Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Розслідування ФІФА проти Павелка: що треба знати

Розслідування ФІФА проти Павелка: що треба знати

Нібито втратив місце в комітеті через підтримку Віди, але все складніше.

Блог — Ноу Баланса
13 мая 2020, 22:02
10
Розслідування ФІФА проти Павелка: що треба знати

Нібито втратив місце в комітеті через підтримку Віди, але все складніше.

Що за розслідування?

Про нього стало відомо завдяки нещодавній публікації від американської інформаційної агенції Associated Press. Це справа, яку ще у 2018 році порушив проти Андрія Павелка комітет з етики ФІФА. Причина в публічній підтримці гравця збірної Хорватії Домагоя Віди.

Влітку того року дисциплінарний комітет ФІФА виніс хорвату попередження через його вигук «Слава Україні!» після чвертьфінальної перемоги над Росією на ЧС-2018. Член же цього комітету Павелко публічно висловився в підтримку Домагоя. В ФІФА це розцінили як «критику рішення колег».

«Павелко погодився заплатити 10 тисяч швейцарських франків штрафу за свою поведінку. Це єдиний предмет підписаної з ним угоди про визнання провини», – пояснили ситуацію в ФІФА в коментарі американській агенції.

Але головне – від лютого 2020 року президент УАФ більше не є членом дисциплінарного комітету ФІФА, куди його обрали в травні 2017 року. В підсумку справу розглядали півтора року.

Чому розслідування тривало так довго?

Тут і розташована точка занурення в сплетіння цієї та інших справ проти президента УАФ. Річ у тім, що в лютому ФІФА не оголосила про зміни в складі дисциплінарного комітету й підтвердила це тільки зараз в коментарі AP.

Ще минулого тижня прізвище Павелка було в переліку членів цього комітету на офіційному сайті ФІФА:

Сьогодні, коли вже справа набула розголосу, його тут немає.

В ФІФА вирішили не афішувати й приховували до останнього рішення про виключення Павелка з комітету. AP пише, що на розгляд, його тривалість та підсумок справи вплинуло окреме розслідування УЄФА. Хоч це й заперечили в ФІФА.

УЄФА вела окреме розслідування проти Павелка?

У 2018 році керівний футбольний орган Європи взявся вивчати можливі махінації ФФУ з платежами на суму в 4 мільйони євро, які він виділив українській федерації у 2017 році. Для цього розслідувачі УЄФА допитували самого Павелка та направляли відповідні запити в українську федерацію.

Факти допиту на початку травня опублікував швейцарський журналіст Арно Беда, а AP дослідив його справжність.

Це був лист-відповідь Андрія Павелка голові слідчої палати ФІФА Марії Клаудії Рохас – саме вона вела справу про його підтримку Домагоя Віди.

Її зацікавив процес, який вели колеги з УЄФА щодо Павелка. Утім, президент української федерації відповів, що ця справа не належить до юрисдикції ФІФА згідно зі статутом організації. І все ж в доказ своєї невинності надав переписку свого допиту інспектором УЄФА:

«Я більш ніж радий буду повідомити вам будь-які результати розслідувань УЄФА та процесів у суді Швейцарії. Але розслідувати використання фінансів УЄФА – справа УЄФА».

Сам опублікований допит не виявив злочинних одкровень. Павелко запевнив, що 4 млн від УЄФА – це не позика (на цьому наголошував журналіст Беда), а плата за телеправа. І взагалі українська федерація не отримувала від керівного органу будь-яких інших платежів, окрім цієї плати за телеправа та виплат в рамках програми розвитку інфраструктури Хет-трик.

Інспектор УЄФА також пов’язував можливі фінансові махінації з будівництвом ФФУ заводу з виготовлення штучних газонів, але й це Павелко заперечив. А в підтвердження додав, що українська федерація на той момент не використала інші 4,5 млн євро від УЄФА на будівництво тренувального центру в Україні – мовляв, отримати землю для проекту не вдалось, тому гроші лежать на рахунках ФФУ в трьох різних банках.

І чим закінчилось розслідування УЄФА?

На це запитання AP відповідати в УЄФА не забажали, пояснивши – вони не коментують підтвердження або спростування деталей можливих розслідувань.

Інформативніше відреагувала УАФ. Асоціація опублікувала заяву, в якій запевняє: «Тези про нібито проведення сьогодні стосовно Андрія Павелка фінансових розслідувань в УЄФА не відповідають дійсності. У 2019 році УЄФА дійсно звертався до УАФ із низкою запитань. Отримавши всю запитувану інформацію та перевіривши її достовірність, УЄФА не знайшов підстав для відкриття справи, про що повідомив і УАФ, і ФІФА також».

По один бік опинились УАФ, УЄФА та ФІФА, а по інший – підозрілий факт небажання ФІФА своєчасно оголошувати про відхід Павелка з дисциплінарного комітету.

УЄФА нічого не виявив, Павелка ФІФА покарала. В чому тоді проблема?

Фундаментально AP відштовхується від матеріалу того самого швейцарського журналіста Арно Беда в журналі L’Ilustre –  він вийшов на початку травня. В ньому автор запевняє, що адвокати Павелка домовились із ФІФА після того, як її слідча палата зацікавилась можливими фінансовими махінаціями Андрія та підконтрольної йому федерації.

Предмет домовленості наступний. Через заплямовану репутацію Павелко за власним бажанням йде з посади члена дисциплінарного комітету ФІФА та сплачує штраф, а ФІФА натомість не забороняє президенту УАФ футбольну діяльність, не виносить догану, не потребує вибачень та не публікує ніяких прес-релізів цієї справи. Тобто, приховує її від громадськості.

Прямих доказів на користь цієї версії немає. AP вирішили перевірити її, запитавши прямо у ФІФА та Андрія Павелка. Перші відповіли: «Штраф – єдиний предмет укладеної з президентом УАФ угоди про визнання провини. Жодного стосунку не мають інші речі, які можуть підлягати розслідуванню правоохоронними органами та/або керівними футбольними органами щодо діяльності пана Павелка».

«Значна частина інформації в цьому матеріалі… перекручена та не відповідає дійсності», – відповів на це сам Павелко.

Що має швейцарський журналіст до українця Андрія Павелка?

Підозра правильна, попри те, що йдеться також про репутацію ФІФА, штаб-квартира якої розташована у швейцарському Ньйоні. Та й сам Павелко вже кілька років є помітною фігурою в ФІФА та УЄФА. Але не все так очевидно.

У Арно Беда напружені стосунки зі сьогоднішнім президентом УАФ. Ще у 2018 році він написав матеріал в тому ж виданні  L’Ilustre, в якому звинувачував Павелка у використанні коштів УЄФА на будівництво заводу з вироблення штучних газонів. Ще й обладнання для нього закупляли через офшор в ОАЕ.

Згодом він заявив, що через цю публікацію Павелко погрожував йому розправою, через що Беда подав на Андрія до швейцарського суду. У відповідь УАФ також подала у швейцарський суд позов через поширення неправдивих дискредитаційних матеріалів. Обидві справи досі в процесі розгляду.

Водночас тінь на Беда кидає його можливий зв’язок з давнім опонентом Андрія Павелка Григорієм Суркісом. Дотичними доказами цьому є те, що в Україні матеріали Арно перепубліковують медіа зі сфери впливу давнього соратника Суркіса Віктора Медведчука. Наприклад, zik.ua, 112.ua, gordonua.com

Цим же виданням Беда особисто давав інтерв’ю, коли приїжджав до України.

У відповідь на публікації та звинувачення швейцарця Павелко говорить, що знає, хто стоїть за цим, натякаючи саме на Григорія Суркіса.

Другие посты блога

Все посты