Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/В «Карпатах» виявили COVID-19, матч з «Маріуполем» не відбудеться. Що треба знати

В «Карпатах» виявили COVID-19, матч з «Маріуполем» не відбудеться. Що треба знати

Зібрали інформацію про головну новину дня (оновлено).

Блог — Ноу Баланса
30 мая 2020, 19:25
19
В «Карпатах» виявили COVID-19, матч з «Маріуполем» не відбудеться. Що треба знати

Зібрали інформацію про головну новину дня (оновлено).

Що відбулось?

Сьогодні в кількох різних медіа з’явилась інформація, що недільний матч між «Карпатами» та «Маріуполем» в рамках першого після поновлення туру УПЛ може не відбутись. Причина – у кількох гравців та персоналу львівського клубу виявили COVID-19.

Незабаром інформацію про захворювання підтвердили самі «Карпати» на офіційному сайті: «Тестування на COVID-19 виявили позитивні результати в окремих гравців та серед персоналу львівських «Карпат». Інфіковані одразу ж були переведені на режим самоізоляції, симптоми захворювання відсутні.

Керівництво УАФ та УПЛ було оперативно повідомлено про ситуацію у таборі команди. Очікуємо, що невдовзі буде офіційно ухвалено рішення про неможливість проведення календарного матчу «Карпати» – «Маріуполь»».

Невдовзі Прем’єр-ліга оголосила, що завтра у Львові матчу не буде: «Поєдинок 24-го туру «Карпати» — «Маріуполь» за рішенням Дирекції УПЛ не відбудеться. Причина — тестування на COVID-19 виявили позитивні результати в окремих гравців та серед персоналу «Карпат».

З того, що відомо публічно, це перші виявлені випадки захворювання на коронавірус в УПЛ.

В кого саме виявили коронавірус?

Про це не повідомляють ні в «Карпатах», ні в УПЛ. За даними різних джерел COVID-19 виявили у двох або трьох представників клубу. Як повідомив журналіст програми «Футбольний формат» Олег Ящук, позитивний результат виявили в українця та легіонера. У програми «ТаТоТаке» дещо інша інформація – вірус в команду приніс один зі захисників, прізвище якого журналісти не називають з етичних міркувань. У нього єдиного, на відміну від решти, присутні важкі симптоми.

Прокоментував інцидент і президент УАФ Андрій Павелко: «У нас інформація, що коронавірусом інфіковані два гравці «Карпатах» та працівник клубу. Є наш комітет, який разом з МОЗ вивчить ситуацію, є наш делегат, який зараз на місці все детально вивчає. Той факт, що загалом в клубі в зараженні коронавірусом підозрюють шістьох людей, виходить за рамки медичного протоколу»

Чому тестування провели так пізно?

Тестування на COVID-19 «Карпати» пройшли ще три дні тому, але результати чомусь надійшли тільки сьогодні. Для порівняння, суперник львів’ян по цьому туру «Маріуполь» повідомив, що пройшов ПЛР-тестування лише вчора в Києві, а результати – всі негативні – отримав уже сьогодні. 

«Карпати» були єдиним клубом УПЛ, який спочатку заявив про неспроможність провести обов’язкові ПЛР-тестування для відновлення тренувань через брак коштів, але через кілька днів таки провів їх

Цього тижня «Карпати» оголосили про партнерство з медичним центром «Medicover». «Особливо приємно, що в цей непростий час, коли у футбольних клубів суттєво зростають видатки на дотримання епідеміологічного протоколу, ми отримали спонсора, який, зокрема, забезпечить обов’язкове проходження тестувань команди на COVID-19. Упевнений, що відтепер здоров’я карпатівців у надійних руках справжніх професіоналів своєї справи», – прокоментував угоду виконавчий директор львів’ян Ростислав Ящишин.

Нагадаємо, що обов’язкові тестування клуби УПЛ повинні були пройти перед відновленням тренувань та ще раз перед відновленням змагань. За погодженим з МОЗ протоколом, в ході чемпіонату тестування надалі потрібно робити кожні 14 днів. Якщо в якійсь команді виявлять захворювання на COVID-19, турнір не зупиняють, ця команда продовжує змагання, а на карантин (самоізоляція або госпіталізація) йдуть лише ті гравців, в кого виявили коронавірус.

Чому ж тоді «Карпати» повним складом йдуть на карантин?

В період між останнім тестуванням та отриманням результатів львів’яни продовжували тренуватись. Відповідно, заражені, але ще не виявлені хворі гравці могли інфікувати здорових партнерів та персонал. Тому є ризик, що інфікованих у «Карпатах» зараз більше, ніж на час тестування. В таких умовах проводити тренування (й тим паче матч) загрозливо для здоров’я інших.

Але це лише логічне припущення – сам клуб не пояснив рішення. Львів’яни про це не повідомляють, але за інформацією журналіста Олега Баркова сьогоднішнє тренування в «Карпатах» уже скасували, а футболістів відпустили додому на самоізоляцію.

А що тепер з «Маріуполем»? Їх же новина застала в дорозі до Львова

Вчора приазовці вирушили з Маріуполя в напрямку Львова на автобусі. Минулу ніч вони провели в Києві, де й пройшли своє ПЛР-тестування. Як повідомив журналіст Олег Ящук, повідомлення про ситуацію в «Карпатах» застало їх в Житомирі. За інформацією журналіста телеканалів «Футбол» Ігор Бурбаса, клубний автобус приазовців уже розвернувся й повертається додому в Маріуполь.

Щоб дізнатись ставлення «Маріуполя» до цієї ситуації, Tribuna.com звернулась за коментарем до віце-президента клубу Андрія Саніна. Проте він пояснив, що сьогодні не матиме змоги поспілкуватись.

Що тепер буде з матчем?

В УПЛ заявили, що рішення про подальшу долю матчу «Карпати» – «Маріуполь» приймуть незабаром. Згідно з регламентом Прем’єр-ліги (стаття 4, п.11), у випадку форс-мажору рішення про нову дату поєдинку приймає Дирекція УПЛ.

Ймовірно, найперше це рішення залежатиме від ситуації в «Карпатах». Львівський клуб оголосив, що збере команду та персонал найближчого понеділка для повторного тестування. Воно й має показати дійсну ситуацію з COVID-19 в клубі.

«Не нагнітайте ситуацію вигадками та неперевіреною інформацією. Мені просто волосся дибки стає, коли я читаю про госпіталізації, легіонерів та інші дурниці. Ми рухаємося відповідно до протоколу, перебуваємо в постійному контакті з УАФ та УПЛ. Ситуація під контролем, ніяких симптомів в інфікованих нема. В понеділок ще раз всі пройдуть тестування», – звернувся до журналістів виконавчий директор «Карпат» Ростислав Ящишин.

Пізніше клуб опублікував заяву, в якій запевнив – навіть якщо УПЛ та УАФ вирішать зарахувати львів’янам технічну поразку в матчі з «Маріуполем», вони не будуть оскаржувати це рішення. Бо здоров’я гравців та персоналу важливіше за очки.

Андрій Павелко запевняє, що «Маріуполь» не буде оскаржувати перенесення матчу

***

Нагадаємо, що львів’яни одними з останніх в УПЛ відновили повноцінні тренування. Також клуб виступав за відновлення змагань в Прем’єр-лізі не 30 травня, а 6 червня. «Карпати» останнім часом переживають фінансові труднощі, а цього місяця їхній табір покинули два легіонери – представники Люксембурга Тім Халль та Марвін Мартінс.

Кілька днів тому головний тренер «Карпат» Роман Санжар розповів, що фінансова ситуація в клубі стабілізується.

Фото: «Карпати»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты