Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Далеко не всі українські клуби готові платити за тестування на коронавірус

Далеко не всі українські клуби готові платити за тестування на коронавірус

І не факт, що повернуться до тренувань.

Блог — Ноу Баланса
12 мая 2020, 21:44
18
Далеко не всі українські клуби готові платити за тестування на коронавірус

І не факт, що повернуться до тренувань.

Від сьогодні в Україні незначне послаблення карантину. Для спорту це означає одне: професійним командам нарешті дозволили відновити повноцінні тренування.

Закриті бази, безпечна дистанція, дезінфекція інвентарю – Tribuna.com уже пояснювала, за яких умов українські футбольні клуби зможуть відновити сьогодні роботу. Найважливішою з них є обов’язкове тестування на коронавірус усіх учасників процесу. Виявилось, що для багатьох клубів це перешкода.

Все через вартість процесу – від 2,5 до 4 тисяч гривень за обробку одного зразка в приватних лабораторіях. Державні зайняті й без цього. Як пояснив перший віце-президент УАФ Олег Протасов, провести всі ці тести асоціація рекомендувала клубам своїми силами.

Ми звернулись до учасників усіх трьох професійних дивізіонів, щоб зрозуміти, чи є це для них проблемою та, якщо так, які її масштаби.

Прем’єр-ліга

Ситуація в елітному дивізіоні очікувано найкраща. Тут майже всі клуби або уже оголосили про проходження тестів («Шахтар», «Динамо», «Десна», «Колос», «Олександрія»), або повинні зробити це цього тижня («Зоря», «Ворскла», «Дніпро-1»).

Позицію «Олімпіка» напередодні озвучив власник клубу Владислав Гельзін, який раніше говорив про фінансові проблеми у донеччан: «Ми готуємось до поновлення тренувань 11-12 травня. Якщо ця умова з тестуваннями буде обов’язковою, ми будемо чимось жертвувати».

Раніше говорили про готовність відновити тренування у «Маріуполі» та «Львові».

Гірша ситуація в останніх у таблиці «Карпат», яких уже давно лихоманить. «Тестування проводити ми не готові – на це немає коштів, – розповів Tribuna.com виконавчий директор клубу Ростислав Ящишин. – Ставив це питання під час онлайн-засідання Олегу Протасову, але жодної конкретики немає.

Окрім того, у Львівській області ще не послабили карантин (послаблення планується з 15 травня – прим), тому команда не може повернутися до повноцінного тренувального процесу».

***

У двох нижчих дивізіонах все складніше через непевну фінансову ситуацію, на що також накладається поточна позиція команд в таблиці. Тому запитали про можливість тестування у ключових дійових осіб в першій та другій лігах.

Перша ліга

Ігор Дедишин, генеральний директор «Руху»: «Ми вже провели поглиблене тестування футболістів. Це понад 45 людей. Медики не виявили жодних ознак захворювання. Фінансували тестування з власного бюджету. І якщо буде така необхідність і потреба в майбутньому, то й далі будемо виконувати всі приписи Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів України, а також УАФ та ПФЛ».

Олександр Поворознюк, президент «Інгульця»: «Без проблем пройдемо тестування своїми силами. Все зробимо без питань, якщо тільки буде команда дограти чемпіонат. Готові на любі варіанти догравання, лиш би дограти.

Але поки я не готовий витрачати гроші на тестування, без розуміння, чи буде чемпіонат. Як тільки буде протокольне рішення – все, тренуємося. За два дні пройдемо тести, без питань.

Але що можна планувати? В Україні живемо. Нема хазяїна в футболі. Знаю, що половина команд так вважає, половина по-іншому. Думаю, чемпіонат не дограють. А якщо не дограють, то його треба просто скасувати – тоді це нікому не буде вигідно. Щоб від цього ніхто не виграв. Все треба зробити по-чесному.

Бо якщо не закінчать чемпіонат, але визначать переможця – ми підемо в суд. Однозначно».

Олег Собуцький, президент «Агробізнесу»: «Ми готові догравати. Уже скликали команду, завтра у нас тестування. Якщо з ним все буде нормально, почнемо тренуватись. В нас окрема закрита база за містом, готові повністю.

У порівнянні зі зарплатами, витрати на харчування чи ПЛР-тести не є великими. Практично наш бюджет не зменшився зараз – немає тільки роз’їзної частини. 83% нашого бюджету ми сьогодні витрачаємо й так.

Жодних зарплат ми не скорочували. У нас такий бізнес, що ми повинні годувати людей хлібом. Не сказати, що в нас є якась недобра ситуація. Тому, якщо чемпіонат відновиться, ми готові регулярно проводити потрібні тестування. Це все наше здоров’я, наших хлопців».

Сергій Стороженко, голова наглядової ради «Металіст-1925»: «У нашого клубу поки нема грошей для оплати тестування на цей вірус. Де їх шукати? Не знаємо, працюємо над цим. Ми в контакті з департаментом обласного управління охорони здоров’я, з обласною лабораторією, яка проводить ці аналізи. Це ж треба зробити 50-60 аналізів. Це все гроші.

І не ми одні такі. Я спілкувався з власниками інших клубів – підприємства потерпають, нема надходжень. Керівництву УАФ чи ПФЛ треба домовитись з головним санітарним лікарем України. Щоб інфекційні лікарі та лікарні допомогли місцевим професійним клубам безкоштовно з цим тестуванням.

Може для великих клубів це не гроші. Але подивіться, що з «Чорноморцем». І це те, що стало відомо. А скільки таких клубів? А без тестування неможливо почати тренування. І воно ж не разове – його потім треба повторити. Так можна не вберегти команди та клуби».

Петро Каплун, президент «Гірника-Спорту»: «Поки ми не готові відновити тренування. Ви читали протокол? На тестування треба 100 тисяч гривень. Коли почнеться чемпіонат, треба буде зробити тестувань на 1,2 млн гривень. Хто нам дасть такі гроші? Нам сказали шукати в себе, але в нас вони не закладені в бюджеті.

Це раз. А друге, в нас на базі лише 12 кімнат, по дві людини в кожній. А по протоколу зможемо поселяти лише одну людину в кімнату. І так далі, все це складні питання. Ніхто навіть не продумував їх.

Система не готова до поновлення чемпіонату. Вони сказали відновлювати, але як, я не бачу. Брати на себе відповідальність? Не зрозуміло, що буде в Україні з коронавірусом через тиждень. Я за чіткість. От була зустріч, але на мої запитання ніхто не відповів.

От ми зберемось, потренуємось, а через місяць скажуть, що не можна грати – що тоді? Для чого тоді тренуватись? Таким футболом навіть не хочеться займатись.

Ми зараз підписали з кожним футболістом додаткову угоду – кожен отримує лише 50%. Крім працівників стадіону – ці повністю отримують. Ми стабільно платимо, в нас усі зарплати білі. Так що беріть коментарі у федерації – вони там думають щось чи ні? Це ж серйозне питання.

Треба збиратись і обговорювати. От виділив УЄФА гроші на боротьбу з коронавірусом – так їх клубам треба давати. Але нам чітко сказали на ці гроші не розраховувати. Їм взагалі байдуже на ПФЛ. Раніше, за Суркіса, на наших конференціях були представники від федерації, а зараз нікого. Про що тут говорити?».

Андрій Пархоменко, головний тренер «Балкан»: «З 12 травня починаємо працювати. Поки, правда, малими групами – по чотири-п’ять осіб, щоб максимально мінімізувати контакт між гравцями. Як тільки з Києва приїдуть фахівці й протестують команду на коронавірус (це має статися в середині наступного тижня), тоді й почнемо тренуватися у звичному режимі. Сподіваюсь, проблем не виникне».

Друга ліга

Група А

Андрій Тихий, директор тернопілської «Ниви»: «Ми направили лист про неможливість забезпечити виконання умов медичного протоколу. Його вимогою є обов’язкове тестування – у нас немає можливості його забезпечити власним коштом, відповідно, поновлювати тренування ми не можемо».

Володимир Загурський, директор «Полісся»: «Своїми силами ми не готові провести тестування. Коштів на це немає, бо нас фінансує міський бюджет. Потрібна сесія, щоб ці кошти виділити. Бо їх не закладали у фінансовий план. Якщо закупити засоби для дезінфекції ще є можливість, зарплата платиться в повному обсязі, то з тестуванням таких можливостей немає.

Тим паче, в Житомирській області був скандал на всю Україну. Наш лабораторний центр був настільки перевантажений, що 800 чи 900 зразків були не досліджені. Відставання було на тиждень.

