Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Рекомендації для українського футболу: не більше 200 людей на матчі, віковий ценз – 18-60 років

Рекомендації для українського футболу: не більше 200 людей на матчі, віковий ценз – 18-60 років

Суркісів та Євтушенка не пустять на стадіон?

Блог — Ноу Баланса
27 мая 2020, 10:30
19
Рекомендації для українського футболу: не більше 200 людей на матчі, віковий ценз – 18-60 років

Тестування кожні 14 днів.

Сьогодні міністерство охорони здоров’я України дало дозвіл на відновлення змагань в Прем’єр-лізі з 30 травня. Вслід за цим профільне відомство також надало УАФ перелік тимчасових рекомендацій для проведення в умовах карантину професійних футбольних матчів.

Tribuna.com розповідає про найважливіші та найрезонансніші з них.

Футбольні матчі лише в регіонах з послабленим карантином

22 травня Кабінет міністрів України оголосив початок другої хвилі виходу з карантину. В її рамках з-під заборони, зокрема, виходить проведення спортивних змагань. Але не по всі країні, а лише в областях, де це дозволяє епідеміологічна ситуація.

Утім, на відновлення Прем’єр-ліги це на сьогодні не надто впливає. В усіх восьми областях та місті Києві, де базуються клуби УПЛ, ситуація дозволила запуск другої хвилі послаблення.

Але поряд з тим, згідно з постановою Кабінету міністрів України від 20 травня, послаблення в окремому регіоні можуть і припинити, якщо епідеміологічна ситуація тут погіршиться. Наприклад, у Львівській області показники цими днями коливаються на межі норми. Тому в майбутньому, мабуть, не виключені перенесення матчів в разі погіршення ситуації в конкретному регіоні.

ПЛР-тестування кожні 14 днів

Якщо попередньо УАФ готувала клуби до умови ПЛР-тестування на коронавірус перед кожним матчем, то тепер її немає. В МОЗ із розумінням поставились до дорожнечі процесу й послабили рекомендацію.

Згідно зі свіжими тимчасовими рекомендаціями, кожен клуб організовує тестування команди та арбітрів (ймовірно, їх тестуватимуть коштом клубів-господарів) кожні 14 днів.

Самоізоляція у випадку виявлення COVID-19, вся команда на карантин не йтиме

Якщо в когось раптом виявлять позитивний результат або підозру на інфікування, ця людина підлягає самоізоляції або госпіталізації. Щоправда, в рекомендаціях не вказано, який саме термін самоізоляції. Це важливо, бо саме на цей термін людину відстороняють від участі в змаганнях.

Поряд з тим відсутня умова, про яку йшлося раніше, – 14-денний карантин усієї команди, в якій трапилось захворювання на COVID-19, та команди-суперниці, з якою відбувся матч перед цим. Тут також послаблення.

Не більше 200 осіб на матчі, їхній вік повинен бути в межах 18-60 років

І одразу ще одне послаблення для футболу. УАФ домовилась із МОЗ про дозвіл на час карантину проводити професійні футбольні матчі з більшою кількістю людей, ніж 50 осіб. Для УПЛ і ПФЛ ця норма тепер становить не більше ніж 200 осіб.

Та більше цікавить наступна рекомендація – на такому матчі не повинно бути неповнолітніх осіб та осіб віком за 60 років. Для УПЛ це, наприклад, означає, що на матчах «Динамо» не зможе бути присутнім 61-річний президент клубу Ігор Суркіс або 62-річний тренер команди Вадим Євтушенко. Нічого дивного – вони в групі ризику.

В переліку є ще одна вікова рекомендація: «Осіб, що досягли 60-річного віку, тимчасово переводять у режим дистанційної роботи для дотримання обов’язкової самоізоляції».

Без рукостискань, окремий вихід команд на поле та приїзд на стадіон

Те, що ми спостерігаємо зараз в Бундеслізі, скоро буде й у нас. МОЗ рекомендує, щоб:

  • на території стадіону (окрім поля) учасники матчу ходили в масках або респіраторах;
  • прибувати на стадіон команди повинні в різний час;
  • загалом процес від початку і до закінчення футбольного матчу як події треба побудувати без скупчення людей в одному місці;
  • в одному приміщення учасники матчу розташовуються так, щоб виконати норму «одна людина на 10 кв. м.»
  • усім учасникам матчу на стадіоні ще раз міряють температуру;
  • на поле команди виходять не організовано усім складом, а окремо, в різний час, без супроводу дітей, загального шикування та рукостискань:
  • прес-конференції варто проводити у віртуальному режимі, але за рішенням клубу-господаря можна провести її з журналістами – вони повинні одягнути маски/респіратори та не перевищувати норму в приміщенні «одна людина на 10 кв. м.»;
  • обидві команди та офіційні особи матчу покидають стадіон окремо;
  • дезінфекція робочих приміщень, наявність антисептиків в кожному з них, персональні пляшки з напоями, заборона обмінюватись особистими речами.

***

Нагадаємо, що Прем’єр-ліга повинна відновитись із 24 туру, в програмі якого зустріч «Шахтаря» та «Динамо». 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты