якої колись був Єфімов. Водночас кінцевим бенефіціаром клубу є Людмила Ульященко – помічниця Максима як нардепа.

Фото: УНІАН, TabloID, Павло Дацьковський, Галінфо, «Рух», «Минай», «Шахтар»

Другие посты блога

Все посты