Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Якщо чемпіонат не дограють, але визначать переможця, ми підемо в суд». Клуби першої ліги розділились на табори

«Якщо чемпіонат не дограють, але визначать переможця, ми підемо в суд». Клуби першої ліги розділились на табори

Все вирішуватимуть в найближчий четвер.

Блог — Ноу Баланса
19 мая 2020, 19:20
23
«Якщо чемпіонат не дограють, але визначать переможця, ми підемо в суд». Клуби першої ліги розділились на табори

Все вирішуватимуть в найближчий четвер.

Завтра уряд України швидше за все оголосить другу хвилю послаблення карантину. Це, зокрема, означатиме дозвіл на проведення спортивних змагань з 22 травня.

Українська прем’єр-ліга до такого рішення уже готова – ще минулого тижня тут визначились, як і коли хочуть відновити поточний сезон, А от у двох нижчих дивізіонах порозуміння між клубами знайти буде важче. Найперше це стосується першої ліги з її як ніколи напруженою боротьбою за вихід в еліту.

«У другій лізі ситуація [по відновленню] складніша. Там більшість клубів уже говорять, що не можуть продовжувати змагання в таких умовах. У першій лізі приблизно ситуація 50 на 50», – оголосив поточний стан справ президент ПФЛ Сергій Макаров.

Амбіції власників, турнірна напруга, кілька таборів – Tribuna.com зібрала в один пост позиції усіх 16 команд першої ліги, щоб чіткіше розуміти ситуацію. Спойлер: домовитись їм буде дуже складно.

Готові догравати, але в класичному форматі – 4 команди

«Рух»

Ігор Дедишин, гендиректор: Ми готові догравати сезон. У нас нема жодних організаційних труднощів. Правильним рішенням вважаю зберегти чемпіонат, дограти його в класичному варіанті. Але не нам це вирішувати. Ми можемо сказати лише про свою готовність.

Щодо закінчення тільки першою шісткою, то чому тільки шість команд? Що робити з іншими командами, які не подавали заявку, але теж мають турнірні завдання? Той же «Агробізнес» чи «Авангард» – чому хтось має позбавляти їх можливості виконати турнірне завдання? Як ми розпочали чемпіонат, тільки в такому й вигляді маємо його закінчити, якщо це буде можливо.

«Агробізнес»

Олег Собуцький, президент: Ми готові догравати. Хотілось би повністю дограти чемпіонат. Хлопці готувались, розумієте. Але ніхто не розуміє, як цей коронавірус далі буде поширюватись. 

Швидше за все, дограти можна буде без глядачів. Починають говорити за першу шістку, за другу – це все неправильно. Мають дограти всі. Всі готувались, всі повинні бути в рівних умовах. 

«Балкани»

Андрій Пархоменко, головний тренер: Або сезон дограють всі 16 клубів, або не відновлюємо його зовсім. Пропозиції по топ-шістці або сімці – це маячня. А що робити іншим? Бути сторонніми спостерігачами? Дуже цікаво.

Якщо сезон не буде дограний, пропоную розширити УПЛ до 14-16 учасників – охочих вистачає. Водночас прийняти вольове рішення про те, що з першого дивізіону ніхто не вилітає, а з другої ліги запустити наверх по три команди, без стикових ігор.

«Металург»

Максим Лупашко, директор: Будемо догравати чемпіонат, ми за його відновлення. В повноцінному варіанті було би бажано. Готові дограти. Здали тести, відновили тренування.

Ми проти, щоб сезон закінчували в теперішньому варіанті турнірної таблиці. Хочемо дограти.

Готові догравати, можна в іншому форматі – 5 команд

«Волинь»

Андрій Тлумак, головний тренер: Я тільки за те, щоб дограти. Ми не хочемо просто вийти в УПЛ, зайнявши якесь місце. Ми хочемо реально виграти цей турнір.

Валентин Кошельник, спортивний директор: Вирішувати повинні УАФ та ПФЛ. Вони мають вирішувати, як це буде. Якщо і брати ці шість команд, то треба дограти ті матчі між нами, які ще не дограні. Порахувати перше і друге коло, і так визначити. Будуть і виїзні, і домашні матчі – справедливо. Але треба сідати за стіл перемовин, а не за спиною чи в кулуарах, і виходити з цієї кризи.

«Інгулець»

Олександр Поворознюк, президент: Готові на будь-які варіанти догравання, лиш би дограти. Знаю, що половина команд так вважає, половина по-іншому. Думаю, чемпіонат не дограють.

А якщо не дограють, то його треба просто скасувати – тоді це нікому не буде вигідно. Щоб від цього ніхто не виграв. Все треба зробити по-чесному. Бо якщо не дограють чемпіонат, але визначать переможця – ми підемо в суд. Однозначно.

«Оболонь-Бровар»

Олександр Різниченко, директор: Все повинно вирішуватись на футбольному полі. Питання не в тому, що це краще – є частина команд (особливо з нижньої частини таблиці), які взагалі відмовляються грати. Тому в такому випадку було б справедливо, щоб зіграла ця шістка. Але серед команд, які відмовляються грати, є «Минай».

«Металіст-1925»

Сергій Стороженко, голова наглядової ради: Якщо діяти згідно з регламентом, то треба просто брати й грати, але з глядачами. Без глядачів – це взагалі не футбол. Для кого це все діється? Для футболістів і власників клубів?

Якщо будуть прийняті рішення про зміни в регламенті [про чемпіонат тільки першої шістки], то ми візьмемо участь, бо хочемо вийти в УПЛ. Це непогана ідея.

«Черкащина»

Юрій Колесник, гендиректор: Нас влаштує або продовження чемпіонату, або зупинка на даному етапі без вильоту команд в другу лігу. У нас же є шанси залишитись в першій лізі. Хоча футбол без глядачів – це не футбол.

Готові розглядати будь-які варіанти, але з врахуванням інтересів нашого клубу. Ми маємо можливість покращити наше турнірне становище і залишитись в першій лізі.

Але хотілось би почути позицію ПФЛ, які у них пропозиції. Має бути 5-6 варіантів. Ми хочемо розробити та надати клубам проекти рішень по даному питанню з урахуванням інтересів усіх учасників змагань.

Готові догравати, але при умові… – 2 команди

«Авангард»

Олександр Косевич, головний тренер: Якщо міністерство охорони здоров’я скаже, що все нормально, – ми беремо участь, будемо грати. Це якщо будуть умови, і всі учасники будуть дотримуватись всього, що належить. Але судячи з того, що сьогодні команди тренуються без тестів, я не хотів би, щоб моя команда ризикувала.

Щодо шісток, то або грають всі, або не грає ніхто. Переможця треба визначати тільки за участі всіх команд чемпіонату. Ні про яку шістку мови бути не може. Загалом же, в цьому році треба приймати таке рішення, що ніхто не вилітає і ніхто не виходить в УПЛ. І починати уже новий чемпіонат здоровими і з глядачами.

«Кремінь»

Сергій Свистун, головний тренер: Якщо чемпіонат триватиме, ми будемо в ньому брати участь. Єдине питання, по якому нам потрібна допомога – обов’язкове тестування на коронавірус. Це клуб не потягне, потрібна допомога УАФ. Ці тести не були закладені в наш бюджет. Провести тести на 30 осіб – це мінімум 60 000.

До 22 травня ми не збираємося. Треба рішення від федерації – чи буде дограватись чемпіонат. Якщо не буде, то який сенс нам збиратися?

Проти догравання – 5 команд

«Минай»

Михайло Кополовець, спортивний директор: Цілий чемпіонат важко догравати. Шість команд у плей-офф більш перспективно. Коли менше команд, то це скоріше зробиться. Але інші шість команд скажуть, що також хочуть догравати. І як тоді? В них що взагалі нема ніякого права голосу? Це подвійні стандарти. А це теж люди, які вкладали гроші.

«Гірник-Спорт»

Петро Каплун, президент: Система не готова до поновлення чемпіонату. Вони сказали відновлювати, але як, я не бачу. Брати на себе відповідальність? Не зрозуміло, що буде в Україні з коронавірусом через тиждень. Я за чіткість. От була зустріч, але на мої запитання ніхто не відповів.

Тому поки без оптимізму. Зараз стільки претендентів на вихід, що і формула догравання повинна бути вивірена, щоб нікого з претендентів на вихід в УПЛ не образити, а це вже непросте завдання.

«Чорноморець»

Сергій Макаров, президент ПФЛ (гендиректор одеситів Анатолій Місюра не захотів спілкуватись): «Чорноморець» і «Минай» виступили з позицією, що все нереально [дограти]. Це два клуби, які чітко відразу були на цій позиції.

«Прикарпаття»

Василь Ольшанецький, президент: Ми не бачимо сенсу відновлювати чемпіонат. Для кого ми будемо грати? Для порожніх трибун. Якщо Прем’єр-лігу ще десь транслює телебачення, то у нас лише одну гру в турі показує XSPORT. Сенсу немає ризикувати людьми.

Ми можемо розпочати, а через тур-два закінчити. Зараз будь-яку область можуть закрити в любий момент. Ми ж бачимо, що не йде на спад коронавірус. І це ще без масового тестування.

Треба закінчувати в тому вигляді, який зараз в таблиці. Зі збереженням обміну між лігами в цій таблиці. Щоб все було чесно та прозоро. Я розумію, що в деяких команд амбіції перевершують. Але хто ж їм не давав [грати]?В таблиці заслужені результати – ніхто не скаже, що щось сфальсифіковано, чи хтось комусь щось заважав.

Є команди, які добре почуваються у фінансовому плані, але є й команди, які взагалі невідомо, чи будуть існувати.

«Миколаїв»

Сергій Кантор, голова наглядової ради: Не бачу ніякого сенсу закінчувати друге коло. Економіка значно просіла і це відчувають всі: люди, підприємства і не тільки в Миколаєві і Україні, а й по всьому світу. Було б розумніше закінчити цей чемпіонат в тому вигляді, в якому він є сьогодні.

Зафіксувати місця, на яких залишилися команди, але без переходів надалі. У цьому сезоні просто пограли «в задоволення». Якщо ситуація у світі буде розвиватися позитивно – запустити чинний алгоритм знову в сезоні 20/21.

***

Найближчого четверга в Києві пройде Рада ліг ПФЛ. На ній клуби й мають вирішити, відновлювати чи зупиняти чемпіонат. І в якому вигляді це зробити.

Фото: ПФЛ, «Авангард»

Другие посты блога

Все посты