Хоча ми тестування зробили б точно, якби готувались уже до першої ліги. Наскільки ми розуміємо, поновлення змагань в другій ліз не буде. Я спілкуюсь із клубами своєї групи А, в групі Б ситуація не краща – можливості в продовженні не вбачав ніхто, з ким я говорив. Казали, якщо не буде допомоги з боку УАФ та ПФЛ, буде важко провести. Навіть не фінансової допомоги, а організаційної.

Навіть якщо ми проведемо тестування, інша команда може не провести. Це треба проконтролювати. Мабуть, медична служба УАФ мала б звертатись конкретно до кожного лабораторного центру, щоб зекономити.

Хоча сенсу в поновленні сезону не бачу. Спортивний принцип дотримано – зіграно 20 турів, два повних кола. Всі зіграли по разу на виїзді та вдома. Я вже казав керівництву ПФЛ, що нам на сьогодні треба вже думати, як провести наступний сезон.

От в нас за календарем наступна гра з «Оболонь-Бровар-2». А вони уже повідомили, що не будуть догравати сезон, навіть якщо його поновлять. Саме в другій лізі. Тернопільська «Нива» не готова, «Верес» казав, що не готовий».

Іван Надєїн, президент «Вереса»: «Готові провести тести коштом клубу. Однак, головною нашою позицією є безпека життя і здоров’я футболістів та персоналу. У другій лізі було зіграно повних два кола: кожна команда двічі зіграла з усіма. Спортивний принцип збережено. На мою думку, цей сезон вже втрачено. Тепер треба не втратити наступний.

Потрібно вирішити питання переходу між лігами, зберігаючи спортивний принцип. Як на мене, тут може бути два варіанти: розширити першу лігу на дві команди і впустити клуби, які зайняли треті місця в обох групах другої ліги. Або ж забезпечити проведення стикових матчів. «Верес» готовий – ми провели якісні збори, у нас будується стадіон, ми підсилили склад і готові до першої ліги».

Олександр Нігруца, президент «Чайки»: «Ми готові до будь-яких рішень, які прийме ПФЛ і УАФ. Але моя думка – краще не догравати чемпіонат у другій лізі. Це додаткові витрати, які не були заплановані в бюджеті команди. Але якщо скажуть, що треба догравати – будемо догравати.

До відновлення тренувань ми готові. Тестування ми ще не проходили, плануємо. Якщо буде рішення про догравання чемпіонату – думаю, цього тижня нам про це скажуть остаточно –, тоді будемо проходити тестування і тренуватись.

Ми приймемо все, що нам скажуть. Допоможе федерація – буде хорошо. Не дадуть – значить, не дадуть. Ми готові пройти тестування своїми силами. Але моя думка така – друга ліга зіграла повних два кола, третє не починали, тому можна закінчувати.

Зараз ми чекаємо рішення, що буде з продовженням чемпіонату, а вже тоді будемо вирішувати – відновлювати тренування чи розпускати гравців. Зарплати ми все виплачуємо згідно з договорами, все більш-менш нормально».

Іван Зайцев, віце-президент «Буковини»: «Футболу немає і буде не скоро. От і все. В області карантин (посилений, оскільки Буковина є лідером за кількістю виявлених хворих на COVID-19 – прим. Tribuna.com). Знімуть карантин, тоді й буде команда грати.

Заборонено все, в тому числі й тренування. Абсолютно все. А карантин все продовжується і продовжується. Ніяких тестувань в команді немає – карантин. Всі на карантині».

Група Б

Сергій Шевцов, директор «Кристалу»: «Ми отримали від ПФЛ протокол, там прописані тести футболістів. На сьогодні їхня комерційна ціна – 3-4 тисячі гривень. Тобто, це вартуватиме приблизно до 100 тисяч гривень. Як комунальне підприємство, ми не маємо такої статті витрат.

Такі витрати ми можемо вести лише з комерційної діяльності. Але її на сьогодні немає – немає продажу квитків. Тому ми не готові збиратись. Чекаємо повідомлень від ПФЛ, чи обов’язкове це тестування. Написали їм листа.

Але чемпіонат ми готові догравати. Гравці займались вдома, тренери давали завдання. Єдине, той протокол, який ми отримали, хвилює. Там є пункт про 10 квадратних метрів на одну людину – в нас нормальна база, але не можемо виконати цей пункт. Чекаємо якусь інформацію кожен день.

Будемо раді, якщо УАФ чи ПФЛ допоможе в проходженні тестування. Бо самі ми не впораємось із цим. А якщо ще робити під час чемпіонату, то думаю, у більшості клубів другої ліги не вистачить грошей на це.

Якщо говорити про зупинку чемпіонату на цьому етапі, то тут моя думка суб’єктивна, бо нам це вигідно – ми на другому місці, виходимо в першу лігу. Але продовжити чемпіонат буде дуже важко в цих реаліях. Хоча якщо всі будуть готові й УАФ допоможе – звісно, ми продовжимо. Всі вже зачекались».

Сергій Демченко, президент «Альянсу»: «Ми готові догравати сезон. Налаштовані на це. Сьогодні (розмова відбулась в понеділок, 11 травня – прим. Tribuna.com) маємо зібратись на тренування. Треба пройти тестування? Зробимо. Зарплату платимо повністю, без затримок. Не скорочували нічого.

Від допомоги від федерації не відмовились би, було б непогано. Їм же дали гроші в УЄФА, а вони не хочуть ділитись. Дали ж на допомогу в боротьбі з COVID-19. 

Хоча в ПФЛ не кажуть, чи буде дограватись сезон. Вони не хочуть брати на себе відповідальність. І УАФ, і ПФЛ хочуть себе убезпечити. Я спілкуюсь із Макаровим – ще ж є питання з внесками клубів. Одна третя чемпіонату поки не відбулась, а внески ж залишаються в ПФЛ. Оцих 30-40 тисяч якраз можна було б дати на тестування.

Хоча ми за продовження чемпіонату. Хотілось би доказати деяким командам і спеціалістам. Але вже як вирішать».

Олег Федорчук, головний тренер «Енергії»: «Якби це тестування треба було лише раз пройти, тоді «Енергія» готова. Але в рекомендаціях пише робити це перед кожною грою – тоді це велика сума виходить.

Хоча не це є основною перешкодою. Основна перешкода – не ходить громадський транспорт між містами. А якщо ми й зберемось, то є проблема громадського харчування – ми живемо та харчуємось разом. Тим командам, в яких переважно місцеві гравці, простіше. А у нас 90% приїжджі.

Тому поки не вирішаться ці питання, сенсу збиратись немає. Тобто, зараз провести тестування, щоб почати тренування, ми готові. Але невідомо, що далі. Тренуватись почнемо, але коли почнеться чемпіонат, невідомо. Все в підвішеному стані.

Ми ще навіть не збирались. Цього тижня поки не плануємо цього роботи. Хоча ми готові до відновлення чемпіонату, якщо він буде. В нас є закрита база, є де працювати. Але треба, щоб і інші клуби були готові.

Знаю, більшість клубів в нашій зоні проти відновлення чемпіонату. Є дві групи: лідери, яким не вигідно розпочинати, і аутсайдери, в яких проблеми з фінансами. А ми середняки – нам би почати. Але більшість буде проти.

Плюс є регіони, де діє місцевий посилений карантин. Вони можуть не пускати. Починати буде дуже складно, поки це не стабілізується. Гадаю, УАФ та ПФЛ чекають рішення Кабінету міністрів».

Сергій Шевченко, головний тренер «Таврії»: «До карантину команда ще якось збиралась, а після її розпустили. Я взагалі тепер не знаю, що відбувається. Футболісти вже й не телефонують. Інші команди вже готуються тренування відновлювати, а я навіть не знаю, що буде з цим політичним проектом. Він нікому не потрібен. Дуже шкода.

Хоча все мало складатись так, як треба. Наче й люди з’явились, які хочуть займатись клубом. Була умова, щоб замість Сергія Куніцина інша людина стала головою федерації футболу Криму, тоді й фінансування б з’явилось. Мені дали команду зібрати колектив. Розписали весь кошторис… А потім нам сказали, що грошей немає і невідомо, коли будуть.

Інформації в мене немає. Дотягнули два кола, щоб не знятись. А зараз ситуація така – просто ніяка. Яка може бути мова про тестування? Футболісти уже не прийдуть, не повірять, якщо їм не дадуть хоча б одну зарплату. Їх два-три роки дурили. Патова ситуація. Жодного спонсора немає».

Фото: «Шахтар», «Карпати», «Інгулець», «Гірник-Спорт», «Альянс»

Другие посты блога

Все посты