Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Бєсєдін вжив препарат, який винайшли для космонавтів СРСР. Лікар «Динамо» переплутав

Бєсєдін вжив препарат, який винайшли для космонавтів СРСР. Лікар «Динамо» переплутав

У Артема заболіла голова перед грою з «Мальме».

Блог — Ноу Баланса
5 марта 2020, 23:00
59
Бєсєдін вжив препарат, який винайшли для космонавтів СРСР. Лікар «Динамо» переплутав

У Артема заболіла голова перед грою з «Мальме».

Допінгова історія нападника «Динамо» Артема Бєсєдіна продовжується новими фактами.

В середині грудня форварда тимчасово відсторонили від футболу через підозри в порушенні антидопінгових правил. Минулого тижня київський клуб повідомив, що УЄФА в результаті розслідування дискваліфікував форварда на один рік. А сьогодні стало відомо, яке саме порушення це було.

Координатор допінг-контролю при УАФ Максим Бецко пояснив, що в пробі Артема виявили заборонену речовину фонтурацетам:

«За повідомленням, яке нам надійшло, препарат потрапив в організм футболіста випадково. Лікар дав йому його замість таблетки від головного болю. За однією з версій, у нього в одній кишені були таблетки кетанову та фонтурацетаму, а він просто переплутав блістери».

Що це за препарат?

Фонтурацетам більш відомий як лікарський препарат фенотропіл. Показанням до нього є захворювання центральної нервової системи. Це ноотропний засіб – він стимулює роботу мозку.

Фенотропіл винайшли в Радянському Союзі, де за його допомогою космонавти боролись зі стресом. Поряд з тим його ефективність, як і ефективність ноотропів загалом, не доведена.

«Жодні міжнародні протоколи не рекомендують вживання таких препаратів здоровим людям», – пояснювала минулого року колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фонтурацетам входить у список заборонених речовин від WADA в категорії стимуляторів. Вважається, що він збільшує фізичну витривалість та підвищує толерантність організму до холодної погоди.

Схожий на історію Бєсєдіна випадок стався 2006 року з російською біатлоністкою Ольгою Пилєвою. В неї відібрали олімпійську медаль, бо виявили в її організмі сліди допінгу. Це був наслідок фенотропілу – його спортсменці прописала лікарка, яка займалась її відновленням після травми.

Що це за лікар, який так підставив Бєсєдіна?

Наразі відомо лише, що це був клубний лікар «Динамо». Але його ім’я не фігурує в рішенні УЄФА, як пояснив Tribuna.com координатор допінг-контролю при УАФ Максим Бецко.

За його словами, лікар помилково дав Артему таблетку зі забороненою речовиною, коли той звернувся до нього через погане самопочуття. Це сталось в Мальме під час поїздки автобусом, коли команда добиралась на стадіон на матч ЛЄ (3:4). Бєсєдін тоді зіграв всі 90 хвилин, але забити не зміг.

Цю версію підтверджує і розшифровка свідчень самого Бєсєдіна з матеріалів справи в УЄФА, яку надала Sport Arena:

«Я сказав лікареві, що головний біль різко посилився, і попросив таблетку. Він сказав, що всі ліки в сумці в багажному відсіку автобуса і що зараз немає часу зупинятися, тому що ми спізнювалися на матч.

Але він сказав, що може дати Кетанов зі своєї аптечки. Я взяв таблетку. Пізніше я дізнався від лікаря, що у нього були Кетанов і Ентроп (містить фонтурацетам – прим. Tribuna.com) в сусідніх відділеннях аптечки. Зовні вони зовсім не відрізняються, і я не помітив різницю».

Хоч ім’я лікаря невідомо, але за неофіційною інформацією в січні «Динамо» тимчасово відсторонило від роботи з першою командою головного клубного лікаря Леоніда Миронова – коли стало відомо про допінг Бєсєдіна. Хоча сам спеціаліст згодом відмовився щось коментувати, а клуб офіційно про це не оголошував.

Леонід Миронов вже понад десять років працює в «Динамо». Також він паралельно працював у збірній України за Блохіна, а перед цим був у київському «Арсеналі». В його кар’єрі вже була допінгова справа.

«Це сталось весною 2009 року. На той момент Миронов працював у київському «Арсеналі». На передматчевому тренуванні в одного з основних футболістів сталась травма шиї (в білоруса Олександра Данилова, – прим. Tribuna.com). Миронов використав дозволений на той час препарат дексаметазон, але не витримав норми WADA по реєстрації препарату.

Після гри в цього футболісти взяли допінг-пробу. Так в нього виявили дексаметазон, якого не було в карті, яку заповнює лікар під час взяття проби. Миронов просто забув це зробити. Тому лікаря покарали одним роком дискваліфікації за халатне ставлення до своїх обов’язків», – розповів у програмі «Великий футбол» голова спортивно-медичного комітету УАФ В’ячеслав Попов.

***

Нагадаємо, що в Бєсєдіна ще є можливість оскаржити рішення про річну дискваліфікацію в Спортивному арбітражному суді в Лозанні. Проте ні він, ні «Динамо» досі не повідомили, чи підуть вони на такий крок, зважаючи на м’якість покарання з боку УЄФА.

Фото: Footboom, офіційний сайт «Динамо» Київ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов
Показать еще 59

Другие посты блога

Все посты