Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Хтось знає, як ми будемо грати?» Клуби першої ліги спробували домовитись, але не вийшло

«Хтось знає, як ми будемо грати?» Клуби першої ліги спробували домовитись, але не вийшло

Тепер за них це зробить УАФ.

Блог — Ноу Баланса
22 мая 2020, 13:50
11
«Хтось знає, як ми будемо грати?» Клуби першої ліги спробували домовитись, але не вийшло

Репортаж Миколи Решнюка з Ради ліг на «Оболонь-Арені».

Кризовий менеджмент в українському футболі – це коли клуби голосують за чи проти поновлення чемпіонату без медичного протоколу на руках. Тобто, без чіткого розуміння, яким цей чемпіонат може бути в умовах карантину.

Прем’єр-лігу це не злякало – тут достатньо грошей, щоб забезпечити навіть невідомі вимоги МОЗу. Тому ще минулого тижня УПЛ домовилась про відновлення сезону.

Другу лігу це не потурбувало – тут з грошима так туго, що більшість клубів навіть не розглядали варіант рестарту. Вчора на Раді ліг на столичній «Оболонь-Арені» передбачувану позицію лише остаточно формалізували.

Але перша ліга – субстанція хитріша. Тут і прем’єрлігові амбіції, і друголігові проблеми з грошима. Тут поняттями «спортивний принцип» та «здоров’я футболістів» жонглюють настільки віртуозно, наскільки дозволяє позиція в таблиці. Тут всі все розуміють, але не можуть домовитись ні в кулуарах, ні в публічних дискусіях.

Микола Решнюк спостерігав все це наочно для Tribuna.com й готовий детально переповісти – з цитатами, емоціями та жестами.

***

– Виходить, треба закінчувати і починати новий чемпіонат, перегравати з нуля. Ну а як? Ми зараз знайшли 18 відмовок, як його не зіграти, а треба хоча б одну, щоб зіграти.

– У вас позиція – якщо не ми, то ніхто, так? Ви дивилися протокол? Я захочу тебе зняти, то я що-небудь придумаю. Так же виходить?

Заходиш у підтрибунку «Оболонь-Арени», а через мить уже зчитуєш драму, що висить та насувається. Є представники клубів, які приїхали просто проголосувати – дискусії їм ні до чого, бо в них нема сенсу. Стоять собі по одному чи по двоє, чемно чекають початку Ради ліг.

Але є клубок зацікавлених. За їхніми спинами в стильних піджаках та куртках стоять амбітні господарі, чиїм грошам затісно в першій лізі. Їхні клуби борються за вихід в УПЛ. Самих же господарів немає. Шкода – з Олександром Поворознюком чи Григорієм Козловським було б куди видовищніше. Особливо в часи, коли театри та кіно зачинені.

Всі намагаються з’ясувати серйозні речі, тому стежити за дистанцією, рукостисканням чи одягненою маскою ніколи. Карантин, він як правда – у кожного свій.

Найбільша делегація приїхала захищати інтереси лідера ліги «Руху» – гендиректор Ігор Дедишин, спортдиректор Володимир Лапіцький та виконавчий директор Ростислав Пузанський.

«Волинь» тут представляють головний тренер Андрій Тлумак та спортдиректор Валентин Кошельник. Від «Минаю» – спортдиректор Михайло Кополовець та тренер Микола Цимбал. З «Інгульця» – лише головний тренер Сергій Лавриненко. 

За господарів дійства відповідає спортивний директор «Оболонь-Бровар» Олександр Різниченко. Він і запропонував ПФЛ зібрати всіх на клубному стадіоні.

«Агробізнес» – це головний тренер Олександр Чижевський та віце-президент Андрій Донець. «Металіст-1925» – це Володимир Лінке, гендиректор.

Від порозуміння цих людей і залежить успішність несподівано зібраної Ради ліг – першої за час карантину безпосередньої зустрічі українських клубів. Але в кулуарах домовитись не вдається, тому дискусію ставлять на паузу.

Пора уже займати місця на центральному секторі трибуни. І хоч місця багато, деякі представники все одно сідають поруч і без масок. Карантин, він як правда.

***

«Безумовно, спортивного принципу треба дотримуватись. Але давайте говорити предметно. З урахуванням ризиків у другій лізі нам видається недоречним продовженням чемпіонату. Тим паче, в обидвох групах команди зіграли по два кола.

Та головна проблема – це ситуація в першій лізі. І вам її доведеться вирішувати. Нам же бачиться якийсь окремий турнір. Наприклад, між командами, які проходять атестацію для участі в УПЛ. Нюанси вирішувати вам», – програмує роботу представник профспілки футболістів Ігор Гатаулін.

Перед тим перший віце-президент УАФ Олег Протасов ще раз озвучує очевидне: бажано дограти в класичному вигляді, логічно вдатись до кардинальних форматів, але медичного протоколу нема – його все ще погоджують в МОЗ. Сорі.

«Медичний протокол в частині проведення змагань ще не ухвалений. Але в проекті написано, що перед кожним туром необхідно проводити тестування. Вважаємо, це забагато. У щільному календарі клуби не зможуть провести таку кількість тестувань. Будемо ініціювати їхнє зменшення.

Можлива також ситуація, коли в якогось клубу під час змагань виявлять випадки зараження коронавірусом. Як повідомили в міністерстві охорони здоров’я, тоді вся команда йде на карантин. Якщо вона перед цим проводила матчі, значить дві команди йдуть на карантин», – пояснює, до чого готуватись клубам, президент Сергій Макаров і запускає дискусію.

Спочатку друга ліга. Тут все просто – є зручна нагода замаскувати фінансові проблеми під непосильний тягар тестування. Як у комунальних клубів, так і у приватних. Хоча є кілька незгідних.

Наприклад, Євген Бейдерман, президент шостого в групі А «Поділля». «У мене інша думка, ніж у моїх колег. Зрозуміло, що був би я на їхньому місці, я б теж підтримував зупинку. Але нас наше місце в таблиці не влаштовує, тому в нас інша думка. Наш клуб – один з небагатьох, який складається зі своїх вихованців. Ми сім місяців без офіційних ігор. Що буде з ними потім? Ким ви збираєтесь продовжувати ці чемпіонати в майбутньому? Може давайте якось по регламенту діяти».

Голосування цієї позиції не помічає. Тим паче своє проникливе слово перед тим говорить Гатаулін: «Женя, звертаюсь до тебе як до друга. В Бельгії був регламент? А в Франції чи Нідерландах? Ми говоримо про форс-мажор, про рішення всупереч регламенту. Хочу, щоб ти мене як друг зрозумів. Треба знайти правильне рішення».

Правильне рішення – зупинка чемпіонату в другій лізі. 14 клубів за, 5 проти, 1 утримався. Ще два голоси загубились, приїхали не всі. «Такого ще не було. Це історичне рішення в поганому сенсі. Але це форс-мажор», – підсумовує Макаров.

Питання обміну відкладають. Треба тепер зануритись в першолігові інтриги.

***

«Ми за продовження чемпіонату в повному вигляді. Готові виконувати всі вимоги. Якщо буде рішення догравати якоюсь групою, ми підтримаємо його. Ми хочемо дограти – не маємо права позбавити наших футболістів права поборотись за призові місця», – починає віце-президент «Агробізнеса» Андрій Донець.

Але надії на повноцінне поновлення атакує президент «Прикарпаття» Василь Ольшанецький: «Ми проти. Івано-Франківська область серед лідерів за кількістю виявлених захворювань на коронавірус та серед лідерів за смертністю через цю хворобу. Розумію, починається адаптивний карантин, але в нас особлива ситуація в регіоні – ні нас до вас не відпустять, ні вас потім не випустять від нас. В нас немає фінансових проблем, але треба подумати про здоров’я футболістів».

За ним в найбільш болючу точку б’є Валентин Кошельник: «Найважливіше, що сьогодні почув, – медичний протокол ще не затверджений. Хто знає, як ми будемо грати? Про що ми тоді тут говоримо? Зрозумійте, нам потрібні чіткі правила, як ми будемо догравати. А ви всі обговорюєте абстрактні речі.

Ще клуби тут говорять про спортивний принцип. А хіба до цього чемпіонат грався не по спортивному принципу? Думаю, тут ніхто договірних матчів не грав. Всі бились, тому як сталось, так сталось».

Аргументи не вражають головного тренера «Інгульця» Сергія Лавриненка: «В нас просто немає єдності, ми не можемо прийняти рішення. В Прем’єр-ліги також не було медичного протоколу, але вони в єдності прийняли рішення грати. Розумію, що в них інші фінансові можливості. Але ми повинні об’єднатись.

Я розумію «Прикарпаття» – в них складна ситуація. Але є клуби, які цю ситуацію використовують, щоб економити гроші. Один клуб не може, інший не хоче. Решту хочуть, але за своїми правилами. А у випадку «Прикарпаття», то можна відправити їх в інше місто, узгодити все це з федерацією. Харків наприклад, пропонував свою базу. Тому наша позиція однозначна – треба шукати шляхи, як дограти чемпіонат».

Починається каскад пропозицій, які зводяться до двох варіантів: закінчувати окремими міні-турнірами на вихід в УПЛ і на збереження місця в першій лізі або закривати чемпіонат без обміну між дивізіонами взагалі. Але цей потік обриває Ігор Дедишин.

«Ми точно проти різних плей-офф або почати з нуля. Це абсурд. Навіть якщо це питання ставити на голосування – це порушення регламенту. Нехай спочатку ми внесемо ці зміни в регламент, виконком їх затвердить, а потім ми вже зможемо голосувати. Хоча ці міні-чемпіонати точно нічого не вирішать в ситуації, в якій ми опинились», – пробує заплутати присутніх в тонкощах регламенту гендиректор «Руху».

Слово перебирає Кошельник, який перед тим перемовився з Дедишиним: «Я ж не висловив позицію. Ми за догравання в повному вигляді». Йому апелює Олександр Різниченко: «Ви ж розумієте, що повного чемпіонату не буде».

Бачачи, що в цього обговорення мало конструктиву, гендиректор «Чорноморця» Анатолій Мисюра виголошує: «Скільки тут людей, стільки думок. Давайте не затягувати і голосувати. Яке рішення приймемо, таке й буде».

Та потік строкатих аргументів не припиняється. Витратили гроші на зборах в Туреччині – ми за продовження. Треба берегти здоров’я гравців – ми проти поновлення. Але ж з гравцями буде біда через простій – треба таки грати. Але ж не всі можуть дотриматись вимог протоколу – грати ніяк.

«Ви просто тягнете одіяло на себе», – видихає Різниченко і видає емоційний спіч про сором для клубів ПФЛ, яких після такого не варто пускати в УПЛ. Репліку особисто сприймає Дедишин: «А чому ви на нас дивитесь, коли говорите?».

Спалахує перепалка між ним, Дедишиним та Кошельником, які розцінили це як наїзд на себе. Полум’я пробує погасити Макаров, але насправді ще більше заплутує: «Заспокойтесь, давайте не скочуватись… Якщо більшість голосує за догравання, то ми граємо тільки тими командами, які були за, а решту не грає й отримує технічні поразки – за підсумками сезону якісь дві з цих команд вилітають. Подумайте, чи ви готові до цього.

Якщо ж ми вирішуємо грати своєрідні плей-офф, то команди, які проходять атестацію в УПЛ, грають турнір, щоб визначити три клуби, які виходять в Прем’єр-лігу, а дві останні команди першої ліги грають плей-офф з третіми командами в другій лізі. У всіх залишається шанс».

Схоже на те, ніби клуби підштовхують до рішення про міні-чемпіонати. Начебто, найменш конфліктне. На цій ноті Макаров запускає голосування по продовженню чемпіонату в класичному форматі. 

В підсумку «Агробізнес», «Оболонь-Бровар», «Інгулець», «Металіст-1925», «Рух» і «Черкащина» голосують за. 

Вони в меншості, бо «Минай», «Прикарпаття», «Гірник-Спорт», «Кремінь», «Балкани», «Миколаїв» та «Авангард» голосують проти. В останній момент до них додається «Чорноморець», чим посилює цей фурор непорозуміння.

«Волинь» утримується. Представник «Металурга» не прибув.

Рішення про зупинку регламентного формату чемпіонату прийнято.

***

В цей момент подальші дискусії, в якому саме форматі закінчити чемпіонат в другій та першій лізі, втратили вирішальний сенс. Після виходу за рамки регламенту стало зрозуміло, що остаточне рішення тепер може прийняти лише виконком УАФ.

На цьому наголосив Ігор Гатаулін (якщо вам здалось, що він мав більший вплив на Раду ліг, ніж старший за посадою Олег Протасов, то вам не здалось). Як член цього ж виконкому, він запропонував клубам переварити пережите на «Оболонь-Арені»:

«Сьогодні неможливо передбачити всі варіанти [продовження розіграшу] і ставити їх на голосування. А раптом в когось із вас через годину народиться ще інший варіант. Все одно своє рішення прийме виконком. Він пройде або на наступний тиждень або 6 червня, перед конгресом УАФ. Там і приймуть всі рішення по зміні регламенту в другій та першій лізі».

Пропозицію підтримав Сергій Макаров. Він запропонував через кілька днів, коли емоції стихнуть, розіслати клубам опитування. Кожен зможе запропонувати свій варіант догравання, а президент ПФЛ кожен з них озвучить на виконкомі. На тому й закінчили.

Але гул в підтрибунці доводив – не всі клуби зрозуміли, що за маневр відбувся і чому найважливіше не вирішили тут і зараз. Чи будуть плей-офф за вихід в УПЛ та збереження місці в першій лізі? Чи зафіксують поточну таблицю? Чи може навіть анулюють весь чемпіонат?

«Ми даємо вам час подумати», – в кулуарах ще раз наголосив Макаров. Рішення прийняли на половину.

«Все має вирішити виконком УАФ. Ми ще можемо як зіграти, так і не зіграти. Можуть анулювати або як є присудити – не знаю, що може ще бути. Ясно, що нічого не ясно. Одне ясно – клуби проголосували, щоб не догравати чемпіонат», – в яблучко резюмував в розмові Андрій Тлумак.

Класний підсумок вдався і його екс-партнеру по «Карпатах» Михайлу Кополовцю: «Ми можемо тут наговорити, але все одно рішення приймає УАФ. Зустрілись, поговорили, але багато не вирішили. Але на мій погляд чемпіонат відновити буде дуже важко».

Така версія точно не до вподоби «Оболоні-Бровару». Клуб ініціював цю Раду ліг на своєму стадіоні. Його представник Олександр Різниченко все засідання як міг доводив важливість відновлення чемпіонату. Зрештою, він же в коментарі Tribuna.com натякнув на причини такої наполегливої позиції:

«Як можна бути задоволеним рішенням Ради ліг, якщо функціонери проголосували, щоб не було футболу. От я зараз доповім президенту – яке може бути в керівника рішення? Ну в нас такого бути не може, але не виключаю, що в інших клубах завтра можуть змінити тренера та футболістів, вигнати їх на вулицю.

Знаю, в декількох командах по три місяці не платять зарплату. Вони живуть за власний рахунок. Як так можна голосувати? Після цього рішення на дверях ПФЛ треба повішати замок і забутись про цю організацію. 

Керівництво ПФЛ сьогодні мало приїхати зі списком варіантів, запропонувати їх, проголосувати по кожному з них і вийти звідси з рішенням, що футбол продовжується. В якому варіанті, немає значення. Але футбол повинен продовжуватись».

Справді, не всі зрозуміли, чим все це завершилось. Але це точно не про досвідченого функціонера Ігоря Дедишина: «Хтось просто хотів прийняти рішення з кандачка. Воно й так не мало б законної сили. Це чисто психологічний момент, зіграти на публіку. Добре, що здоровий глузд взяв гору. Я маю на увазі й «Оболонь» – вони це лобіювали. У виступі їхнього представника було багато різних емоцій. Не було однієї думки».

Дійсно, порозуміння всі ці люди навряд чи могли досягнути. Добре, що за них все вирішить УАФ. В нашому футболі та суспільстві все ще люблять силові рішення, зроблені начальством. На жаль.

Фото: ПФЛ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты