Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Стадіон «Чорноморець» викупила американська компанія. З нею пов’язують Новинського, але він заперечує

Стадіон «Чорноморець» викупила американська компанія. З нею пов’язують Новинського, але він заперечує

Арену придбали за 193 мільйони гривень.

Блог — Ноу Баланса
26 мая 2020, 11:50
12
Стадіон «Чорноморець» викупила американська компанія. З нею пов’язують Новинського, але він заперечує

Арену придбали за 193 мільйони гривень.

Що сталось?

22 травня на американській електронній платформі First Financial Network відбувся аукціон з продажу одеського стадіону «Чорноморець» та супутніх до нього нежитлових приміщень – бізнес-центр, фітнес-центр, готель, підземний паркінг та інше.

За його результатами актив продали за 193,7 мільйона гривень. Покупець – американська інвестиційна компанія Allrise Capital Inc., зареєстрована в США у 2016 році.

Хто і для чого виставив стадіон на аукціон?

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. П’ять років тому йому дістались тягарем зобов’язання одеського банку «Імексбанк» перед вкладниками, оскільки той збанкрутів. Так фонд отримав доступ до стадіону «Чорноморець» – виявилось, що він був заставою по 41 кредиту цього банку на суму близько 8 мільярдів гривень.

Ці кредити «Імексбанк» перед банкрутством видав підприємствам, підозріло пов’язаним з власником цього ж банку Леонідом Клімовим. Простіше кажучи, гроші вивели – поліція веде розслідування досі. Схеми виявив Національний банк України, який згодом визнав цей банк неплатоспроможним.

Леонід Клімов також є президентом футбольного клубу «Чорноморець».

Чому стадіон продали тільки зараз, якщо процес ліквідації банку триває вже п’ятий рік?

Бо тільки зараз на нього знайшовся покупець. Два місяці тому голова Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут називала стадіон «Чорноморець» найбільш унікальним активом ФГВФО:

«Ми його намагаємося продати вже багато років, поки не знаходимо охочих. Стадіон – дуже специфічний об’єкт. Його продавали й іноземні консультанти, він відомий вже по всьому світу, але, на жаль, поки що не проданий».

Згідно з паспортом стадіону на сайті ФГВФО, його вперше виставили на аукціон у травні 2018 року – через рік після того, як він остаточно відійшов під управління фонду.

Після першої спроби було ще аж 20 аукціонів, останній з яких й відбувся минулої п’ятниці й нарешті виявився успішним.

Хоча нічого кардинально відмінного від попередніх аукціонів ФГВФО цього разу не пропонував. Це був голландський аукціон (коли ціну лоту учасники не підіймають, а опускають). Початкова ціна стадіону – 1,139 мільярда гривень, а мінімальна (нижче неї не можна опускати пропозицію на торгах) – 170 мільйонів гривень.

В підсумку учасникам вдалось опустити вартість майже до мінімальної позначки.

Що це означає для «Чорноморця»?

До продажу клуб користувався стадіоном безперешкодно, навіть після того, як втратив право власності на нього. ФГВФО повідомив, що все завдяки домовленості з Федерацією футболу України та «Імексбанком» про збереження цільового призначення споруди, яку сторони погодили три роки тому.

Тепер же все залежить від волі нового власника. Хоча кардинальних змін навіть на фоні фінансових проблем у «Чорноморця» не повинно бути. Світлана Рекрут пояснювала, що на попередніх торгах об’єкт виставляли на аукціон з умовою про цільове використання. Це відштовхувало покупців раніше.

З іншого боку, за версією програми ТаТоТаке, це може стати проблемою для «Чорноморця», якщо доведеться орендувати стадіон за ринковими цінами.

Сам клуб поки ніяк не прокоментував продаж стадіону. Tribuna.com намагалась отримати коментар генерального директора одеситів Анатолія Мисюри, але на момент виходу матеріалу він жодного разу не відповів на наш телефонний дзвінок.

Що за компанія купила стадіон?

Достеменно відомо, що Allrise Capital Inc. – американський інвестиційний фонд, який вперше вторгував виставлений ФГВФО лот. Компанії чотири роки.

За версією ТаТоТаке, Allrise Capital хоче створити замість готелю в приміщеннях стадіону казино. Світлана Рекрут не знає напевно мотиви покупця, але раніше уточнювала, що для інвестицій Одеса не є надто привабливою:

«Це вкрай складний регіон з точки зору інвестклімату. Щоб стадіон був прибутковий, потрібна хороша футбольна команда на ньому, постійні ігри, а також інші події, що забезпечують постійний потік людей».

На сайті вказано, що її виконавчим директором є якийсь Руслан Зінуров, а операційним – Михайло Трубчик. Раніше в мережі з’явилась інформація, що до покупки стадіону в Одесі через російських партнерів причетний колишній український олігарх Вадим Новинський – мовляв, колишній власник «Севастополя» хоче повернутись у футбол, тому слід чекати покупки й самого «Чорноморця». Утім цю інформацію спростувала прес-служба Новинського.

Як повідомив ФГВФО, зараз він чекає підписання договору та перерахування коштів. Їх одразу спрямують на задоволення вимог кредиторів «Імексбанку».

***

Стадіон «Чорноморець» востаннє реконструювали впродовж 2008-2011 років з прицілом прийняти матчі Євро-2012. Вартість реконструкції склала 3 мільярди гривень. Загалом збудована у 1936 році арена сьогодні вміщує 34 тисяч відвідувачів.

Фото: Южный Курьер, Думская, «Чорноморець»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты