Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Багато клубів замисляться, чи можливо існувати далі». Що зараз із зарплатами в українському футболі

«Багато клубів замисляться, чи можливо існувати далі». Що зараз із зарплатами в українському футболі

І чи варто перейматись футболістам.

Блог — Ноу Баланса
27 марта 2020, 14:50
10
«Багато клубів замисляться, чи можливо існувати далі». Що зараз із зарплатами в українському футболі

І чи варто перейматись футболістам.

В умовах карантину футбол пристосовується до фінансових викликів. Без matchday-доходів європейські клуби вимушені домовлятися з працівниками про зменшення зарплат, в деяких командах гравці самі ініціюють скорочення виплат, а в Англії профспілка футболістів навіть заявила про готовність виділити 55 млн фунтів на допомогу спортсменам. Все це без розуміння, як довго триватимуть обмеження.

В Україні поки до таких рішень не вдаються, але з острахом чекають розвитку ситуації. Tribuna.com вирішила з’ясувати, чого саме бояться клуби та чи варто перейматись футболістам.

Що зі зарплатами у футбольних клубах?

«Металіст-1925» – один з претендентів на вихід в УПЛ в цьому сезоні. Але зрозуміти зараз, в якій команда формі та наскільки вона готова до підвищення, не вдасться. Останній змагальний матч харків’яни провели ще в листопаді, а весняна частина першої ліги так і не встигла початись – якраз за кілька днів до її старту УАФ оголосила про тимчасову зупинку усіх змагань в Україні через пандемію коронавірусу.

Двомісячна підготовка «Металіста-1925» та всіх інших команд першої та другої ліги до поновлення змагань виявилась марною. Менше шкодують хіба що ті, хто вирішив відмовитись від затратних закордонних зборів цієї зими – як ті ж харків’яни. І хоч клуби нижніх двох українських дивізіонів звикли до тривалого затишшя між колами, сьогоднішня ситуація ставить в складне становище, як не крути.

«Клуб переживає зараз колосальні збитки. Всі повинні це розуміти. Нема матчів – немає доходів, надходжень від спонсорів, реклами. Це серйозні втрати. Ми не можемо поповнювати бюджет клубу. Якщо в травні чи червні не почнеться чемпіонат, то дуже багато клубів замисляться, чи можливо існувати далі», – розповів у коментарі Tribuna.com голова наглядової ради «Металіст 1925» Сергій Стороженко.

Він пояснює, що багато в чому клуб залежить від надходжень в день домашніх ігор. За його словами, арифметика збитків проста – в середньому квиток на харківські матчі «Металіста 1925» вартує 30 гривень, а на стадіон, де команда грає два матчі в місяць, приходить 5-6 тисяч глядачів. Тобто, на цьому клуб втрачає приблизно 360 тисяч грн у місяць, яких мало б вистачити, щоб виплатити місячні зарплати гравцям.

Утім, проблем з цим в «Металісті 1925» поки немає – як у футболістів, так і решти працівників клубу. Щоправда, гравці все одно не отримують все, що б могли.

«Всім, хто працює в клубі, заробітна плата виплачується згідно зі штатним розписом. Поки в нас немає жодних змін, хоча з 18 березня «Металіст 1925» припинив спортивну діяльність й відправив усіх працівників на карантин – і клуб, і дорослі та дитячі команди, і школу. Всі пішли у вимушену відпустку», – пояснює Стороженко. 

«Сумніви у нас є тільки щодо виконання домовленостей по бонусній системі. У нас є бонуси за перемоги, за забиті м’ячі, час на полі. Але якщо немає ні змагальної, ні позазмагальної діяльності, то за що платити бонуси? Поки футболісти з розумінням до цього ставляться. Але чекаємо квітня (попередньої дати закінчення карантину – прим.)».

Якщо «Металіст 1925» напряму страждає без matchday-доходів, але зарплати все одно виплачує, то на останню команду УПЛ «Карпати» відсутність цієї статті надходжень, вочевидь, не сильно впливає. Особливо зважаючи на критичну нестачу інвесторських вливань загалом та апріорі більші витрати як у клуба Прем’єр-ліги. Що ще до зупинки чемпіонату й позначалось на виплаті зарплат – точніше, на появі заборгованості по ній.

«Ви ж прекрасно знаєте, яка в нас фінансова ситуація. Тому в «Карпатах» наразі питання [про скорочення зарплат футболістів у зв’язку зі зменшенням надходжень] не стоїть. Це не найважливіше, що зараз може бути. Нам зараз необхідно мати розуміння, чи продовжиться чемпіонат», – розповів Tribuna.com виконавчий директор «Карпат» Ростислав Ящишин.

Поряд з тим функціонер запевнив, що ситуація зі зарплатами інших працівників клубу не змінилась: «Клуб не у відпустці, ми всі працюємо. Єдине, працюємо віддалено. Тому немає жодних причин щось змінювати стосовно зарплат працівників клубу».

Віце-президент «Ворскли» Олег Лисак обурився запитанню Tribuna.com про можливе скорочення зарплат: «Вас серйозно зараз цікавить саме це? Ви подивіться, що в Італії робиться! Люди вмирають!».

Утім, в умовах суцільного карантину фінансові проблеми рано чи пізно з’являться у всіх – як у тих, хто відштовхується від доходів, так і в тих, хто живе виключно завдяки власникам-інвесторам (яких в Україні більшість). Тому проблема зарплатних зобов’язань постане перед кожним.

В очікуванні цього Всеукраїнська асоціація футболістів-професіоналів як член FIFPro (Міжнародна федерація асоціацій професійних гравців) уже зреагувала відповідним зверненням на захист футболістів «У період дії карантину і вимушеної паузи у професіональних змаганнях з футболу гравці та тренери виконують свою роботу, передбачену контрактом, в частині проведення тренувань. Відповідно, підстав для зменшення або припинення виплати заробітної плати не існує».

Як пояснила в коментарі Tribuna.com юристка Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів Юлія Гречко, українське законодавство просто не дозволяє цього. Але саме в односторонньому порядку:

«Невиплата або неповна виплата зарплати можливі лише, якщо обидві сторони про це домовляться. Так, законодавство передбачає відпустки – щорічні чи своїм коштом. Але також за згодою сторін. На сьогодні ні законодавство, ні регламентні документи у футболі не дозволяють примусового когось звільнити чи відправити у відпустку. Такого немає.

Останні два тижні ми щодня на зв’язку з міжнародними [профспілковими] організаціями. В тому числі з FIFPro. Вони щодня ведуть опитування, аналізуючи дотримання трудових прав. З першого дня карантину з нами консультуються клуби усіх трьох ліг України – з’ясовують, чи можуть вони відпускати працівників у відпустку своїм коштом, чи можуть не платити. Ми їм говорили те саме, що я вас зараз кажу».

Як наслідок, поки в українському футболі немає випадків порушень виплат з боку клубів. Про це, як уточнила Юлія Гречко, профспілці невідомо:

«На сьогодні жодної скарги від футболістів другої, першої та Прем’єр-ліги до нас не надходило. Не було й публікацій від самих футболістів ні в соцмережах, ні в ЗМІ. Принаймні, ми не володіємо такою інформацією. Якщо таке станеться, ми готові допомагати».

Уточнення про те, що такі випадки можуть бути непублічні, доречне. Не секрет, що в українському футболі можлива тіньова економіка. На приклад зарплат гравців чи тренерів це показати найлегше – є офіційна зарплата, прописана в контракті (менша сума), та зарплата «в конверті» (основна сума). Це робить футболістів заручниками без інструментів опору в сьогоднішній ситуації.

Керівництво клубу в скрутній ситуації може скоротити зарплатні видатки, зменшивши зарплату «в конверті» або й зовсім переставши її виплачувати, і залишити лише офіційні виплати. В таких ситуаціях профспілки та законодавство не допоможуть, бо вони захищають лише прописані в контракті суми.

До таких кроків клуби може підштовхувати також те, що на сьогодні карантин через пандемію коронавірусу юридично не є форс-мажором, який зазвичай прописують у контрактах. Про це в тому числі заявив нещодавно президент УАФ Андрій Павелко, але уточнивши: «Наслідки COVID-19 можуть бути визнані форс-мажором у майбутньому. Тому сьогодні ми тримаємо зв’язок з клубами, бо це питання, з яким ми зіткнулись вперше, стосується нас усіх».

Праралельно ФІФА та FIFPro розглядають варіант зі зверненням до усіх професійних футболістів на контрактах з проханням погодитись на зниження зарплати на 50% - поки ситуація з коронавірусом не стабілізується.

Що з контрактами, які спливають?

Коронавірус поламав звичний футбольний цикл, тому стосовно контрактів футболістів є ще одна потенційна проблема. 30 червня – день, в який зазвичай закінчують футбольні угоди. Якщо догравати сезон вирішать влітку, клубам доведеться через закінчення угод відпускати гравців, які за звичних умов мали б дограти кампанію до кінця. Або домовлятись з ними про нові короткострокові контракти, якщо бажання продовжити співпрацю на тривалий час не буде.

За даними Transfermarkt, в усіх командах УПЛ сьогодні виступають мінімум 76 футболістів, у яких влітку закінчуються угоди (в тому числі орендні) з поточними клубами. Дані в ресурсу є далеко не по кожному виконавцю. Рекордсмен серед клубів – «Маріуполь», в якого 30 червня закінчуються контракти одразу з 16-ма гравцями. Переважно, це орендовані у «Шахтаря».

Не краща ситуація у «Карпат» – в них таких дедлайн-футболістів є одразу 10. Ростислав Ящишин поки не знає, як клуб діятиме у випадку з ними, якщо змагання поновлять саме влітку: «Все буде залежати від майбутнього українського футболу загалом. Від багатьох факторів – інвестицій, життєдіяльності клубу, тощо. Наразі загадувати, чи будемо ми продовжувати контракти з гравцями, передчасно».

У складі «Металіста 1925» є мінімум 5 футболістів із закінченням контракту влітку (теж дані Transfermarkt). В клубі запевняють, що тут уже готуються  до цієї проблеми, якщо змагання поновлять влітку. «Ми з кінця лютого обговорюємо та вивчаємо всі сценарії. Ми готові. Будемо розмовляти з футболістами. Хто захоче – продовжить [контракт]. У нас така стратегія клубу – грають лише місцеві вихованці, й тільки ті, хто дуже хоче. Хтось із розумінням ставиться», – говорить Сергій Стороженко.

Бажання однієї зі сторін – ключовий фактор в такій ситуації, як і у випадку зі скороченням зарплат чи відмови від неї, пояснює Юлія Гречко.

«Згідно зі законодавством, продовжити контракт можна лише при участі двох сторін – клубу та футболіста. Як саме це буде вирішуватись [в умовах ігор чемпіонату влітку], залежить також від остаточно рішення виконкому УАФ та окремо ліг – про продовження чи про завершення чемпіонату. Але примусово продовжити контракт не можна», – пояснила юристка.

Умовностей надто багато. Говорити ствердно про те, що може статись в майбутньому, футбольне середовище зараз не може. В тому числі агенти, комісійні яких можу постраждати у випадку короткострокових угод. Поки зрозуміло одне – клубам його працівникам, футболістам, тренерам та їхнім представникам потрібно буде домовлятись та шукати компроміс. Інакше коронакризу переживуть не всі.

Фото: ФК «Металіста 1925», ФК «Карпати», УПЛ

Другие посты блога

Все посты