Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Козловський будує під Львовом академію, яку «Україна ще не бачила». Відомі футболісти підтримують, місцеві обурюються

Козловський будує під Львовом академію, яку «Україна ще не бачила». Відомі футболісти підтримують, місцеві обурюються

«Бази «Шахтаря» та «Динамо» навіть поряд не стоять з тим, що ми будуємо»

Блог — Ноу Баланса
26 апреля 2020, 11:54
39
Козловський будує під Львовом академію, яку «Україна ще не бачила». Відомі футболісти підтримують, місцеві обурюються

«Бази «Шахтаря» та «Динамо» навіть поряд не стоять з тим, що ми будуємо».

Вісім футбольних полів, лабораторія спортивної науки, гірськолижні траси, велике озеро

У 2018 році у Винниках, що під Львовом, розпочалось будівництво спортивно-відпочинкового комплексу. Його ініціатором став один з найбагатших бізнесменів регіону, власник та президент місцевого клубу «Рух» Григорій Козловський. В межах комплексу він зводить головну його фішку – футбольну академію.

«Сьогодні я живу цією академією, – сказав днями Козловський. – В мене здавна була мрія – якщо колись з’явиться така можливість, збудувати академію, яку ця країна ще не бачила».

Ось чого країна ще не бачила:

  • вісім повнорозмірних футбольних полів (три – зі штучним покриттям, п’ять – з гібридним) з освітленням та автополивом, що займають площу 10 гектарів;
  • манеж з трибунами на 5 тисяч глядачів мінімум;
  • універсальний зал для ігрових видів спорту місткістю 2,5 тисячі глядачів мінімум;
  • гімнастичні зали, басейн, реабілітаційний та медичний центри й навіть лабораторія спортивної науки;
  • готель академії для проживання 400 осіб та окремий готель для гостей на 300 осіб;
  • хостел для тренувальних зборів та турнірів на 200 осіб;
  • сонячні батареї потужністю 2 МВт;
  • а ще дві гірськолижні траси, івент-гол, пляжні зони та велике озеро з укріпленими берегами та встелене геомембраною площею 8 гектарів.

Дивитись із 11:13

«Криза трохи наші плани поламала, але до кінця наступного року, дай Бог, все буде в порядку, – каже Козловський. – Не хотілось про це говорити, спочатку хотілось побудувати. Але це вже все побудовано, це не проект – це бетонні роботи, засклені вікна, стяжки. Не ображаючи «Шахтар» і «Динамо», але їхні бази разом взяті й поряд не стояли з тим, що ми будуємо».

Вартість проекту бізнесмен не розголошує.

Досвід «Реала», «Барселони» та академій інших топ-клубів. Проект для дітей з п’яти областей Західної України

За словами президента «Руху», академія матиме власну філософію. Її сформують на основі співпраці з провідними академіями Європи. Для цього Козловським їздив переймати досвід 32 топ-клубів, серед яких «Реал», «Барселона» та «Баварія». Засади цієї філософії Козловський озвучив так:

«Будемо набирати дітей від 5 років. Хочемо зробити локальний проект, де будемо працювати з дітьми з п’яти областей – Львівська, Тернопільська, Франківська, Закарпатська та Чернівецька. В самій академії діти будуть жити з 10-11 років. 

Любов до футболу – це добре, але без навчання кіна не буде. Хочемо, щоб наші хлопчаки навчались у простих класах – у Винниках є три школи. А після школи кожна дитина буде мати мінімум дві години додаткового навчання [в академії] – обов’язково мови, читати Біблію хоча б раз в тиждень, господарські роботи. Буде методика, яку ми зараз розробляємо.

Футболістом не кожен може стати. Але якщо людина буде добре навчатись, буде високоінтелектуальною, у неї буде жити Бог у серці – вона стане хорошим українцем, людиною та сім’янином. Мені буде приємно, коли людина, яка не стане футболістом, принесе мені на старості бутилку пива і скаже: «Петрович, дякую. Завдяки вам я став успішним бізнесменом, хорошою людиною. Ви мене навчили жити».

В нас не буде спецкласів. Але будуть літні табори, як це роблять топ-клуби. Туди уже будуть приїжджати з інших регіонів охочі тренуватись та навчатись в нашій академії».

Завдяки відпочинковій та рекреаційній інфраструктурі навколо академії, вона повинна бути самоокупною. При цьому навчання в ній буде безкоштовним, а добір дітей відбуватиметься через систему власного скаутингу.

Академія буде співпрацювати з академіями «ПСЖ», «Аякса», «Мілана», «Андерлехта», «Хоффенхайма» та інших європейських клубів. Також при ній діятиме власна школа тренерів.

Козловського підтримали Циганик, Алієв, Селезньов, Морозюк та інші відомі футболісти

«Новий Великодній рік розпочався із крутого челенджа Ігоря Циганика на підтримку будівництва клубної академії «Руху», – написав Козловський кілька днів тому на своїй сторінці у фейсбуці, яку нещодавно завів. Ведучий програми «Профутбол» та близький товариш Григорія таким чином закликав підтримати проект відомих футболістів:

Ланцюговою реакцією флешмоб підтримали:

Олександр Алієв.

Денис Олійник.

Микола Морозюк.

Мар’ян Швед.

А Євген Селезньов несподівано записав звернення українською.

Окрім цього за будівництво академії висловились Сергій Серебренніков.

Михайло Кополовець.

Та Мирон Маркевич, в якого у Винниках є своя дитяча академія.

Ще у січні Козловського та його проект підтримав голова обласної асоціації футболу та кандидат в президенти УПЛ Олександр Шевченко: «Ще багато об’єктів будується, але академія «Руху», думаю, буде найкращою в Україні. А, можливо, і в Східній Європі».

Будівництво непокоїть місцевих мешканців, академію зводять на місці озера, яке спеціально для цього спустили

В листопаді 2017 року міська рада Винників дозволила щойно створеній компанії Козловського «Академія Футболу» отримати в суборенду до 2022 року 17,32 гектара землі в рекреаційній частині міста. На цій землі розташовувалось Винниківське озеро та навколишні території.

Тоді мер міста пояснив рішення тим, що попередній орендатор цієї ділянки не мав можливості інвестувати в оновлення об’єкту, хоча потреба така назрівала. Тоді як компанія Козловського готова була вкласти попередньо 20 млн доларів у будівництво спортивно-відпочинкового комплексу.

Через кілька місяців міськрада Винників затвердила детальний план території. Стало зрозуміло, що йдеться про більшу площу землі.

У квітні 2018 року роботи на території почались з того, що спустили Винниківське озеро, яке передбачалось наповнити уже по завершенні будівництва – комплекс мав постати навколо водойми за кілька років.

Місцеві мешканці поставились до такого скептично. Якщо раніше доступ до озера був по всьому периметру, то було незрозуміло, як буде з цим після закінчення робіт.

Ще більше їх занепокоїла вирубка дерев навколо висушеного озера згодом. Згодом виявилось, що ще одна ділянка біля озера опинилась в розпорядженні юристів Козловського – Юрія Ломаги та Олексія Різника.

На громадських слуханнях частина мешканців Винників висловила довіру проекту Козловського, але противників побудови це не заспокоїло. Вони звернулись до мерії з переліком зауважень до забудови – порушення прибережно-захисної смуги, шкода автомобільній трасі зі Львова до Винників, відсутність в опублікованому проекті чітко визначених меж комплексу.

Попри це, роботи не зупинялись і тривають сьогодні. Козловському опонує народна депутатка від «Голосу» Наталія Піпа. На її думку, бізнесмен порушив обіцянку не вирубувати дерева навколо озера, хоч і сплатив компенсацію за це. Також він обіцяв, що 90% озера буде у вільному доступі, але потім обніс територію будівництва огорожею.

Козловський, який відомий у Львові скандальними протистояннями (зокрема, з мером Андрієм Садовим), називає такі дії Піпи спланованою атакою проти нього сил, які намагаються так підняти свій рейтинг. У відповідь Наталія звинувачує бізнесмена в медіаатаці проти неї.

Тим часом прокуратура Львівської області заявила, що вивчить законність передачі земель навколо озера у Винниках. Там підозрюють, зокрема, самовільне зайняття території

Фото: ФК «Рух», Zaxid.net

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты